Dit moet je weten als je gaat backpacken

Dit moet je weten als je gaat backpacken

Ben jij klaar voor het grote backpack-avontuur? Wil je de wereld ontdekken, nieuwe culturen leren kennen en herinneringen maken die je nooit meer vergeet? Hoe tof is dat! Ik ben 100% voor en moedig je aan om het avontuur aan te gaan.

Om jouw backpack-reis soepel te laten verlopen, heb ik een aantal handige tips voor je. Zo weet je precies waar je op moet letten als je gaat backpacken.

Blijf in contact met het thuisfront

Het is belangrijk om contact te houden met de mensen die je dierbaar zijn. Jouw ouders, broers, zussen en vrienden willen graag weten hoe het met je gaat en horen jouw verhalen.

Je hoeft echt niet elke dag uren te bellen, maar een kort berichtje via WhatsApp of een post op Instagram laat zien dat alles goed met je gaat. Dit geeft niet alleen hen een gerust gevoel, maar het is ook fijn om zelf contact te houden met het thuisfront.

Ook tijdens de voorbereiding is het slim om je ouders mee te nemen in je plannen. Dat gaan ze gegarandeerd van je waarderen.

Heb je een visum nodig?

Als je gaat backpacken, check dan op tijd of je een visum nodig hebt voor de landen waar je naartoe reist. Je wilt niet op de dag van vertrek ontdekken dat je zonder visum het land niet inkomt!

Stel het aanvragen van een visum niet uit. Regel dit ruim van tevoren om stress te voorkomen. Sommige visa kunnen weken duren om goedgekeurd te worden, dus hoe eerder je begint, hoe beter.

Dit moet je doen als je gaat backpacken

Wat is de wisselkoers?

Niet elk land gebruikt de euro. Het is slim om je vooraf te verdiepen in de lokale valuta. Hoeveel is jouw geld daar waard? Waar kun je het beste geld wisselen?

Op luchthavens zijn vaak wisselkantoren, maar houd rekening met extra kosten zoals transactiekosten. Het kan voordeliger zijn om geld te pinnen bij een lokale bank.

Sluit een goede verzekering af

Misschien niet het leukste deel van de voorbereiding, maar wel één van de belangrijkste: een goede verzekering afsluiten.

Zonder verzekering kunnen kosten bij een noodgeval enorm oplopen. Denk aan verzekeringen voor ziektekosten, noodgevallen, aansprakelijkheid en rechtsbijstand. Dit hoeft niet duur te zijn, maar het geeft je wel een veilig gevoel tijdens je reis.

Zorg voor een financiële back-up

Wees slim met je geld! Het is helaas een risico, maar je kunt beroofd worden en in sommige landen is dit risico groter. Zorg daarom dat je niet al je geld op één plek bewaart. Verdeel het over verschillende plekken in je tas, kleding of een portemonnee.

Dit geldt ook voor belangrijke pasjes, zoals je ID en bankpas. Als je alles op één plek bewaart en kwijtraakt, dan kan je dat veel problemen opleveren. Zorg voor een financiële buffer, zodat je ook geld hebt als je het per ongeluk kwijtraakt.

Dit moet je weten als je gaat backpacken

Hoeveel bagage neem je mee?

De gouden regel: neem zo min mogelijk mee! Tijdens het reizen merk je dat je veel minder nodig hebt dan je denkt. Kleding die eerst onmisbaar leek, blijft vaak ongebruikt in je tas zitten. Houd hier rekening mee als je je backpack gaat inpakken.

Probeer ruimte en gewicht te besparen. Heb je onderweg toch iets extra’s nodig? Dan kun je dat altijd ter plaatse kopen.

Verdiep je in het land

Respecteer het land en de cultuur waar je naartoe reist. Jij bent daar te gast, dus het is goed om je te verdiepen in de taal, gewoontes en geschiedenis van het land.

Hoe begroet je iemand? Wat zijn de do’s en don’ts? Ik heb ervaren dat kleine dingen, zoals hoe je je kleedt of hoe je iemand aanspreekt, een groot verschil kunnen maken in hoe je in een land wordt ontvangen.

Thuiskomen is moeilijker dan weggaan

Ik kan veel tips geven voor of tijdens het backpacken, maar ook voor na het backpacken wil ik je iets mee geven.

Na een geweldige tijd in het buitenland ben je ineens weer thuis. De eerste dagen voelt het alsof je nog in een droom leeft. Je vertelt vol enthousiasme je verhalen. Maar na een tijdje kan het moeilijk zijn om weer te wennen.

De wereld die jij hebt gezien is veranderd, maar thuis lijkt alles hetzelfde. Oude gewoontes komen terug, en je mist de vrijheid die je had. Dit kan een beetje tegenvallen.

Het is goed om je herinneringen te bewaren. Maak een fotoboek, schrijf je ervaringen op of houd contact met de mensen die je hebt ontmoet.

Denk tegelijkertijd ook na over nieuwe avonturen! Hoe sneller je plannen maakt, hoe makkelijker het wordt om je weer thuis te voelen.

Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Foto van Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.