Na lang wikken en wegen ben je tot het besluit gekomen om het avontuur van je leven tegemoet te gaan. Je gaat naar een nieuw land waar je de taal niet kent en de temperaturen niet kent, waar de natuur anders is en je moet wennen aan de nieuwe culturen. Het veilige bestaan laat je achter je liggen en je springt letterlijk en figuurlijk in het diepe.
Of je nu vrijwilligerswerk gaat doen, in een hotel gaat werken, gaat backpacken of als au-pair aan de slag gaat, alle buitenlandse avonturen dragen bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Je hebt het gevoel dat je leeft en je maakt mooie herinneringen.
Maar een buitenlands avontuur heeft ook altijd een keerzijde en dat is weer terugkomen in Nederland (tenzij je gaat emigreren natuurlijk). In dit blog deel ik mijn ervaringen van thuiskomen na een groot buitenlands avontuur en hoe ik met deze situatie probeer om te gaan.
Waarom ben je naar het buitenland vertrokken?
De keuze om in een ander land te gaan wonen en te werken, stage te gaan lopen of te backpacken is waarschijnlijk gemaakt vanuit het verlangen naar een groot avontuur. Je bent avontuurlijk ingesteld en wil graag mooie ervaringen opdoen in het leven.
Het buitenlandse avontuur geeft vrijheid. Je ontmoet open minded personen en daar leer je ontzettend veel van. Deze mensen voeden jou, net als dat jij andere mensen tijdens je reis weet te voeden. Je ontdekt graag nieuwe kleuren en andere geuren, je hoort graag nieuwe geluiden en nieuwe talen en ziet graag andere weersomstandigheden, andere dieren, andere culturen en andere leefomstandigheden.
Hoe dan ook, de omstandigheden verrijken je. Ze geven je voldoening en betekenis in dit leven. Ik heb persoonlijk ook geweldige avonturen meegemaakt. Het ene avontuur groter en langer dan de andere, maar dit zijn de avonturen die mij het meeste zijn bijgebleven:
- Ik heb voor een langere tijd op Curaçao gewoond (maar wist dat het ook tijdelijk zou zijn);
- Ik heb ook voor een lange periode in de Franse Alpen gewoond en heb erg veel geleerd van het primitieve leven in de bergen (maar ook daarvan wist ik dat het tijdelijk zou zijn);
- Na Frankrijk heb ik nog even in Spanje en in Oostenrijk gewerkt;
- Ik heb een geweldig backpack avontuur in Schotland mogen meemaken;
- En ook de reis naar Lapland heeft veel voor mij betekend.
Terugkomen in Nederland: en nu?
En na alle geweldige maanden en/of jaren die je hebt meegemaakt sta je daar, op Schiphol. Terug in Nederland. Met alle mooie verhalen, inspiratie en vreugde sta je als een ander persoon op Nederlandse bodem. De komende weken ga je het avontuur en de trots bij je dragen en de kennis en het volwassen worden raak je nooit meer kwijt.
Je wordt opgehaald door je familie en/of je vrienden en het is fijn dat ze er zijn. Je geeft ze een dikke knuffel en er is oprecht verbinding met elkaar. Je hebt er lang naar uitgekeken om je bloedverwanten weer te zien.
Maar hier schuilt ook het gevaar (althans, zo heb ik dat ervaren).
Curaçao en de worsteling van thuiskomen
Curaçao was mijn allereerste grote avontuur. Daar heb ik zoveel van geleerd en dat is zo’n waardevolle periode voor mij geweest, waardoor ik als een totaal ander persoon terugkwam. Maar ik vond het moeilijk om terug te komen in Nederland. En dat had niks te maken met de blauwe stranden en het lekker weer.
Ik vond het ongelofelijk lastig om terug te vallen in oude patronen in Nederland. Diep van binnen heb ik veel van de periode geleerd en ik heb andere dingen mogen zien. Van mezelf en van de wereld. Ik heb letterlijk mezelf leren kennen.
De interne omstandigheden hebben een enorme aardverschuiving gemaakt. Helaas waren de externe omstandigheden nog steeds hetzelfde. En dat is logisch, dat kan en mag je niemand verwijten. Maar in Nederland heeft de tijd gevoelsmatig stil gestaan. Iedereen doet hetzelfde, alles is hetzelfde en ik? Ik was in extase. Ik was blij en enthousiast.
Maar daardoor was thuiskomen een anti-climax.
Tegen wie ga je je verhalen vertellen?
De eerste weken is het lastig om je verhalen te delen. Ik had zo mijn avonturen meegemaakt, terwijl anderen in dezelfde patronen zijn gebleven. Ik vertelde mijn verhalen aan een ander, maar soms leken de verhalen niet te landen.
En dat vond ik lastig.
Want een paar weken geleden leefde ik mijn leven op Curaçao en ontmoette ik veel inspirerende mensen (en een nieuwe inspirerende ik) en even later ben je thuis en is het allemaal weg.
Hoe kun je het beste omgaan met een after-travel dip?
Elke keuze heeft een consequentie. Zo simpel is het.
Terugkomen in Nederland is uiteindelijk een keuze en daar moet je de consequenties van ervaren.
Ik had langer op Curaçao willen blijven, maar ik zag daarentegen ook de grenzen van het eiland. Daarnaast had ik het financieel zwaar en werd ik in zekere zin gedwongen terug te keren.
Geen probleem. Maar hoe ga je dan met de situatie om?
Allereerst wil ik vertellen dat je het niet mag onderschatten. Dat is niet alleen op basis van mijn referentie, ik heb veel andere avonturiers meegemaakt die een soortgelijk iets hebben ervaren. Depressie, sleur en somberheid liggen op de loer.
Dat is uiteraard geen garantie, maar ik wil je er wel bewust van maken. Blijf je hier bewust van! Houd je koppie erbij.
Houd je herinneringen in leven
Als jij een avontuur hebt meegemaakt die veel indruk op jou heeft gemaakt, dan mag deze ervaring en het gevoel dat je erbij krijgt er zijn. Druk je enthousiasme niet weg, maar omarm de warme herinneringen aan je avontuur in het buitenland.
Je kunt je herinnering in leven houden door:
- Elk detail van je avontuur op papier te schrijven;
- Een aftermovie te maken met je eigen video’s;
- Een fotoboek te maken;
- Je foto’s goed en gestructureerd op te slaan en er een back-up van te maken;
- Een reünie te organiseren met je medeavonturiers;
- Over het avontuur te praten (maar doe dat alleen met mensen die daar de tijd voor willen nemen en waar je verhalen ook worden gehoord).
En laat het avontuur anderzijds los
Vergeet vervolgens niet om in het hier-en-nu te blijven leven. Het avontuur is een fase in je leven geweest. Of je het nu leuk vindt of niet, op dit moment ben je weer thuis.
Het is nu aan jou welke keuze je gaat maken.
Focus je op een nieuw avontuur en vertrouw erop dat er nieuwe en waardevolle avonturen op je pad komen. Je leven is gelukkig niet voorbij. Je kunt je avonturen voortzetten en nóg meer herinneringen gaan maken.
Ga niet op de bank bangen en piekeren
Echt de grootste boosdoener na een groot avontuur.
Blijf in beweging. Ga sporten, ga lunchen, maak een stedentrip naar het buitenland, spreek met je vrienden af, ga schrijven en denk na over je toekomst.
Piekeren over de tijd die je hebt meegemaakt en dat je zo graag terug zou willen heeft geen zin. Het maakt je vooral somber en verdrietig, terwijl je eigenlijk alleen maar blij hoort te zijn van de ervaringen die je hebt opgedaan.
Maak een plan voor de toekomst
”Ik ben een reiziger en ik hou er niet van om te plannen.”
Misschien klopt dat, maar je moet altijd iets van een plan maken. Als je besluit om te reizen, dan is dat ook een plan toch?
Je kunt beter met een plan thuiskomen of een plan gaan maken als je in Nederland bent, dan dat je alles op de vrije loop laat gaan. Als je jezelf ergens aan vast kunt houden, dan blijf je niet afhankelijk van de fijne ervaringen in het buitenland.
En bovenal: accepteer de anti-climax
Tot slot heb je je gevoelens te accepteren zoals ze zijn.
Misschien vind je het lastig om terug te komen of irriteer je je aan Nederland en aan alle mensen die nog steeds hetzelfde doen. Hoe dan ook, accepteer dat je deze gevoelens ervaart.
Je kunt ze wegstoppen en doen alsof ze niet bestaan, maar dan komen ze later in je leven weer terug.
Je vindt het lastig om terug te zijn. Punt.