Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Welke kleding neem ik mee naar Lapland?

Welke kleding moet ik meenemen naar Lapland?

In een zonovergoten reis naar Curaçao weet je één ding zeker: het is lekker weer en het is niet nodig om een koffer of backpack vol te laden met warme kleren. 1 warme trui is voldoende voor het geval dat en verder heb je genoeg aan T-shirts, korte broeken en teenslippers. Dit is een voordeel voor de ruimte in de backpack want zomerkleren zijn dun en daardoor kun je extra veel meenemen.

Naar Lapland is dit een ander verhaal. Allereerst is het een twijfelgeval wat voor weer het gaat zijn in Lapland. Je kunt wel dicht tegen de poolcirkel aanzitten en er kan wel sneeuw liggen, maar dat geeft nog niet de garantie dat het alleen maar koud is. Er zijn veel zonovergoten dagen in het noorden van Scandinavië en soms kan het verrassend warm zijn.

Toen ik in de voorbereidingen zat voor mijn reis naar Lapland bracht dat veel twijfel met zich mee. Je wilt niet dat de reis misloopt omdat je alleen maar loopt te koukleumen. Daarom wil ik je graag helpen door op basis van mijn ervaring van mijn 10 daagse reis in Lapland uit te leggen met welke kleren ik het heb kunnen redden (en welke kleren enigszins overbodig waren).

Mijn reis naar Zweeds Lapland

In de maand maart van het jaar 2020 ben ik per trein vanaf Apeldoorn naar het Zweedse deel van Lapland afgereisd. Via Hamburg, Kopenhagen en Malmö kwamen we aan in Stockholm en vanaf Stockholm hebben we de nachttrein gepakt naar het noordelijke stadje Kiruna. Alleen de reis was al een geweldige ervaring en dan stonden de activiteiten in Lapland nog op ons te wachten.

Een belangrijke vraag die iedereen wel eens stelt: hoe koud is het écht in Lapland? Ik vond het minder koud dan ik had verwacht. De temperaturen lagen hoger dan gemiddeld dus ik ben niet de perfecte raadgever. Ik ben mij ervan bewust dat het kouder kan zijn dan ik heb meegemaakt. Desondanks heb ik zonovergoten dagen meegemaakt, maar ook bewolkte dagen met sneeuwval.

Iedereen kan bevestigen dat de warmte van Spanje anders aanvoelt dan de zomerse warmte van Nederland. Het is gemakkelijker uit te houden en het is minder benauwd. Dit geldt eigenlijk ook voor de kou. Stevige kou is in Nederland meteen erg guur en ik vond de kou van Zweeds Lapland een stuk prettiger. Daarnaast is Nederland niet gebouwd op extreem warm of koud weer en zijn Spanje (op warm weer) en Zweden (op koud weer) dat wel.

Welke kleding moet ik meenemen naar Lapland?
> Ja, het is koud in Lapland. Maar op sommige momenten kun je het door de dikke kleding ook té warm krijgen.

Jezelf aankleden in het drielagensysteem

De backpack inpakken voor een reis naar Lapland was een lastige sessie. Je wilt er warm bijlopen maar je hebt ook nog te maken met de maximale ruimte van de backpack. Vol is simpelweg vol. Dus wat heeft prioriteit en wat kun je achterlaten?

Het is effectief om jezelf aan te kleden in het drielagensysteem. Als het te warm wordt geeft dat ruimte om kleding uit te trekken en krijg je het koud dan trek je er een extra laag bij aan. Het drielagensysteem bestaat uit een thermoshirt (eerste laag), een fleece trui of vest (tussenlaag) en een water-/winddichte jas (derde laag). Dit zou ten allen tijde de basis moeten zijn.

Tijdens activiteiten is warme kleding een must. Wij zijn een week lang begeleid door gidsen en kregen op onze eerste dag extreem warme overalls + extreem warme snowboots. Het is niet af te raden om dit soort overalls en snowboots bij de lokale bedrijven te huren. Deze zijn gemaakt voor de venijnige Laplandse kou en tijdens activiteiten bieden ze veel warmte.

Deze overalls zijn een echte aanrader, maar niet noodzakelijk als je hele warme kleren meeneemt.

Welke kleren zijn een must voor Lapland?

Wel eens op wintersport geweest en op een hele koude, bewolkte en winderige dag op de piste gestaan? Kleed je exact zoals je daar gekleed wilt zijn. Een goede skiuitrusting (op de skies na natuurlijk) is een prima uitrusting in Lapland. Denk dus aan:

 • Wollen sokken
 • Stevige, hoge en waterdichte schoenen
 • Thermobroek
 • Skibroek
 • Thermoshirt
 • Fleece trui
 • Ski-jas
 • Waterdichte handschoenen
 • Een nekwarmer
 • En een hele dikke muts

In venijnige en koude omstandigheden ben je met deze kleren het best gekleed. Voor de echte koukleumen kun je er uiteraard een laag bovenop gooien.

Wat neem je mee als back-up?

Hoeveel kleding je meeneemt hangt af van het aantal dagen dat je gaat reizen. Op ten duur wil je een schone thermoshirt of trui aantrekken. Hoeveel je van alles meeneemt is totaal aan jou.

Dit is mijn ervaring van ongeveer 10 dagen Lapland in gemiddelde omstandigheden:

 • Aan 1 thermobroek heb je over het algemeen genoeg omdat het niet altijd noodzakelijk is om een thermobroek aan te trekken.
 • Ook de wollen sokken waren niet voortdurend nodig, maar het is fijn om er hier op zijn minst 2 paar van te hebben.
 • Een schoon thermoshirt vind ik op ten duur belangrijk en daar had ik er 3 van meegenomen.
 • Het is een goed idee om meerdere truien of andere kledingstukken die je goed warm kunnen houden mee te nemen (denk aan 3 of 4 stuks).

Welke kleding bij welke activiteit?

Zoals gezegd heeft het drielagensysteem het voordeel dat je altijd kleren aan en uit kunt trekken. Bij sommige activiteiten in Lapland kan dat heel handig zijn.

Een voorbeeld:

Iedereen had zich voor de actieve sneeuwschoenwandeling heel warm gekleed. We kwamen echter allemaal tot de conclusie dat je het tijdens de wandeling erg warm gaat krijgen en dat volledige bepakking niet zozeer noodzakelijk is.

Tijdens de sleehondentocht daarentegen is het héél belangrijk dat je je warm gaat kleden. Voornamelijk als je met zijn tweeën de slee gaat besturen en jij degene bent die niks hoeft te doen en op de slee mag zitten. Met de razende wind en weinig beweging krijg je het erg snel koud. Dat zelfde geldt voor het sneeuwscooteren!

Welke kleding moet ik meenemen naar Lapland?
> Af en toe was het heerlijk om zonder jas naar buiten te gaan.

Welke kleding draag ik buiten de activiteiten om?

Voor de activiteiten moet je warm gekleed zijn: dat is duidelijk. Ook buiten de activiteiten om is het belangrijk om warm gekleed te zijn omdat het simpelweg koud is in Lapland. Daarnaast moet je altijd voorbereid zijn op temperaturen die lager zijn dan de gemiddelde temperatuur of onverwachte sneeuwval en hevige wind die de gevoelstemperatuur snel doen dalen.

Wij zijn per trein afgereisd naar Lapland en mijn vraag was vooraf: wat voor kleding draag ik als ik uit de trein stap?

Ik had bij het uitstappen van de trein genoeg aan een trui, een skijas, handschoenen, leren boots en een utility broek. Dit klinkt als een spannende broek, maar het is om aan te geven wat ik aan had. Een utility broek kan ook simpelweg een spijkerbroek zijn (toch is een spijkerbroek niet comfortabel en niet flexibel en een flexibele broek is tijdens het reizen altijd een aanrader).

Het is om aan te geven dat de kou in Lapland anders is dan een koude winter in Nederland. Aan een utility broek heb ik niet genoeg als ik urenlang buiten ga zijn, maar als je niet langer dan 30 minuten buiten bent en je snel van A naar B moet, red je het makkelijk met een gewone broek.

Alles samenvattend..

Ten allen tijde gaat het weer bepalend zijn welke kleren je gaat dragen. Dat is natuurlijk geen hogere wiskunde. Toch moet je in alle gevallen denken aan de ski uitrusting die ik hierboven heb beschreven. Dan ben je op zijn warmst gekleed en ervaar je weinig of geen hinder van de kou. Als je gebruik kunt maken van een overall met dikke boots, dan kan ik je dat van harte aanbevelen maar weet dat het ongeveer gelijk staat aan een goede wintersportuitrusting.

In Lapland is het koud en het laatste wat je wilt zijn natte kleren. Bescherm het lichaam door middel van de kleding goed af tegen de gure wind en koop kleding die waterafstotend zijn.

Daarnaast zijn goede warme snowboots (of je ze nu gaat huren of van huis meeneemt) een must. Als je als een kind gaat sleeën of jezelf in de sneeuw laat vallen of je gaat wandelen, sneeuwscooteren of een sleehondentocht maken: warme en droge voeten zijn essentieel. Weet dat het wel dusdanig koud kan zijn dat je zonder muts of handschoenen binnen no-time koude handen of oren hebt.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Lapland:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!