arrow_drop_up arrow_drop_down
Actief in Lapland: een klim van 700 meter met sneeuwschoenen

Actief in Lapland: een klim van 700 meter met sneeuwschoenen

Wie aan Lapland denkt, denkt aan sneeuw. In de winter is het gebied, dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, koud en vol bepakt met diepe sneeuw. In de zomer kun je prachtige wandelingen door Lapland maken in een groene wereld met prachtige meren.

Niks is zo gaaf per trein naar Lapland af te reizen en de besneeuwde wereld in je op te nemen. Actievelingen kunnen zich helemaal uitleven in de sneeuw en een prachtige sneeuwschoen wandeling maken. In de omgeving van de Zweedse Torne älv rivier kun jij je laten begeleiden door Kiruna Guidetur en een prachtige wandeling maken op een 700 meter hoge ”berg”.

Ik vond de wandeling een leuke ervaring. Ik vind het persoonlijk leuk om actief op reis te gaan en sneeuwschoen-wandelen had ik nog niet eerder gedaan. Al moet ik wel zeggen, de wandeling die ik deed was makkelijker dan ik dacht. Als je iemand bent met een goede basisconditie, dan is de wandeling die ik deed appeltje eitje.

Kiruna Guidetur en sneeuwschoen wandelen

In de stad Kiruna vind je Kiruna Guidetur. Dit is een bedrijf die je begeleidt in verschillende activiteiten, zoals sneeuwschoen0wandelingen, elanden spotten, sneeuwscooteren, sleehondentochten, overnachtingen in een iglo, et cetera.

Het zijn stuk voor stuk hartstikke leuke gidsen die vloeiend Engels met je kunnen praten en alles over de omgeving willen vertellen. Het is voelbaar dat deze mensen trots zijn om het werk te mogen doen.

Wij hebben met Kiruna Guidetur een sneeuwschoen-wandeling gemaakt en hadden een oudere gids bij ons. Deze man heeft zijn hele leven door bergen en heuvels gewandeld en dat was aan zijn conditie af te zien.

We werden met zijn allen opgehaald en voordat we in de auto stapten kregen wij normale wandelschoenen. De schoenen die wij aan hadden waren te groot om in de sneeuwschoenen te stoppen. Vandaar dat we andere schoenen kregen.

We reden richting de berg en kregen onze sneeuwschoenen. Het is even onwennig, omdat je deze schoenen nooit aan trekt, maar na wat martelen was het tijd om te gaan wandelen.

Wandelen door Lapland

Waar wandel je naar toe?

Oké, ik herhaal het nog een keer: Lapland ligt in de winter vol met meters diepe sneeuw. Wandelpaden bestaan niet en daarmee zal de charme van sneeuwschoen-wandelen ook verdwijnen.

Sneeuwschoen-wandelen is in feite diepsneeuw wandelen, maar als je achteraan in de groep wandelt dan heb je daar weinig last van. Iedereen die voor jou wandelt heeft al een mooi wandelpad gemaakt.

Hoe zien sneeuwschoenen eruit?

Sneeuwschoenen lijken een beetje op tennisrackets. Misschien vind je dat er suf uitzien, maar geloof mij: op een besneeuwde berg hoef je niet aan het schoonheidsideaal te voldoen. 🙂

Sneeuwschoenen hebben een brede drijfvlak waardoor je niet in de sneeuw zakt. Onderaan de sneeuwschoenen zitten scherpe punten die jouw grip geven.

Je hoeft bij sneeuwschoenen geen rekening te houden met schoenmaten. Ze zijn voor iedereen gemaakt.

Sneeuwschoenen maak je met gespen vast aan je eigen schoenen.

Hoe zien sneeuwschoenen eruit?

Hoe moet je lopen met sneeuwschoenen?

Ik ben niet heel bekend met bepaalde looptechnieken voor het sneeuwschoen-wandelen. Het is logisch dat je de sneeuwschoenen gebruikt waarvoor ze zijn gemaakt.

Kortom, de scherpe punten aan de onderkant hebben een functie. Als je gebruikt maakt van deze functie wordt het lopen een stuk makkelijker. 😉

Op steile stukken kan ik mij voorstellen dat je kleine stapjes moet maken. Hierdoor verzet je minder werk en bespaar je energie.

Hoe hoger je gaat, hoe mooier het wordt

Waar ter wereld je ook gaat wandelen.. zodra je in de bergen hoogtemeters gaat maken kan het uitzicht binnen no-time veranderen. Uit het niets is het perspectief verandert en heb je een adembenemend uitzicht waar je even een foto van moet maken.

Dit adembenemende uitzicht vind je ook in de Zweedse bergen. De omgeving van Kiruna kent geen enorme hooggebergtes, maar desondanks zijn ze hoog genoeg om je te verbazen over de prachtige omgeving.

Dat deden wij ook! In nog geen 20 minuten tijd hebben we in verhouding heel wat hoogtemeters gemaakt. Uit het niets stopte onze gids met wandelen om ons een verhaal te vertellen over rendiermos.

Rendiermos: voedsel voor rendieren

Aan de bomen van Lapland vind je mos. Dit mos heet officieel Cladina, maar in de volksmond heet het rendiermos. Deze naam heeft het mos te danken aan zijn vorm dat lijkt op een hertengewei.

Rendiermos is een bepaalde schimmel dat aan de bomen groeit en dient als voedsel voor de rendieren.

Rendiermos uit Lapland

Rendiermos vind je aan de bomen en dient als voedsel voor deze fascineren beesten!

De top van de berg bereiken: een voldaan gevoel

Na vele verhalen van onze gids hebben we ons doel bereikt. Zoals gezegd was het geen hele moeilijke klim. Dat was voor ons ook niet de intentie. Wij vonden het leuk om voor de eerste keer te gaan sneeuwschoen-wandelen.

We staan aan de top van de berg en onze gidsen gaan druk verder met het bereiden van eten. Voor de liefhebbers was het mogelijk rendierhart en rendiertong te eten. Het is vreemd om dit te eten, maar desondanks was het best lekker.

Tot slot hadden onze gidsen overheerlijke tosti's en warme lingonberry juice voor ons. Lingonberry juice is een bessensap en wordt veel in Lapland gedronken. Het staat er om bekend een genezend effect te hebben en het houdt het lichaam in deze koude temperaturen goed warm.

Tijd om terug te gaan

Je kunt je heel warm kleden, maar als je op de top van de berg staat ontkom je er nauwelijks aan kou te vatten. Het is tijd om terug te gaan en tijd om het hele stuk terug te dalen.

Dalen op een besneeuwde berg vereist een andere looptechniek dan stijgen. Hierdoor gleden we af en toe wat uit en zaten we sneeuw te happen. Zodra je de techniek door hebt ben je binnen no-time beneden.

Wat een coole ervaring!

Ik ben altijd liefhebber geweest van actieve activiteiten. Toen ik in de Franse Alpen heb gewoond ben ik veel gaan wandelen en rennen door de bergen. Ik was mij er eerst niet zo van bewust, maar ik kwam erachter dat ik er verknocht aan ben geraakt. Eenmaal terug in Nederland begon ik het leven in de bergen te missen.

Ik kon er daarom erg naar uitkijken om de berg in Lapland te beklimmen. Oké, in verhouding met Frankrijk zijn de bergen in Lapland (die ik heb beklommen) heuveltjes. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om het gevoel dat naar boven komt als je voor de eerste keer een berg met sneeuwschoenen hebt beklommen.

Een dikke aanrader! 🙂

Andere blogs lezen?

Ik heb meer blogs over Zweeds Lapland geschreven:

Yelr: het grootste reisplatform van Nederland

Wat leuk dat je op de website van Yelr bent gekomen. Yelr is een platform dat zich richt op het reizen en dat wil combineren met bewustwording over de aarde. Ik denk dat de wereld schreeuwt om de verbinding tussen de mensen, dieren en de natuur. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen hoe we de wereld willen achterlaten voor nieuwe generaties.

Hoe creëer je meer bewustwording? Ik denk allereerst dat je de zoektocht naar jezelf terug moet vinden. Normen en waarden spelen een belangrijke rol, een kritische kijk op jouw gedrag vind ik ook belangrijk en jouw mentale belevingswereld moet in overeenstemming staan met het hart. Je moet de signalen van jouw intuïtie leren herkennen. Als je innerlijke rust kunt ervaren, dan ben je in staat om de wereld te verbeteren en het intenser te beleven.

Deze verrijkende ontdekkingstocht kun je ondersteunen door te reizen, omdat reizen in aanraking komt met de elementen van het leven. Je moet beleven, voelen, zien, proeven, confronteren en ervaren tijdens een reis. Je vergroot de referentiekader en je vergroot de kennis over jezelf. Dat is de missie van Yelr. Hier kun je geïnspireerd raken om te gaan reizen en een steentje bij te dragen aan deze mooie aardkloot.

Over de schrijver
Ik vind reizen hartstikke leuk, maar vind het tegelijkertijd super belangrijk om bewust en respectvol met mijzelf en de aarde om te gaan. Dat wil ik heel erg graag met de wereld delen. En verder? Ik vind het leuk om te hardlopen, droom graag weg op Google Maps en vind een speciaal biertje op zijn tijd erg lekker! :)
Reactie plaatsen

Ook een reisblog schrijven op Yelr?