Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

6 redenen om een tussenjaar te nemen in het buitenland

6 redenen om een tussenjaar in het buitenland te nemen

Ga je een tussenjaar nemen, ja of nee? Het is een vraag waar veel jongeren zich mee bezig houden op de wereld. We leven tenslotte in een tijd dat een tussenjaar nemen steeds gemakkelijker wordt.

Maar waarom zou je eigenlijk een tussenjaar nemen? Veel jongeren weten precies wat ze in een jaar tijd willen en kunnen doen en ondernemen actie. Andere jongeren blijven vaak hangen op de enthousiasme van een tussenjaar, maar nemen uiteindelijk nooit het initiatief om het avontuur daadwerkelijk aan te gaan.

Ik schrijf deze blog voor de jongeren die er enthousiast van worden en inspiratie op willen doen, maar niet zo goed weten wat de redenen van een tussenjaar kunnen zijn. Als ik praat over een tussenjaar, dan heb ik het over een langere periode dat je naar het buitenland of naar een andere plek in Nederland wilt gaan.

1 | Je weet niet wat je wilt in het leven

Al vanaf de middelbare school wordt er een cruciale vraag aan jou gesteld: wat wil je namelijk worden in het leven? Met welke baan wil jij oud en gelukkig worden? Als ik voor mijzelf mag spreken was ik totaal niet in staat om deze vraag op die leeftijd te beantwoorden. Ik had een bijbaan als afwasser in de horeca en ”omdat ik het wel leuk vond om te doen”, heb ik ervoor gekozen na mijn middelbare school een horeca opleiding te volgen.

Maar net als ik lopen veel jongeren nog steeds met de brandende vraag: ”wat wil ik gaan doen in het leven? Waar word ik gelukkig van? Wat is mijn passie en waar kan ik een wezenlijke bijdrage leveren aan de wereld?” Om een beter beeld te krijgen van wat je wilt kan ik het aanraden om je koffer te pakken en simpelweg te vertrekken. Daarmee krijg je niet meteen antwoord op je vraag; maar je komt wel uit je hoofd en de alledaagse sleur en door de inspirerende en avontuurlijke omgeving kun je tot heldere inzichten komen.

Geobsedeerd bezig zijn met alles wat je in het leven wilt doen kan uiteindelijk averechts werken. Soms is het goed om je gedachten te verzetten, lol te hebben en herinneringen te maken en jouw vraagstuk even links te laten liggen, om uiteindelijke extra stappen vooruit te zetten.

e weet niet wat je wilt in het leven

2 | Je wilt jezelf beter leren kennen

Ik heb 2 periodes een half jaar aan de andere kant van Nederland gewoond (vanaf mijn woonplaats gezien), heb een half jaar op Curaçao gewoond en ik heb een jaar in Frankrijk gewoond. Ik durf met zekerheid te zeggen dat deze 4 periodes mij gemaakt hebben tot de mens die ik vandaag de dag ben. Dat komt omdat ik 4 periodes lang de wijde wereld in ben gegaan, uit mijn veilige omgeving ben gestapt en simpelweg de confrontatie met mijzelf ben aangegaan.

Ik moest ineens voor mijzelf opkomen, voor mijzelf zorgen, vrienden maken, initiatieven nemen en een veilig gevoel krijgen in mijn nieuwe huis. Ik sprak geen woord Frans, maar moest toch naar de Franse kapper. Ik was nog nooit buiten Europa geweest, maar vloog toch in mijn eentje naar Curaçao. De persoon waarvan ik dacht dat ik het was werd weggespoeld door een totaal andere jongen die ik heb leren kennen in deze 4 periodes.

En dat is de grootste verrijking die je jezelf kunt geven. Ik kwam erachter dat ik reizen mooi vind en dat ik van avontuur houd. Ik kwam erachter dat ik veel socialer ben dan ik van mijzelf dacht. Ik heb geleerd van mijzelf te houden en sta tot op de dag van vandaag een stuk steviger in mijn schoenen. En nog steeds kan ik elke dag leren en gaan nieuwe buitenlandse avonturen confrontaties opleveren.

Maar ik ben ervan overtuigd dat de eerste buitenlandse avonturen je de meest heldere inzichten gaan geven in wie je bent en het zelfvertrouwen enorm laat groeien.

Go for it! Je kan het. Laat de angst, ongemak en spanning op je af komen en trek de wijde wereld in!

3 | Je wilt herinneringen maken

Ik ben een gelukkig persoon; ook als ik in Nederland ben. Ook in mijn veilige omgeving heb ik herinneringen waar ik trots op ben en waar ik met enthousiasme op terugkijk. Het is belangrijk om overal en altijd in het leven herinneringen te maken; ook op plekken en met mensen die je je hele leven al kent. Het gevaar van reizen is dat het gras ergens anders altijd groener lijkt te zijn en daar moet je voor waken.

Maar, en dat wil ik wel gezegd hebben: persoonlijk heb ik de mooiste herinneringen in mijn buitenlandse avonturen liggen. Ik voelde mij daar de echte ik en van alle reizen die ik heb gemaakt kijk ik de foto’s en video’s erg vaak terug. Ik zoek daarnaast continue contact op met mensen die ik daar heb leren kennen, omdat ik blij en enthousiast ben van de tijden die we samen hebben meegemaakt.

In het buitenland en in een avontuurlijke, inspirerende omgeving met gelijkgestemde mensen kom je voor verassende ervaringen te staan. Het zijn van die ervaringen die uit het niets lijken te ontstaan en die onmogelijk lijken in een veilige en vertrouwde thuissituatie. Het zit hem in de herinneringen dat je ”gekke” dingen doet. Dat je uit een spontane actie naar een hoger gelegen plek in de bergen gaat rijden met je vrienden om je daar te verwonderen over de sterrenhemel.

Of dat je je ineens beseft dat je met leuke wildvreemde mensen een biertje drinkt op het strand met je blote voeten in het zand en een prachtige zonsondergang in de horizon. Of dat je in een wildvreemd land van het werk naar je huis rijd en beseft dat je deze stap hebt gemaakt en dat het land waar je woont ineens als ”thuis” begint te voelen.

Echt waar; ik spreek uit ervaring. Als jij open staat voor nieuwe dingen en jezelf confronteert met ongemak, dan kan ik je garanderen dat de mooiste herinneringen op je staan te wachten.

Herinneringen maken in het buitenland

4 | Je wilt mensen ontmoeten

Zolang jij het initiatief neemt kun je overal ter wereld inspirerende mensen ontmoeten: ook in Nederland.

Wat ik echter zo leuk vond aan het buitenland is dat ik mensen heb leren kennen uit andere landen met een andere achtergrond, een andere taal en vanuit een totaal andere cultuur en referentiekader. Vanuit een aantal mooie landen op de wereld ken ik hele inspirerende mensen en dat is voor mij heel veel waard.

En naast de buitenlandse mensen ontmoet je natuurlijk ook inspirerende Nederlanders. En zeg nou zelf: nieuwe mensen ontmoeten, dat wil toch iedereen? Je wilt je gehoord en gezien voelen en het voordeel van mensen ontmoeten in een groot avontuur is dat iedereen in hetzelfde avontuur zit. Je hebt hoe dan ook te maken met gelijkgestemde mensen.

En dat is cool, héél cool.

5 | Je wilt avontuur meemaken

Ik vind onze manier van leven in Nederland soms erg saai. Het is eenzijdig, we kijken veel te veel uit naar het weekend, we werken van 9 tot 5 en zitten hele avonden voor de televisie en mij rest dan altijd de vraag: waar in de vrede is het avontuur in ons leven?

De aarde is een speelveld waar je vanuit kinderlijk plezier gebruik van moet maken. Spring een keer uit een vliegtuig, ga hiken in de bergen, doe is een keer iets geks, ga raften, hardlopen, leer nieuwe dingen, ga skiën, bezoek verlaten gebouwen, verwonder je over de natuur, ontdek andere klimaten, verdiep je in een nieuwe taal, ga naar een onbewoond eiland, bezoek een leuke stad en maak ook gewoon af en toe iets vervelends mee, omdat je daar simpelweg knetter veel van leert.

Ga gewoon op avontuur! Want ja, je moet nadenken over de toekomst. Je moet vaste kosten gaan betalen en er moet eten op de plank komen. Het is goed om na te denken over het werk wat je wilt doen, de studie die je wilt volgen en of je ook een kinderwens hebt ja of nee.

Maar als je morgen betrokken bent geraakt bij een zwaar ongeluk, dan heb je je hele leven alleen maar ingepland en voor de televisie gehangen met de illusie dat de mooie momenten nog komen, maar heb je geen enkel spannend avontuur met de elementen van moeder natuur meegemaakt. De aarde is echt véél te mooi om op de bank te zitten en naar Expeditie Robinson te gaan kijken. Echt waar!

6 | Je wilt een land leren kennen

And last but not least: je wilt een land leren kennen.

Een ander land leren kennen vergroot je referentiekader en laat zien dat de waarheid die we in Nederland denken te zien niet gelijk staat met de waarheid van mensen uit andere landen. Iedereen heeft zijn eigen waarheid vanuit de cultuur en de achtergrond van een land. En dat is super leerzaam.

Nederland is een prachtig land; maar je kent het wel van A tot Z. En ja, het gras lijkt soms groener bij de buren. Maar vanuit je referentiekader gezien is het gras soms ook groener. Een Amerikaan wil graag naar Nederland reizen en haalt weinig inspiratie uit Verenigde Staten, terwijl een Nederlander graag naar Verenigde Staten wil omdat hij/zij weinig inspiratie denkt te halen uit Nederland.

Daar kun je wat van vinden; maar mensen zijn nieuwsgierige wezens en het is gewoon super cool om een ander land te zien en te ontdekken.

Volg je gevoel en ga!

Maak verantwoorde keuzes; maar volg wel je gevoel. Soms weet je niet wat je in het leven wilt of loop je met jezelf te worstelen en dan kan een tussenjaar echt verhelderend werken. En ook als je een studie hebt afgerond en een jaar het avontuur wilt opzoeken om daarna je volgende studie te starten is het mooiste wat je jezelf kunt geven.

En wat je dan in het buitenland kunt gaan doen?

De mogelijkheden zijn oneindig! Ik heb hier een blog aan gewijd die je ook kunt lezen om inspiratie op te doen: ‘Wat kun je doen in een tussenjaar?’

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.