Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn sneeuwschoenen?

Wat zijn sneeuwschoenen?

We weten allemaal dat wandelen in hele diepe sneeuw onmogelijk is met normale schoenen aan. Bij elke stap die je zet glijd je een halve meter naar beneden en met nog 10 kilometer te gaan is dat een onbegonnen klus.

Natuurlijk is ook voor deze tak van sport iets bedacht, namelijk sneeuwschoenen. Sneeuwschoenen voorkomen dat je door de sneeuw zakt en geven je grip op moeilijk te belopen stukken.

In ontelbaar veel gebieden op deze mooie wereld kun je sneeuwschoen-wandelingen maken. Ik heb zo’n wandeling in Zweeds Lapland gemaakt en ik vond het een hele toffe ervaring. Door de bergen van Zweden wandelen met ingewikkelde sneeuwschoenen aan is een hele andere ervaring dan wandelen in het zomerseizoen in de Franse Alpen. Logisch ook, want het is niet met elkaar te vergelijken.

Wat zijn sneeuwschoenen?

Zoals gezegd zijn sneeuwschoenen gemaakt voor sneeuwschoen-wandelingen. Sneeuwschoen-wandelingen zijn wandelingen door hele diepe sneeuw. Je kunt deze wandelingen maken in de bergen van Zweden, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en alle andere landen waar sneeuw ligt (dúh).

Sneeuwschoenen heb je nodig op stukken met hele diepe sneeuw. In sommige gebieden worden wel paden gemaakt voor de sneeuwschoen-wandelaars, maar je hebt alsnog sneeuwschoenen nodig.

Logischerwijs doe je dit niet op normale schoenen. Je zakt in de sneeuw en kunt op deze manier geen kilometers lange wandelingen maken. Je hebt dus sneeuwschoenen nodig.

Wat zijn de functies van sneeuwschoenen?

Sneeuwschoenen hebben een brede drijfvlak waarop het gewicht van de drager wordt verdeeld. Hierdoor creëer je een kleinere druk zodat je niet wegzakt in de sneeuw. De achterkant van het drijfvlak blijft tijdens elke stap die je maakt naar beneden hangen. Je sleept de achterkant als het ware over de sneeuw.

Dit is de belangrijkste functie van basis sneeuwschoenen: sneeuwschoenen voor gemiddelde wandelingen.

Niet alle sneeuwschoen-wandelingen zijn gemiddeld. Je kunt ook alpiene-wandelingen maken of wandelingen op andere bergachtige terreinen. Voor bepaalde terreinen heb je andere soorten wandelschoenen nodig om de grip en de gewichtsverdeling te behouden.

Wat zijn sneeuwschoenen?

Scherpe punten onder de sneeuwschoenen

Het is belangrijk goed grip te houden tijdens het wandelen. Afhankelijk van waar je loopt kun je stukken ijs tegenkomen en ook bij steile en diepe stukken is grip erg belangrijk.

Je krijgt grip tijdens het wandelen door de scherpe punten onder de sneeuwschoenen. Vooral bij het dalen kun je deze scherpe punten in het voordeel gebruiken. Door ze goed in de grond te steken voorkom je een glijpartij.

Draag ik speciale schoenen in de sneeuwschoenen?

Nee hoor! Er zijn geen speciale schoenen die in de sneeuwschoenen passen. Vrijwel alle soorten schoenen passen hierin.

Maar het is uiteraard wel belangrijk dat je warme en vocht afdrijvende schoenen aantrekt. Ook warme sokken spelen een belangrijke rol.

Je weet ongetwijfeld hoe het voelt.. wandelingen maken met koude voeten kunnen bijzondere ervaringen belemmeren. Dat wil je natuurlijk niet!

Hebben sneeuwschoenen verschillende maten?

Nee, sneeuwschoenen zijn gemaakt voor alles en iedereen. Er zijn voor de gemiddelde sneeuwschoenen geen speciale maten waar je op moet letten. Dat scheelt weer een hoop passen en meten.

Is sneeuwschoen-wandelen leuk?

Sneeuwschoen-wandelen vond ik persoonlijk echt een top ervaring! Ik ga actieve activiteiten niet uit de weg en ik vind het leuk om sportief bezig te zijn. Als je het nog niet eerder hebt gedaan, dan geef ik je het advies sneeuwschoen-wandelen op een to-do lijstje te zetten!

Wil je sneeuwschoenen kopen?

Ik weet niet precies wat jouw plannen zijn. Als je voor een paar dagen naar Lapland gaat, dan kan ik mij voorstellen dat je geen sneeuwschoenen gaat kopen. In de omgeving kun je de schoenen namelijk ook huren.

Maar, mogelijk ben je van plan om van het sneeuwschoenenwandelen een sport te maken. Dan is het kopen van sneeuwschoenen wel een aanrader. Het is prijzig, maar het is het geld wel meer dan waard.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.