Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Autorijden in Australië: waar moet je op letten?

Autorijden in Australië: waar moet je opletten?

Ga je een reis door Australië maken en ben je van plan om een auto of een campervan te huren om het land op deze manier te ontdekken? Wat leuk! Misschien ga je wel surfen aan de oostkust van Australië, duik je de outback in of wil je grote steden als Sydney of Melbourne leren kennen.

Roadtrippen door Australië is een fantastische ervaring. Het is een groot avontuur waar je veel van gaat leren. De natuur, de mensen en alle dieren maken Australië een geweldig land en ik weet zeker dat je de reis van je leven tegemoet gaat.

Maar autorijden in Australië vraagt aandacht en is niet te vergelijken met een autorit door Nederland of door veel andere landen in Europa.

In dit blog duiken we dieper in op de punten die goed zijn om te weten als je gaat autorijden in Australië. Ik begin de blog met algemene verkeersregels en schakel langzaam over naar punten die misschien onbekend voor je zijn.

Alcohol en drugsgebruik

Ah ja, we hoeven het natuurlijk niet te benoemen. We weten allemaal dat alcohol en drugsgebruik verboden zijn als je gaat autorijden en daar is Australië logischerwijs geen uitzondering op.

De straffen zijn niet mals in Australië als je wordt opgepakt vanwege autorijden met invloed.

Snelheidslimieten

In Australië worden snelheidslimieten vaak aangegeven in km/u. Wat snelheidslimieten zijn is natuurlijk afhankelijk van de locatie en het type weg.

Veiligheidsgordel

En ook een veiligheidsgordel is in Australië verplicht. Net als dat dat in praktisch alle landen verplicht is.

Links rijden

Er zijn een aantal landen op de wereld waar je aan de linkerkant moet rijden. Hier valt Australië ook onder.

Links autorijden kan in het begin verwarrend zijn omdat we in Nederland gewend zijn om aan de rechterkant auto te rijden. Neem bewust de tijd om te wennen aan deze nieuwe omstandigheden.

Wees ook alert als je wilt oversteken trouwens! Want daar waar in Nederland auto’s van links komen, daar komen ze nu van rechts. Dat is toch handig om te weten als je een zebrapad wilt oversteken.

Waarom wordt er eigenlijks links gereden? Hier zit een lange geschiedenis achter. Feit is dat er in Australië links wordt gereden omdat Australië vroeger een kolonie van Groot-Brittannië was.

Autorijden in Australië: waar moet je opletten?

Grote afstanden in Australië

Australië is een immens groot land en het oppervlakte van Australië is voor ons Nederlander amper voor te stellen. Wat voor ons de andere kant van Nederland is, dat is voor een Australiër zijn of haar buurman.

Maar je begrijpt ook dat als je gaat autorijden, dat deze afstanden een risico met zich meebrengen. Of om het anders te verwoorden: het brengt een aandachtspunt met zich mee. Door er aandacht voor te hebben kun je het risico voorkomen.

Wat kan ik je meegeven op dit gebied?

  • Zorg voor realistische verwachtingen over hoever je op een dag kunt reizen.
  • Wees alert op vermoeidheid en plan voldoende rustpauzes in.
  • Neem voldoende water, voedsel en noodvoorzieningen mee.

Een belangrijke noodvoorziening is een jerrycan met benzine. Vooral in de woestijn zijn er weinig tankstations en om te voorkomen dat je in de middle of nowhere met een lege tank komt te staan is een jerrycan een must.

Dieren op de weg

Een ander belangrijk punt waar je op moet letten zijn wilde dieren op de weg. In landelijke en afgelegen gebieden (in de outback wel te verstaan) is de kans erg groot dat je kangoeroes, emoes en andere dieren tegenkomt.

Vooral wanneer het donker wordt steken de dieren de weg over en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Het wordt daarom afgeraden om in het donker te rijden. Dieren komen s’avonds tot leven omdat het dan flink kan afkoelen.

  • Wees voorzichtig als je gaat autorijden. Houd altijd in je achterhoofd dat er op elk moment een dier kan oversteken. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan.
  • Verminder je snelheid als je dieren tegenkomt.
  • Ga niet toeteren als je wilde dieren tegenkomt. Ze kunnen dan in paniek raken en dat wil je niet. Allereerst kan het gevaarlijke situaties opleveren en ten tweede wil je respectvol met de dieren omgaan.
  • Kijk goed of je verzekerd bent voor aanrijdingen met dieren. Niet alle verzekeringsmaatschappijen dekken de schade.

Veel auto’s in Australië zijn trouwens uitgerust met een roo-bar aan de voorkant van de auto. Dit is een ijzeren constructie die de klap van een aanrijding met een kangoeroe voor een groot deel kan opvangen.

Autorijden in Australië: waar moet je opletten?

Rijden in de outback: wat moet ik nog meer weten?

Ik heb al veel belangrijke punten opgenoemd als je in de outback gaat autorijden. Denk aan alle wilde dieren en de grote afstanden die je in Australië kunt afleggen.

Met de outback wordt specifiek de woestijn in Australië bedoelt. Het zijn de gebieden waar je ver van de bewoonde wereld bent. Vaak praat je dan over het binnenland van Australië.

In de outback kan het gebeuren dat je dagenlang niemand tegenkomt. En daar moet je op voorbereid zijn. Je moet jezelf vooral tegen naïviteit beschermen. Pak elke tankstation die je tegenkomt en haal altijd extra water als je de kans hebt.

Autorijden in Australië: een geweldige ervaring

Als je alles hebt voorbereid en je op de hoogte bent van alle risico’s, dan is het hartstikke leuk en veilig om auto te rijden in Australië.

Geloof mij, het is een fantastisch land om per auto te ontdekken. Af en toe ben je uitgekeken op je auto, maar dat hoort tegelijkertijd ook bij de ervaring. Het geeft enorm veel vrijheid.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.