Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar moet een goede reisslaapzak aan voldoen?

Wat is een goede reisslaapzak?

Ga je binnenkort op reis en ben je daarom op zoek naar een goede reisslaapzak? Dan is het logisch dat je daar vragen over hebt. Wat is een goede reisslaapzak en waar moet deze aan voldoen? Actief zijn tijdens reizen is leuk, zeker als je gaat backpacken, maar goed slapen tijdens je reis is net zo belangrijk.

Je wilt er daarom zeker van zijn dat je een slaapzak hebt die voldoende comfort biedt. Daarnaast zijn er nog meer belangrijke factoren waar een goede reisslaapzak aan moet voldoen. In dit blog kun je er alles over lezen, zodat jij de beste keus kunt maken.

Kies voor een mummiemodel slaapzak

Heb je ons blog gelezen: Wat is een reisslaapzak? Even in het kort; een reisslaapzak is een slaapzak die geschikt is om jou tijdens je reis voldoende slaapcomfort te bieden. Voor actieve reizigers en backpackers betekent dit dat er eigenlijk maar één keus is; een mummieslaapzak. Deze zijn namelijk veel lichter en kleiner dan dekenslaapzakken.

Daarnaast zorgt het model ervoor dat er bijna geen koude lucht bij het lichaam kan komen. De isolerende werking is daarom veel beter dan bij een dekenslaapzak. Een mummiemodel is dus de eerste eis waar een goede reisslaapzak aan moet voldoen.

Wat is een goede reisslaapzak?

Een goede reisslaapzak moet licht zijn van gewicht

Als jij op een actieve reis gaat, dan wil je natuurlijk zo min mogelijk gewicht meedragen. Alle items die je meeneemt in je backpack moeten daarom licht zijn van gewicht. Een mummieslaapzak is vrijwel altijd lichter dan een dekenslaapzak, maar de zwaarte van de slaapzak wordt mede bepaald door het materiaal dat zorgt voor de isolatie.

Er zijn twee verschillende soorten isolatiematerialen voor slaapzakken; dons en synthetisch materiaal. Van deze twee is dons het lichtst. Je zou daarom snel de keus kunnen maken voor donzen vulling, maar dit materiaal heeft ook enkele nadelen. Donzen slaapzakken zijn een stuk duurder dan slaapzakken met synthetische vulling en dons kan niet goed tegen vocht. Als dons eenmaal nat is, dan duurt het heel lang voordat dit weer droog is.

Ga je op reis naar een bestemming waar het vaak regent of wat een vochtig klimaat heeft? Dan is synthetische vulling een betere keus, ook al is het iets zwaarder.

Een reisslaapzak moet klein op te vouwen zijn

Wat neem je allemaal mee in je backpack? Kleding, voeding, misschien een tent en accessoires, schoenen, iets te lezen, je telefoon en oplader, belangrijke papieren en natuurlijk je slaapzak. Dat zijn nogal wat spullen!

Het is daarom belangrijk dat je slaapzak gemakkelijk tot een klein pakketje op te vouwen is. Gelukkig voldoen de meeste reisslaapzakken aan deze eis.

De warmte die een slaapzak biedt is heel belangrijk

Een slaapzak moet natuurlijk voldoende warmte bieden. Dat geldt zeker als je op reis gaat naar gebieden waar het flink koud kan worden, ook tijdens de zomermaanden. Je kunt dan denken aan Scandinavië of één van de Alpenlanden.

Sommige mensen kiezen ervoor om zonder tent te reizen of alleen met een tarp, ze slapen dan in de buitenlucht in hun slaapzak. In dat geval is het zeer zeker belangrijk dat de slaapzak voldoende warmte biedt. Laat je keus afhangen van de gemiddelde temperatuur in de nachten. Eén of twee koudere nachten kom je wel door met een extra laag kleding.

De warmte die slaapzakken bieden worden vaak aangegeven in de volgende klassen; comfort, limit en extreem. De comfort temperatuur geeft aan in welke temperatuur een vrouw prettig slaapt, limit geeft aan de temperatuur waarin een man nog net prettig slaapt en extreem geeft aan in welke temperatuur een vrouw nog kan overleven. Als je een slaapzak koopt, let dan op voor welke temperatuur deze geschikt is.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over outdoor reizen:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.