Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn de oplossingen voor ontbossingen?

Wat kun je doen tegen ontbossingen?

Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos en ruim 27% van het Amazoneregenwoud is ontbost. Naast het Amazoneregenwoud worden ook regenwouden in Azië, Australië, Midden-Amerika en Afrika met de grond gelijk gemaakt en nog steeds nemen deze ontbossingen wereldwijd toe.

En dat is een probleem! Regenwouden hebben een rijke biodiversiteit en nemen erg veel CO2 op en dat is belangrijk voor de leefbaarheid van de aarde.

Net als klimaatverandering, de plastic soep, biodiversiteitsverlies, smeltende ijskappen, verdeeldheid onder de samenleving, de bio-industrie en overmatig vliegverkeer is ontbossing een groot vraagstuk op aarde geworden. Het is van essentieel belang dat de ontbossingen worden afgeremd en verschillende milieuorganisaties, regeringen en bedrijven zijn bezig om ontbossingen tegen te gaan.

Hoe kunnen we de aarde in balans houden en rijke regenwouden beschermen? In dit blog deel ik de oorzaken van ontbossingen met de bijbehorende oplossingen.

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Wat kun je doen tegen ontbossingen?

De oorzaken van ontbossingen

De meeste ontbossingen vinden plaats in het Kongobekken in Afrika, op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo en in het Amazoneregenwoud dat zich uitstrekt over 9 verschillende landen in Zuid- Amerika.

Regenwouden moeten plaats maken voor:

  • Sojaplantages;
  • Palmolieplantages;
  • Veeteelt;
  • Mijnbouw;
  • Infrastructuur;

Ontbossing om voedsel te produceren

Regenwouden worden gekapt om plantages te verbouwen.

  • Met sojaplantages wordt soja gewonnen om het voornamelijk in het voedsel van vee te verwerken. Dit is het vee dat wij uiteindelijk opeten.
  • Met palmolieplantages wordt palmolie gewonnen om het vervolgens in producten als pindakaas, pizza, chips, sauzen, cruesli, soepstengels, koekjes en andere producten te verwerken.
  • Daarnaast worden gekapte oppervlaktes gebruikt voor het houden van veeteelt. Veeteelt dat op deze gebieden lopen te grazen liggen na verloop van tijd op ons bord.

We kunnen stellen dat het ontbossen van regenwouden meer schade toebrengt dan ons lief is.

Zo is illegale houtwinning een groot probleem, maar verzuimen overheden om strenge wetten en verplichtingen voor te leggen. Vooral in ontwikkelingslanden zien overheden het geld van illegale houtwinning graag tegemoet en laten ze het strenge optreden aan zich voorbij gaan.

Wat kun je doen tegen ontbossingen?

Wat zijn de oplossingen voor ontbossingen?

Hoe gaan we massale ontbossingen stop zetten? Hoe streven we naar het doel dat wereldwijde bossen continue blijven groeien en geen enkele boom meer wordt gekapt? En is het haalbaar?

Alternatieve voor soja en palmolie zoeken

We zouden opzoek moeten gaan naar alternatieven voor palmolie. Alternatieven kunnen zijn: zonnebloemolie, raapzaadolie of olijfolie.

Boer Pieter van der Burg heeft een alternatief gevonden voor soja: veebonen. Als we veebonen in eigen land zouden verbouwen, dan hoeven we geen soja uit ontboste gebieden te importeren.

Regelgevingen moeten strenger worden gehandhaafd

Er zouden waterdichte regelgevingen moeten komen, en nog belangrijker: deze moeten nageleefd en gecontroleerd worden.

Er zijn veel strenge regels, maar veel regels worden nauwelijks gehandhaafd. Uiteindelijk willen we geen producten in de supermarktschappen hebben liggen waar bomen voor zijn gekapt.

Herbeplanting van bomen

Ontboste gebieden moeten geneutraliseerd worden. Een groot deel van de oeroude regenwouden op aarde zijn we kwijt en gaan we niet meer terugkrijgen. Toch kunnen we het wel ”herstellen” door herbeplanting van de regenwouden. 

Op deze manier geven we de aarde haar bomen terug; ook al duurt het duizenden jaren voor een gebied weer ”wild” is geworden.

Een organisatie als Justdiggit wil gedegradeerd land in Afrika vergroenen en vegetatie terug brengen. De organisatie heeft 60.000 hectare gerestaureerd en meer dan 6 miljoenen bomen teruggebracht.

Grote bedrijven onder druk zetten

Organisaties als Greenpeace willen zoveel mogelijk mensen op straat krijgen om de grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing onder druk te zetten.

Landbouwverbeteringen

Boeren uit de regio moeten leren landbouwgronden effectiever en vaker te gebruiken. Door de geringe kennis van boeren raken landbouwgronden uitgeput en moeten ze opzoek naar andere rijke gronden. Dat is voor deze boeren reden om een klein deel van het regenwoud te kappen en het stuk grond over te nemen voor landbouw.

Wat kun je doen tegen ontbossingen?

Wat kun jij doen tegen ontbossing?

Ontbossing lijkt een ver van ons bed show en eigenlijk is dat ook zo. Ontbossing zou uiteindelijk moeten worden opgelost door grote bedrijven en overheden. Er zouden geen enkele winstgevende redenen meer moeten zijn om regenwouden te kappen.

Je kunt in je eentje de massale ontbossingen niet tegengaan. Je kunt het wel ondersteunen.

Verander je eetpatroon

De grootste redenen van ontbossingen zijn palmolieplantages, sojaplantages en veeteelt. Palmolie vinden we terug in chips, op onze pizza, in koekjes en in onze pindakaas of hazelnootpasta.

Soja wordt gebruikt om vee te voeren zodat we het vee kunnen eten. Daarnaast worden gebieden gekapt om vee te laten grazen zodat we het uiteindelijk kunnen eten.

Door je voedingspatroon aan te passen en zoveel mogelijk producten te vermijden die in verband staan met ontbossing kies je er bewust voor geen onderdeel te willen zijn van deze uitputtende industrie.

Stap over naar een duurzame bank

Ben je eigenlijk aangesloten bij een duurzame bank? Zo nee, dan kun je ervoor kiezen om naar een andere bank over te stappen. Sommige banken investeren in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing.

Sluit je aan bij een milieuorganisatie

Laat je stem horen en sluit je aan bij Milieudefensie, Greenpeace, Wereld Natuur Fonds, Amazon Watch, Amnesty International (vanwege de mensenrechten), Conservation International of Rainforest Action Network.

Word vrijwilliger, zoek een baan of doneer geld aan deze organisaties.

Plant een boom

Plant letterlijk of figuurlijk een boom. Je kunt maandelijks geld doneren aan websites als Plant Trees, Ecosia als zoekmachine gebruiken of als vrijwilliger aan het werk gaan om fysiek bomen te gaan planten.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.