5 redenen om in Frankrijk te gaan werken

5 redenen om in Frankrijk te werken

Frankrijk is een groot land met een uitgesproken karakter. Franse mensen zijn trots op het land en hebben weinig behoefte om naar andere delen van de wereld af te reizen. Daar is niks op voor of tegen; het is simpelweg onderdeel van de cultuur. Wij Nederlanders houden daarentegen enorm van reizen en dat zou bijvoorbeeld ook een reden kunnen zijn dat wij Nederlanders over het algemeen beter Engels kunnen praten dan Fransen.

Frankrijk is een veelzijdig land en als we enkel praten over landschappen en de natuur, dan hebben de Fransen an sich weinig reden om naar andere landen te reizen. Fransen kunnen hun eigen land ontdekken en de toerist uithangen in wereldberoemde steden, beroemde kustplaatsen, grote wijnvelden en ze kunnen zich verwonderen over gigantische bergtoppen in de Alpen en de Pyreneeën. Dat wat je wilt vinden in de natuur, dat vind je vaak in Frankrijk!

Als je voor een bepaalde periode wilt werken in het buitenland, dan is Frankrijk bij uitstek een prachtig land om ervaringen op te doen. Ik heb zelf voor een jaar in Frankrijk gewoond en ik kijk met veel bewondering op deze mooie tijd terug. Ik heb in de Franse Alpen gewoond en heb geproefd aan het leven in de bergen. Mijn taal is verbeterd, ik heb de Franse cultuur kunnen ontdekken en heb nieuwe mensen met een andere levensvisie ontmoet.

Werken in Frankrijk: wat zijn de mogelijkheden?

In principe schrijf ik deze blog voor iedereen die in Frankrijk wil werken en wonen of stage wil lopen. Er zijn veel mogelijkheden om in Frankrijk ervaring op te doen.

  • Veel gezinnen kiezen ervoor om naar Frankrijk te verhuizen.
  • Je zou een Franse taalcursus kunnen volgen in Parijs.
  • Je kunt als seizoenswerker aan de slag bij één van de vele campings als Vacansoleil (om maar iets te noemen).
  • Of je kunt net als mij voor onbepaalde tijd gaan werken en wonen op de mooiste locaties van het land.

Zoals gezegd heb ik een jaar in Frankrijk gewoond. Ik heb in de Alpen gewoond en gewerkt bij een hotel. Dit hotel lag in het dorp Allemond en Allemond ligt tegen het stadje Bourg d’Oisans en Bourg d’Oisains ligt op zijn beurt aan de voet van de beroemde Alpe d’Huez.

Het hotel waar ik heb gewerkt was voornamelijk ingericht als sporthotel. In de zomer kwamen er mountainbikers, wielrenners, wandelaars en hardlopers en in de winter werd alles omgetoverd tot een wintersporthotel. Allemond is sinds kort ook een interessant skidorp geworden, omdat er in Allemond een skilift is gebouwd die jou rechtstreeks naar de pistes brengt.

Kortom: het was genieten geblazen. Ik was all-round medewerker in het hotel en dat maakte het werk afwisselend. Ik ben in mijn vrije tijd gaan zwemmen, wandelen, hardlopen, fietsen, dronk s’ avonds met mijn collega’s een lekker biertje en was in de winter op de pistes te vinden. Ik schrijf deze blog dus uit een ervaring waar ik met enthousiasme op terugkijk.

Waarom werken en wonen in Frankrijk?

Ik geef je in deze blog 5 redenen waarom jij naar Frankrijk zou moeten gaan. Eigenlijk zijn het motivaties om in het buitenland te gaan werken, maar is het nu specifiek gericht op het land Frankrijk. Want als ik spreek over het verbeteren van je taal, dan kan dit uiteraard ook met de Spaanse taal in Spanje. Werken in welk land dan ook heeft in mijn ogen een aantal basis overeenstemmingen.

Het feit dat jij op deze blog bent gekomen verraadt waarschijnlijk het diepe verlangen dat je naar Frankrijk wilt vertrekken. 😉

5 redenen om in Frankrijk te werken
> Dit ben ik tijdens mijn wandeling op de Alpe d’Huez.

1 | Je leert de Franse taal

De taalbarrière is voor mensen een reden om niet naar het buitenland te vertrekken. Enerzijds is het logisch en ongemakkelijk om een taal in een ander land niet te kunnen spreken, anderzijds is het een uitdaging en avontuur om een taal onder de knie te krijgen. Laten we vooropstellen dat ik geen Frans heb geleerd op school en ik geen enkele vaardigheden had in deze taal.

Ik moet er even bij vertellen dat ik in een hotel heb gewerkt dat werd gerund door Nederlandse eigenaren en ook erg populair was onder de Nederlandse gasten. Ik zat enigszins in een luxepositie, maar dat was wel voor korte duur. Want ik had de luxe Nederlands te kunnen praten tegen de Nederlandse gasten, maar er kwamen evenmin erg veel Franse gasten over de vloer en terwijl ik in mijn eentje dienst had moesten deze gasten wel geholpen worden en moest ik de telefoon ook opnemen. Op de Nederlandse gasten na werd ik op het werk letterlijk voor de leeuwen gegooid.

Wat heeft het mij opgeleverd? Af en toe stress en frustratie, ongemakkelijke momenten, maar vooral zelfvertrouwen, heel veel voldoening omdat je je trots voelt als je Franse gasten hebt geholpen en uiteraard ook een snelle groei in mijn Franse taalvaardigheid. Binnen no-time kon ik Franse gasten in de basis helpen en wist ik mij in de basis te redden in de supermarkt, op de skipistes en op het terras in de stad.

Werkgevers nemen jou met een reden aan (ook al spreek je geen Frans)

Nogmaals, ik had enigszins een luxepositie Nederlands te kunnen praten, omdat er veel Nederlandse gasten kwamen. Maar dat is niet de motivatie geweest om wel of niet in dit hotel te gaan werken. Werkgevers die internationaal werknemers toe laten begrijpen dat niet iedereen op de wereld de Franse taal kan spreken. Als ze jou aannemen en ze weten dat je de Franse taal niet kent, dan moet je erop vertrouwen dat het goed komt. Anders nemen ze je niet aan!

Je moet vooral je gevoel volgen! Als je totaal geen Frans kunt spreken, dan is het misschien niet handig om in een afgelegen en niet toeristisch dorp in Frankrijk te gaan werken met alleen maar Franse lokale mensen. Zoek naar hotels/camping of restaurants met een Nederlandse inslag of Nederlandse eigenaren of zoek een bedrijf waar je Engels kunt praten om op die manier de Franse taal te leren.

2 | Je leert nieuwe mensen kennen

Eén van de mooiste dingen met ervaringen opdoen in het buitenland zijn nieuwe mensen. Uiteraard kun je overal nieuwe mensen leren kennen, maar doordat je reist ontmoet je ook mensen uit andere landen die zijn opgevoed in andere culturen. Dat vind ik heel waardevol!

Je leert allemaal mensen kennen met soortgelijke interesses. Mijn collega’s in Frankrijk kozen bewust voor de omgeving en hadden allemaal soortgelijke interesses om de omgeving te verkennen, te sporten en actief te zijn. Dat is ook één van de redenen geweest waarom ik in de Franse Alpen wou werken en daardoor hadden we meteen verbinding met elkaar.

Daarnaast leven we allemaal in hetzelfde avontuur. Ik reisde naar Frankrijk af, kwam in mijn woning terecht en zag mijn huisgenoten en collega’s zitten en ik wist meteen: met deze mensen moet ik het gaan doen de komende tijd. Met jullie ga ik herinneringen maken, sporten, een biertje drinken, praten, lachen of word ik af en toe geïrriteerd en boos. En ik vind dat heerlijk!

Nieuwe mensen, nieuwe karakters, nieuwe soort humor, andere opvoedingen, andere levensvisies en andere motivaties over het leven. Belgische collega’s, Franse collega’s en Nederlandse collega’s waar iedereen elders in Nederland woont. De één uit het westen, de ander uit het oosten. Je leert van elkaar en al deze mensen zijn onderdeel van jouw ervaring en herinnering. Net als dat jij dat bent in hun ervaring en herinnering.

Allemaal zoeken we de spanning van een buitenlands avontuur en allemaal zitten we in hetzelfde schuitje. En voor je het weet houd je er je hele leven sociale contacten aan over of kom je jouw collega over 10 jaar tegen in het centrum van Amsterdam. Hoe leuk is dat?

Je leert in elk land nieuwe mensen kennen

Natuurlijk leer je niet alleen in Frankrijk nieuwe mensen kennen. Waar dan ook ter wereld, in Australië of bij jouw in het dorp, kun je nieuwe mensen leren kennen. Toch wil ik het wel in deze blog benoemen omdat de mensen die ik in Frankrijk heb leren kennen een belangrijk onderdeel zijn in de enthousiasme die ik over Frankrijk bij mij draag.

Of je nu op Curaçao, in Frankrijk of op Texel gaat werken: nieuwe mensen leren kennen die een soortgelijk avontuur aangaan is het meest waardevolle bezit dat je kunt krijgen.

5 redenen om in Frankrijk te werken

3 | De Franse cultuur is relaxed

Franse mensen zijn levensgenieters. Dat is heerlijk cliché, maar wij Nederlanders zouden de Franse gewoontes over moet nemen. Uiteindelijk probeert elk mens op zijn eigen manier genot in het leven te vinden en de Fransen zijn daar geen uitzondering op.

In Nederland jagen we veel. Alles is gestructureerd en gestresst. We ontbijten op dezelfde tijden, irriteren onze elke dag aan de file, dineren rond dezelfde tijd en deze patronen blijven zich elke dag herhalen. We werken erg hard om vervolgens uit te kunnen kijken naar die ene 2 weken vakantie op een resort in het zuiden van Spanje. Dat is simpelweg in ons DNA en daar is niks mis mee, maar dat betekent niet dat we niks van andere culturen kunnen leren.

”Fransen leven gemakkelijker
in het moment”

Begrijp mij niet verkeerd: in bepaalde gebieden in Frankrijk is het ook gehaast en uiteindelijk leven alle mensen op de wereld in patronen. Maar het is mij wel opgevallen dat Fransen gemakkelijker in het moment kunnen leven. Fransen krijgen het voor elkaar werkzaamheden links te leggen en bijvoorbeeld intentioneel te gaan lunchen. Ze lunchen in gezelschap, kiezen bewuster voor eten en zijn vaak in gezelschap van andere mensen.

In hun hele doen en laten lijken Fransen koelbloedig door de dag te komen. Ze trappen sneller op de rem en besteden veel aandacht aan hun partners, kinderen, vrienden en familieleden. In de supermarkt kost het meer tijd om af te rekenen en in de horeca duurt het langer om een biertje bediend te krijgen. Daar kun je je aan irriteren, maar je zou er ook de charme van in kunnen zien.

Sterker nog: ik heb ook een half jaar op Curaçao gewerkt en het is lastig uit te leggen waarom de mensen op Curaçao en in Frankrijk relaxter lijken te leven. Ik heb op zowel Curaçao als in Frankrijk serieus moeten wennen aan de rustigere mentaliteit van deze mensen. Ik werd letterlijk tot rust gedwongen en voelde de stress letterlijk van mij afkomen. En in combinatie met het primitieve leven in de bergen heb ik dat als erg plezierig ervaren.

4 | Je doet levenservaringen op

Reizen wordt steeds makkelijker en daar nemen de jongeren van tegenwoordig dankbaar gebruik van. We gaan werken of stage lopen in een onbekend land of backpacken door de Verenigde Staten of Azië. We zoeken allemaal het avontuur op door te gaan reizen.

Zoals je weet heb ik in Frankrijk en op Curaçao gewoond en gewerkt, en heb ik bijvoorbeeld ook een mooie reis gemaakt door Portugal en Zweden. Ik zie reizen of wonen en werken in een ander land oprecht als een levenservaring. Mijn ervaringen in het buitenland zijn een stuk intenser dan mijn ervaringen in mijn eigen woonplaats in Nederland. Het is lastig te beschrijven wat voor gevoel reizen mij geeft en waarom ik daar zo enthousiast van word.

Als ik specifiek praat over wonen en werken in het buitenland en ik terugkijk op mijn tijd in Frankrijk, dan vind ik vooral de spanning en de verfrissende ervaringen een verrijking. De spanning begint bij de eerste gedachten om naar het buitenland te vertrekken. Je zoekt naar een baan, verkend het land waar je gaat wonen en je moet alles regelen. Je moet je familie vertellen dat je naar het buitenland vertrekt en kunt beginnen met alle voorbereidingen.

Je hebt geen idee waar je terecht komt

Je neemt afscheid van je familie en stapt in het vliegtuig of de trein naar je nieuwe tijdelijke huis. Je hebt geen idee waar je terechtkomt, wie je collega’s zijn en hoe goed je met je werkgever overweg kan. Je verlaat je veilige wereld, reist naar een onbekend land met een onbekende taal en komt in een leven terecht met onbekende mensen. Jij moet dealen met jezelf. Jij moet het initiatief nemen om je door deze worstelingen te strijden. Jij moet de verantwoordelijkheid over alles nemen en er is niemand die dat voor jou gaat doen.

Je krijgt nieuwe herinneringen, nieuwe referentiekaders, nieuwe contacten, nieuwe ervaringen en nieuwe vraagstukken. Je verlegt letterlijk en figuurlijk grenzen en over deze grenzen ligt een nieuwe wereld waar je nieuwe dingen kunt leren. Je wordt sterker, zowel fysiek als mentaal. Je zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgt een boost en je buik begint te kriebelen van alle mooie dingen die je gaat meemaken en hebt meegemaakt!

Ja, ik kan zeggen dat werken en wonen en het reizen in het buitenland de mooiste ervaringen zijn geweest in mijn leven. En als je het gevoel deelt, dan weet je exact waar ik het over heb.

5 redenen om in Frankrijk te werken
> Dit is het prachtige Allemond, het dorp waar ik heb gewoond.

5 | Frankrijk is een prachtig land

Er zijn zoveel redenen te noemen waarom jij in Frankrijk kunt gaan werken, maar uiteindelijk moet je je gevoel volgen en het zelf gaan ervaren.

Frankrijk is simpelweg een prachtig land! Grote bergketens, oude kastelen, prachtige stranden, beroemde steden, idyllische dorpen en romantische wijnvelden. De Franse taal is authentiek, de Fransen zijn trots op hun land en de Franse cultuur is heel uitgesproken. Fransen hebben een eigen muzieksmaak, een prachtige taal, genieten op een hele eigen manier van het leven en genieten intentioneel van hun maaltijden.

Fransen zijn misschien af en toe koppig of eigenzinnig, maar dat is juist de charme van Frankrijk. Daarnaast zijn wij Nederlanders alles behalve perfect en kunnen wij ontzettend veel leren van de Fransen. Net als dat de Fransen van ons kunnen leren!

Ga het avontuur aan en maak het de tijd van je leven!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Frankrijk:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?