Van Zweeds Lapland genieten tijdens een sleehondentocht

Een sleehondentocht in Lapland

In mijn reis naar Lapland hebben we veel leuke dingen gedaan. We zijn gaan sneeuwscooteren, we hebben een sneeuwschoenwandeling gemaakt, we hebben in een iglo geslapen en hebben natuurlijk het noorderlicht bewondert. Eén van de leukste activiteiten die we hebben gedaan was de sleehondentocht. Een sleehondentocht is een slee dat door 5 á 6 honden naar voren wordt getrokken.

We waren in een groep van 15 personen + de gids die deze activiteit heeft begeleidt. Op elke slee zitten 2 personen + de slee van onze gids. Daarmee hadden we een totaal van 8 sleeën met aan elke slee ongeveer 5 honden. Bij elkaar opgeteld waren er dus 40 honden bij elkaar en ik kan je garanderen: dat is een bijzonder gezicht!

Sleehondentocht bij Arctic Dog Sled Adventure

We vertrokken al vroeg richting de Arctic Dog Sled Adventure AB. Dit is een bedrijf in de buurt van het Zweedse Kiruna dat sleehondentochten organiseert. Bij aankomst waren de honden druk met elkaar bezig en klaargemaakt voor vertrek. Ik vond het een fascinerend gezicht om alle verschillende karakters van de honden te zien.

De ene hond maakt zich overal druk over en is telkens aan het blaffen, terwijl de andere honden netjes zitten te wachten totdat we kunnen vertrekken.

Voordat we gaan vertrekken krijgen we eerst uitleg over de slee. Elke slee wordt door 2 personen bereden. 1 persoon mag aan de voorkant van de slee zitten. De andere persoon moet de slee besturen door de rem te gebruiken. Na een uur houden we pauze en werden de rollen omgedraaid.

Is het moeilijk een hondenslee te besturen?

Het besturen van een sleehondentocht lijkt spannend, maar dat is het niet! De voorste slee wordt bestuurd door de roedelleider met haar honden. Alle andere honden van achterliggende sleeën volgen letterlijk de sporen van de roedelleider waardoor je de slee niet hoeft te sturen. Het enige wat jij moet doen is remmen en dat is geen hogere wiskunde. Je hoeft enkel wat kracht te zetten op de rem om de slee te stoppen.

Soms moet je de honden een kleine steun in de rug geven. Je moet je voorstellen dat 5 honden 2 lichaamsgewichten moeten meeslepen met een slee over stroeve sneeuw en dat is op ”steile” heuveltjes erg zwaar. Honden zijn sterk en kunnen dit gemakkelijk verzetten, maar niet alle honden zijn even sterk als andere honden. Door als bestuurder af en toe mee te steppen ontlast je de honden met het zware werk.

Een sleehondentocht in Lapland
> De sleehondentocht is een prachtige ervaring geweest!

Een sleehondentocht in Lapland: mijn ervaring

Onze avontuurlijke sleehondentocht kon gaan binnen en we begonnen meteen met een uitdaging. Om van het terrein af te komen moesten we via een heuvel omhoog en de honden aan mijn slee hadden weinig zin in deze heuvel. Ik moest nog aan alles wennen en had geen idee wat ik moest doen. Gelukkig wist de roedelleider wel raad met deze honden en duurde het slechts een paar minuten dat iedereen deze heuvel had gepasseerd.

Terwijl 5 honden voor jou aan het werken zijn en je in alle rust op de slee staat kun je genieten van het prachtige, besneeuwde landschap. Vanaf de allereerste seconden vond ik het een geweldige ervaring en ben ik blij dat ik het heb mee mogen maken.

De honden hadden het af en toe moeilijk met elkaar. Dat kan ook niet anders: in een hecht teamverband ontstaan weleens onenigheden. De roedelleider wist deze bonje tussen de honden echter snel af te wenden. Het was fascinerend om te zien hoe alle honden op de roedelleider reageerden. Er was duidelijk een hiërarchie en de honden hadden erg veel respect voor deze mevrouw.

Tijd voor een pauze: kennis maken met de honden

Na ongeveer 1,5 uur was het tijd voor een pauze. Samen met onze trouwe viervoeters kwamen we aan bij een houten hut met 2 vriendelijke mensen die voor ons eten hebben gemaakt. Met 2 soorten soep en verschillende sandwiches hebben we voortreffelijk gegeten met elkaar. Dat is belangrijk: het is koud op de slee en voor de bestuurder is het zwaarder dan je verwacht. Na 1,5 uur ben je gegarandeerd toe aan frisse energie!

We hadden ongeveer een uur pauze en konden tussentijds kennis maken met alle honden. Alle honden waren super sociaal en toegankelijk. Het kan een overweldigend gevoel geven om in een kleine ruimte tussen 40 honden te staan, maar bij geen enkele hond voelde ik mij achteraf ongemakkelijk. Je kon met alle honden knuffelen, aaien en foto’s maken zonder het idee te hebben dat de honden agressief zouden reageren.

Tijd om terug te gaan en de rollen te verwisselen

Op de heenweg was ik de bestuurder van de slee. Op de terugweg was het de beurt aan mijn reisgenoot. Hij bestuurde de slee en ik nam plaats op de voorkant van de slee. Ik kon uitrusten, foto’s maken en genieten van deze unieke ervaring.

Tip: als je ook een sleehondentocht gaat maken, kleed je dan erg warm aan! Als bestuurder is dit niet nodig, maar enkel als passagier van de slee kun je het erg koud krijgen.

Een sleehondentocht: een once in a lifetime ervaring

Ga je naar Lapland, dan ben je verplicht om een sleehondentocht te maken. Het is de ultieme kans om deze activiteit tot werkelijkheid te maken en hoevaak heb je deze kans? Hoevaak ben je in Lapland of ander besneeuwde gebieden waar sleehondentochten normaal zijn?

Pak deze kans met beide handen aan! Het is een dikke aanrader en één van de mooiste dingen die ik heb gedaan.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Zweden:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!