Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom is het Amazoneregenwoud belangrijk op aarde?

Waarom is het Amazonegebied belangrijk op aarde?

In Zuid- Amerika worden elke minuut bomen gekapt in een oppervlakte van 40 voetbalvelden. Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare bos en meer dan 27% van het regenwoud is ontbost. Het Amazoneregenwoud en andere levendige regenwouden op aarde gaan verloren als we ontbossingen geen halt toe roepen.

En dat is een probleem! Het lijkt allemaal onschuldig ,maar dat is het allesbehalve. Voornamelijk regenwouden zijn belangrijk voor het leven op aarde. Helaas vinden we financiële groei belangrijker dan een leefbare aarde. En dat is zorgwekkend.

Maar waarom zijn regenwouden belangrijk voor het leven op aarde? En wat maakt het Amazoneregenwoud zo bijzonder ten opzichte van alle andere regenwouden?

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Waarom is het Amazonegebied belangrijk op aarde?

Wat is het Amazoneregenwoud?

Het Amazonegebied is een regenwoud dat zich uitstrekt over 9 landen:

 • Brazilië.
 • Colombia.
 • Venezuela.
 • Bolivia.
 • Guyana.
 • Suriname.
 • Ecuador.
 • Peru.
 • Frans- Guyana.

60% van het regenwoud ligt in Brazilië. Het gebied is met 7 miljoen vierkante meter bijna net zo groot als Australië en het is gemiddeld 27 graden Celsius in het regenwoud. In het gebied wonen naar schatting nog 60 volkeren volledig geïsoleerd van de moderne beschaving.

Helaas is het Amazoneregenwoud ook de dupe geworden van massale ontbossingen. Ongeveer 27% van het gebied is ontbost en elke dag worden er nog steeds bomen gekapt.

Waarom is het Amazonegebied belangrijk op aarde?

Het Amazonegebied heeft een belangrijke functie vanwege de biodiversiteit.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is onmisbaar voor de aarde. Zonder een kwalitatieve biodiversiteit is leven op aarde niet mogelijk. Je moet biodiversiteit zien als een wisselwerking tussen alle levende organismen op aarde. Het is de interactie tussen verschillende soorten dat leven op aarde mogelijk maakt.

Ik geloof dat werkelijk alles en iedereen een functie heeft: de neushoorn, de giraffe, de mens, alle bomen, alle planten, het oceaanleven, insecten and so on. Werkelijk alles.

Alles wat leeft is nodig om de aarde in balans te houden. Om het leefbaar te houden voor alle soorten. En dat is exact waar biodiversiteit over gaat.

Je moet het zo zien:

 • Zonder planten is er geen zuurstof.
 • Zonder bijen en andere insecten zijn er geen gewassen en dus geen voedsel.
 • Zonder schimmels is er geen ontbinding van organische materialen.
 • Zonder natuurlijke vijanden zouden er binnen alle soorten overbevolkingen ontstaan.

De aarde is een geniaal systeem. De wisselwerking tussen de zon, water, zuurstof, dieren, planten, mensen, insecten, schimmels, bacteriën is werkelijk fascinerend te noemen en essentieel om de aarde leefbaar te houden.

Waarom is het Amazonegebied belangrijk op aarde?

Wat maakt het Amazonegebied biodivers?

Nergens anders ter wereld leven zoveel verschillende soorten dieren en insecten als in het Amazonegebied.

Zo groeien er in het Amazonegebied bijvoorbeeld:

 • 16.000 boomsoorten.
 • 2,5 miljoen insecten.
 • 40.000 plantensoorten.
 • 430 zoogdieren.
 • 1300 vogelsoorten.
 • 380 reptielen.
 • 400 amfibieën.
 • 3000 vissen.
 • Meer dan 3000 soorten fruit.
 • En dan hebben we de 30 miljoen mensen in het gebied nog niet meegerekend + dat er nog veel soorten onontdekt zijn.

”De longen van de aarde”

Het is niet voor de grap dat het Amazoneregenwoud de longen van de aarde wordt genoemd. 20% van het zuurstof op aarde wordt door het Amazoneregenwoud geproduceerd.

Het Amazoneregenwoud is daarom ook belangrijk tegen klimaatverandering. Miljarden bomen in het gebied nemen overmatig. Hierdoor wordt de CO2 uitstoot gebalanceerd.

Tenminste, als we zouden stoppen met massale CO2 uitstoot.

Het Amazonegebied wordt bedreigd

Maar hoe belangrijk het Amazoneregenwoud ook is voor het leven op aarde, toch brengen we het gebied in grote problemen.

Ongeveer 1 miljoen verschillende dier- en plantensoorten worden vanwege ontbossingen met uitsterven bedreigd. Het ontbossen van het Amazoneregenwoud heeft verschillende redenen. Zo worden ontboste gronden gebruikt voor palmolieplantages, mijnbouw, sojateelt, veeteelt en het hout van de bomen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.

Vanuit voornamelijk economische belangen (die voor de mens belangrijk zijn, maar voor de aarde geen enkele rol van betekenis hebben) vernietigen we ongerepte oerwouden die van onschatbare waarde zijn voor alles en iedereen dat leeft op aarde.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.