Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe ontdek ik nieuwe plekken?

Hoe ontdek ik nieuwe plekken?

Ga jij backpacken, op vakantie of voor een tijdelijke periode in het buitenland werken en wonen en wil je graag weten hoe je nieuwe plekken kunt ontdekken?

Hoe je plekken kunt ontdekken valt natuurlijk niet te definiëren. Iedereen ontdekt een plek namelijk op zijn eigen manier

Toch ga ik proberen jou te inspireren.

Wees actief en maak bewuste keuzes tijdens het reizen

Ik heb 6 maanden lang op Curaçao gewoond, ik moest 5 dagen per week werken en ik heb veel van het eiland gezien.

En toch had ik véél meer uit mijn avontuur op Curaçao kunnen halen. Tenminste, als het over het ontdekken van plekken gaat.

Achteraf heb ik daar spijt van. Ik had meer van het eiland willen zien, maar ik nam op het moment zelf niet het initiatief. Ik was jonger en ging weinig alleen op ontdekkingstocht.

Tegenwoordig doe ik dat anders. Als ik ga reizen (dat kan ook binnen Nederland zijn), dan probeer ik actief te zijn. Ik pak het initiatief, ik ben nieuwsgierig en ik probeer mijzelf open te stellen voor de plek waar ik ben en de mensen die ik ontmoet.

Maak de bewuste keuze. Wat wil je hebben gedaan op de plek waar je woont of reist? Maak dat duidelijk, trek je schoenen aan en ga. Ga gewoon!

Het ontdekken van plekken hoeft niet perfect te zijn

Het ontdekken van plekken hoeft niet perfect te zijn

Met gaan bedoel ik dat je gewoon een richting moet kiezen en die kant op moet fietsen, vliegen, wandelen of rijden. En dan zie je het wel. Het hoeft niet perfect te zijn.

Soms loop je richting een verpauperde omgeving die weinig indruk op je maakt, ben je helemaal nat geregend en kom je enigszins teleurgesteld thuis.

Een andere keer is het warm weer, voel je je fit, ontdek je prachtige plaatsen en misschien ontmoet je wel nieuwe mensen.

Sluit je aan bij actieve mensen

Ik heb genoeg collega’s, huisgenoten of vrienden gehad die passiever waren dan ik. Zij kozen ervoor om elke ochtend lang op bed te liggen. En vooral vandaag de dag vind ik dat zonde van mijn tijd.

Dat betekent niet dat ik nooit ga uitslapen. Maar ik probeer dit wel te beperken. Ik ben als het goed is maar tijdelijk op een andere plek en ik wil het zien en ervaren.

Stel, je bent in New York. Die stad is ongelofelijk groot. Hoe zonde is het dan om je tijd in jouw hotelkamer te verspillen? Er staat een hele grote stad op je te wachten met de allermooiste herinneringen op de langere termijn.

Wat ik wil zeggen? Ga alsjeblieft met gelijkgestemde mensen op pad. Mensen die je inspireren en een zelfde mindset hebben. Met deze mensen ga je de mooiste plekken ontdekken.

Ga alleen op ontdekkingstocht
> Alleen op ontdekkingstocht gaan is super verrijkend!

Of, ga alleen op ontdekkingstocht!

Misschien ligt dit buiten jouw comfortzone, maar ga alleen op pad. Ga alleen naar een bezienswaardigheid, ga alleen verdwalen in een grote stad of in de ongerepte natuur.

Neem jezelf mee naar een leuk restaurant en geniet van een 3 gangen menu met een glas rode wijn. Spreek mensen aan, ga alleen op het strand liggen, doe iets geks. Doe het gewoon helemaal alleen.

En natuurlijk kan dit buiten jouw comfortzone liggen. Anderzijds, je durft ook alleen op reis te gaan (tenminste, daar ga ik van uit).

Onverwachte keuzes zijn de beste keuzes

Oké, zoals ik eerder in deze blog heb verteld had ik Curaçao nóg meer willen ontdekken dan ik al heb gedaan. Toch heb ik nog steeds veel van het eiland mogen zien.

Samen met een goede vriend van mij stapten wij in de auto en we besloten heel bewust afstand te nemen van onze telefoon. We zijn gewoon gaan rijden en hadden geen idee waar we naar toe gingen.

We reden over de grote weg richting Westpunt (het westen van het eiland, dúh) en zagen onverwachts een kleine en interessante afslag naar links. We waren het meteen met elkaar eens dat we erg nieuwsgierig waren waar deze weg ons naar toe zou brengen.

Het resultaat was een prachtig verborgen strand waar we zijn wezen vertoeven en even verder kwamen we bij een afgelegen resort, werden we dikke vrienden met de barman en mochten we tegen de regels in gebruik maken van de faciliteiten van het resort.

We hebben gezellig biertjes gedronken en ik kan je zeggen: als je op de minder toeristen plekken van Curaçao komt waar de natuur ongerept is en je in een zwembad gaat zwemmen die de zon al een aantal uren heeft opgewarmd, dan leef je in een waas. Je voelt je lichaam letterlijk ontspannen.

En dit soort momenten zijn voor mij de momenten waar het omgaat. Maak niet teveel plannen. Je kunt wel een richting kiezen, maar verder moet je in het moment leven en kijken wat er op je pad komt.

Onverwachte keuzes zijn de beste keuzes

And last but not least: doe dingen die je eng vindt

De mooiste momenten zijn de momenten waar je gevoelsmatig moeite voor hebt gedaan. Dit kunnen ook dingen zijn die je eng vindt.

Als je het nog nooit hebt gedaan, dan kan in je eentje een avondje uitgaan eng zijn. Je hebt het idee dat iedereen je aankijkt en je krijgt het gevoel dat mensen je raar vinden omdat je alleen bent (bij wijzen van spreken dan).

Of je wilt eigenlijk de grote stad in de buurt bekijken, maar je vindt het gek om in je eentje een auto te huren en die kant op te rijden. Of je vindt het eng om alleen te wandelen in de bergen. Of om mensen aan te spreken. Om wat voor redenen je dingen ook eng of oncomfortabel kunt vinden, probeer je grenzen toch te verleggen.

Want geloof mij: juist die momenten zijn onvoorspelbaar en onvoorspelbaarheid is het lastigste van een buitenlands avontuur, maar het is tegelijkertijd ook het meest verrijkende van het avontuur.

Hoe ontdek jij plekken?

Kun jij andere mensen inspireren door te vertellen hoe jij plekken ontdekt?

Je mag gerust een reactie plaatsen onder dit blog. Je mag hier echter ook een blog over schrijven als je wilt. Dan kun je je aansluiten als reisblogger bij YELR.

En als je niks wilt zeggen, dan is dat natuurlijk ook prima. Dan blijft het jouw geheim!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.