Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Deze kledingstukken nam ik mee naar Lapland

Welke kleding moet ik meenemen naar Lapland?

Als je een reis naar Curaçao gaat maken, dan weet je zeker dat je geen warme kleren hoeft mee te nemen. Je kunt je backpack of koffer gemakkelijk met zomerse en dunne kleren vullen en je hoeft je geen zorgen te maken of je ook kou gaat vatten op het eiland.

Als je een reis naar Lapland gaat maken, dan is dat natuurlijk een ander verhaal. Allereerst is het weer in Lapland erg onvoorspelbaar. Je reist dan wel naar de poolcirkel, het is daarmee echter geen garantie dat het alleen maar koud is buiten. Er zijn in de winter veel zonuren en dan kan het soms verrassend warm worden.

Wat is verstandig om mee te nemen als je een reis naar Lapland gaat maken? Ik kan je helpen. Ik heb zelf een reis naar Zweeds Lapland gemaakt en weet op basis van mijn eigen ervaring wat wel en niet verstandig is. In dit blog ga ik je daar meer over vertellen.

Dit was mijn reis naar Zweeds Lapland (en zo koud vond ik het hier)

In 2020 in de maand maart vertrok ik met de trein vanaf Apeldoorn naar Lapland. Via Hamburg, Kopenhagen en Malmö kwamen we aan in Stockholm en vanaf Stockholm gingen we met de nachttrein naar Kiruna. Alleen de reis in de nachttrein was al een geweldige ervaring!

Toen ik mijn backpack ging inpakken had ik precies dezelfde vragen als jou, namelijk: hoe koud is het in Lapland? We weten hoe koud het in Nederland kan zijn, maar mag je deze kou vergelijken met Nederland? Of voelt de kou totaal anders aan?

Laat ik vooropstellen dat de kou van Lapland anders is dan de kou van Nederland. Net als dat de warmte in Spanje een stuk anders is dan de warmte in Nederland. Nederlandse kou is guur en daar kun je je moeilijk op kleden. De kou is Lapland vond ik daarentegen een stuk prettiger dan de kou in Nederland.

Welke kleding moet ik meenemen naar Lapland?

Hoe kun je je goed kleden in Lapland?

Het is moeilijk om je backpack in te pakken voor een koude bestemming. Je wil je namelijk warm kunnen kleden, maar hebt daarentegen ook te maken met de inhoud van je backpack. Dikke kleren nemen meer ruimte in beslag en vol is vol. Dus wat heeft prioriteit en wat kun je achterlaten?

Ik heb mezelf in Lapland in het drielagensysteem gekleed. Dat wil zeggen dat je gemakkelijk kleren kan uittrekken of aantrekken als je het warm of koud krijgt. Je kunt met het drielagensysteem gemakkelijk de temperatuur reguleren.

Het drielagensysteem zag er bij mij zo uit:

 • De eerste laag, dus de laag tegen mijn huid, was een thermoshirt.
 • De tweede laag was een fleecetrui.
 • En de derde laag was een water-/winddichte jas.

Zoals ik al eerder zei kan het in Lapland warmer zijn dan je denkt. Er zijn namelijk veel zonuren en het is een andere kou dan in Nederland. Tegelijkertijd wil ik ook duidelijk benadrukken dat je de kou niet mag onderschatten. Je reist naar de poolcirkel en hier krijg je te maken met extreme omstandigheden.

Tijdens onze reis werden we begeleid door een aantal reisgidsen en op onze eerste dag werd ons meteen aangeraden om warme overalls en snowboots uit te zoeken en deze voor de rest van onze reis aan te trekken. Om maar even aan te geven hoe koud het in Lapland kan zijn…

Deze kleren zijn een must als je naar Lapland reist…

Ben je weleens op wintersport geweest en heb je weleens op een koude, bewolkte en winderige dag op de piste gestaan? Kleed je in Lapland precies zoals je in deze situatie gekleed wil zijn. Met een goede skiuitrusting heb je een goede basis voor je reis naar Lapland.

Denk dus aan:

 • Wollen sokken;
 • Stevige, hoge en waterdichte schoenen;
 • Thermobroek;
 • Skibroek;
 • Thermoshirt;
 • Fleece trui;
 • Ski-jas;
 • Waterdichte handschoenen;
 • Een nekwarmer;
 • En een hele dikke muts.

Wat neem je als back-up aan kleren mee naar Lapland?

Hoeveel kleding je meeneemt, hangt af van het aantal dagen dat je gaat reizen. Na een aantal dagen wil je je kleren uiteraard ook een keer vervangen.

Dit waren mijn aantallen van een 10-daagse reis naar Lapland:

 • Aan een thermobroek had ik genoeg, omdat een thermobroek lang niet altijd noodzakelijk was.
 • Ik had genoeg aan twee paar wollen sokken, omdat je deze niet altijd nodig bent, maar je tegelijkertijd je sokken wel wil vervangen als je ze een middag hebt gedragen.
 • Ik nam in totaal 3 thermoshirts mee. Deze draag je in principe altijd en wil je na verloop van tijd vervangen.
 • Het is een goed idee om meerdere truien of andere kledingstukken mee te nemen die je goed warm houden.

Welke kleding draag je bij welke activiteit?

Welke kleding je bij welke activiteit draagt, dat is voor mij natuurlijk moeilijk te bepalen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de temperatuur op die dag en of de zon schijnt ja of nee.

Ik kan je echter wel vertellen hoe mijn ervaring is geweest.

Voor onze actieve sneeuwschoenwandeling waren we erg warm gekleed, maar kwamen we op die dag al snel tot de conclusie dat dit niet nodig was. De zon scheen en we kregen het flink warm, omdat wandelen door de diepe sneeuw een erg zware activiteit kan zijn.

Tijdens de sleehondentocht daarentegen kregen we het al snel te koud. Vooral als je de bijrijder bent en zonder inspanning op de slee gaat zitten.

Welke kleding moet ik meenemen naar Lapland?

Welke kleding draag ik buiten de activiteiten om?

Voor de activiteiten moet je warm gekleed zijn, dat lijkt me duidelijk. Maar hoe moet je je kleden buiten de activiteiten om? Wat moet je dragen als je voor het eerst in Lapland bent aangekomen?

De eerste keer in de snijdende kou is te vergelijken met de eerste minuten in een warm land als je urenlang met de airco aan in de auto hebt gezeten. De kou klapt tegen je lichaam en daar moet je even aan wennen.

Toch had ik aan een goede trui, een ski-jas, stevige handschoenen en leren boots genoeg om de periodes dat ik aan het reizen was te overbruggen. Als je niet langer dan dertig minuten buiten bent, dan kun je het prima met een normale broek overleven daar 😉

yelr logo

Hier kocht ik mijn kleren voor mijn reis naar Lapland

Ga geen gekke dingen doen als je kleren voor je reis naar Lapland wil kopen. Aan een goede ski-uitrusting met warme thermokleding, goede handschoenen en warme sokken heb je genoeg. Je kunt het beste van het beste kopen en honderden euro’s uitgeven, maar als je een goede ski-jas in de kast hebt hangen, dan heb je hier waarschijnlijk genoeg aan.

Ik heb mijn kleren lekker basic bij de Decathlon gekocht*. Ik word altijd erg blij van de Decathlon, omdat ze producten aanleveren waar ik enthousiast van word. De producten zijn erg goed en voor de kwaliteit die je krijgt ook betaalbaar.

* Dit blog bevat een affiliate link van de Decathlon.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.