Trailrunning door de bergen: een aanrader voor hardloopliefhebbers

Trailrunning door de bergen

Ik heb een jaar lang in een Nederlands hotel in de Franse Alpen mogen werken. Mijn huis lag praktisch naast de Alpe d’Huez en mijn periode begon in hartje zomer. Ik ben gedurende mijn periode in de bergen in aanraking gekomen met trailrunning. Je kunt werkelijk overal ter wereld aan trailrunning doen, maar ik vind trailrunning door de bergen persoonlijk het leukste om te doen.

Van jongs af aan ben ik liefhebber van hardlopen. Ik vind het heerlijk om een paar keer in de week 10 kilometer te rennen. Op slechte dagen kun je alles bij elkaar vloeken, maar op goede dagen geeft hardlopen veel voldoening. Naast het feit dat een goede flow tijdens het hardlopen energie geeft, word je ook erg fit van hardlopen en dat gevoel vind ik erg verslavend.

In de omgeving van de Alpe d’Huez zijn veel beroemde bergpassen. Zo woonde ik ook in de buurt van de Col de la Croix-de-Fer, Col du Lautaret, Col du Galibier, Col du Glandon en vele andere beroemde bergen! Ik kon mij heerlijk uitleven in de prachtige bergen van de Franse Alpen.

Wat is trailrunning?

Ik had voor die tijd weleens door de bergen gewandeld, maar door de bergen hardlopen was voor mij een nieuwe tak van sport. Ik was hardlopen in het vlakke Nederland gewend en was nog niet bekend met hardlopen over steile bergpassen. Hier kwam in Frankrijk een einde aan. Ik werd door mijn collega uitgenodigd om mee te gaan rennen en ik stemde hier meteen op in.

Trailrunning is in principe hetzelfde als hardlopen. Toch kun je het absoluut niet vergelijken met hardlopen over geasfalteerde wegen in de stad of dorp. Trailrunning is veel avontuurlijker omdat je over onverharde ondergronden loopt. Overal ter wereld kun je trailrunnen. Een hardloopsessie in het bos bij jou in het dorp valt ook onder trailrunning.

Trailrunning gaat over hardlopen in de natuur over onverharde paden met avontuurlijke hindernissen als stenen, wortels van bomen, modder and so on. Door deze ”hindernissen” verleg je de focus en moet je veel geconcentreerder hardlopen. Daarnaast is het gemakkelijker vol te houden vanwege de zachte landing op onverharde paden.

Trailrunning door de bergen
> Trailrunning in de bergen geeft je een meditatief gevoel.

Trailrunning in de bergen

Trailrunning is überhaupt avontuurlijk en leuk om te doen, maar trailrunning in de bergen is de allerleukste uitdaging. Want naast het feit dat je over onverharde, smalle paden rennen en soms geconcentreerd moet rennen om niet te vallen, maak je ook nog serieus hoogtemeters. Binnen no-time ben je 400 meter geklommen en heb je een wijds uitzicht over de prachtige bergen.

Trailrunning in de bergen geeft mij een meditatief gevoel. Door warme zonnestralen, een zachte ondergrond, steile en smalle paden met uitdagende hindernissen heb je geen tijd om je zorgen te maken over hoe zwaar het allemaal wel niet is. Je rent gewoon en bent gefocust op elke stap die je maakt. En het gekke van alles is: als je eenmaal de flow van het klimmen hebt te pakken, dan heb je amper door dat je hoogtemeters maakt.

Ik vond over smalle bergpaden klimmen (met links van mij een vallei en rechts van mij een gigantische berg) makkelijker en leuker dan dalen. Sterker nog: als je minuten lang naar boven bent gerend, dan is het soms moeilijk om ineens naar beneden te rennen omdat je ritme wordt verstoord.

Hardlopen in Nederland en door de bergen: het verschil

Kleine, smalle bergpaden en hoogtemeters waarbij in elke bocht het uitzicht verandert: trailrunning door de bergen is een soort meditatie waarbij je letterlijk kunt aarden met de natuur om jou heen. Terwijl je door de frisse berglucht aan het rennen bent hoor je de vogels om je heen en ben je genoodzaakt bewust de focus op jouw ademhaling te leggen.

Jouw ademhaling is überhaupt ontzettend belangrijk bij het hardlopen, maar in de bergen is het van cruciaal belang. Als je hoogtemeters maakt is het zaak om in een ritme te komen. Hardlopen door de bergen lijkt ontzettend zwaar, maar je gaat ervaren dat hoogtemeters maken in hetzelfde ritme goed te doen is.

Rennen door de bergen wordt gecombineerd met prachtige uitzichten, rust en het innerlijke proces dat je met jezelf bent begonnen. Hierdoor heb je weinig tijd om na te denken over de kilometers die je moet maken en de zware benen die vandaag niet meewerken.

Dit alles is voor mij het grote verschil met rennen in Nederland. Dat maakt niet dat ik rennen in Nederland niet leuk vind, maar ik heb wel mijn voorkeur. Rennen in Nederland vind ik ook uitdagend en leuk en het geeft mij veel voldoening. In Nederland vraagt het een heel ander ritme van rennen en moet je vaak de gedachten uitzetten en gewoon beginnen met kilometers maken.

Trailrunning door de bergen: een aanrader voor iedere hardloopliefhebber

Trailrunning is veel meer dan alleen een stukje rennen. Zoals gezegd worden de paden afgewisseld met stijgingen, dalingen en vlakke gedeeltes. Je rent midden in de natuur, komt idyllische dorpen tegen, je ziet de mooiste watervallen en kunt genieten van het constant veranderende uitzicht. Je rent over bruggen, wegen, rotsblokken en kunt je fascineren over de imponerende bergen.

Persoonlijk kun je veel van trailrunning leren, omdat je voor nieuwe, mentale uitdagingen komt te staan. Het vraagt discipline om de schoenen aan te trekken en de uitdaging aan te gaan. Je wordt je veel bewuster van je ademhaling en kunt het zien als een vorm van meditatie bij elke stap die meegaat in het ritme van het leven en de aarde waar we op leven.

Ik heb door trailrunning geleerd op het tempo van mijn lichaam te rennen. In Nederland ging ik geobsedeerd het lichaam forceren om een goede tijd neer te zetten, maar bij trailrunning is dit niet belangrijk. Ren, haal adem, stop, geniet van het uitzicht, wandel en ren weer verder.

Koop een trailrunning tas zodat je altijd water bij je hebt en neem een stukje fruit mee zodat je het onderweg kunt eten. Ga niet bezeten rennen om het rennen en om het gevoel te hebben dat je ”moet” sporten. Je moet helemaal niks en het is echt een verkeerde intentie van trailrunning. Op deze manier ga je niet van het rennen genieten en is het lastig de discipline te behouden.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?