Waar ligt Lapland?

Waar ligt Lapland?

Lapland is voor veel reizigers een bucketlist bestemming. Met avontuurlijke activiteiten, unieke landschappen en bijzondere natuurfenomenen is Lapland een prachtige plek op aarde. Op weinig plekken in de wereld vind je natuur zoals je dat in Lapland kunt vinden. En dan hebben we het nog niet gehad over de koude temperaturen in dit deel van de wereld.

Tegelijkertijd weten veel mensen niet waar Lapland ligt. Is Lapland een land? Is het een gebied dat zich uitstrekt over een land of over meerdere landen? Waar ligt Lapland precies?

In dit blog kom ik daar in het kort op terug en vertel ik op basis van mijn ervaring waarom je een reis naar Lapland wil maken.

Waar ligt Lapland?

Lapland is geen zelfstandig land zoals Nederland dat is. Lapland is een gebied dat zich uitstrekt over vier landen, namelijk:

  • Noorwegen;
  • Zweden;
  • Finland;
  • Rusland.

Het bedekt voor een groot deel Noorwegen, het volledige noorden van Zweden en een klein deel van Finland. Russisch Lapland is te vinden op het schiereiland Kola.

Lapland kennen we van de koude temperaturen en de lange winters. Dat komt doordat Lapland dicht bij de poolstreken ligt. Hier komt de zon in de winter niet of nauwelijks op (de poolnacht) en gaat de zon in de zomer niet of nauwelijks onder (middernachtzon).

Lapland als landschap in Zweden en Finland

Lapland strekt zich als een gebied uit over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland, maar heeft in elk land wel een andere betekenis of functie.

Fins Lapland als landschap

Finland had tot een paar jaar geleden 6 provincies in het land. In 2010 zijn deze provincies opgeheven en werd het land verdeeld over 19 landschappen. Het meest noordelijk gelegen landschap van Finland is Fins Lapland.

De hoofdstad van het landschap Lapland is Rovaniemi. Rovaniemi is een populaire stad onder toeristen die een reis naar Lapland maken.

Zweeds Lapland als landschap

Net als in Finland bestaat ook Zweden uit landschappen. Het grote verschil met Finland is dat Zweden naast deze landschappen ook provincies heeft. Zweedse landschappen hebben ten opzichte van de provincies weinig betekenis, omdat provincies een belangrijkere bestuurlijke functie vervullen.

Zweden heeft in totaal 25 landschappen in het land, waarvan Lapland het meest noordelijke en grootste landschap van Zweden is. Net als in Fins Lapland wonen er in Zweeds Lapland ongeveer 100.000 mensen.

Lapland als gebied in Noorwegen en Rusland

In Noorwegen en Rusland is Lapland geen provincie of landschap. Hier is het enkel en alleen een gebied in het land.

Zo ligt Lapland in Noorwegen als gebied in de provincie Tromms og Finnmark en Nordland. In Rusland is Lapland een gebied in het deelgebied Oblast Moermansk.

Waar ligt Lapland?

Waar komt de naam Lapland vandaan?

De oorspronkelijke bevolking van Lapland zijn de Samen. De Samen worden ook wel Lappen genoemd. Kort uitgelegd is dat het ontstaan van de naam Lapland.

De Samen hebben verschillende Samische talen. Ze worden het liefst niet Lappen genoemd, omdat ze dit als een belediging zien. De Samen leven van oorsprong van rendierkudden die rendiermos eten.

Het gebied Lapland kenmerkt zich door de bergen, kilometers lange bossen en grote meren.

Wanneer kun je het beste naar Lapland reizen?

Het hangt van je eigen wensen en verwachtingen af om te bepalen wanneer je het beste naar Lapland kunt reizen. Je kunt namelijk voor een winterse reis naar Lapland gaan, maar ook in de zomer is Lapland een prachtig gebied.

Als je voor de sneeuw naar het noorden van Europa wil reizen en graag de extreme omstandigheden wil ervaren, dan kun je het beste in de periode vanaf begin januari tot midden maart naar Lapland afreizen.

Wil je graag een zomerse ervaring van Lapland opdoen? Dan wordt de periode vanaf midden mei tot midden augustus aangeraden.

Tot wanneer ligt er sneeuw in Lapland?

Vanaf september valt in Lapland gemiddeld de eerste sneeuw. De meeste sneeuw valt in december en januari. Tot en met april blijven er dikke pakken sneeuw liggen in Lapland.

Wat zijn de temperaturen in Lapland?

Tussen april en september ligt er geen sneeuw in Lapland. In juli kunnen de temperaturen oplopen tot maximaal 18 °C. In januari kunnen de temperaturen dalen tot minimaal -21 °C.

Vooral in de winter is het belangrijk om goede kleding mee te nemen naar Lapland.

Wat kun je doen in Lapland?

In de winter kun je veel doen in Lapland, denk bijvoorbeeld aan:

In de zomer moet je aan hele andere activiteiten denken, zoals:

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Mijn ervaring met Lapland

Lapland is tot dusver een van mijn mooiste reizen geweest. Vanaf Stockholm reden we met de nachttrein naar het uiterste noorden van Zweden om daar de prachtige natuur te bewonderen.

In Lapland ben je in de middle of nowhere en kun je heerlijk tot rust komen. Hier vind je ongerepte natuur zoals je dat op weinig andere plekken op de wereld kunt ervaren.

Met leuke activiteiten, zoals sneeuwscooteren, sneeuwschoenwandelen en een sleehondentocht hebben we Lapland op een actieve manier kunnen ontdekken. Het hoogtepunt van de reis was natuurlijk het prachtige noorderlicht die we in het echt hebben mogen ervaren.

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!