Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Waarom moet ik wandelen met wandelstokken?

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Onze aarde is mooi en er is geen betere manier om de aarde te ontdekken terwijl je aan het hiken bent. Je bent midden in de natuur en mag prachtige landschappen aanschouwen van moeder natuur.

Voor een goede wandeling moet je goede voorbereidingen treffen. Dat betekent dat je goede materialen en genoeg eten en drinken bij je moet hebben.

Als ik het heb over goede materialen, dan hebben we het uiteraard over wandelschoenen, een goede daypack, maar ook wandelsokken, thermokleding, een regenjas en andere kleding.

Wat we minder vaak benoemen zijn wandelstokken. En dat is gek, want wandelstokken zijn veel belangrijker dan we denken. Vaak vinden we wandelstokken suf en denken we dat alleen oude mensen wandelstokken gebruiken.

Niets is minder waar. Wandelstokken zijn niet suf, wandelstokken worden door iedereen gebruikt en als je het een keer hebt ervaren om met wandelstokken te hiken, dan is de kans erg groot dat je niet meer zonder wilt.

Maar waarom zijn wandelstokken cruciaal? Wat zijn de voordelen van wandelstokken? In dit blog ga ik daar in het kort op in!

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Wandelstokken zijn belangrijker dan we vaak denken en dat is om de volgende redenen:

Een goed ritme: erg belangrijk om minder vermoeid te raken

Door te wandelen met wandelstokken krijg je gemakkelijker een goede ritme te pakken en blijf je in evenwicht en balans. Vooral met een goed beladen rugtas is het belangrijk om goed in balans te blijven en wandelstokken helpen je hierbij.

Beter voor de houding van je lichaam

Tijdens het wandelen met wandelstokken neem je zonder dat je het door hebt een rechtere houding aan. Een rechte houding voorkomt dat je last gaat krijgen van je rug.

Actieve training van de armen

Wandelen is niet alleen een goede training voor het onderlichaam, maar ook voor jouw armen. Althans, wel als je gebruik maakt van wandelstokken.

Je armen zijn continue in beweging en doordat je kracht zet op de armen is het een goede training voor deze spieren.

Wandelstokken zijn nuttig op gladde ondergronden

Op gladde en robuuste ondergronden geven wandelstokken ondersteuning en dat is belangrijk: de kans dat je komt te vallen is kleiner en dat heb je te danken aan de stokken.

Wat zijn de voordelen van wandelstokken?

Ze ontlasten de belangrijkste delen van het lichaam

Jouw spieren, rug en knieën zijn cruciaal tijdens het hiken. Als deze niet meewerken, dan kan het hiken een vervelende ervaring worden.

Wandelstokken ondersteunen het lichaam en doordat je kracht zet op de stokken ontlast je de spieren, rug en knieën.

Je houdt het langer vol met wandelstokken

Doordat de wandelstokken je de hele tijd ondersteunen en ontlasten verbruik je minder energie en kun je langere hikes maken, omdat je deze gemakkelijker kunt volhouden.

Je kunt een eventuele val opvangen met wandelstokken

Heb je het gevoel dat je uitglijdt of dat je ergens aan blijft haken? Zonder wandelstokken ga je waarschijnlijk regelrecht naar beneden, maar met wandelstokken kun je de val mogelijk opvangen.

Misschien dat je nog steeds een kleine misstap hebt gemaakt, maar door de wandelstokken kun je een ernstige val vaak voorkomen.

Vaarwel naar tien dikke vingers

Dit is niet persé de reden om wandelstokken aan te schaffen, maar toch wil ik dit voordeel benoemen.

Als je geen wandelstokken gebruikt, dan hangen de armen verticaal langs het lichaam. Door de zwaartekracht en de bloedsomloop kun je hierdoor dikke vingers krijgen. Doordat je armen door wandelstokken in een horizontale positie staan, bevordert dat de bloedsomloop en voorkom je deze dikke vingers.

Met wandelstokken kun je ondergronden onderzoeken

Moet je een klein stuk van de begaande paden wandelen? Dan kun je de wandelstokken gebruiken om ondergronden te onderzoeken en aan te voelen. Door het hoge gras kun je bijvoorbeeld aanvoelen of de grond modderig of drassig is en hierdoor je kun bepalen een andere route te nemen.

Waar koop ik wandelstokken?

In welke betrouwbare winkel koop je de allerbeste wandelstokken?

Er zijn super veel winkels met de expertise waar jij goede wandelstokken kunt kopen. Wij zijn groot fan van de Bever. De Bever verkoopt wandelstokken en is een betrouwbare winkel voor producten in de wandelsport.

Ook bij de Decathlon kun je wandelstokken kopen. Ik heb goede ervaringen met deze wandelstokken van de Decathlon.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!