Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe bescherm ik mij tegen midges?

Hoe bescherm ik mij tegen midges?

Schotland is het ideale land om te gaan hiken, mountainbiken, kamperen of om andere leuke outdoor activiteiten te ondernemen. De robuuste natuur en de bergen maken het tot de ideale omgeving om het avontuur op te zoeken.

Wat of wie kan er dan nog roet in het eten gooien? In principe niemand, maar toch moet je gedurende de zomermaanden rekening houden met midges. Want die zijn wel degelijk een stoorzender tijdens een lange hike.

Wat zijn midges?

Midges zijn kleine zwarte steekvliegen die met de hele familie op je af komen en je bloed willen zuigen. Ze zijn maximaal 2 millimeter groot en lijken in die zin veel op fruitvliegjes.

Waar komen midges voor?

Midges staan er om bekend om vooral in Groot-Brittannië voor te komen, met in het bijzonder Engeland en Schotland.

Wanneer komen midges voor?

Midges komen tot leven in de zomermaanden, maar vaak kun je al hinder ervaren tegen het einde van de lente tot aan het begin van de herfst.

Maar wanneer komen de midges tevoorschijn?

  • Ze gedijen bij stille en vochtige omstandigheden.
  • Er moet weinig wind staan buiten.
  • Ze zijn het meest actief tijdens de zonsopkomst en zonsondergang of bij bewolking waarbij zonlicht aanzienlijk wordt vermindert.
Hoe bescherm ik mij tegen midges?

Waarom zijn midges irritant?

Alleen de vrouwelijke midges zijn haastig op zoek naar je bloed om de eerste kleine eitjes van belangrijke voedingsstoffen te voorzien. En dat is hinderlijk, want het zijn er ontzettend veel. Bij stilstand vliegen er binnen no-time honderden midges om je heen.

Zonder te overdrijven is het onmogelijk om op je dooie gemak een boterham te eten of om te genieten van het prachtige uitzicht. En bijkomen van een lange hike op de camping is vaak uitgesloten, omdat je je het liefst wilt verschuilen in een dichte tent.

Het nadeel van 1 beet is dat er honderden andere midges aansluiten. Bij het bijten laten ze namelijk een stof achter waardoor andere midges je weten te vinden. Een goede samenwerking voor de midges, maar ontzettend irritant voor jou.

Mijn ervaring met midges: onderschat het niet!

Ik heb door Schotland gereisd en heb leuke en avontuurlijke dingen gedaan. Het beklimmen van de Ben Nevis en hiken over de West Highland Way waren twee fantastische ervaringen, maar werden af en toe verstoord door midges.

Bij de Ben Nevis was het koud en stond er wind waardoor we geen last hadden van de midges, maar tijdens onze hike op de West Highland Way was het juist warm en windstil en dat zijn de ideale omstandigheden voor de midges.

Irritant is nog een zachte uitdrukking om aan te geven hoe vervelend midges kunnen zijn. Onderschat dat niet! Ze gaan afhankelijk van het seizoen een rol spelen tijdens je reis in Schotland.

Hoe kan ik mij beschermen tegen midges?

Het allerbeste medicijn tegen midges is door een vliegennet over je hoofd heen te trekken en je blote huid af te dekken. Hiken met een dun vest met lange mouwen in plaats van een t-shirt met korte mouwen kan veel irritaties voorkomen.

Ga je ergens kamperen en heb je last van midges? Maak in dat geval een groot kampvuur en drink met zijn allen een biertje om het kampvuur. Midges houden niet van rook en blijven hier graag ver vandaan. Daarnaast zijn midges vaak te vinden bij het water. Zet je tent niet op bij een meer of een veengebied.

Verder hebben midges een hekel aan:

  • Harde wind.
  • Kou en droogte.
  • Teveel zonlicht.
  • Extreme hitte.

Andere blogs over Schotland lezen?

Wij houden van Schotland! Laat je daarom inspireren door onze andere blog over dit prachtige land:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.