Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is bushcraft?

Wat is bushcraft?

Bushcraft is een verzamelnaam voor alle vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen overleven in de natuur. Een bushcrafter wil graag in de natuur zijn en het verblijf zo aangenaam mogelijk maken.

Tijdens bushcraft leer je vaardigheden die nodig zijn om in de natuur te kunnen overleven. Je maakt met bushcraft gebruik van natuurlijke hulpbronnen, zoals onderdak, water, vuur en voedsel. Hierin ben je niet of nauwelijks afhankelijk van moderne technologieën of gereedschappen.

Het is jij en de natuur. Zoals het van oorsprong bedoelt is. Maar welke vaardigheden en materialen horen bij bushcraft, wat leer je van bushcraft en hoe kan ik deze vaardigheden veilig onder de knie krijgen?

Duik je de wilde natuur in en moet je in de wilde natuur verblijven? Dan kun je niet zonder een goede zakmes. Een zakmes gaat je van alle gemakken voorzien als je meerdere dagen in de natuur te vinden bent. Maar wat voor zakmes koop je dan?

Bij Knivesandtools koop je betrouwbare en goedkope zakmessen voor je grote avontuur.

Welke vaardigheden horen bij bushcraft?

Daar waar we vroeger in de natuur konden en moesten overleven, daar zijn tegenwoordig allerlei hulpmiddelen die het leven erg gemakkelijk maken. We kunnen stellen dat we ver van de natuur verwijdert zijn.

Om weer terug te komen bij de kern van ons bestaan is het leuk om de vaardigheden van bushcraft onder de knie te krijgen. Maar welke vaardigheden horen daar allemaal bij?

Bouwen van onderkomens

Vroeger moesten mensen zich in de wilde natuur beschermen tegen wilde dieren en ongerepte weersomstandigheden. Een goed onderkomen was belangrijk om goed uit te kunnen rusten en veilig te kunnen slapen.

Bij bushcraft is het bouwen van een onderkomen dus een belangrijke vaardigheid. Je leert een onderkomen te bouwen met hulpbronnen uit de natuur, bijvoorbeeld takken, bladeren en natuurlijk afval.

Vuur maken

Hadden ze het vroeger koud, hadden ze licht nodig in de duisternis of moest er eten gemaakt worden? Dan was vuur een belangrijke hulpbron.

Een vuur kunnen maken is een belangrijke vaardigheid als je in de natuur wilt overleven. Je leert om met wrijvingsmethoden, zoals de boogboor of handboor, of met een natuurlijke tondel en een vuurstarter een vuur te maken.

Navigatie en oriëntatie

Bushcraft is vaak gericht om te kunnen overleven in een bos. Leven in een bos is echter niet zonder risico. Je kunt gemakkelijk je oriëntatie kwijtraken en verdwalen.

Tijdens bushcraft leer je te navigeren en te oriënteren zodat je de weg kunt vinden in een dichtgegroeid bos.

Hoe? Door weer back to basic te gaan. Door gebruik te maken van natuurlijke kenmerken, hemellichamen en basisnavigatietools.

Waterwinning en zuivering

Zonder water kun je niet leven. Het is de eerste levensbehoefte van de mens. Je moet dus leren om veilig drinkwater te kunnen vinden en dit veilig te kunnen zuiveren.

Je leert water te verzamelen uit natuurlijke waterbronnen, zoals rivieren, meren of regen.

Voedsel verzamelen en eetbare planten herkennen

Een andere levensbehoeften is natuurlijk voedsel. En weet je wat het mooie is van de aarde? Zonder dat we iets hoeven te doen voorziet het ons van oorsprong met belangrijke voedingsstoffen die we rechtstreeks uit de natuur kunnen halen.

Met bushcraft leer je eetbare planten, bessen, noten en andere voedselbronnen te herkennen en deze te plukken. En dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad over het jagen op vis of andere wilde dieren.

Welke materialen horen bij bushcraft?

Welke materialen horen bij bushcraft?

Bij bushcraft is het de bedoeling om gebruik te maken van hulpbronnen uit de natuur. Maar wat zijn deze hulpbronnen?

Hout

Hout is een belangrijke hulpbron als je moet overleven in de natuur. Je hebt hout nodig voor het bouwen van een onderkomen, voor het maken van gereedschap en voor het branden van vuur.

Touw en vezels

Met natuurlijke vezels, zoals een boomschors, plantenvezels of dierenpezen, kunnen touw, koorden en veters gemaakt worden. Deze kun je vervolgens gebruiken voor het binden van structuren en het maken van vallen.

Stenen en rotsen

Ook stenen en rotsen zijn belangrijke natuurlijke hulpbronnen om te kunnen overleven in de natuur. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van messen, bijlen en pijlpunten. Je kunt met een steen of een rots ook een vuur maken door middel van vuursteen en staal.

Bladeren en takken

Bladeren en takken zijn belangrijk voor je onderkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als isolatiemateriaal en als beddengoed. Sommige bladeren en takken kun je gebruiken als brandstof voor je vuur.

Dierenhuiden en vachten

Kleding, dekens en slaapmatten kunnen gemaakt worden met dierenhuiden en vachten.

Wat leer je van bushcraft?

Wat leer je van bushcraft?

Overleven in de natuur door middel van de beschikbare middelen in een natuurlijke omgeving; dat is de kunst van bushcraft. Het is een combinatie van het leven buiten praktisch en comfortabel maken en kennis over hoe je dieren en planten in het gebied het beste kunt gebruiken. Het leren van deze vaardigheden heeft de volgende voordelen:

  • Je leert uitdagingen te overwinnen en je aan te passen;
  • Je wordt minder afhankelijk van technologie en meer zelfvoorzienend;
  • Je vergroot je zelfvertrouwen;
  • Je vergroot je overlevingsvermogen.

Het leren en gebruiken van bushcraft vaardigheden helpt je om beter voorbereid te zijn op een eventuele ramp. De technieken en vaardigheden op het gebied van overleven kunnen op tal van levenssituaties toegepast worden en zijn daarnaast zeer leerzaam.

Waar kun je bushcraft vaardigheden leren?

Je kunt bushcraft vaardigheden leren uit een boek, maar er worden ook speciale bushcraft workshops georganiseerd. Je komt dan met een grote groep mensen bijeen en verblijft een weekend in de wildernis.

Je leert hoe je veilig om kunt gaan met een bijl, hoe je een vuur maakt, hoe je water zuivert, hoe je diersporen kunt herkennen, hoe je vogeltaal kunt vertalen en hoe je wol moet verwerken. Je verblijft tijdens zo’n weekend in shelters die je zelf gebouwd hebt.

Wil je nog meer inspiratie opdoen?

We hebben veel meer blogs geschreven die gaan over verblijven in de wilde natuur.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.