Wat is reizen en welke soorten reizen zijn er?

Wat is reizen?

Reizen is een algemeen begrip. De officiële definitie van reizen is het vrijwillig verplaatsen van een bepaalde locatie naar een andere locatie. Het algemene begrip kan echter uit elkaar worden getrokken omdat reizen onderverdeeld kan worden in verschillende motieven.

Backpacken is een vorm van reizen, maar een zonvakantie op Mallorca is ook een vorm van reizen. Zelfs een treinreis naar Groningen is een reis! Reizen is dus een heel groot begrip en alle vormen van reizen dienen uiteindelijk een ander doel.

In deze blog som ik alle vormen van reizen op en hoop ik je een klein beetje te inspireren. Uiteindelijk maakt het niet veel uit hoe je reist: reizen is in alle gevallen hartstikke leuk om te doen.

Actieve vakantie

Voor de outdoor liefhebbers onder ons is een actieve vakantie een prachtige manier van reizen. Een leuke wintersport vakantie in de Franse Alpen, wandelen door de Noorse bergen, mountainbiken in de Schotse Hooglanden of duiken in Egypte. Als je voor deze manier van reizen kiest ben je ongetwijfeld een avonturier en een sportieveling.

Een coole kampeerreis hoort natuurlijk ook onder een actieve vakantie!

Stedentrip

Een grote stad bezoeken doen wij Nederlanders maar al te graag. Dat komt natuurlijk door de gunstige ligging van het land. Binnen no-time staan wij in wereldberoemde steden, zoals Parijs, Praag, Berlijn, Londen, Brussel, Rome, Barcelona, Lissabon en Kopenhagen. En daarmee vergeten wij natuurlijk de mooie steden die in Nederland liggen, zoals Amsterdam, Maastricht, Amersfoort, Groningen en ga zo maar door.

Of je nu steden binnen Europa bezoekt of graag buiten Europa naar New York of Johannesburg wilt reizen.. alle steden zijn ingericht op toerisme en het is ontzettend leuk om jezelf te verdiepen in de rijke historie van een stad.

Backpacken: een vorm van reizen

Wereldreis

Hoe gedurfd en gaaf is het om alles op te zeggen en een jaar of twee jaar lang een groot deel van de wereld te ontdekken? Dat kun je doen door een wereldreis te maken.

Wist je wel dat voor deze reizen speciale ”around the world tickets” bestaan? Hiermee kun je relatief goedkoop vliegtickets boeken en de wereld verkennen.

Natuurlijk is een wereldreis spannend, maar durf te dromen over deze prachtige reizen en voor je het weet drink je een cocktail op de stranden van Australië.

Educatieve reis

Ik vind dit persoonlijk een leuke manier van reizen: de educatieve reis. Bij een educatieve reis ga je naar een land afreizen om er vervolgens iets te leren. In vrijwel elke branche zijn organisaties te vinden die prachtige reizen aanbieden in combinatie met het leren van een specifiek onderwerp.

Wil je graag een goede bartender worden? Leer dan cocktails maken op de stranden van het Thaise eiland Phuket. Of wil je dit graag leren in het stadsleven van Sydney? De European Bartender School geeft jou deze mogelijkheden!

Het is ook leuk om een taal te leren in het desbetreffende land. Education First is zo’n grote organisatie die deze mogelijkheden aanbiedt. Leer een jaar lang een nieuwe taal in Barcelona, Shanghai, New York of Brisbane en leer nieuwe internationale mensen kennen.

Ook een stage in het buitenland op Curaçao, een reis om te leren fotograferen of een geschiedenisreis om meer te leren over een bepaald gebied vallen onder de educatieve reizen.

Zonvakantie

Een vakantie die wij allemaal wel eens hebben geboekt in ons leven: de zonvakantie.

Hoe chill is het om 2 weken lang je gedachten te verzetten en van de zon te genieten op de Malediven?

Werken in het buitenland

Een hele, hele, maar dan ook echt hele coole manier van reizen is door te gaan werken in het buitenland. Sterker nog: ik kan mij hier schuldig aan maken. Ik heb een half jaar op Curaçao gewerkt en een jaar in Frankrijk en het is dé ideale manier om een nieuw land en een nieuwe taal te ontdekken en nieuwe vrienden te maken.

Het is ook hartstikke tof om als au pair in Australië aan de slag te gaan of vrijwilligerswerk in Afrika te doen.

Echt een dikke aanrader!

Avontuurlijk reizen

Groepsreizen

Denk jij dat groepsreizen saai en suf zijn? Dan heb je het mis! Er zijn namelijk ook hele leuke reisorganisaties die groepsreizen aanbieden.

Het voordeel van groepsreizen is dat je elkaar aansteekt en samen grenzen verlegd die je in je eentje minder snel zal ondernemen. Daarnaast maak je bij groepsreizen ontzettend veel vrienden waar je je hele leven over na blijft denken.

Een leuke reisorganisatie is Kaaiman Reizen. Zij bieden avontuurlijke groepsreizen aan waar deze grenzen letterlijk worden verlegd.

Feestvakantie

Misschien heb je deze reis wel eens gemaakt op jongere leeftijd: de feestvakantie.

Reisorganisaties als GoFun en GoGo bieden reizen aan waarbij de gehele vakantie in het teken staat van feesten. Nog steeds is het een populaire manier van reizen, dus als je van een feestje houdt..

Een andere manier van een feestvakantie is natuurlijk een meerdaagse festival. Neem je tentje mee en feest een paar dagen lang op bekende festivals, zoals Tomorrowland in België of Sziget in Boedapest.

Avontuurlijk reizen

Alleen het reizen is al een avontuur, maar je kunt nog een stapje verder gaan.

Onder de avonturiers onder ons kun je ervoor kiezen om met de motor duizenden kilometers op deze wereld te maken, de wereld rond te reizen op een zeilboot, de Kilimanjaro te beklimmen of je reis in te plannen met avontuurlijke activiteiten zoals kajakken, skydiven, canyoning, ziplinen, sandboarden, bungeejumpen en ga zo maar door.

Ecotoerisme

Onder de wereldreis beschreef ik goedkope vliegtickets en ik geef eerlijk toe: reizen met een vliegtuig is hartstikke mooi en gemakkelijk, maar ik streef er er wel naar zeer doelgericht met het milieu bezig te willen zijn en het vliegen altijd in twijfel te brengen.

Ecotoerisme legt de focus op het behoud van de natuur, cultuur en de mensenrechten. Door de jaren heen is het milieu achteruit gegaan en hebben lokale bevolkingen plaats moeten maken voor massatoerisme.

Reizen is mooi, maar het is belangrijk om respect te hebben en het respect te behouden voor het land en de bevolking waar je naar toe reist. Houd de natuur in zijn waarde en geef heel bewust geld uit aan lokale bedrijven. Dat is waar ecotoerisme over gaat.

Educatief reizen

Blind break

Je geeft op internet aan of je richting de sneeuw, zon of de stad wilt, je pakt jouw backpack in, reist naar Schiphol om er daar pas achter te komen naar welk land je af gaat reizen.

Klinkt dat niet cool? Het is mogelijk bij sprs.me.

Ga je naar Barcelona of Lissabon? Lig je straks op het strand in Sint- Maarten of op Aruba? Niemand weet het totdat je op Schiphol staat!

Backpacken

En natuurlijk een bekende vorm van reizen: backpacken.

Vanuit alle landen backpacken mensen om de wereld te ontdekken, uit de rat race te ontsnappen, nieuwe mensen te leren kennen, onvergetelijke ervaringen op te doen én om zichzelf te leren kennen.

Back to the basic: het is jij en een enorme backpack op de rug. Maar juiste deze primitieve manier van reizen is een hele leerzame manier van reizen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!