Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Met de nachttrein naar Zweeds Lapland: waarom ik dit een geweldige ervaring vond

Met de nachttrein naar Zweeds Lapland: dit is handig om te weten

Als we willen reizen, dan denken we meteen aan reizen met een vliegtuig. Reizen in een vliegtuig kan goedkoop zijn en je bent in relatief korte tijd op de plek van bestemming. Toch zijn er ook andere manieren om te reizen.

Reizen in de trein is leuk. Het is comfortabel en sociaal en door te reizen met de trein zie je de mooiste landschappen. Landschappen die je moet missen als je met het vliegtuig gaat reizen. Als het even mogelijk is raden wij het altijd aan om met de trein te reizen.

Een leuke bestemming voor de trein is Zweeds Lapland. Vanaf Nederland kun je vrij gemakkelijk in het hoge noorden komen en het wordt gezien als een van de mooiste treinritten in Europa. In dit blog wil ik je mijn ervaring delen en geef ik je tips over de nachttrein naar Zweeds Lapland.

Waarom moet je een reis naar Lapland maken?

Een reis naar Lapland is voor veel mensen een droom die ze ooit waar willen maken. En dat snap ik wel. Er zijn veel redenen om naar Lapland te reizen en als je de kans hebt, dan moet je dat met beide handen aangrijpen.

Een winters Lapland is een magische ervaring. Uitgestrekte besneeuwde bossen met laaghangende takken, het noorderlicht, de koude temperaturen, wilde dieren en een omgeving waar je je letterlijk in de middle of nowhere begeeft.

En dan hebben we het nog niet gehad over wat je allemaal kunt doen in Lapland. Je kunt een adrenaline-kick ervaren tijdens het sneeuwscooteren of van de omgeving genieten tijdens een sleehondentocht. En voor de sportievelingen onder ons is het leuk om een sneeuwschoenwandeling te maken.

Wat je ook gaat doen. Een reis naar Lapland is meer dan de moeite waard en het is een van de mooiste bestemmingen op de wereld.

Met de nachttrein naar Zweeds Lapland

Met de nachttrein naar Zweeds Lapland: hoe ziet de reis eruit?

Het is een leuke en avontuurlijke manier om met de nachttrein naar Zweeds Lapland te reizen. Maar hoe ziet zo’n reis eruit? Hoe je de reis naar Stockholm gaat maken (het beginpunt van de nachttrein) is voor iedereen anders. Toch deel ik je graag mijn ervaring.

Dag 1: naar Malmö met de trein

De eerste dag reis je van Nederland naar Zweden. Je eindbestemming voor die dag is Malmö. Hoe vroeger je in Malmö aankomt, hoe leuker het natuurlijk is. Het geeft je namelijk de kans om Malmö te ontdekken.

Heb je nog geen verblijfplaats in Malmö? Dan kan ik je STF Malmö City Hotell & Vandrarhem van harte aanraden. Relatief goedkoop en voor de prijs die je betaald een erg fijn hostel om in te verblijven.

Malmö is de op twee na grootste stad van Zweden en ligt aan de Sontbrug. Dit is de brug die Denemarken en Kopenhagen met Zweden en Malmö verbindt. Malmö heeft een historische binnenstad en als je even de tijd hebt, dan kan raad ik het aan om de binnenstad op te zoeken.

Dag 2: van Malmö naar Stockholm

Vanaf Malmö reis je de volgende dag met de trein naar Stockholm en vanaf Stockholm pak je de nachttrein naar Kiruna. Uitgaande van onze eigen aansluiting met de trein hebben we geen tijd gehad om Stockholm in te gaan, maar je kunt in de planning uiteraard ruimte maken voor Stockholm.

Dag 2 en 3: Van Stockholm naar Kiruna

Naar Kiruna vertrekt in de loop van de avond een trein naar Kiruna. Vanaf hier kan het grote avontuur in de nachttrein beginnen. Tussentijds maak je een klein aantal tussenstoppen om uiteindelijk aan te komen in de meest noordelijke stad van Zweden, Kiruna.

Hoelang duurt de treinreis van Stockholm naar Kiruna?

Het duurt ongeveer 15 uur om per trein van Stockholm naar Kiruna te reizen. Gelukkig hoef je tijdens deze 15 uren niet over te stappen (toch belangrijk om het alsnog te checken). De trein rijdt rechtstreeks vanaf Stockholm naar het Noorse Narvik met een tussenstop op Kiruna.

Wat kan ik doen tijdens de reis in de trein?

Hoe ga je je vermaken als je 15 uur lang in de trein naar Lapland gaat reizen?

Allereerst wil ik benadrukken dat je hier niet veel moeite voor hoeft te doen. Reizen in de nachttrein is al een ervaring op zich. In de eerste uren ben je druk bezig met acclimatiseren in de trein en heb je het gezellig met je (misschien wel onbekende) reisgenoten.

Natuurlijk is het leuk om tijdens je reis iets te ondernemen. Speel bijvoorbeeld samen een spelletje of drink gezamenlijk een biertje in de bistro van de trein. Ga een gezellige reis tegemoet met zijn allen en probeer daarna lekker te slapen. En probeer bovenal te genieten van de landschappen als je s’ochtends wakker wordt.

Wat moet ik meenemen als ik een nachttrein ga reizen?

Op zich hoef je niets extra’s mee te nemen als je in een nachttrein gaat reizen. Je hebt natuurlijk al je spullen voor je reis in Lapland meegenomen en in principe heb je daar genoeg aan. De nachttrein is voorzien van beddengoed en (vaak ook) handdoeken.

Toch kun je wel spullen meenemen om je reis gemakkelijker te maken. Het is namelijk voor iedereen anders, maar als ik naar mijn eigen ervaring kijk, dan kan ik op zeker zeggen dat ik slecht heb geslapen in de nachttrein. Goed slapen tijdens het reizen kan een uitdaging zijn en al helemaal in een nachttrein.

Wat kan daarbij helpen? Allereerst wil ik je aanraden om je lekker warm aan te kleden. En ten tweede is het een aanrader om een slaapmasker* en oordoppen* te kopen. Hierdoor heb je geen last van het licht en de geluiden van je reisgenoten in je coupé en van de trein.

Met de nachttrein naar Zweeds Lapland
> De nachtcoupé waar ik heb geslapen.

Waar moet je opletten als je gaat reizen in een nachttrein?

Slapen in een nachttrein moet vooral praktisch zijn. Het is dus handig om je spullen zo in te pakken dat je er gemakkelijk bij kunt. De slaapcoupés zijn namelijk klein en krap en het is vervelend om hier je hele backpack uit te moeten stallen.

Daarnaast moet je, zoals ik al eerder schreef, niet veel verwachten van slapen in een nachttrein. Je gaat ongetwijfeld een paar uur kunnen slapen, maar diep slapen is voor weinig mensen weggelegd. De trein hobbelt alle kanten op en maakt veel lawaai.

Heb je weleens last van reisziekte? Dan is een reispilletje geen gek idee.

Wakker worden in een besneeuwd Lapland

Reizen met de nachttrein heeft iets magisch. Je vertrekt vanuit Stockholm naar het uiterste noorden van Zweden en wordt wakker in een met sneeuw bepakte landschap. Uit het niets sta je in de middle of nowhere en ben je ver van de drukke westerse wereld verwijdert.

Net na het wakker worden heb je nog een paar uur te gaan en heb je de tijd om een overheerlijke kop koffie in de bistro te drinken.

Mijn kijk op de nachttrein naar Lapland

De nachttrein naar Zweeds Lapland is een geweldige ervaring om van A naar B te komen. Lapland is op zichzelf al een fantastische plek en wordt een stukje magischer als je hier met de nachttrein naartoe reist.

Vanaf Nederland (wij vertrokken vanuit Apeldoorn) kun je in een dag naar Malmö afreizen. Hier kun je overnachten om de volgende dag naar Stockholm te reizen en vanaf daar de trein te pakken richting Lapland.

Al met al is de nachttrein een leuke en ook een duurzame manier van reizen en kun je in de vroege ochtend genieten van de prachtige Zweedse landschappen.

* Dit blog bevat affiliate links van Bever.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.