Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Welke vormen van reizen zijn er allemaal?

Welke vormen van reizen zijn er?

Reizen is een heel algemeen begrip. De officiële definitie van reizen is het vrijwillig verplaatsen van een bepaalde locatie naar een andere locatie. Het begrip kan uit elkaar worden getrokken omdat reizen onderverdeeld kan worden in verschillende motieven.

Backpacken is een vorm van reizen, maar een zonvakantie op Mallorca is ook een vorm van reizen. Zelfs een treinreis naar Groningen of wonen en werken op Curaçao is een reis! Reizen is dus een groot begrip en alle vormen van reizen dienen uiteindelijk een ander doel.

In dit blog vind je alle soorten reizen en hoop ik je te kunnen inspireren om op wat voor manier dan ook op reis te gaan. Reizen brengt veel levenslessen met zich mee en levert de mooiste ervaringen op.

Actieve vakantie

Voor de outdoorliefhebbers onder ons is een actieve vakantie een prachtige manier van reizen.

Ga bijvoorbeeld op wintersport naar de Franse Alpen, wandelen op het Schotse Isle of Skye, mountainbiken in de Noorse bergen of duiken in Egypte.

Als je voor een actieve vakantie gaat, dan ben je hoe dan ook een avonturier en sportieveling. En daar houden we van. Wist je wel dat een avontuurlijke levensstijl hartstikke gezond voor je is?

Stedentrip

Wij Nederlanders vinden het leuk om een grote stad in Europa op te zoeken. En met de ligging van Nederland is het mogelijk om in korte tijd in een grote stad in het buitenland te zijn.

Denk alleen al aan Parijs, Praag, Berlijn, Londen, Brussel, Rome, Barcelona, Lissabon en Kopenhagen. En dan heb ik het nog niet gehad over leuke Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Maastricht, Amersfoort, Groningen, Zwolle en Nijmegen.

Of je nu voor een stad in Europa gaat of liever een stad buiten Europa wilt opzoeken, alle steden hebben een verhaal en als je hierin geïnteresseerd bent, dan is een stedentrip sowieso iets voor jou.

Welke vormen van reizen zijn er allemaal? - De stedentrip

Wereldreis

Voor veel mensen is het een droom: een wereldreis maken. Hoe avontuurlijk is het om voor minimaal een jaar naar het buitenland te vertrekken en de mooiste landen op de wereld te bezoeken?

Ontdek de Griekse eilanden en reis door naar Azië of maak een roadtrip langs de oostkust van Australië en ontdek daarna Nieuw-Zeeland. Wat je ook doet, je bent vrij om je reis in te plannen zoals jij dat wilt.

Wist je wel dat er voor een wereldreis speciale ‘Around The World Tickets‘ bestaan? Hiermee kun je relatief goedkoop vliegtickets boeken en de wereld verkennen.

Educatieve reis

Tijdens een educatieve reis ga je naar een land reizen om er vervolgens iets te leren. Bijna overal zijn wel bedrijven te vinden waar je in het buitenland iets over een specifiek onderwerp kan leren.

Wil je graag een goede bartender worden? Leer dan cocktails te shaken op de stranden van Phuket of in het drukke stadsleven van Sydney. Via de European Bartender School kun je overal ter wereld je ervaringen achter de bar vergroten.

Of wil je graag de Spaanse taal of een andere taal heilig worden? Via Education First kun je overal ter wereld een onbekende taal leren. Het leuk van EF is dat je een taal leert kennen door letterlijk in de cultuur van een land te duiken.

En er zijn nog zoveel meer opties. Ga bijvoorbeeld stage lopen op Curaçao of in een ander mooi land, ga op geschiedenisreis of leer fotograferen in IJsland. Er zijn ontzettend veel educatieve reizen in verschillende soorten en maten.

Blind break

Hoe leuk is het om je te laten verrassen? Je geeft op het internet aan of je richting de sneeuw, de zon of de stad wilt, je pakt je koffer in en reist naar Schiphol om er daar pas achter te komen naar welk land je gaat reizen.

Boek een verrassingsreis met srprs.me! Ga je naar Barcelona of Lissabon? Lig je straks op het strand in Sint- Maarten of op Aruba? Niemand weet het totdat je op Schiphol staat!

Laat je verrassen

Lijkt je zo’n blind break wel wat? Dat je geen idee hebt waar je naartoe gaat? Bij een blind break spat de spontaniteit er natuurlijk van af. En dat maakt het tot een unieke reis wat mij betreft.

Cultuurreizen

Je kunt er ook voor kiezen om een reis te maken met als doel om de culturen, tradities, geschiedenis en levensstijlen van een land te ontdekken.

Bezoek musea, historische bezienswaardigheden, religieuze plaatsen, festivals en proef lokale gerechten.

Zonvakantie

Van een goede zonvakantie houden we allemaal. Overheerlijk relaxen op de witte stranden van Spanje, Aruba of Portugal en elke avond overheerlijk genieten van lokaal eten. Hoe lekker is dat?

En je hoeft natuurlijk niet alleen maar op het strand te liggen. Met een zonvakantie hebben we het natuurlijk over landen waar het lekker warm is. Je kunt ook de leukste stadjes aan de kust van Dalmatië opzoeken of verborgen stranden ontdekken op Curaçao.

Om daarna ’s avonds te relaxen, een biertje te pakken en helemaal niks te doen.

Werken in het buitenland

Je bent dan misschien wel voor een langere tijd op dezelfde plek, toch zien we werken en wonen in het buitenland ook als een reis.

Word onderdeel van het animatieteam op een camping in Frankrijk, ga werken in Spanje in bijvoorbeeld de horeca, word au-pair in Australië, doe vrijwilligerswerk in Afrika of ga aan de bak bij de klantenservice van een Nederlands bedrijf in Lissabon.

Wat je ook gaat doen, werken en wonen in het buitenland geeft je de kans om voor langere tijd in het buitenland te zitten. Terwijl je de omgeving leert kennen en nieuwe en inspirerende mensen ontmoet verdien je geld, ga je uit je comfortzone en leer je de basis van een onbekende taal kennen.

Welke vormen van reizen zijn er allemaal? - Werken in het buitenland

Groepsreizen

Denk jij dat groepsreizen saai en suf zijn? Dan heb je het mis! Er zijn namelijk ook hele leuke reisorganisaties die groepsreizen aanbieden. Groepsreizen met spanning en die buiten de gebaande paden durven te denken.

Het voordeel van groepsreizen is dat je elkaar aansteekt en samen grenzen verlegd. Daarnaast maak je bij groepsreizen ontzettend veel vrienden die je misschien je hele leven blijft spreken. Of waar je op zijn minst goede herinneringen aan blijft houden.

Een leuke reisorganisatie is Kaaiman Reizen. Zij bieden avontuurlijke groepsreizen aan waar deze grenzen letterlijk worden verlegd.

Slow Travel

Als we reizen, dan reizen we vaak gehaast. We willen van alles zien en doen en willen dit allemaal in een kort tijdsbestek uitvoeren.

Waarom niet voor Slow Travel kiezen? Met Slow Travel kies je voor een bewuste benadering van het reizen. Het doel is om een diepere verbinding te krijgen met je bestemming en om een meer betekenisvollere ervaring te krijgen.

Je neemt de tijd om de lokale cultuur, tradities en levensstijl te ervaren en het draait om het waarderen van de reis zelf, het hebben van pure interacties met de lokale bevolking, het proeven van lekkere en lokale gerechten en het ontdekken van minder toeristische plekken in de omgeving.

Avontuurlijk reizen

Alleen het reizen is al een avontuur, maar je kunt nog een stapje verder gaan.

Waarom ga je geen duizenden kilometers op een motor maken, de wereld rondreizen op een zeilboot of de Kilimanjaro beklimmen in Tanzania?

Je kunt ook gaan kajakken, skydiven, ziplinen, sandboarden, bungeejumpen, hiken, een avontuurlijke canyoningtocht maken of mountainbiken in de bergen.

Avontuur, we houden ervan. Je gaat uit je comfortzone en dat is de plek waar je het meeste kunt groeien. Je duikt letterlijk in het diepe en leert van het onbekende.

O, en al deze adrenaline verhogende activiteiten geven een enorme kick!

Welke vormen van reizen zijn er allemaal? - Avontuurlijk reizen

Feestvakantie

Misschien heb je deze reis wel eens gemaakt op jongere leeftijd: de feestvakantie.

Reisorganisaties als GoFun en GoGo bieden reizen aan waarbij je vakantie in het teken staat van feesten, feesten en nog eens feesten. Nog steeds is het een populaire manier van reizen, dus als je niet vies bent van een leuk feestje…

Een andere manier van een feestvakantie is natuurlijk een meerdaags festival. Neem je tentje mee en feest een paar dagen lang op bekende festivals, zoals Tomorrowland in België of Sziget in Boedapest.

Zakelijk reizen

Je kunt ook zakelijk reizen. Dat betekent dat je reist in verband met werkverplichtingen. Misschien dat je in een ander land conferenties, vergaderingen, zakenreizen of trainingen moet bijwonen of klanten moet ontmoeten.

Het kan ook zijn dat je als digital nomad in het buitenland gaat werken. Als digital nomad kun je locatie onafhankelijk werken. Dat betekent dat je alleen een laptop en internet nodig bent en overal ter wereld kunt werken. Zo kun je reizen en werken combineren.

Ecotoerisme

Ik heb eerder benoemd dat je met ‘Around The World Tickets’ relatief goedkoop een wereldreis kunt maken en gebruikt kunt maken van een vliegtuig.

Dat is natuurlijk hartstikke mooi! Op een toegankelijke manier kun je de wereld ontdekken. Dat doen we het liefst allemaal.

Tegelijkertijd vinden we het dubbel. Want we kunnen niet onbeperkt blijven vliegen. We weten allemaal dat het schadelijk is voor het milieu. Je kunt er daarom ook voor kiezen om bewust te gaan reizen. Je vermijdt alles wat schade toebrengt aan de natuur, de dieren en de mensen in de wijde omgeving.

Dat noemen we ook wel ecotoerisme. Ecotoerisme legt de focus op het behoud van de natuur, cultuur en de mensenrechten. Het milieu is door de jaren heen aangetast en de lokale bevolking heeft helaas plaats moeten maken voor massatoerisme.

Reizen is mooi, maar het is belangrijk om respect te hebben en te behouden voor het land en de bevolking waar je naar toe reist. Houd de natuur in zijn waarde en geef bewust geld uit aan lokale bedrijven. Ga naar een lokaal restaurant, reis per trein en overnacht in een ecolodge.

Backpacken

Een andere avontuurlijke manier van reizen is backpacken. Met een grote rugzak op je rug ontdek je de mooiste landen op de wereld. Je ontsnapt uit de ratrace, je leert mensen van over de hele wereld kennen, je maakt onvergetelijke ervaringen mee en je leert jezelf goed kennen.

Vooral Azië en Australië zijn populaire bestemmingen om te backpacken, maar logischerwijs kun je overal ter wereld met een backpack op je rug prachtige landen verkennen.

Welke vormen van reizen zijn er allemaal? - Backpacken

Pelgrimstochten

Pelgrimstochten zijn tochten vanuit een religieuze of spirituele gedachtegang. Hierin kun je heilige plaatsen, kerken, tempels of andere spirituele bestemmingen bezoeken.

Een bekende pelgrimstocht is de tocht naar Santiago de Compostela.

Roadtrips

Je kunt ook je auto pakken en gaan roadtrippen. Tijdens een roadtrip leg je lange afstanden af en kun je verschillende landschappen en bestemmingen verkennen tijdens de reis.

Het voordeel van roadtrips is de flexibiliteit. Je kunt zelf bepalen waar en wanneer je gaat stoppen. Misschien zie je onverwachts landschappen die je wilt bekijken of kom je een leuk hotel tegen waar je de komende nacht wil slapen.

Australië is een populair land voor een roadtrip, maar wees tijdens een roadtrip goed voorbereid. Autorijden in Australië of in een ander land vraagt vaak meer aandacht dan je vooraf zou verwachten.

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!