Een sneeuwschoen-wandeling maken in Zweeds Lapland

Sneeuwschoenwandelen in Lapland

Wie aan Lapland denkt, denkt aan sneeuw. In de winter is het gebied, dat zich uitstrekt over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, koud en vol bepakt met diepe sneeuw. In de zomer kun je prachtige wandelingen door Lapland maken in een groene wereld met prachtige meren.

Weinig dingen zijn zo mooi als per trein naar Lapland af te reizen en de besneeuwde wereld in je op te nemen. Actievelingen kunnen zich helemaal uitleven in de sneeuw en een prachtige sneeuwschoen-wandeling maken. In de omgeving van de Zweedse Torne älv rivier kun jij je laten begeleiden door Kiruna Guidetur en een prachtige wandeling maken op een 700 meter hoge ”berg”.

Ik vond de wandeling een leuke ervaring. Ik vind het persoonlijk leuk om actief op reis te gaan en sneeuwschoen-wandelen had ik nog niet eerder gedaan. Al moet ik wel zeggen, de wandeling die ik deed was makkelijker dan ik dacht. Als je iemand bent met een goede basisconditie, dan is de wandeling die ik deed appeltje eitje.

Een sneeuwschoenwandeling maken bij Kiruna Guidetur

In de stad Kiruna vind je Kiruna Guidetur. Dit is een bedrijf die je begeleidt tijdens verschillende activiteiten, zoals sneeuwschoenwandelingen, elanden spotten, sneeuwscooteren, sleehondentochten, overnachtingen in een iglo, et cetera.

Het zijn stuk voor stuk hartstikke leuke gidsen die vloeiend Engels met je kunnen praten en alles over de omgeving willen vertellen. Het is voelbaar dat deze mensen trots zijn om het werk te mogen doen.

Wij hebben met Kiruna Guidetur een sneeuwschoen-wandeling gemaakt onder begeleiding van een oudere man. Deze man heeft zijn hele leven door bergen en heuvels gewandeld en dat was aan zijn conditie af te zien.

We werden met de auto opgehaald en kregen allemaal normale wandelschoenen. Normale wandelschoenen zijn nodig, omdat onze grote snowboots niet in de sneeuwschoenen zouden passen.

We reden richting de berg en kregen onze sneeuwschoenen. Het is even onwennig, omdat je deze schoenen nooit aan trekt, maar na wat martelwerk was het tijd om te gaan wandelen.

Sneeuwschoenwandelen zonder wandelpaden

Oké, ik herhaal het nog een keer: Lapland ligt in de winter vol met meters diepe sneeuw. Wandelpaden bestaan niet en daarmee zal de charme van sneeuwschoen-wandelen ook verdwijnen.

Sneeuwschoen-wandelen is in feite diepsneeuw wandelen, maar als je achteraan in de groep wandelt dan heb je daar weinig last van. Iedereen die voor jou wandelt heeft al een mooi wandelpad gemaakt.

Hoe zien sneeuwschoenen eruit?

Sneeuwschoenen lijken een beetje op tennisrackets. Misschien vind je dat er suf uitzien, maar geloof mij: op een besneeuwde berg hoef je niet aan het schoonheidsideaal te voldoen.

Sneeuwschoenen hebben een brede drijfvlak waardoor je niet in de sneeuw zakt. Onderaan de sneeuwschoenen zitten scherpe punten die jouw grip geven.

Je hoeft bij sneeuwschoenen geen rekening te houden met schoenmaten. Ze zijn voor iedereen gemaakt.

Sneeuwschoenen maak je met gespen vast aan je eigen schoenen.

Sneeuwschoenwandelen in Lapland
> Sneeuwschoenen aantrekken is een hele operatie 😉

Hoe moet je met sneeuwschoenen lopen?

Het is logisch dat je de sneeuwschoenen gebruikt waarvoor ze zijn gemaakt. Kortom, de scherpe punten aan de onderkant hebben een functie. Als je gebruikt maakt van deze functie wordt het lopen een stuk makkelijker.

Op steile stukken omhoog moet je kleine stapjes maken. Hierdoor verzet je minder werk en bespaar je energie.

Hoe hoger je gaat, hoe mooier het wordt

Waar ter wereld je ook gaat wandelen.. zodra je in de bergen hoogtemeters gaat maken kan het uitzicht binnen no-time veranderen. Uit het niets is het perspectief verandert en heb je een adembenemend uitzicht waar je even een foto van moet maken.

Dit adembenemende uitzicht vind je ook in de Zweedse bergen. De omgeving van Kiruna kent geen enorme hooggebergtes, maar desondanks zijn ze hoog genoeg om je te verbazen over de prachtige omgeving.

Dat deden wij ook! In nog geen 20 minuten tijd hebben we in verhouding heel wat hoogtemeters gemaakt.

De top van de berg bereiken: een voldaan gevoel

Na vele verhalen van onze gids hebben we ons doel bereikt. Zoals eerder gezegd was het geen moeilijke klim. Dat was voor ons ook niet de intentie. Wij vonden het leuk om voor de eerste keer te gaan sneeuwschoen-wandelen.

We staan aan de top van de berg en onze gidsen gaan druk verder met het bereiden van eten. Voor de liefhebbers was het mogelijk rendierhart en rendiertong te eten. Het is vreemd om dit te eten, maar desondanks was het best lekker.

Tot slot hadden onze gidsen overheerlijke tosti’s en warme lingonberry juice voor ons. Lingonberry juice is een bessensap en wordt veel in Lapland gedronken. Het staat er om bekend een genezend effect te hebben en het houdt het lichaam in deze koude temperaturen goed warm.

Tijd om terug te gaan

Je kunt je heel warm kleden, maar als je op de top van de berg staat ontkom je er nauwelijks aan kou te vatten. Het is tijd om terug te gaan en tijd om het hele stuk terug te dalen.

Dalen op een besneeuwde berg vereist een andere looptechniek dan stijgen. Hierdoor gleden we af en toe uit en zaten we sneeuw te happen. Zodra je de techniek door hebt ben je binnen no-time beneden.

Sneeuwschoenwandelen is een aanrader

Ik ben altijd liefhebber geweest van actieve activiteiten. Toen ik in de Franse Alpen heb gewoond ben ik veel gaan wandelen en rennen door de bergen. Ik was mij er eerst niet zo van bewust, maar ik kwam erachter dat ik er verknocht aan ben geraakt. Eenmaal terug in Nederland begon ik het leven in de bergen te missen.

Ik kon er daarom erg naar uitkijken om de bergen in Lapland te beklimmen. Oké, in verhouding met Frankrijk zijn de bergen in Lapland (die ik heb beklommen) heuveltjes. Maar daar gaat het ook niet om. Het gaat om het gevoel dat naar boven komt als je voor de eerste keer een berg met sneeuwschoenen hebt beklommen.

Een dikke aanrader!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Zweden:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!