Wat is trailrunning en welke uitrusting heb je nodig bij trailrunning?

Wat is trailrunning en welke uitrusting heb je nodig bij trailrunning?

We weten allemaal wat hardlopen is. Misschien ben jij wel een fanatieke hardloper of vind je het verschrikkelijk om te doen. Wat je er ook van vindt; er bestaat een grote kans dat je weleens bent wezen hardlopen in je leven.

Naast hardlopen over de geasfalteerde wegen en in de stad is er ook een andere vorm van hardlopen, namelijk trailrunning. Maar wat is trailrunning precies? In dit blog leg ik dat in het kort voor je uit.

Wat is trailrunning?

Trailrunning is hardlopen over onverharde wegen. De ervaring van hardlopers is dat trailrunning makkelijker is dan hardlopen over geasfalteerde wegen. Als je hardlopen door een stad of een dorp niet zo leuk vindt, dan zou je trailrunning kunnen proberen.

Waar kun je aan trailrunning doen?

Zoals gezegd is trailrunning hardlopen over onverharde paden. Deze onverharde paden zijn te vinden in het bos, in de duinen, in de bergen of in andere natuurrijke gebieden.

Ook in Nederland zijn veel trailrun paden te vinden. In praktisch elk natuurgebied kun je gaan hardlopen en er zijn zelfs speciale trailrunning routes.

In het buitenland kun je aan trailrunning in de bergen doen. Dat is een uitdagendere en avontuurlijkere manier van hardlopen. Hier ren je over de smalle bergpaden. Dat is misschien zwaar, maar tegelijkertijd heb je continue prachtige vergezichten.

Wat is trailrunning en welke uitrusting heb je nodig bij trailrunning?

Wat maakt trailrunning leuk?

Trailrunning is anders dan hardlopen over verharde wegen. Allereerst ben je aan het hardlopen in de natuur. In de natuur heb je meer zuurstof en rustigere omgevingsgeluiden.

Daarnaast ren je over onverharde paden waardoor je meer demping hebt tijdens het hardlopen. Hierdoor zijn de spieren minder snel belast.

Combineer al deze omstandigheden bij elkaar en je hebt een leuke en toegankelijke manier van hardlopen.

Wat is een goede trailrunning-uitrusting?

Een hardloop uitrusting is eigenlijk eenvoudig. Met een t-shirt, een hardloopbroek en goede hardloopschoenen heb je een volwaardige uitrusting.

Voor trailrunning kun je de uitrusting uitbreiden.

  • Zo zijn goede trailrunningschoenen belangrijk. Deze schoenen hebben een andere zool omdat je op een andere ondergrond aan het hardlopen bent.
  • Ga je hardlopen in de middle of nowhere in een Nederlands bos of door de Franse bergen? Dan is een trailrunning-tas belangrijk. Hier kun je eten en drinken en je telefoon in opbergen.

Wat zijn de mooiste trailrunning routes in Nederland?

Nederland is een prachtig land voor trailrunning. In de vele natuurgebieden die Nederland rijk is kun je gaan hardlopen.

Drenthe is als provincie een populaire bestemming voor trailrunning. Denk bijvoorbeeld aan het Dwingelderveld, De Drentsche Aa of het Drents-Friese Wold.

En wat te denken van de Limburgse heuvels? Hier kent trailrunning door de hoogteverschillen andere uitdagingen.

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!