Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een sleehondentocht in Lapland: dit was mijn ervaring (+ handige tips)

Een sleehondentocht in Lapland: dit moet je weten

Je ziet er vaak foto’s van voorbij komen en het is een droom van velen: een sleehondentocht maken in een winters paradijs als Lapland. Het is een populaire activiteit in Lapland en dat snappen wij wel. Het is een geweldige ervaring om met een slee door de Lapse bossen te sleeën.

Maar wat moet je allemaal weten als je een sleehondentocht gaat maken? Hoe moet je je bijvoorbeeld kleden en wat zijn de mooiste locaties voor een sleehondentocht in Lapland?

In dit blog lees je er meer over.

Mijn ervaring met sleehondentochten

Ik heb in mijn prachtige reis naar het Zweedse deel van Lapland superleuke activiteiten gedaan. Het blijft een van de mooiste reizen die ik heb gemaakt. We zijn eerst met de nachttrein naar Zweeds Lapland afgereisd. Dat is al een ervaring op zich.

Eenmaal in het noorden van Zweden zijn we gaan sneeuwschoenwandelen in Lapland, gaan sneeuwscooteren in Lapland en hebben we uiteraard een sleehondentocht in de bossen van Zweden mogen maken.

We werden door vijf á zes honden per slee naar voren getrokken en konden tussentijds genieten van het uitzicht. Als je een reis naar Lapland kan maken, dan kan ik je dat van harte aanbevelen. Er zijn meerdere redenen om je reis naar Lapland te boeken.

Een sleehondentocht: wat moet je precies doen?

Kun je bij een sleehondentocht achterover leunen en niks doen, terwijl de honden het zware werk doen?

Nee, dat is niet helemaal het geval. Vaak zitten er twee mensen op de slee. De een kan inderdaad niks doen en van de omgeving genieten. De ander moet wel degelijk werk verrichten door te remmen en de honden te ondersteunen op zware stukken.

Als bestuurder word je soms flink aan het werk gezet als de honden geholpen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan steile hellingen omhoog. En uiteraard moet er ook geremd worden als de leider van de groep aangeeft dat je moet stoppen.

Een sleehondentocht in Lapland

Waarom is een sleehondentocht in Lapland de moeite waard?

Een sleehondentocht door Lapland is meer dan de moeite waard. Maar waarom?

Je kunt de prachtige landschappen bewonderen

De landschappen in Lapland zijn uniek en uitzonderlijk ten opzichte van andere landschappen in Europa. In de winter vind je hier hectares grote oppervlakten met alleen maar sneeuw. En dat is niet alles. Je bent hier ook helemaal alleen. In Lapland wonen relatief weinig mensen.

Je staat dicht bij de natuur

En doordat je de landschappen van Lapland kunt bewonderen sta je automatisch dichter bij de natuur. Je komt in gebieden waar je anders niet kunt komen. Je ziet, voelt en ruikt de natuur om je heen en dat maakt automatisch dat je meer in verbinding komt.

Het kan een unieke ervaring zijn om het noorderlicht te zien

Als je een reis naar Lapland gaat maken, dan wil je natuurlijk ook getuige zijn van het noorderlicht. Hoe gaaf zou het zijn om dit tijdens een sleehondentocht te mogen zien?

Je kunt ervoor kiezen om een sleehondentocht te boeken in de avonduren. Er zijn bedrijven die je deze ervaring aanbieden waarbij je met een beetje geluk het noorderlicht mag en kunt zien.

Het is een spannende activiteit

Zoals ik eerder heb gezegd kun je tijdens een sleehondentocht niet achterover leunen en niks doen. Het is een stuk actiever dan je vooraf misschien zou verwachten. Vooral voor de bestuurder van de slee kan het een avontuurlijke activiteit zijn.

Welke kleding moet ik dragen tijdens een sleehondentocht in Lapland?

We weten allemaal dat het in de winter in Lapland erg koud is. Je moet jezelf dus voor deze kou beschermen. Dat doe je door de juiste kleding mee te nemen in je reis naar Lapland.

Ook tijdens een sleehondentocht is dit erg belangrijk. Vooral als je degene bent die niets hoeft te doen en alleen maar op de slee hoeft te zitten. Juist dan kan het erg koud worden.

Maar wat moet je dan dragen?

Zorg ervoor dat je kleding niet te strak zit en je genoeg bewegingsvrijheid hebt tijdens de sleehondentocht.

Een sleehondentocht in Lapland: de mooiste locaties

Een sleehondentocht in Lapland: de mooiste locaties

Lapland strekt zich uit over 4 landen, namelijk Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Lapland is rijkelijk gevuld met bossen en bevroren meren tijdens de winter. Dat biedt kansen om een sleehondentocht te boeken.

Maar wat zijn de mooiste sleehondentocht locaties?

Sleehondentocht in Noors Lapland

In Noors Lapland staan Trømso en Alta bekend als een populaire bestemming voor een sleehondentocht.

Sleehondentocht in Zweeds Lapland

In Zweeds Lapland zijn Kiruna en Jukkasjärvi bekende sleehondentocht-bestemmingen. Ook in het nationaal park van Abisko kun je prachtige tochten maken.

Sleehondentocht in Fins Lapland

Het meest toeristische plekje van Lapland ligt in Finland, namelijk Rovaniemi. Dit is een mooie bestemming voor de sleehondentocht. Ook Kittilä staat hoog aangeschreven voor een avontuurlijke tocht met de honden.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Een sleehondentocht: een once in a lifetime ervaring

Ga je naar Lapland, dan ben je wat mij betreft verplicht om een sleehondentocht te maken. Het is de ultieme kans om deze activiteit tot werkelijkheid te maken en hoe vaak heb je deze kans? Hoe vaak ben je in Lapland of ander besneeuwde gebieden waar sleehondentochten normaal zijn?

Pak deze kans met beide handen aan!

* Dit blog bevat affiliate links van de Decathlon.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.