Wat is bushcraft?

Wat is bushcraft?

Bushcraft is een verzamelnaam voor alle vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen overleven in de natuur. Een bushcrafter wil graag in de natuur zijn en het verblijf zo aangenaam mogelijk maken. Je beoefent de overlevingsvaardigheden die je nodig hebt in de natuur, zoals het starten van een vuur, het bouwen van een schuilplaats, jagen en vissen.

De ware essentie van bushcraft is om te kunnen overleven in de wildernis met niets anders dan de uitrusting op je rug. Het gaat echter verder dan overleven; bushcraft gaat over gedijen in de wildernis.

Wat leer je van bushcraft?

Overleven in de natuur door middel van de beschikbare middelen in een natuurlijke omgeving; dat is de kunst van bushcraft. Het is een combinatie van het leven buiten praktisch en comfortabel maken en kennis over hoe je dieren en planten in het gebied het beste kunt gebruiken. Het leren van deze vaardigheden heeft de volgende voordelen:

  • Je leert uitdagingen te overwinnen en je aan te passen;
  • Je wordt minder afhankelijk van technologie en meer zelfvoorzienend;
  • Je vergroot je zelfvertrouwen;
  • Je vergroot je overlevingsvermogen.

Het leren en gebruiken van bushcraft vaardigheden helpt je om beter voorbereid te zijn op een eventuele ramp. De technieken en vaardigheden op het gebied van overleven kunnen op tal van levenssituaties toegepast worden en zijn daarnaast zeer leerzaam.

De meest fundamentele vaardigheden op het gebied van bushcraft zijn:

  • Het zoeken naar voedsel;
  • Jagen op wild en het vangen van wild;
  • Het verzamelen van water en het zuiveringsproces;
  • Het bouwen van een schuilplaats;
  • Het starten van een vuur.

Waar kun je bushcraft vaardigheden leren?

Je kunt bushcraft vaardigheden leren uit een boek, maar er worden ook speciale bushcraft workshops georganiseerd. Je komt dan met een grote groep mensen bijeen en verblijft een weekend in de wildernis.

Je leert hoe je veilig om kunt gaan met een bijl, hoe je een vuur maakt, hoe je water zuivert, hoe je diersporen kunt herkennen, hoe je vogeltaal kunt vertalen en hoe je wol moet verwerken. Je verblijft tijdens zo’n weekend in shelters die je zelf gebouwd hebt.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?