Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 redenen om in Frankrijk te gaan werken (op basis van mijn eigen ervaring)

5 redenen om in Frankrijk te gaan werken

Frankrijk is een groot land met een uitgesproken karakter. Franse mensen zijn trots op het land en hebben weinig behoefte om naar andere delen van de wereld af te reizen. Daar is niks op voor of tegen. Het is simpelweg onderdeel van de cultuur.

Als we enkel praten over landschappen en de natuur, dan hebben de Fransen an sich weinig reden om naar andere landen te reizen. Fransen kunnen hun eigen land ontdekken en de toerist uithangen in wereldberoemde steden, beroemde kustplaatsen, grote wijnvelden en ze kunnen zich verwonderen over de bergtoppen in de Alpen en de Pyreneeën.

Wil je graag in een bijzonder en mooi land werken? Dan is Frankrijk bij uitstek het land waar je voor moet kiezen. Ik heb een jaar lang in de Franse Alpen gewoond en kan als geen ander vertellen waarom Frankrijk een prachtig land is om in te reizen en in te werken en te wonen.

Werken in Frankrijk: wat zijn de mogelijkheden?

Net als in andere landen op de wereld zijn er veel mogelijkheden in Frankrijk. Want wat zou je in een tussenjaar in Frankrijk kunnen doen?

De Franse taal leren

Je zou de Franse taal eigen kunnen worden en de taal kunnen leren in een grote stad. Volg bijvoorbeeld een cursus via Education First en begeef je een aantal maanden lang in het stadsleven van Parijs.

Nu denk je misschien: waarom zou ik in mijn tussenjaar gaan studeren? Maar onthoud goed dat dit meer is dan studeren! Samen met andere internationale jongeren verblijf je op een campus en duik je letterlijk het Franse leven in. Hier maak je de mooiste herinneringen!

Als seizoenswerker op een camping werken in Frankrijk

Frankrijk is een bekende bestemming om te kamperen en daar weten wij Nederlanders alles van. Duizenden Nederlanders vertrekken elk jaar naar Frankrijk om een aantal dagen op een camping te verblijven.

En dat zou ook een bestemming voor jou kunnen zijn. Je kunt bijvoorbeeld in het entertainment, in de receptie of in de horeca gaan werken. Op vakantieparken als Vacansoleil komen jaarlijks veel vacatures vrij en het is een fantastische kans om nieuwe mensen te leren kennen en mooie momenten mee te maken.

Stage lopen in Frankrijk

Ben je aan het studeren en moet je binnenkort stage lopen? Waarom zou je dan niet voor een buitenlands avontuur gaan? Het is de ideale kans om een tussenjaar te nemen, terwijl je aan het studeren bent.

En je leert niet alleen van de werkzaamheden binnen je stagebedrijf. Het feit dat je alleen naar het buitenland gaat, je jezelf moet redden en nieuwe mensen moet ontmoeten is een levenservaring waar je je hele leven gemak van gaat hebben.

Duik de Franse natuur in!

Je kunt ook doen wat ik heb gedaan. Ik heb simpelweg op het internet naar werk in Frankrijk gezocht, maar koos er bewust voor om de campings en de grote steden te vermijden. Ik heb letterlijk de Franse cultuur mogen ervaren door midden in de Franse Alpen te mogen werken.

En je raadt het al: dat was een fantastische tijd. Helemaal voor mij als outdoorfanaat. Zo heb ik in het dorp Allemond gewoon en op vrije dagen was er in de omgeving van Allemond genoeg te doen. Ik woonde in de middle of nowhere en heb veel van het primitieve leven geleerd.

Je kunt ook in een skigebied gaan werken. Frankrijk heeft een grote wintersportcultuur en als je elke dag op de pistes wilt staan, dan is werken en wonen in een Frans skigebied misschien iets voor jou.

Ga naar de grote stad

Je kunt er ook voor kiezen om juist wel naar de grootste steden van Frankrijk te gaan en het stadsleven in te duiken. Het stadsleven brengt nieuwe ervaringen met zich mee en hoe gaaf is het om een tijdje in Parijs te wonen?

5 redenen om in Frankrijk te werken
> Dit ben ik tijdens mijn wandeling op de Alpe d’Huez.

Waarom werken en wonen in Frankrijk?

Maar dan blijft de vraag: waarom Frankrijk?

Laat ik vooropstellen dat werken en wonen in het buitenland altijd leerzaam is en dat we hier altijd voorstander van zijn. Of je nu naar Spanje, Frankrijk, Curaçao of Australië gaat: in alle gevallen is het een verrijking.

Maar omdat ik zelf in Frankrijk heb gewerkt en gewoond wil ik Frankrijk in het bijzonder uitlichten.

1 | Je leert de Franse taal

De taalbarrière is voor velen de voornaamste reden om een buitenlands avontuur naar Frankrijk over te slaan. En dat is niet gek. Anderzijds ligt hier juist de uitdaging. Je kunt namelijk prima in een ander land werken als je de taal niet spreekt.

Ik heb in een bedrijf gewerkt van Nederlandse eigenaren. Daardoor was het eerste contact supergemakkelijk. Vervolgens hebben ze mij letterlijk voor de leeuwen gegooid en op deze manier heb ik in de praktijk de basis van de Franse taal geleerd.

Wat heeft het mij opgeleverd? Stress, frustratie, ongemakkelijke momenten, maar vooral zelfvertrouwen en voldoening als ik Franse gasten kon helpen en kon communiceren in een Franse supermarkt of restaurant.

En dat is ook de tip die ik je wil meegeven. Zoek de uitdaging op. Het komt namelijk wel goed. Je kunt het je echter wel makkelijker maken door een bedrijf met Nederlandse eigenaren op te zoeken.

2 | Je leert nieuwe mensen kennen

Het allermooiste van buitenlandse avonturen zijn alle gelijkgestemde mensen die je leert kennen. En met gelijkgestemde mensen heb ik het over mensen die net als jij op zoek zijn naar het avontuur. Zo heb ik dat ook ervaren in mijn tijd in Frankrijk.

Zo heb ik een jaar in de Franse Alpen gewoond en leerde ik mensen kennen met soortgelijke interesses. Bijna al mijn collega’s gingen in hun vrije tijd hiken, hardlopen, skiën, nieuwe plekken ontdekken of iets anders actiefs doen.

Het is inspirerend om nieuwe mensen van over de hele wereld te leren kennen. Iedereen heeft andere normen en waarden en is opgegroeid uit andere culturen en dat is leerzaam. Net als dat jij met je normen en waarden leerzaam bent voor anderen.

Maar het allermooiste van nieuwe mensen leren kennen zijn de herinneringen. Zo zaten we ineens hoog in de bergen met een biertje met alle collega’s naar de sterrenhemel te kijken en hadden we samen de mooiste gesprekken. Dat zijn de momenten die je nooit vergeet!

5 redenen om in Frankrijk te gaan werken

3 | Je leert van de Franse cultuur

Fransen zijn in mijn ogen een uniek volk. Vaak kijken we daar als Nederlanders negatief naar, omdat we vinden dat Franse mensen nors zijn en geen moeite doen om Engels te praten. Maar ik vind het juist de charme van Frankrijk en vind ook dat we hier als Nederlanders snel een oordeel over hebben.

Franse mensen zijn uitgesproken en doen wat hun hart begeert. Ze genieten van het leven en zijn in staat om af en toe op de rem te trappen. Ze leven makkelijker in het moment en benutten elke seconden die ze samen met vrienden of familie kunnen doorbrengen.

En hoe leuk is het om in deze cultuur te mogen leven? Om net als de Fransen tijd te nemen voor je lunch en bewust voor het eten te kiezen in gezelschap van anderen? En hoe fijn is het om langzamer door de dagen te komen en wat meer van het moment te genieten?

En geloof mij: woon je in een klein dorp in Frankrijk, dan word je daartoe gedwongen. Want de caissière in de supermarkt gaat niet harder werken omdat er een overhaaste Nederlander in de rij staat.

4 | Je doet levenservaringen op

Als je gaat werken in Frankrijk, dan doe je levenservaringen op waar je voor altijd iets aan hebt. Dit heeft niet alleen iets met Frankrijk te maken. Je doet ook levenslessen op als je gaat reizen of in een ander land dan Frankrijk gaat werken. Ze hebben allemaal iets gemeen.

Als je naar een land gaat reizen of in een ander land gaat wonen en werken, dan word je flink uit je comfortzone getrokken. En dat is het gebied waar nieuwe ervaringen leerzaam worden en waar je volwassener wordt. Hier vergroot je je referentiekader.

Je moet jezelf zien te redden in een land waar je de talen en de culturen niet kent. Er is geen ruimte om van het ongemakkelijke gevoel te ontsnappen. Je moet simpelweg de verantwoordelijkheid pakken en daar heb ik persoonlijk veel van geleerd.

Wat leer ik van werken en wonen in Frankrijk?

En er komt meer bij kijken.

 • Je komt erachter dat je referentiekaders klein zijn en dat er meer is dan alleen het leven in Nederland.
 • Je moet open staan voor nieuwe mensen in je leven.
 • Je doet nieuwe ervaringen op.
 • Je krijgt andere vraagstukken over het leven.
 • Je moet grenzen verleggen in een onbekende wereld.

En wat levert jou dat op?

 • Je wordt mentaal sterker.
 • Je zelfvertrouwen krijgt een boost.
 • Je blijft dichter bij jezelf staan.
 • Je kunt op een andere manier naar de wereld kijken.
 • Je kunt makkelijker bepalen wat wel en niet goed voor je is.
 • En het belangrijkste: je doet iets waar je op je oude dag met trots op terug kunt kijken.
5 redenen om in Frankrijk te werken
> Dit is het prachtige Allemond, het dorp waar ik heb gewoond.

5 | Frankrijk is een prachtig land

Er zijn zoveel redenen op te noemen waarom jij in Frankrijk kunt gaan werken, maar uiteindelijk moet je je gevoel volgen en het zelf gaan ervaren. Het gevoel is uiteindelijk een belangrijke raadgever. Diep van binnen heb je allang besloten of je in Frankrijk wilt gaan werken ja of nee.

Onthoud goed dat Frankrijk met alle voordelen en nadelen een prachtig land is. Met hoge bergen, oude kastelen, tropische stranden, beroemde steden, idyllische dorpen en romantische wijnvelden heeft Frankrijk werkelijk alles te bieden.

De taal is uniek, de bevolking is trots en de cultuur is uitgesproken. Fransen kunnen koppig of eigenzinnig zijn, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Juist dat geeft weer charme aan het land Frankrijk. En dat maakt dat Frankrijk de moeite waard is om er te gaan wonen en te werken.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!