Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat is de beste tijd om naar Lapland te reizen?

Wanneer moet ik naar Lapland afreizen?

Lapland is een gebied in het noorden van Scandinavië. Het gebied strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Voor veel mensen is het een droom om in de winter naar Lapland te reizen. In de winter ligt er een dikke pak sneeuw, is het noorderlicht te bewonderen en kun je een beroemde sleehondentocht maken.

In de zomer is er geen sneeuw te zien in Lapland en is het omgetoverd tot een groot groen en bosrijk gebied waar je kunt wandelen. Als je voor de winterse activiteiten naar Lapland wilt afreizen is het dus belangrijk om in de juiste maanden de reis te boeken.

Als ik over Lapland spreek, dan spreek ik in het bijzonder over het hele gebied. Zweeds- en Fins Lapland zijn de populairste Lapse gebieden, maar het klimaat in Noors Lapland en Russisch Lapland zal niet tot nauwelijks van elkaar verschillen. De informatie in deze blog gaat dus over de 4 landen waar het gebied zich over uitstrekt.

Wanneer is het noorderlicht te bewonderen?

Het noorderlicht kan het hele jaar onverwachts in de hemel dansen. Om het echter waar te kunnen nemen moet het donker zijn. Je moet in alle gevallen dus in de late avonduren naar buiten om naar het noorderlicht te kijken.

Het noorderlicht kun je in de zomer niet zien. In de zomer schijnt in Lapland de middernachtzon. Dat betekent dat er in Lapland 24 uur zon is en de zon niet geheel onder gaat. Als de zon niet ondergaat is het te licht om het noorderlicht te kunnen zien.

  • Om het noorderlicht waar te nemen moet er de winter naar Lapland gereisd worden en moet je ’s avonds naar buiten lopen om het mogelijk te bewonderen. Er mogen uiteraard ook geen wolken in de lucht hangen. Die beperken het zicht op het noorderlicht.

De beste periode voor het noorderlicht is in het late najaar, de winter en het vroege voorjaar. Gedurende een periode van 6 maanden tussen 21 september en 21 maart is het noorderlicht gegarandeerd te bewonderen.

Wanneer moet ik naar Lapland afreizen?

Wanneer ligt er sneeuw in Lapland?

Eind november/begin december valt gemiddeld de eerste sneeuw in Lapland. De meeste sneeuw valt vanaf januari.

In januari zijn ook de typische Lapse plaatjes te bewonderen van takken die naar beneden vanwege het gewicht van de sneeuw.

Hevige sneeuwval eindigt ongeveer begin februari, maar de gevallen sneeuw van januari blijft enkele weken volop aanwezig.

  • Voor gegarandeerd meters sneeuw is de beste reistijd vanaf januari. Dan zijn de groene bosrijke gebieden omgetoverd tot winter wonderland. Dit blijft enkele weken liggen. Ik ben in Lapland geweest in de maand maart en heb in mijn leven nog nooit zoveel sneeuw gezien als toentertijd.

Wat is de koudste maand in Lapland?

Zonder zon is het uiteraard kouder op bepaalde plekken in de wereld. Dat merken wij in Nederland, dat geldt in Lapland en zelfs in woestijnklimaten kan het ’s nachts vriezen (terwijl het overdag tussen de 25 en 45 °C is).

De koudste maand in Lapland is de maand dat de zon niet opkomt. Het is het koudst als de dagen het kortst zijn. In Lapland geldt dit vanaf half december tot ongeveer half januari. De temperaturen kunnen in deze maand dalen tot -30 °C.

  • De kou hoort bij Lapland en als kou een reden zou zijn om niet naar Lapland te reizen, dan moet je in de zomer naar Lapland. Er zit uiteraard wel een verschil tussen kou en extreme kou. Bij een temperatuur van -30 °C hebben we het over extreme kou. Dit zijn niet de gemiddelde temperaturen. Vanaf februari wordt het überhaupt iets warmer.

Wat is beste reistijd voor Lapland?

Voor een winterse reis naar Lapland zoek je de kou, de sneeuw, de bijbehorende activiteiten en uiteraard het noorderlicht.

Allereerst mijn ervaring: ik ben in de maand maart naar Lapland gereisd. In deze periode was het koud maar hadden we regelmatig zonneschijn waardoor de temperatuur vrij aangenaam was. Daarnaast hebben wij het noorderlicht goed kunnen zien doordat de hemel helder was.

Vanuit bronnen op het internet + mijn eigen ervaring kan ik bevestigen dat je het beste vanaf januari naar Lapland af kunt reizen.

  • De kans om het noorderlicht te bewonderen is het grootst.
  • Er ligt gegarandeerd een dikke pak sneeuw.

Ik zou persoonlijk altijd vanaf midden januari een reis boeken tot maximaal midden maart. Vanaf midden maart beginnen de magische elementen van de natuur in Lapland langzaam af te nemen en vanaf begin april bereidt de natuur zich langzaam voor op de zomer.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Lapland:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!