Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Is skiën moeilijk? (+ de basistechnieken om goed te leren skiën)

Is skiën moeilijk?

Ga jij voor het eerst skiën en/of vraag jij je af of skiën een moeilijk sport is? In dit blog geef ik in het kort aan hoe moeilijk de sport is en welke basistechnieken je nodig bent om het skiën onder controle te krijgen.

Met vers geprepareerde pistes, prachtige omgevingen, een gezellige sfeer en de kick van uitdagende afdalingen kunnen we in ieder geval stellen dat skiën een hele leuke sport is. Het is een verslavende sport waar je niet van af kunt komen als je het eenmaal hebt gedaan.

Het is niet voor de grap dat veel Nederlanders elk jaar de pistes in Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Zwitserland opzoeken. Hier liggen de prachtige bergen van de Alpen en haar avontuurlijk en uitdagende skipistes.

Is skiën gevaarlijk?

Voordat we ons gaan afvragen of skiën een moeilijke sport is vind ik het belangrijk om de risico’s van het skiën te benoemen.

Laten we eerlijk zijn: het is de vraag of het verantwoord is om (als beginnende skiër) op een laag sneeuw met 2 latten onder de voeten naar beneden te glijden. Statistisch gezien is een potje tennis of voetbal veiliger dan skiën. Maar dat skiën dusdanig onveilig is dat mensen stuk voor stuk met gebroken benen in een traumahelikopter stappen is niet de realiteit.

Dat neemt niet weg dat je de verantwoordelijkheid moet pakken en jij je volwassen moet gedragen op de piste. Roekeloos gedrag wordt op de piste keihard afgestraft en dat is een disclaimer die we mee willen geven. Ongelukken worden veroorzaakt door naïviteit, het overschatten van je vaardigheden (maar onderschatten kan ook gevaarlijk zijn) en de grootste ongelukken ontstaan als je geen rekening houdt met andere wintersporters (of andersom).

Als je de gevaren en de risico’s erkent, dan is het veilig om op wintersport te gaan.

Is skiën moeilijk?

Of skiën een moeilijke sport is ja of nee is een lastige vraag om te beantwoorden. Dit is namelijk een persoonlijke ervaring. Mensen met een sportievere levensstijl en mensen die graag sporten leren de technieken van het skiën over het algemeen sneller dan iemand die een actieve levensstijl en sport op een laag pitje heeft staan.

Daarnaast moeten we ons ook afvragen: vanaf wanneer is de grens bereikt dat we het niet meer als moeilijk ervaren? Het moeilijkste van skiën zijn de allereerste dagen op de ski’s. Je moet de controle leren krijgen, je moet leren remmen en het is belangrijk om goede en vloeiende bochten te maken. Op dit punt is skiën van tijdelijke aard een moeilijke sport.

Maar in het algemeen is skiën geen moeilijke sport. In het begin ben je gefocust op het maken van de bochten en hoe je vloeiend en effectief kunt remmen. Zodra je hier enigszins gevoel in hebt gekregen en je hersenen weten welke bewegingen nodig zijn om een vloeiende bocht te maken, is het oefenen geblazen en ga je merken dat je met de dag beter wordt in skiën.

De basistechniek van het skiën

Hoe snel leer je skiën?

Hoe vaker je op de ski’s staat, hoe sneller je leert skiën. Dat is geen hogere wiskunde. Ik heb persoonlijk het geluk gehad dat ik 5 maanden in de Franse Alpen heb gewoond en elke dag kon leren skiën. Geloof mij, dan heb je de techniek snel onder controle en dan kun je binnen no-time alle pistes in het skigebied bedwingen.

Met een wintersportvakantie van een aantal dagen is het moeilijker, omdat de vakantie ten einde is zodra je de techniek hebt leren kennen. Uiteraard is dat geen reden om niet op wintersportvakantie te gaan. Het klinkt gek, maar zelfs als je niet goed kunt skiën is het leuk om op wintersport te gaan. Het kinderlijk plezier in de sneeuw met mensen die je liefhebt maakt dat wintersport in alle gevallen een toffe ervaring is.

Het is alleen wel belangrijk om het te blijven onderhouden. Als jij eens in de 5 jaar op skivakantie gaat, dan wordt het lastig om goed te leren skiën. Als je echter elk jaar op wintersportvakantie gaat, dan ga je merken dat je elk jaar een beetje beter wordt.

Je doet er helemaal goed aan om voor de wintersportvakantie een paar dagen in te plannen bij Snowworld in Landgraaf of Zoetermeer. Hier kun je op een indoor piste in Nederland leren skiën, zodat je een paar stappen verder bent zodra je daadwerkelijk in de bergen staat.

Skiën met de juiste uitrusting: welke kleding en materialen ben ik nodig?

Hoe beter de materialen en de kleding, hoe gemakkelijker je leert skiën. Het kan geen kwaad om in goede skikleding en materialen te investeren. Ga je ski’s en skistokken huren in het skigebied? Neem daar ruim de tijd voor en zorg dat je met de juiste ski’s, skischoenen en stokken gaat skiën.

Een goede uitrusting bestaat uit:

Waar koop je al deze kleding en materialen? Veel winkels onderscheiden zich als wintersportspecialist. Een bekende wintersport winkel is de Decathlon. Ook de Herqua Sports onderscheid zich op het gebied van ski- en snowboardkleding.

Is een goede conditie belangrijk bij het skiën?

Is een goede conditie belangrijk bij het skiën?

Laten we vooropstellen dat een goede conditie altijd belangrijk is. Wat je ook gaat doen in het leven. Als je vindt dat je geen goede conditie hebt en je bent wel in staat om daar iets aan te doen, dan zien wij geen reden om niet aan je conditie te werken.

Ook tijdens het skiën is een goede conditie een pluspunt. Gevorderde skiërs kunnen vaak op techniek skiën en verliezen relatief weinig energie, maar als je net begint te skiën dan is een basisconditie belangrijk.

Rek en strekoefeningen voordat je begint met skiën

Het kan geen kwaad om rek en strekoefeningen te doen voordat je naar beneden gaat skiën. Je gaat spieren gebruiken die je niet vaak gebruikt en met winterse temperaturen kan dat vervelende blessures veroorzaken.

Rek en strekoefeningen kunnen het risico hierop verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan deze oefeningen:

  • Draaien met de armen (voorkom dat je de knieën op slot zet. Beweeg de knieën soepel mee);
  • Heupdraaien (met de klok mee en andersom);
  • Kniebuigingen maken.

Je skischoenen aan de ski’s vastbinden: dit moet je weten

Het is tijd om te gaan skiën!

Zorg ervoor dat je de skischoenen goed aan de ski’s vastbindt en dat je de sneeuw van de onderkant van de schoenen en tussen de binders van de ski’s hebt weggeveegd. Hierdoor weet je zeker dat de skischoenen goed aan de ski’s worden vastgeklikt.

Bindt de ski’s het liefst vast op een vlakke ondergrond. Richt de beide stoppers aan de zijkant van de skibinders naar beneden. Hierdoor voorkom je dat de ski’s wegglijden als er toch sprake is van een hellend vlak.

Sta je op een steile helling? Ga dan eerst in de dalski staan om daarna de bergski vast te binden. Wat een dalski en bergski is lees je later in dit blog.

Een aantal basistechnieken van het skiën

Een aantal basistechnieken van het skiën

Skiën is in het begin misschien een uitdaging, maar net als dat je hebt leren fietsen kun je ook leren skiën. Binnen korte tijd ken je de techniek en hoef je de techniek alleen nog maar te verbeteren.

Om nog sneller te leren skiën kun je je verdiepen in een aantal basistechnieken van het skiën:

  • Kijk altijd naar voren. Hierdoor weet je goed wat er voor je gebeurt.
  • Blijf op je voeten staan. Dat bekent dat je niet naar achteren op de hakken gaat leunen. Als je dit wel doet kun je de controle verliezen.
  • Maak de bochten af. Dit doe je door bij het einde van de bochten de ski’s richting de berg te draaien. Hierdoor rem je licht af en heb je meer controle.
  • Gebruik de skistokken actief en houd de armen voor je bovenlichaam.

Daarnaast is een goede basishouding bij het skiën belangrijk om zo goed mogelijk naar beneden te kunnen glijden. Wat is de basishouding?

  • In de basishouding zitten de skies op heupbreedte en parallel naast elkaar.
  • Bij het maken van de bocht verplaats je het gewicht continue naar de dalski.
  • De bergski heeft continue een kleine voorsprong op de dalski.
  • Je hebt de enkel, de knie en de heupen telkens licht gebogen.
  • Het bovenlichaam is licht naar het dal gebogen.

Het is de bedoeling om met je scheenbeen tegen de voorkant van de schoenen aan te drukken. Hierdoor leun je naar voren. Dit lijkt een onnatuurlijke houding en dat voelt in het begin onwennig, maar het is wel een essentiële houding om de controle te behouden.

Het verschil tussen de dalski en de bergski

Stel jezelf voor dat je op een horizontale lijn op de piste staat. Als je naar rechts kijkt, dan kijk je tegen de berg op en als je naar links kijkt, dan heb je een wijds uitzicht en kun je naar beneden kijken. De ski aan jouw rechterbeen is in dit geval de bergski. De ski aan jouw linkerbeen is de dalski.

Anders gezegd: de onderste ski is de dalski en de bovenste ski is de bergski. De ene keer is de dalski aan de rechterkant en de bergski aan de linkerkant en de andere keer is de dalski aan de linkerkant en de bergski aan de rechterkant. Dit verandert continue als je een bocht hebt gemaakt.

Hoe leer ik skiën?

Beginnen met oefenen om een vlak gedeelte

Ga in het begin oefenen op een vlak gedeelte op de piste om gevoel te krijgen met de ski’s. Je kunt hiervoor een aantal handige oefeningen uitoefenen.

Glijden met de ski’s

Steek de stokken in de grond en glijd afwisselend met de ski’s naar achteren en naar voren.

Til de benen op

Til de benen één voor één op en probeer het evenwicht te behouden.

Ga steppen op één ski

Ontkoppel één ski van je skischoen en ga met de andere ski al steppend een klein stuk glijden. Oefen dit met beide benen.

Hoe maak ik een goede bocht met skiën?

Het belangrijkste (en het leukste) van skiën is een vloeiende bocht. Je wilt in principe in een vloeiende beweging zigzaggend naar beneden.

Hoe maak je zo’n bocht?

Bij het maken van de bocht verplaats je het gewicht continue naar de de dalski. De meest natuurlijke manier van het gewicht verplaatsen is door het lichaam naar buiten te laten hangen. Je hangt het lichaam in een bocht naar buiten door het richting het dal te bewegen.

Kortom: maak je een bocht naar rechts? Dan hangt het lichaam naar links. Bij een bocht naar links hangt het lichaam naar rechts.

Vermijd zo snel mogelijk de pizza-punt

De pizza-punt is een populaire remtechniek bij het skiën. Het is een handige manier om te remmen wanneer je als beginner in hoog tempo naar beneden glijdt en aan de noodrem wilt trekken. Het woord pizza-punt zegt natuurlijk veel: de voorkant van beide ski’s trekken naar elkaar toe waardoor je een pizza-punt creëert. Hoe scherper de pizza-punt, hoe sneller je stopt.

Let altijd goed op bij het maken van de pizza-punt. Het kan gebeuren dat beide ski’s over elkaar heen glijden. Dit moet je proberen te vermijden, omdat je hierdoor de volledige controle kunt verliezen. Je kunt beter de focus verleggen dat je de achterkant van de ski’s uit elkaar trekt, dan dat je geforceerd bezig bent om de voorkant van de ski’s in een punt te krijgen.

Los van het feit dat de pizza-punt een mooie beginners-techniek is wil je toch zo snel mogelijk van de pizza-punt af. Dat is belangrijk, omdat je op een natuurlijkere manier veiliger kunt stoppen.

Afremmen in een sierlijke en krachtige beweging

Veilig afremmen doe je met vrij veel lichaamsspanning. De romp van het lichaam is stabiel en de bekkenbodemspieren moeten goed worden aangespannen. Daarnaast moet je veel druk op het midden van jouw voeten leggen.

Vanuit deze lichaamsaanspanningen kun je in een sierlijke en snelle beweging de ski’s kantelen zodat je in een snelle beweging horizontaal op de pistes staat.

Hoe moet ik remmen bij het skiën?

Wat moet je doen als je valt tijdens het skiën?

Elke beginner komt gegarandeerd te vallen als hij of zij gaat skiën en zelfs de gevorderde skiërs liggen af en toe met hun neus in de diepe sneeuw. We willen het liefst niet vallen, maar we ontkomen er simpelweg niet aan. Je hoeft ook niet bang te zijn om te vallen, omdat je in de meeste gevallen op de zijkant van het lichaam kom te vallen. Hierdoor val je relatief zacht.

Helaas kun je ook in een onnatuurlijke beweging ten val komen. Als dit gebeurt moet je de zwaartekracht het werk laten doen. Dit klinkt gek en het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar juist geforceerd vallen kan gevaarlijk zijn en vervelende letsels veroorzaken.

And last but not least: denk af en toe als een kind

Kinderen zijn een meester in onbevangen skiën. Enigszins schuilt daar het gevaar, maar het zijn vaak de volwassenen die ongelukken veroorzaken of slachtoffer zijn van een ongeluk omdat ze té geforceerd veilig willen skiën.

Je moet hier een balans in vinden. Een balans tussen jezelf kennen en weten wat je kunt en het continue opzoeken van een nieuwe uitdaging. Ken je grenzen, maar daag jezelf ook uit. Jezelf uitdagen is in mijn optiek een vrij cruciaal onderdeel als je snel en goed wilt leren skiën.

Andere wintersportinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!