Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit leer ik van het reizen en van buitenlandse avonturen

Wat leer je van reizen en buitenlandse avonturen?

Tegenwoordig is iedereen aan het reizen. Er zijn namelijk veel verschillende vormen van reizen. We reizen elke dag op en neer met de trein naar het werk of naar school, gaan eens per jaar op vakantie naar Spanje of Aruba, doen een citytrip in Berlijn of gaan op skivakantie in de Oostenrijkse Alpen.

Daar waar het vroeger een wereldreis was om van Nijmegen in Rotterdam te komen, daar lijken er tegenwoordig geen grenzen meer te bestaan. Of je nu naar Groningen of naar Sydney wilt reizen, bijna alle plaatsen op de wereld zijn bereikbaar geworden.

Reizen is makkelijker geworden

En daar blijft het niet bij. Reizen is ook makkelijker geworden. We hebben apps ontwikkeld die ons vertellen welke trein, vliegtuig of tram we moeten pakken en kunnen gedetailleerde wandel- en fietsroutes opzoeken.

Daarnaast zijn we altijd bereikbaar. Daar waar je vroeger voor een paar weken afscheid moest nemen van je familie en vrienden, daar is het nu mogelijk om via Whatsapp of Facetime altijd met elkaar in contact te blijven. Waar dan ook ter wereld.

In het kort: was zijn mijn reiservaringen?

Ik heb veel van de wereld mogen zien en ik heb altijd het verlangen om te reizen. Ik heb door landen gereisd en alle windhoeken van een land gezien, maar ik heb ook een aantal keren in een land mogen wonen en vanaf mijn woonplek deze landen mogen ontdekken.

Mijn mooiste herinneringen liggen in landen dicht bij huis. Reizen door Zweden en met de nachttrein naar Lapland was een fantastische ervaring. En ook onze rondreis door het mystieke Schotland blijft mij voor altijd bij.

En in welke landen heb ik dan gewoond?

En waar heb ik dan gewoond vraag je je misschien af? Ik heb voor een langere periode in Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en op Curaçao gewoond. En ook dat is geweldig. Vooral werken en wonen op Curaçao vond ik een fantastische ervaring.

Ik vond het wonen en werken in Spanje ook een leuke ervaring. Spanje is een fantastisch land en je kunt veel leren van een periode in Spanje of op Curaçao.

Daarnaast ben ik voor een jaar gaan wonen en werken in Frankrijk en Oostenrijk. Ik heb hier in de Alpen gewoond en dat is een omgeving waar je mij niet blijer mee kunt maken. Van het moderne leven keerde ik terug naar een primitief leven in de bergen.

Wat leer je van reizen?

Wat leer je van (alleen) reizen?

Om van een reis te leren is het belangrijk dat je jezelf op de proef stelt door een onveilige wereld binnen te wandelen. Het is de wereld van onvoorspelbaarheid en onzekerheid. Een vakantie naar Spanje en zonnen op de mooiste stranden van Ibiza is ook een reis, maar de indrukken en leerprocessen zijn minder dan van een backpack avontuur in Azië, bijvoorbeeld.

  • Allereerst zijn herinneringen die buiten je veilige en voorspelbare wereld liggen verfrissend. Je vergroot je referentiekader. Je gaat op een andere manier naar de wereld kijken.
  • Je gaat jezelf beter leren kennen. Je komt achter dingen die je niet van jezelf wist. Dat komt denk ik omdat je in je veilige woonomgeving in oude patronen blijft leven. Door te reizen stap je uit de patronen en open je letterlijk en figuurlijk een nieuwe wereld.

Ik heb van mijn reizen door het buitenland geleerd dat de luxe en comfort uit Nederland geen vanzelfsprekendheid is in andere landen op de wereld. Net als dat ik heb gezien dat mensen met minder luxe en comfort soms gelukkiger zijn dan mensen uit Nederland die luxe en comfort in overvloed hebben.

Je moet vaak genoegen nemen met minder

Ik vond het ook fijn om genoegen te moeten nemen met minder. Hierdoor leef je namelijk intentioneel. Dat wil zeggen dat je veel meer kunt genieten van het moment. Je bent veel bewuster met de mensen in je omgeving bezig.

Je krijgt meer zelfvertrouwen

Ik ben ook volwassener geworden en heb meer zelfvertrouwen gekregen. Je zelfvertrouwen groeit omdat je van jezelf ziet dat je je goed kunt redden in een onbekend land met een onbekende taal. Je kunt je makkelijk redden in je eentje.

De taal hoeft geen issue te zijn

Ik heb ook geleerd dat als je in een ander land in Europa wilt wonen de taal geen issue hoeft te zijn. Je kunt prima in een land wonen en werken terwijl je de taal niet spreekt.

Je moet afscheid nemen van dierbare mensen

Als je gaat reizen stap je in het onbekende en moet je afscheid nemen van dierbare mensen. Dat vinden we allemaal lastig. Toch is het in mijn ogen een vorm van autonomie. Het is dapper om je dromen te volgen en hiervoor ongemakkelijke keuzes te maken.

Je pakt de regie over je leven

Het is belangrijk dat je de regie over je leven pakt en je niet laat leiden door de meningen van anderen. Want daar waar jij enthousiast wordt van het reizen en het grote avontuur, daar vinden anderen het een te groot risico.

Het is belangrijk dat je niet tegen de meningen van anderen aan gaat schoppen. Blijf goed luisteren naar wat je familie of vrienden te zeggen hebben en keer vervolgens terug naar je gevoel. Begrijp dat het vooral voor je ouders een moeilijk proces kan zijn als je in een onbekend land aan de andere kant van de wereld bent.

Je valt in het diepe en komt daarna weer terug

Of je nu gaat backpacken, 3 weken lang een georganiseerde reis in de Verenigde Staten gaat maken, op wereldreis gaat of een half jaar op Aruba gaat werken en of je nu alleen of samen gaat reizen: je springt in alle gevallen in het diepe.

  • Je leert jezelf over te geven aan de spontaniteit en het avontuur van een reis.
  • Je komt erachter wat je allemaal hebt en je kunt dit meer waarderen.
  • Tijdens een avontuur leer je te relativeren en veranderen je prioriteiten in het leven.

Je blijft dicht bij jezelf

Veel mensen weten vaak niet waar ze voor staan en wat ze belangrijk vinden in het leven. Ze gunnen zichzelf niet de tijd om zichzelf beter te leren kennen, omdat er in deze wereld veel afleidingen zijn die afstand houden van dat wat belangrijk is.

Door het reizen heb ik geleerd dichter bij mijzelf te blijven staan. Vooral op de momenten dat ik weer in Nederland ben merk ik dat ik minder gevoelig ben voor afleidingen en voor de oude patronen die ik eerder geleefd heb.

Jezelf leren kennen is soms een confronterende reflectie. Deze momenten kunnen moeilijk zijn. Overtuigingen die je van jezelf had of hebt kunnen door het reizen in twijfel worden gebracht.

Reizen is intens

Alles is tijdens het reizen intens. Dat komt doordat je vaker in het moment aan het leven bent. Je bent je veel bewuster van je emoties en kunt een warme en zonnige dag meer waarderen als je daarvoor 4 dagen in de regen in de bergen bent gaan hiken.

Je bent je een stuk bewuster van alle uitersten van reizen. Uitersten kunnen de irritaties van een 12 uur durende busrit in Azië zijn, maar tegelijkertijd ook het gelukkige gevoel dat je na een lange reis op een prachtige plek bent aangekomen en hier een koud biertje kunt drinken.

Zelfs een mislukte reis is leerzaam

Reizen is een persoonlijke ervaring omdat het een algemeen begrip is. Voor iedereen heeft reizen een andere definitie, maar voor iedereen heeft het wel dezelfde positieve bijwerkingen. Een mislukte reis bestaat niet. Je hebt er namelijk altijd iets aan gehad.

Het verkennen van nieuwe culturen en tradities brengt nieuwe ideologieën voort, en er valt altijd meer te leren. Niet alles is zo zwart-wit als het op het eerste gezicht lijkt.

Go for it!

Ga! Dat is het beste advies dat ik je kan geven. Volg je gevoel. Als je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, dan kun je de stap nemen! Reizen is een bijzondere ervaring en je kunt je reis invullen zoals jij dat graag wilt.

Accepteer dat het niet altijd makkelijk zal zijn. Er kunnen zich tegenslagen voordoen, je gaat jezelf af en toe tegenkomen, maar tegelijkertijd zijn dat de mooiste lessen die je mee mag maken.

Het grote avontuur, de onwetendheid en onvoorspelbaarheid, de schoonheid van onze planeet, verschillende culturen, de zoektocht naar jezelf, nieuwe referentiekaders, de magische momenten en de grote worstelingen: ze geven het ultieme gevoel van leven.

En als je weer thuis bent, dan loop je misschien tegen een after-travel dip aan. Dat komt doordat je persoonlijk stappen hebt gemaakt en het oude leven bent ontgroeid.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.