Wat zijn de levenslessen van reizen?

Wat leer je van reizen?

Het is de trend geworden van hedendaags: reizen. Iedereen doet het en tegenwoordig kunnen we niet meer anders. We reizen elke dag op en neer met de trein naar werk of school, gaan eens per jaar op vakantie naar Spanje of Aruba, doen een citytrip in Berlijn of gaan op skivakantie in de Oostenrijkse Alpen.

Reizen is onderdeel van ons bestaan geworden en in de loop der tientallen jaren is het begrip algemener geworden. Vroeger was het een reis om van Nijmegen in Rotterdam te komen, maar tegenwoordig doen we niet anders en reist een gemiddelde Nederlander het hele land af. Zonder al te veel moeite, geld en tijd.

We hebben apps ontwikkeld die ons vertellen wanneer de eerste trein, vliegtuig of tram vertrekt, we kunnen exacte fiets-, wandel- of autoroutes voor onze neus krijgen en zelfs pakketjes zijn binnen een paar dagen tijd van Australië naar Nederland geleverd. Daarnaast zijn we de hele dag mobiel en kunnen we iedereen updaten over onze huidige locatie.

Ik vind het daarom een voorrecht dat ik met mijn jonge leeftijd deze mogelijkheden kan benutten en ik deze aardkloot tot op elke centimeter kan ontdekken. En dat is precies wat ik je in deze blog wil meegeven.

Mijn ervaringen met reizen

Mijn allereerste buitenlandse trippen maakte ik als kind naar Parijs, Italië en Spanje. In Italië ben ik op vakantie geweest in de Toscane, hebben we de stad Florence gezien en hebben we op de terugweg veel van Oostenrijk meegekregen. In Spanje zaten we in de omgeving van Barcelona en hebben we alles van deze prachtige miljoenenstad mogen bewonderen.

Parijs, Italië en Spanje waren vakanties die ik als kind had meegemaakt en ik kan mij daar iets minder van herinneren. Ik heb echter ook een reis gemaakt door Portugal waarin we het noorden en het midden van het land hebben mogen ontdekken. Tussentijds heb ik ook nog andere buitenlandse trips meegemaakt en één van mijn mooiste reizen is mijn reis door Zweeds Lapland.

Onder de categorie ”reizen” denken we vaak aan backpacken, rondtrekken, een citytrip of andere vormen van reizen. Onder reizen valt voor mij echter ook een periode van wonen en werken in een specifiek gebied, waarbij je een land of een omgeving van A tot Z gaat ontdekken. Zo heb ik persoonlijk 6 maanden op Curaçao mogen werken en een jaar lang in Frankrijk en ook al woonde ik gedurende de periode op 1 vaste plek: ik heb alles in de nabije omgeving mogen zien en heb veel van de culturen mogen leren.

6 maanden werken op Curaçao

In 2017 ben ik 6 maanden naar Curaçao vertrokken. Het was de allereerste keer dat ik voor langere tijd ergens anders ging wonen en dat was een spannende ervaring. Maar juist de spanning heeft het tot een onvergetelijke ervaring gemaakt. Door Curaçao heb ik honger gekregen om te reizen. De adrenaline-kick en onwetendheid van het reizen is het mooiste wat je kan meemaken in mijn ogen.

Ik werkte bij een hippe strandtent achter de bar, woonde op 10 minuten rijden van Willemstad en ik heb ontzettend veel mensen ontmoet, genoten van het warme weer en veel gedanst op de beroemde feesten van het eiland. Ik kan werkelijk iedereen aanraden om op Curaçao te gaan werken of stage te lopen. Het is een geweldige ervaring geweest en wij Nederlanders kunnen ongelofelijk veel leren van de Antilliaanse mentaliteit.

Lees ook:
8 redenen om op Curaçao te gaan werken

Wat leer je van reizen?

12 maanden werken in Frankrijk

Na Curaçao ben ik weer in Nederland gaan werken, maar dat begon mij na een aantal maanden gigantisch te vervelen. Ik leefde nog in een roes van mijn avontuur op Curaçao en ik wou nog zo’n ervaring meemaken. Tijdens mijn reis door Portugal kwam ik erachter een nieuw avontuur mee te willen maken en heb ik besloten voor de 2e keer in het buitenland te willen werken. Dit keer had ik behoefte in een Europees land.

Ik reageerde op verschillende vacatures in Noorwegen, Italië, Duitsland, Oostenrijk, België en Frankrijk en na een goed gesprek met mijn toen toekomstige werkgever in Frankrijk had ik de keuze gemaakt om te vertrekken.

Ik heb in Frankrijk voor een jaar in de Alpen gewoond en gewerkt. Ik woonde in de omgeving van de beroemde Alpe d’Huez. De natuur is hier prachtig en ik vond het een leerzaam proces om het leven in de bergen aan te gaan. Tijdens het werken keek ik continue uit op hoge bergtoppen en in mijn vrije tijd kon ik in de warme zomers gaan mountainbiken, wandelen en hardlopen en tijdens de winter heb ik veel dagen op de skies doorgebracht.

Lees ook:
5 redenen om in Frankrijk te gaan werken

Wat leer je van (alleen) reizen?

Ik deel jou mijn ervaringen omdat ik op basis van mijn avonturen in het buitenland kan vertellen wat mijn leerprocessen zijn geweest. En zoals ik eerder heb gezegd: reizen is een algemeen begrip en je kunt het onderverdelen in verschillende categorieën. Om echter ook écht van een reis te leren is het wel van belang dat je jezelf flink op de proef stelt door een onveilige wereld binnen te trappen. Een vakantie naar Mallorca waar je 7 dagen lang op een resort verblijft valt in mijn ogen niet onder het avontuurlijk reizen als leerproces.

Ik ben iemand die héél erg lang kan teren op reisherinneringen. Maar waarom word ik zo door het reizen geraakt? Hoe kan het dat ik met volle enthousiasme mijn foto’s ga terugkijken?

 • Allereerst zijn alle herinneringen die buiten je veilige en voorspelbare wereld liggen verfrissend. Je maakt simpelweg unieke dingen mee.
 • Ik heb het idee het meeste van mijn ware ik te zien als ik aan het reizen ben. De onvoorspelbaarheid, de nieuwe mensen, het idee dat je in een avontuur zit en het feit dat je weg bent van de patronen uit je woonomgeving laten het meest zien van wie ik werkelijk ben. Hierdoor zijn het onvergetelijke herinneringen geworden waar ik continue naar verlang.

Ik kijk respectvoller naar de wereld omdat ik voornamelijk in mijn tijd op Curaçao heb gezien dat de luxe en comfort die wij in Nederland zien geen vanzelfsprekendheid is. Ik ben groter leren denken, maar heb tijdens mijn avonturen ook genoegen moet nemen met minder. Ik ben veel volwassener geworden na mijn periodes op Curaçao en in Frankrijk, ik ben socialer geworden en kan mij nóg beter redden in mijn eentje.

Daarnaast vind ik het makkelijker om krachtigere beslissingen te nemen. Want als ik in mijn eentje naar het buitenland durf te gaan, dan durf ik wel meer spannende dingen. Toch?

”Ik heb geleerd
minder in hokjes te denken”

Ik heb wonderschone, maar ook minder wonderschone plekken van de wereld gezien. Ik heb tot nu toe gezien dat de wereld een minder lugubere plek is dan wat wij door het hedendaagse nieuws en ellende zijn gaan geloven. Ik heb ontzettend veel mensen leren kennen die uit alle windstreken van Nederland komen en heb ondertussen contacten uit de Nederlandse Antillen, Frankrijk, België en Guadeloupe. Ik heb veel goede gesprekken gehad met onbekende internationale mensen.

Ik heb geleerd minder in hokjes te denken, omdat ik heb ervaren dat onze manier van leven in Nederland niet dé manier van leven is. Het leven wordt namelijk in elke cultuur anders benaderd. En elke benadering brengt zijn eigen beperkingen mee, maar is vaker verrijkend.

Persoonlijke groei door te reizen

Als je gaat reizen stap je in het onbekende en moet je afscheid nemen van dierbare mensen. Dat maakt je authentiek, omdat je een dappere en moedige beslissing hebt genomen door een keuze voor jezelf te maken en te doen waar je hart sneller van gaat kloppen.

Ik geef eerlijk toe: ik vond het naar zowel Curaçao als Frankrijk lastig om mijn gezin en vrienden ”achter te laten”. Maar hoe lief ik mijn familie ook heb, ik mag niet thuis blijven zitten omdat mijn familie dat fijner vindt. Het mag absoluut geen belemmering zijn om een bepaalde reis te maken. Daar zou ik achteraf ook enorm veel spijt van krijgen.

 • Je leert voor jezelf te kiezen, ook al hebben je ouders, vrienden, broer- en/of zussen, buren of andere dierbaren moeite met je besluit.
 • Door zulke krachtige beslissen te maken train je jouw besluitvaardigheid en krijg je zelfvertrouwen.
 • Je wordt onafhankelijk in het leven. Je staat er letterlijk en figuurlijk alleen voor en alleen jij kan nog voor jezelf zorgen.
 • En ook al spring je gigantisch in het onbekende, je hebt desondanks toch vertrouwen in een goede toekomst.

Reizen is echt en geeft een gevoel van leven

Of je nu gaat backpacken, 3 weken lang een georganiseerde reis in de Verenigde Staten gaat maken of een half jaar op Aruba gaat werken: reizen is super gaaf! Het geeft een voldaan gevoel als je het avontuur in het buitenland bent aangegaan. Je hebt angsten overwonnen en bent gigantisch hard in het diepe gevallen.

Door in het diepe te zijn gevallen heb jij jezelf weer omhoog moeten trekken. En tijdens die tocht leer je gigantisch veel!

 • Je leert jezelf over te geven aan de spontaniteit en het avontuur van een reis.
 • Je komt erachter wat je allemaal hebt en kunt dit extra waarderen.
 • Gedurende een avontuur leer je te relativeren en kom je er achter wat écht belangrijk voor je is.

En dat is misschien nog wel de grootste vraagstuk voor een mens. We weten vaak amper waar we voor staan en wat we daadwerkelijk belangrijk vinden in het leven. Door te reizen heb ik geleerd dicht bij mijzelf te blijven. Ik heb mijn persoonlijke overtuiging gecreëerd dat ik leef voor ervaringen en herinneringen. Dat is mij veel meer waard dan dat ik mij moet gedragen wat maatschappelijk verantwoord is.

Reizen voelt als echt aan. Je maakt contact met mensen uit andere culturen en kunt ze recht in de ogen aan kijken. Je leert echter ook jezelf kennen en dat kan een confronterende reflectie zijn. Die momenten zijn moeilijk, maar ze zijn wel tastbaar.

To travel is..

..to discover that everyone is wrong about other countries.

Aldous Huxley

Levenslessen door het reizen

Reizen is een persoonlijke ervaring omdat het een algemeen begrip is. Voor iedereen heeft reizen een andere definitie, maar voor iedereen heeft het wel dezelfde positieve bijwerkingen. Reizen is zelfs leerzaam als je een reis faliekant is mislukt of je erachter bent gekomen dat reizen niks voor jou is.

 • Reizen maakt je geduldig.
 • Je wordt zelfverzekerder, omdat je met zoveel keuzes, worstelingen en emoties krijgt te maken dat je naar jouw gevoel leert luisteren en jouw gevoel ook durft te vertrouwen.
 • Je wordt flexibeler. Er komen gegarandeerd tegenslagen tijdens de reis. Mogelijk een gevoel van heimwee of een confrontatie met jezelf. Dat is leerzaam en het maakt je flexibel. Je leert met deze situaties te dealen zonder alles te analyseren. Je geeft je letterlijk over aan het moment en terwijl je worstelt tikt de tijd vrolijk verder en word je gedwongen stappen te ondernemen.
 • Last but not least: je wordt sociaal omdat je nieuwe mensen gaat ontmoeten. En doordat je zoveel contacten legt leer je ook andere culturen te respecteren. En dat maakt dat je minder snel een oordeel hebt.

Go for it!

Ga! Dat is het beste advies wat ik je kan geven. Volg je gevoel. Als jij het gevoel hebt dat je er klaar voor bent dan kun je de stap nemen! Reizen is een bijzondere ervaring. En omdat het zo algemeen is kun je zelf aangeven hoe je wilt reizen. Er hangt verder niks van af, het is volledig jouw eigen persoonlijke reis.

Accepteer dat reizen niet altijd makkelijk is en dat je andere mensen daarvoor moet loslaten. Maar weet ook dat je dan wel je eigen gevoel volgt en dicht bij jezelf bent gebleven. Omarm de mensen en de ervaringen die je ermee opdoet. Want geloof mij: het is écht de ultieme verrijking.

Het grote avontuur, de onwetendheid en onvoorspelbaarheid, de schoonheid van onze planeet, verschillende culturen, de zoektocht naar jezelf, nieuwe referentiekaders, de magische momenten en de grote worstelingen: ze geven mij het ultieme gevoel van leven. En dat wens ik jou niet minder toe!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!