Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips om beter te slapen tijdens het reizen

Tips om beter te slapen tijdens het reizen

Reizen kost in sommige situaties erg veel energie. Dat is niet natuurlijk niet erg, want diep van binnen is dat de charme van het reizen. Toch kan het ook een grote ergernis zijn. Al het overstappen op trein- of busstations en de onregelmatige reistijden kunnen je fysiek slopen.

Alle rust die je kunt pakken is mooi meegenomen. Soms kan het echter moeilijk zijn om fatsoenlijk in slaap te vallen. Een hobbelende bus, irritante kamergenoten in een hostel, een lawaaierige trein of een veel te krappe vliegtuig maken het slapen tijdens het reizen onmogelijk.

Toch zijn dat vaak de zeldzame momenten om in jouw flexibele slaapritme rust te pakken. Daarom moet je trucjes vinden om de slaap te bevorderen zodat je zoveel mogelijk uit kunt rusten. In deze blog deel ik een aantal tips!

Slapen met een reiskussen

Een goede nachtrust kan tijdens het reizen zeldzaam zijn en daarom wil je rusten op alle mogelijke momenten. Als je bijvoorbeeld een paar uur in de trein moet reizen, dan is dat bij uitstek de ideale plek om in slaap te vallen en te rusten.

De trein is helaas niet de meest comfortabele plek om te slapen. Er zijn gelukkig ook veel grote en rustige treinen, maar je kunt ook in kleine treinen terechtkomen die alle kanten op bewegen. Hoe ga je in dat geval comfortabel slapen? Je kan met je hoofd tegen het raam leunen, maar dat is niet persé ideaal als de trein alle kanten op beweegt.

Je gaat op reis natuurlijk geen grote kussen meenemen. Ik bedoel: de kussen die jij op je bed hebt liggen in Nederland is veel te groot en onhandig om mee te nemen. Dat is natuurlijk geen optie. Er zijn echter wel goede alternatieven onder de kussen. Je kunt namelijk ook een reiskussen kopen. Je hebt lucht-gevulde reiskussens, synthetische reiskussens en reiskussens met duizenden polystyreen schuimballetjes die de vorm van jouw hoofd aannemen.

 

> Koop hier een reiskussen

 

De voordelen van een reiskussen

Het voordeel van deze reiskussens is de kleine pakmaat. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn gemakkelijk mee te nemen. Zo kun je veel lucht-gevulde reiskussens zelfs leeg laten lopen als je hem niet gebruikt en opblazen als je wilt gaan slapen. Naast de kleine pakmaat is er natuurlijk maar 1 reden waarom je een reiskussen mee wilt nemen: het biedt comfort om in de trein, de bus, de auto of het vliegtuig te gaan slapen.

En wat als je een meerdaagse trektocht gaat maken door de bergen en s’ nachts in een tent gaat slapen? We vinden het allemaal prettig om met een kussen te slapen en een reiskussen kun je gebruiken in de tent.

Een reiskussen gaat sowieso jouw slaapcomfort verbeteren gedurende het reizen!

Probeer een vast ritme te behouden

Een vast ritme tijdens het reizen is niet gemakkelijk; toch is het verstandig om je zoveel mogelijk in vaste patronen te leven. Als je in korte tijd van A naar B beweegt en lange reizen moet maken, dan is het misschien ingewikkeld. Maar als jij besluit een paar dagen in een hostel te verblijven in Thailand, dan is het gemakkelijker om rond dezelfde tijden te slapen en wakker te worden.

In een vast ritme val je gemakkelijker in slaap en word je fitter wakker.

Tips om beter te slapen tijdens het reizen

Slapen met een slaapmasker op reis

Stel, je gaat vliegen en je wilt in het vliegtuig graag een paar uur slapen. Het is midden op de dag en je reist in een vliegtuig met veel passagiers. Je wordt tijdens het slapen continue gestoord door daglicht, het licht van het vliegtuig en voorbij wandelende mensen. Door het licht voor de ogen kun je moeilijk in slaap vallen en raak je telkens afgeleid. Op deze manier kun je nooit fatsoenlijk in slaap vallen.

De oplossing?

Een slaapmasker! Met een slaapmasker voor de ogen zorg je automatisch voor duisternis en heb je geen last meer van licht. Hierdoor val je mogelijk gemakkelijker en beter in slaap en word je uitgerust wakker.

 

> Koop hier een slaapmasker

 

Ga ontspannen naar bed

Na een lange dag waarin je veel kilometers hebt gemaakt ben je vaak overprikkeld. Je hebt van alles gevoeld, gezien, gehoord en geroken en hebt je mogelijk af en toe gestresst gevoeld.

Als je na een lange reis meteen in bed duikt, dan val je misschien wel snel in slaap, maar mogelijk val je niet in een diepe slaap. Snel slapen is iets anders dan diep slapen. Met een diepe slaap kom je écht tot rust en dat is wat je natuurlijk wil.

Stel: je komt rond 22:00u in jouw hostel aan, neem dan ruim een uur de tijd om even te ontspannen. Drink een kop thee, ga een boek lezen, luister rustige muziek, stap onder de douche, trek relaxte kleren aan, ga een praatje maken en vermijd in dat uur de telefoon. Doe dit een uur en ga vervolgens in alle rust naar bed.

Slapen met oordoppen

Hostels zijn ideaal; je vindt ze overal ter wereld en je hoeft weinig te betalen. Daarnaast ontmoet je vaak nieuwe mensen in een hostel en dat kunnen ineens grote reisvrienden van je worden.

Hostels hebben echter ook een nadeel: je slaapt mogelijk met andere onbekende internationale reisgenoten op een slaapkamer en met een beetje pech snurken jouw reisgenoten terwijl jij in slaap probeert te vallen.

En wat te denken van alle lawaai in een trein, vliegtuig, op het vliegveld of in een bus? Het maakt niet zoveel uit waar je bent: als je last hebt van geluidsoverlast terwijl je wilt gaan slapen, dan zijn oordoppen de perfecte oplossing.

 

> Koop hier slaap-oordoppen

 

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven met handige tips:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.