Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Welke dieren worden bedreigd door ontbossingen?

Welke dieren worden bedreigd door ontbossingen?

Dat ontbossingen een probleem zijn voor de aarde, dat is zachtjes uitgedrukt. Het voortbestaan van oeroude regenwouden worden wereldwijd bedreigd. Bossen worden steeds sneller gekapt en in 70 jaar tijd zijn alle regenwouden ter wereld gehalveerd.

Na de tweede wereldoorlog moesten landen zich herpakken. De Europese Unie en de Verenigde Naties werden opgericht om de vredige wisselwerking tussen alle landen op de wereld en in Europa te bevorderen. Digitalisering kwam in opkomst en de transport van goederen maakte een ongelofelijke opmars.

Kortom: voor landen met bosrijke regenwouden is het commercieel interessant om gebieden te ontbossen, zodat zij producten kunnen verkopen aan andere landen wereldwijd.

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Onze illusie dat de aarde oneindig is

Dit leek onschuldig en we leefden in de illusie dat alles oneindig leek te zijn. Maar niets is minder waar.

Ontbossingen zijn een probleem en de omvang van het probleem wordt steeds duidelijker. Ontbossingen hebben grote gevolgen. Ze dragen bij aan de opwarming van de aarde en het verlies van biodiversiteit. Met verlies van biodiversiteit hebben we het automatisch over bedreigde diersoorten.

Veel oeroude en prachtige door de aarde gevormde diersoorten worden bedreigd. Niet vanuit een natuurlijke evolutie, maar vanuit menselijk handelen omdat we ze door middel van ontbossingen wegjagen en verstoten.

We verstoten dieren uit hun veilige leefomgeving waar ze kunnen overleven en dat doen we vaak puur en alleen vanuit de menselijke verslaving aan economische groei.

Welke dieren worden bedreigd door ontbossingen?

Bedreigde diersoorten door ontbossing: Azië

In Azië zijn levendige regenwouden te vinden in Thailand, de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Vietnam, Myanmar, Laos en Cambodja. In Indonesië vinden we 2 grote regenwouden op de eilanden Sumatra en Borneo. Samen behoren ze in de top 10 van de grootste regenwouden op aarde.

Helaas worden er in Azië veel diersoorten bedreigd, zoals:

 • Sumatraanse tijger.
 • Sumatraanse orang-oetan.
 • Borneose orang-oetan.
 • Sumatraanse olifant.
 • Neusaap.
 • Platkopkat.
 • Maleise tijger.
 • Borneodwergolifant.
 • Withandgibbon.
 • Borneogoudkat.
 • En de Indische tapir.

In Azië moeten deze dieren voornamelijk plaats maken voor palmolieplantages.

Bedreigde diersoorten door ontbossing: de Amazone

Het Amazoneregenwoud is de allergrootste regenwoud op aarde en strekt zich uit over 9 landen in Zuid- Amerika. Het grootste gedeelte van het regenwoud ligt binnen de Braziliaanse grenzen. Het Amazoneregenwoud heeft een belangrijke functie voor de leefbaarheid van alles en iedereen op aarde.

Ook bosbranden zijn een gevolg van ontbossing. Dus naast het fysiek kappen van bomen worden andere stukken bos bedreigd door een hoger risico op bosbranden. Bosbranden vormen voor 265 bedreigde soorten een risico.

Ook voor het onderwaterleven zijn bosbranden funest doordat de oeverbossen worden vernietigd of omdat as het water onleefbaar maakt. De Amazonedolfijn, de zeekoe en de orinocokrokodil zijn hiervan de dupe.

Maar waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud? Dit gebeurt allemaal voor commerciële doeleinden als mijnbouw, palmolieplantages, sojaplantages, veeteelt, landbouw en infrastructuur. Dieren worden hierdoor weggejaagd en kunnen zichzelf niet meer herstellen. Verschillende soorten vogels, vissen, kikkers, apen, hagedissen en slangen worden bedreigd.

Bedreigde diersoorten door ontbossing: Kongobekken

Het Kongobekken is een regenwoud in Afrika en is na het Amazoneregenwoud het grootste regenwoud op aarde. Ten opzichte van het Amazoneregenwoud en het regenwoud op Borneo en Sumatra wordt er in Afrika beduidend minder gekapt, maar helaas nog genoeg om diersoorten te bedreigen.

Voorbeelden van diersoorten die in het Kongobekken worden bedreigd:

 • Bosolifanten.
 • Chimpansees.
 • Bonobo’s.
 • Laaglandgorilla’s.
 • Berggorilla’s.
 • Okapi.
 • Bongo.

Olifanten worden helaas niet alleen bedreigd door ontbossingen, maar ook door stropers vanwege hun vangst op het kostbare ivoor van de olifant (iets met: blijf er met je poten van af).

Welke dieren worden bedreigd door ontbossingen?

Bedreigde diersoorten door ontbossing: Australië

Ook Australië is rijk aan levendige regenwouden. De Australische gematigde regenwouden strekken zich uit van het zuidoostelijk gedeelte van de kust van Queensland tot het centrale deel van de kust van New South Wales. Maar ook in Australië vinden helaas ontbossingen plaats (waar niet?).

Ontbossingen in Australië ontstaan vaak ook door grootschalige bosbranden die we steeds vaker op televisie tegenkomen.

Zo wordt de koala ernstig bedreigd. Koala’s leven in eucalyptusbossen en deze worden grootschalig gekapt voor commerciële doeleinden. Daarnaast staan eucalyptusbossen vaak in brand en wordt het leefgebied van de koala met de dag kleiner.

Ontbossingen moeten stoppen!

Grootschalige ontbossingen vallen op geen enkele manier goed te praten. Helaas is het voor wereldwijde regeringen een ingewikkeld probleem. Uiteindelijk zijn we allemaal afhankelijk van de wetgevingen in verschillende landen.

Voor de aarde is de afname van ontbossing essentieel. De aarde heeft zijn biodiversiteit nodig en is afhankelijk van rijke koraalriffen in de oceaan en regenwouden op het vaste land. Daarnaast is het een schande als de mensheid verantwoordelijk is voor massale uitsterving van prachtige door de aarde gecreëerde diersoorten.

En dat allemaal omdat landen baat hebben bij economische groei van palmolieplantages, sojaplantages, mijnbouw, veeteelt en vele andere catastrofale redenen van ontbossingen.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!