Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

8 tips om duurzaam te reizen

8 tips om duurzaam te reizen

We worden allemaal enthousiast van reizen. Vandaag de dag is reizen supermakkelijk geworden. Via het internet krijgen we snel een overzichtelijke lijst met vliegtickets en binnen een paar minuten heb je een ticket geboekt naar elke bestemming op de wereld. Vliegen is daarnaast ontzettend gemoderniseerd en daardoor is het makkelijk geworden om praktisch elk deel van de wereld te bezoeken. Een prachtige ontwikkeling!

Het heeft echter ook nadelen. We putten de wereld namelijk uit. Individueel genieten we van de lange reizen en de prachtige bestemmingen- maar onze voetafdruk op aarde lijkt steeds groter te worden. We reizen steeds vaker en steeds goedkoper. Ongerepte gebieden op de wereld worden steeds toeristischer en grote filialen nestelen zich op plaatsen waar voorheen de lokale burger zijn brood mee kon verdienen. En dat is een slechte ontwikkeling en je kunt ervan vinden wat je wilt, maar de meerderheid van de reizigers werkt mee aan deze ontwikkeling.

YELR is voorstander van de wereld rondreizen. Het is belangrijk om de wereld te ontdekken, culturen te ontdekken, referentiekaders te vergroten en het avontuur op te zoeken. Het is goed om uit je comfortzone te trekken, nieuwe dingen te leren en in je broek te poepen van de spanning als je hebt besloten een half jaar te backpacken.

”Niet alleen van de wereld nemen, maar ook iets teruggeven”

Maar bij YELR staan we wel achter het principe dat je niet alleen maar van de wereld kunt nemen, maar ook een stukje aan de aarde moet teruggeven. In welke vorm dan ook! Er is een nieuwe beweging gaande op aarde en wij vinden het belangrijk om niet naïef weg te blijven kijken en ons aan te sluiten bij de duurzame beweging. Een beweging waarbij we met respect omgaan met alles dat leeft op aarde. We willen met respect omgaan met de aarde die ons de mogelijkheid geeft te mogen leven. Om onderdeel te mogen zijn van deze aardkloot. Een aardkloot dat ons door haar ecosysteem continue voorziet van eten en drinken.

Het is belangrijk om je daar bewust van te worden. Door het reizen als persoonlijke ontwikkeling te zien en te begrijpen dat je met persoonlijke ontwikkeling bijdraagt aan het voortbestaan van de aarde. En daarom schrijf ik deze blog. In dit blog vind je 10 super praktische tips om duurzamer te reizen. 10 tips in Jip en Janneke taal waarbij de nadruk wordt gelegd op de eenvoudige veranderingen die jij kunt maken.

In dit blog behandel ik de volgende punten:

  1. Investeren in lokale bedrijven
  2. Jouw achtertuin leren waarderen
  3. Stoppen met vliegen of minder vliegen
  4. Vliegen zonder tussenvlucht
  5. De aarde iets teruggeven (zoals vrijwilligerswerk)
  6. Jouw idealen ontwikkelen
  7. De aarde respecteren
  8. Koop, handel en consumeer duurzaam
8 tips om duurzaam te reizen

1 | Investeer in lokale bedrijven

Heb je weleens van ecotoerisme gehoord? Ecotoerisme is een verantwoorde manier van reizen waarbij de natuur en de plaatselijke bevolking wordt gerespecteerd en in haar waarde wordt gelaten. Met ecotoerisme laat je in principe geen negatieve voetafdruk achter op de plek waar je bent geweest. Het is een vorm van toerisme waarbij je welkom bent om te reizen, maar waarbij het niet ten koste mag gaan van iets of iemand.

Door de globalisering op de wereld nestelen veel bedrijven zich waar dan ook ter wereld. Wat als kleine onderneming begon is later één van de honderden filialen op de wereld. Voor de eigenaar van het desbetreffende bedrijf interessant, maar voor de rest van de wereld killing.

Het minste wat je voor de aarde en de mensheid kan betekenen is bewust te investeren in lokale bedrijven. Ga wat minder naar de MacDonalds (of nooit, wetende hoe slecht het voor je is) en kies bewust voor een lokaal restaurant in het desbtreffende dorp of stad waar je reist.

Overnacht in een lokale bed en breakfast waar de eigenaar met alle liefde jouw kamer schoonmaakt en een ontbijt voor je klaarmaakt in plaats van altijd te overnachten in een goedkoop hostel of Mercure-hotel, Ibis-hotel of welk hotel dan ook. Ik begrijp uiteraard de nuance dat je goedkoop wilt reizen- maar uiteindelijk gaat het op aarde niet alleen over jou.

En oh ja: in een lokaal restaurant eten of lokaal overnachten maakt de ervaring van het reizen een stuk waardevoller. Er is geen betere manier om in de plaatselijke cultuur te duiken. Een cultuur die je bij de Burgerking of Subway niet gaat meemaken.

Investeer in lokale bedrijven

2 | Waardeer jouw achtertuin

Wat maakt reizen zo mooi? Dat heeft natuurlijk allemaal te maken met het grote avontuur, de spanning en alle nieuwe prikkels. Het gaat om het gevoel om in een ander land te zijn waar alles anders is. De taal, de natuur, de verkeersborden, de overtuiging van het leven, het klimaat and so on. Mensen zeggen dan weleens: ‘’iedereen reist de wereld over, maar niemand is ooit bij de Keukenhof geweest.’’

Ik begrijp hierin de uitspraak dat ‘’we de wereld rondreizen om het mooie te aanschouwen, terwijl dat ook letterlijk in ons eigen land te vinden is.’’ Maar anderzijds begrijp ik de uitspraak ook niet helemaal. Hetgeen wat ik zoek in het reizen en het grote avontuur vind ik niet terug in ons kleine kikkerland waar elke supermarkt, elke woonwijk, elke treinstation en elke burger als vertrouwd aanvoelt.

Toch valt voor reizen dichter bij huis wel wat te zeggen. In de wereld van vandaag worden grenzen letterlijk en figuurlijk verlegd. Op Instagram zien we de meest vette foto’s van mensen die overal ter wereld gaan backpacken en op YouTube zien we prachtige video’s van natuurreservaten aan de andere kant van de wereld. We worden letterlijk getriggerd om de wereld rond te reizen en door onze focus om ver te gaan reizen zien we de schoonheid van dichtbij niet meer.

Verre reizen beperken

Maar voor een duurzamere wereld is het belangrijk om verre reizen te beperken. Met verre reizen heb ik het over een reis waar het minimaal 7 á 8 uur duurt om per vliegtuig de bestemming te halen. We zouden er geen gewoonte van mogen maken. Vliegtickets naar Australië zouden nooit goedkoper mogen worden en duurzame alternatieven om een land te bereiken zouden altijd gemotiveerd moeten worden.

Het is belangrijk om te begrijpen dat we in Nederland op een geniale ligging wonen als het over reizen gaat. Met Europa is er een verscheidenheid aan culturen. Er zijn prachtige treinverbindingen in Europa waarbij je praktisch elk land kunt bezoeken. Je kunt ervoor kiezen wat vaker binnen Europa te reizen en een reis naar een ander werelddeel te verminderen. Voor iemand die erg graag wil reizen vind ik het een lastige afweging, maar soms herinner ik mij eraan dat het op aarde niet alleen over mijzelf gaat.

En geloof mij op mijn woorden: Uluru is een prachtige bezienswaardigheid in Australië, maar het noorderlicht in het noorden van Zweden die je per nachttrein kunt bereiken doet er niet aan onder.

Waardeer jouw achtertuin

3 | Stop met vliegen of vlieg minder

We weten allemaal dat vliegen in een vliegtuig erg schadelijk is voor het milieu. Er vliegen dagelijks ontzettend veel vliegtuigen in de lucht waardoor de er veel CO2 wordt uitgestoten.

Toch lijkt er geen kentering te zitten in het vlieggedrag van de mens. Sterker nog: we vliegen steeds vaker en steeds meer en dit gedrag blijft groeien. Daarnaast zijn vliegtuigmaatschappijen de laatsten die zich bekommeren over het milieu. Zij zeggen dat ze enkel aan de behoeftes van de klant willen voorzien en veroordelen zichzelf niet schuldig aan klimaatverandering. In mijn ogen is dat iets te makkelijk.

Ik kan hier wel uren over discussiëren en er een boek over schrijven. In dit blog gaat het er echter om wat jij aan het klimaat kunt doen. Hoe kun je blijven reizen en van de aarde nemen, maar het tóch balanceren door de aarde iets terug te geven. Een waardig en respectvol besluit voor de aarde is dat je besluit om nooit meer in een vliegtuig te stappen of jouw vlieggedrag drastisch te verminderen. Ik begrijp het gevoel dat jij niet het verschil gaat maken op de wereld door te beslissen niet te gaan vliegen. Want naast jou zijn er miljoenen mensen die wél in een vliegtuig stappen.

Wat wil jij achterlaten op aarde?

Maar het gaat er in mijn ogen altijd om wat je op aarde wilt achter laten. Bekijk je alle externe invloeden of maak je keuzes die bij jouw normen en waarden liggen? Ik zou erg graag naar alle landen van de wereld willen reizen en stap ongetwijfeld weer een keer in het vliegtuig, maar het voelt niet altijd goed. Sterker nog: ik kom steeds vaker in gedachten dat ik gewoon helemaal niet meer wil vliegen of mijzelf beperk tot een verre reis eens in de zoveel jaar.

Maar niet vliegen en toch reizen, is dat mogelijk? Maar natuurlijk! Allereerst (wat ik je net ook zei) kun je ervoor kiezen jouw footprint drastisch te verkleinen. Elk jaar een reis maken en in een vliegtuig stappen is misschien iets teveel van het goede. Waarom niet om de zoveel jaren heel bewust een vliegticket boeken?

Ten tweede kun je vanaf huis prachtige reizen maken zonder dat je in een vliegtuig hoeft te stappen. Zo heb ik een prachtige reis gemaakt met de trein naar Zweeds Lapland. Via Duitsland en Denemarken kwam ik in de Zweedse stad Malmö terecht. Vanaf Malmö gingen we per trein richting Stockholm en vanaf Stockholm reden we in een romantische nachttrein naar het noorden van Zweden.

Reizen per trein geeft prachtige ervaringen

Het is voor mij één van de meest intense reiservaringen geweest, omdat ik voor die tijd nog nooit in een nachttrein had gezeten. Het was een geweldig gezicht om via Stockholm naar Lapland af te reizen. Per uur werd het landschap witter en witter en nadat we hadden geslapen werden we wakker in een prachtig wit Zweeds Lapland.

We dronken koffie, hadden het gezellig en aten een broodje terwijl we van het prachtige uitzicht genoten. Achteraf had ik het zonde gevonden om met het vliegtuig naar Lapland af te reizen. We kennen namelijk allemaal het gevoel van het vliegtuig: in het begin is het allemaal leuk en avontuurlijk, maar eenmaal in de lucht is het tergend saai en ervaar je helemaal niks van de omgeving.

Conclusie: voornamelijk in een reis binnen Europa kun je het vliegtuig makkelijk vermijden. Per trein kun je praktisch in elk deel van Europa reizen. Je bewijst de aarde hierdoor een enorme dienst.

Stop met vliegen of vlieg minder
> Per trein zijn de ervaringen van het reizen vaak veel mooier.

4 | Als je vliegt, doe het dan op zijn minst zonder tussenvlucht

Na een half jaar in Frankrijk te hebben gewoond sloot het hotel waar ik werkte voor 3 weken de deuren. Dat gebeurt vaker, omdat er in deze weken geen gasten komen en we daardoor konden voorbereiden op de drukke zomer. Ik had de behoefte deze 3 weken terug te keren naar mijn familie in Nederland.

Ik kruip achter mijn computer en ik zoek naar vliegtickets. Ik ben alleen maar gefocust op goedkope tickets en zie dat ik voor een spotprijs van Lyon naar Parijs kan vliegen, om vervolgens van Parijs naar Amsterdam te vliegen. Voor mijn retourvlucht vlieg ik van Amsterdam naar Toulouse, om vervolgens van Toulouse naar Lyon te vliegen.

Mijn portemonnee was blij, maar mijn onderbuikgevoel creëerde een afkeer voor mijn keuze. Tijdens het vliegen dacht ik na over mijn tussenvlucht en vond ik de keuze waanzin. Voor mijn eigen belang en een minimaal verschil kies ik ervoor om een ticket te boeken met tussenvlucht.

Ineens had ik een herinnering van een vliegticket die mijn vader ooit had geboekt. Hij ging op vakantie naar Portugal en reisde per vliegtuig richting de Algarve. Dit deed hij echter niet in een directe vlucht; hij vloog vanaf vliegveld Groningen-Eelde naar vliegveld Rotterdam-Den Haag en vloog vanaf Rotterdam-Den Haag richting Portugal. Zelfs in een klein land als Nederland bestaan dus tussenvluchten en zelfs voor deze nutteloze vluchten gooien we grote toestellen in de lucht die de natuur meer kwaad dan lief brengt.

Tussenvluchten slaan nergens op

Tussenvluchten zijn ideaal. Ze zijn goedkoop en daarentegen vind ik het best leuk. Ik stond ineens op het drukke vliegveld van Parijs en ik vind het heerlijk om rond te snuffelen en alles te observeren. Maar in essentie slaat het helemaal nergens op.

Een tussenvlucht is goedkoop en het bespaart je geld, maar ons belang is in deze wereld niet het belangrijkste. We moeten denken aan een breder collectief en als je jouw vlieggedrag wilt veranderen: begin dan op zijn minst met het stoppen van tussenvluchten als je de bestemming ook in 1 keer kunt bereiken.

Vlieg zonder tussenvlucht
> Vlieg als het mogelijk is zonder tussenvlucht.

5 | Geef de aarde iets terug (door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk)

Vrijwilligerswerk is misschien wel de allermooiste manier om iets van de aarde te nemen en tegelijkertijd iets terug te geven. Je bent tijdens een vrijwilligersreis niet alleen de omgeving aan het verkennen, maar je geeft tijdens vrijwilligerswerk ook fysieke arbeid terug. Fysieke arbeid waar de lokale omgeving profijt van heeft.

Er zijn veel verschillende vrijwilligersprojecten waar je aan kunt deelnemen. Dat kan in het buitenland, maar je kunt ook in het binnenland iets voor de aarde, de dieren en de mensen betekenen.

Als we praten over het reizen, dan hebben we het altijd over een safari in Afrika of een backpacktrip in Azië. We gaan op stedentrip naar Praag of boeken een zonvakantie naar Gran Canaria. Maar waarom zou je niet een reis boeken dat in het teken staat van de wereld helpen? Dat je geld uitgeeft aan een organisatie, om vervolgens onderdeel te zijn van het behoud van een natuurgebied.

Of dat je mensen in Oekraïne in een noodsituatie helpt door voedselpakketten uit te delen. Of dat je kleine schildpadden helpt het grote water te bereiken in Costa Rica, zodat ze veilig en wel met hun ouders kunnen leven.

Vrijwilligers werk is waardevol werk

Vrijwilligerswerk klinkt saai en suf, maar het is ontzettend waardevol. Niet alleen voor de omgeving, ook voor jou persoonlijk. Het geeft voldoening om iets voor de wereld te betekenen en het heeft meer waarde om fysiek in actie te komen, dan enkel een donatie te storten bij een goed bedoelde organisatie (en ook dát heeft waarde).

In plaats van alleen maar van de wereld te nemen en te consumeren, terwijl het alleen maar schade toebrengt aan de aarde, kun je jouw voetafdruk balanceren door de aarde daadwerkelijk iets terug te geven.

Geef de aarde iets terug door vrijwilligerswerk

6 | Ontwikkel je idealen en leef volgens je idealen tijdens het reizen

Wat zijn eigenlijk jouw levensidealen? Heb je daar al eens over nagedacht? Wat vind jij belangrijk op deze wereld? Waar ben jij van overtuigd? Waar geloof je in? Leef je ook volgens jouw idealen of wijk je telkens van jouw idealen, normen en waarden af? Hoe kan het dat je daar van afwijkt en wat zou je daar aan kunnen doen?

Ik vind het belangrijk om mijn idealen te versterken en erachter te komen waar ik voor sta op de wereld. De aarde is voor mij in het algemeen een belangrijk onderwerp. We horen en lezen het nieuws en het gaat allemaal over klimaatverandering. We staan als mens op een belangrijk kantelpunt en in Nederland leven we in een positie dat we onze levensstijl daar op aan kunnen passen.

Ik vind het belangrijk mijzelf de vraag te stellen wat voor positie ik inneem op de wereld. Waarom ben ik hier en wat is mijn functie? Waar liggen überhaupt mijn verlangens en waar word ik blij van? Worden we echt blij van de westerse luxe? Worden we echt blij van de duurste telefoons, bekende merken, ongezond eten en peperdure zonvakanties? Of worden deze behoeftes voor ons ingevuld?

Het gaat op aarde niet alleen over ons

Het kantelpunt voor de mens is aangebroken, omdat we onszelf steeds vaker de vraag stellen in hoeverre onze verlangens belangrijk zijn. Het gaat op aarde niet alleen over ons. We denken als mens superieur te zijn, maar onze superioriteit valt in het niets als de aarde haar balans gaat zoeken. We zijn ontzettend klein, maar bepalen daarentegen veel op aarde.

Reizen is mooi; maar ik vind niet alle vormen van reizen mooi. De Eiffeltoren aanschouwen en er een foto van maken zegt mij niet zoveel. Daar ligt voor mij ook niet de charme. Ik vind het veel mooier om in het diepe te springen en de essentie van het leven te ervaren en dit tegelijkertijd te combineren met het reizen. Want juist tijdens het reizen word je geconfronteerd met het leven en met de elementen van de aarde.

Je komt in een dikke onweersbui terecht, wordt kleddernat geregend tijdens een stevige bui, je wordt geconfronteerd met de mensen die in moeilijke situaties leven, je vergroot je referentiekader door andere culturen te ontdekken en te zien hoe men in andere landen leeft.

Ik wil reizen om mijn uitgangspunten over het leven te versterken. Door in te zien dat Nederland niet de standaard is op deze aardkloot. Door mijn kennis over de wereld te vergroten om er vervolgens respectvoller mee om te gaan. Reizen vanuit je idealen is een duurzame keuze op de langere termijn. Daar ben ik van overtuigd.

6 | Ontwikkel je idealen en leef volgens je idealen tijdens het reizen

7 | Respecteer de aarde

Een andere duurzame manier van reizen is de aarde te respecteren en haar in haar waarde te laten. Dat klinkt zoetsappig en onbereikbaar, maar het is super belangrijk. Beschouw het niet als dom speelveld waar we optimaal van kunnen benutten. De voorzieningen op aarde zijn niet onbeperkt, dus beperk daarmee je voetafdruk.

De aarde respecteren doe je door er de waarde van in te zien. De aarde voorziet ons elke dag van eten en drinken en we mogen het gratis en voor niets gebruiken om te overleven. Elke dag schijnt de zon en elke dag gaat de zon weer onder. Boven ons waakt een magisch universum en de aarde voorziet ons van ware kunst door al haar geuren en kleuren. Respecteer dat. Maak gebruik van de aarde, daar is ze voor ontworpen.

Maar manipuleer haar niet. Geef haar ook iets terug. Dat doe je door, zoals ik eerder heb beschreven, er de waarde van in te zien en je idealen erover te versterken. Blijf bij jezelf en onderzoek wat jij belangrijk vindt.

De aarde respecteren gaat óók over het respecteren van je mede aardbewoners. Jij bent de bezoeker als je naar een ander land afreist. Jij hoort je aan te passen aan de leefomstandigheden van dat land. Lach naar de lokale bevolking, probeer de lokale taal te spreken, help de lokale bevolking waar mogelijk, respecteer de dieren en de natuur in de lokale omgeving en investeer in bedrijven die hard moeten werken voor hun brood.

Ook dat is voor mij een vorm van duurzaamheid.

Respecteer de aarde

8 | Koop, handel en consumeer duurzaam

En tot slot: koop, consumeer en handel op een duurzame manier. Dit is voor veel mensen een onbereikbare vorm van duurzaamheid, maar het is uiteindelijk wel een vorm van duurzaamheid die de beweging veroorzaakt.

Het is eigenlijk een samenvatting van alle punten die ik hiervoor heb beschreven. Je reist niet duurzaam door er alleen over te lezen en je erin te verdiepen. Uiteindelijk bepaal je het verschil door je gedrag erop aan te passen. Dit gaat van dieperliggende en zingevende vraagstukken tot hele oppervlakkige gedragsaanpassingen.

Duurzaam reizen gaat over het verminderen of het stoppen van je vleesconsumptie, over het verkleinen van je plastic-footprint, over het verminderen of het stoppen van je vlieggedrag, over het bewust kopen van bepaalde producten in welke winkel dan ook, over het respecteren van de aarde in haar doen en laten, over het respecteren van de mensen en de dieren in de omgeving, over het respecteren van de natuur, de bomen, de planten en alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Duurzaamheid gaat over de confrontatie met jezelf. De aarde kan veel verdragen. We hoeven ons niet over elke slag en stoot zorgen te maken, integendeel! De aarde begrijpt de levenslessen van dieren en mensen en neemt alle stoten van harte aan. Maar wel tot een bepaald punt, want de aarde laat haar niet manipuleren.

Duurzaam reizen ontstaat vanuit een duurzame en bewuste levensstijl. Niet vanuit een geforceerde levensstijl, maar vanuit een levensstijl dat bij je past en waar je volledig achter staat. Vanuit een levensstijl waar je volledig onbewust voor leeft.

Vanuit deze gedachten wordt reizen nóg leuker en ziet de aarde nog een stuk mooier uit.

Andere blogs lezen?

Misschien vind je deze blogs ook leuk om te lezen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!