Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Organisaties tegen ontbossingen

Organisaties tegen ontbossingen

Ontbossingen zijn een groot probleem voor de aarde. Elk jaar worden de rijke regenwouden op aarde kleiner en als we op deze manier doorgaan dan heeft dit consequenties voor de leefbaarheid van onze planeet. Helaas moeten de meeste regenwouden plaats maken voor nutteloze en commerciële doeleinden, zoals palmolieplantages, sojaplantages, veeteelt en mijnbouw.

Veel regenwouden worden gebruikt om de monden van de wereldwijde bevolking te voeden. Maar kijken we naar de voedzaamheid van producten waar regenwouden voor worden gekapt, dan kunnen we stellen dat veel van deze producten niet zo essentieel zijn voor onze gezondheid. We vinden het als mensen vooral heel erg lekker- maar voor het genot dat wij ervaren worden wel oeroude bossen op de wereld gekapt.

Als jij je specifiek geroepen voelt iets tegen ontbossingen te willen doen, dan raad ik het aan om te beginnen bij organisaties die elke dag hard aan het werk zijn om de wereld te verbeteren, aandacht te zoek van regeringen of zich hard maken voor mensenrechten die in verband staan met ontbossing.

In dit blog vind je een aantal organisaties tegen ontbossingen waar je je aan kunt sluiten.

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

1 | Wereld Natuur Fonds

De Wereld Natuur Fonds wil in het algemeen proberen mensen, dieren en de natuur in harmonie met elkaar te laten leven. Alles staat in het teken om de natuur te beschermen door acties te voeren en mensen bewust te maken van dat wat er op de wereld speelt.

De Wereld Natuur Fonds zet zich in tegen bosbranden en ontbossingen. Ze willen samen met overheden, bedrijven, lokale gemeenschappen en andere organisaties de bossen herstellen, behouden en beschermen.

In 2030 willen ze het volgende hebben bereikt:

  • Ontbossing moet zijn gestopt.
  • 50% van alle bossen hebben een beschermde status.
  • 350 miljoen hectare bos wordt hersteld.

De Wereld Natuur Fonds neemt het daarnaast op voor de dieren die worden bedreigd in ontboste regenwouden. Denk bijvoorbeeld aan de jaguar, orang-oetan, neushoorn, tijger en olifant. Ze zijn het meest actief in Het Kongobekken in Afrika, het Amazoneregenwoud in Zuid- Amerika en op de eilanden Borneo, Sumatra en Papoea in Indonesië.

Je kunt het WWF helpen door geld te doneren en de organisatie te ondersteunen in haar missie om ontbossing tegen te gaan.

Organisaties tegen ontbossingen

2 | Greenpeace

Greenpeace boekt al jaren successen tegen klimaatverandering door de druk bij bedrijven te vergroten. Dat geldt ook voor de strijd tegen ontbossingen.

Met Greenpeace kun je letterlijk in actie komen tegen ontbossing.

  • Je kunt de beschermers steunen door een petitie te tekenen.
  • Je kunt samen met Greenpeace meedoen aan grootschalige demonstraties.
  • Je kunt Greenpeace met een maandelijks of eenmalig bedrag doneren in de strijd tegen ontbossing.
  • Je kunt in de Greenpeace Academy leren campagnes op te bouwen en vredig te demonstreren.
  • Je kunt aan de slag als vrijwilliger.

3 | Milieudefensie

Milieudefensie is een klimaatorganisatie in Nederland. Milieudefensie wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn harde aanpak. Zij hebben geen zin in treuzelende politici of grote vervuilers en begrijpen als geen ander dat het klimaat niet op ons gaat wachten.

We weten allemaal dat palmolieplantages een belangrijke oorzaak zijn van ontbossingen en dat is precies waar Milieudefensie tegen wil vechten. Zij willen dat ontbossingen voor de aanleg van palmolieplantages stopt.

Milieudefensie wil burgers motiveren radicale beslissingen te nemen ten gunste van het klimaat. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe campagnes of inschrijven als vrijwilliger en actief een steentje bijdragen bij de organisatie.

Net als met alle andere organisaties kun je ook Milieudefensie ondersteunen door geld te doneren.

4 | Just Digg It

Just Digg It wil het continent Afrika vergroenen en op deze manier de schade van ontbossingen herstellen. Just Digg It heeft al ruim 60.000 hectare met ruim 6.3 miljoen bomen hersteld en zij geloven dat klimaatverandering voor 37% teruggebracht kan worden door de wereld te vergroenen.

Bij Just Digg It kun je geld doneren om de organisatie te ondersteunen of een crowdfundingsactie op starten.

5 | Amazon Watch

Amazon Watch is een non-profitorganisatie en is opgericht om het Amazone-regenwoud te beschermen en de rechten van inheemse volkeren in het Amazonebekken te bevorderen. Verder richten ze zich op ontbossing en de opwarming van de aarde.

Ze houden zich ook bezig met activiteiten zoals campagne voeren voor de rechten van inheemse volkeren en het versterken van het vermogen van inheemse gemeenschappen in de Amazone om op te komen voor hun eigen rechten.

Organisaties tegen ontbossingen

6 | Amnesty International

Wat heeft Amnesty International met het klimaat te maken?

Alles!

Door ontboste gebieden en bosbranden komen inheemse bevolkingen in regenwouden in gevaar. En dat terwijl deze groepen worden beschermd door nationale wetgevingen.

Amnesty International vindt dat regeringen van ontboste landen de rechten van de inheemse bevolkingen moeten beschermen en ontbossingen moet tegengaan.

7 | Conservation International

Conservation International combineert wetenschap, beleid en veldwerk om gemeenschappen, landen en samenlevingen te helpen de ecosystemen van de aarde te beschermen. Het richt zich voornamelijk op ontbossing en opwarming van de aarde en werkt samen met gemeenschappen, regeringen en partnerorganisaties door een combinatie van beleid, veldwerk en wetenschap om ontbossing tegen te gaan.

Elke persoon op aarde verdient een gezonde omgeving en de fundamentele voordelen die de natuur biedt. Maar onze planeet ervaart een ongekende terugval van deze hulpbronnen, en het is alleen door de natuur en haar gaven te beschermen – een stabiel klimaat, zoet water, gezonde oceanen en betrouwbaar voedsel – dat we kunnen zorgen voor een beter leven voor iedereen, overal.

8 | Rainforest Action Network

RAN stelt zich een wereld voor waarin elke generatie steeds gezondere bossen onderhoudt, waar de rechten van alle gemeenschappen worden gerespecteerd en waar bedrijfswinsten nooit ten koste gaan van mensen of de planeet.

Ken jij andere organisaties?

Wat ons betreft is het een goede ontwikkeling dat er organisaties worden opgericht voor het tegengaan van ontbossing. Laten we de organisaties samensmelten en als menselijk collectief de verandering op de wereld creëren.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.