Waarom is een financiële buffer belangrijk als je gaat backpacken?

Waarom is een financiële buffer belangrijk als je gaat backpacken?

Reizen kost geld. Daar kunnen we helaas niks aan veranderen. Gelukkig zijn er veel manieren om geld te besparen als je bijvoorbeeld gaat backpacken. Door low-budget te reizen in bepaalde landen kun je met relatief weinig geld veel voor elkaar krijgen.

Toch is het altijd belangrijk om een financiële buffer te hebben als je gaat backpacken. Maar wat is een financiële buffer precies en waarom is het belangrijk?

Gratis checklist: inpaklijst om je backpack in te pakken

Wat is een financiële buffer?

Een financiële buffer is geld dat je apart hebt gezet zodat je het kan gebruiken voor onverwachte, grote en noodzakelijke kosten. Je kunt deze kosten dan direct betalen zonder dat je hierdoor in financiële problemen komt.

Bij een financiële buffer is het de bedoeling dat je het enkel en alleen voor de onverwachte kosten gebruikt. Verder mag je niet aan dit geld zetten. Als je de onverwachte kosten hebt moeten maken, dan is het belangrijk om de buffer daarna weer aan te vullen.

Een financiële buffer tijdens het reizen: waarom is dat belangrijk?

Een buffer is belangrijk als je gaat backpacken. En niet alleen bij het backpacken trouwens. Ook in andere soorten reizen is een financiële buffer belangrijk.

Maar waarom?

Onvoorziene uitgaven

Tijdens het backpacken kom je vaak voor verassingen te staan. Hierdoor moet je misschien kosten maken die je liever niet wilt maken. Of die je vooraf niet had meegenomen in je financiële planning.

Bij onvoorziene uitgaven moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • Medische noodgevallen;
  • Verloren bagage;
  • Gestolen bagage;
  • Reisvertragingen;
  • Ongeplande accommodatiekosten.

Misschien heb je je vlucht gemist en moet je een nieuwe vlucht betalen, ben je je bagage verloren in een hostel of is er iets vervelends gebeurt waardoor je medische kosten moet maken.

Je kunt in sommige gevallen het risico verkleinen door bijvoorbeeld je backpack te beveiligen, maar soms gebeuren dingen en kun je er simpelweg niks aan doen. Het is fijn om een financiële buffer voor deze omstandigheden te hebben zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Een buffer geeft je meer vrijheid

Als je krap bij kas bent, dan heb je weinig ruimte voor spontaniteit in de reis. Alles is gepland en je doet alles binnen de mogelijkheden van je budget.

Als je meer geld hebt en met een financiële buffer gaat reizen, dan heb je juist wel ruimte om spontane keuzes te maken. Misschien wil je je reisplannen wijzigen, langer ergens blijven of juist eerder vertrekken.

Met een buffer heb je de ruimte om je reisplannen te wijzigen en hoef je je geen zorgen te maken om geldtekort.

Waarom is een financiële buffer belangrijk als je gaat backpacken?

Terugkeer naar huis

Wil je onverwachts naar huis omdat je het reizen even zat bent? Of is er thuis iets gebeurt waardoor je terug naar Nederland moet reizen?

Hoe vervelend zou het zijn als je geen geld hebt om onverwachts naar huis te kunnen keren. Wij raden daarom altijd aan om het geld voor een eventuele terugreis altijd in je bezit te hebben. Je kunt dan in alle gevallen naar huis als dat nodig is.

Je kunt voldoen aan eventuele visumvereisten

Veel reizigers reizen naar Australië en willen in Australië gaan werken om daar vervolgen te kunnen reizen. Of om een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij, zodat je langer in het land mag blijven en daardoor langer in het land mag reizen.

Met een financiële buffer ben je in staat om te voldoen aan eventuele eisen voor je visum, bijvoorbeeld. Soms moet je aan kunnen tonen dat je genoeg financiële middelen hebt om in een land te mogen blijven.

Terugkerende kosten betalen

Een goede buffer is ook belangrijk voor dagelijkse kosten, zoals eten, drinken, vervoer, de wasserette, simkaarten en vergoedingen voor bezienswaardigheden bijvoorbeeld.

En wat te denken van je vaste lasten in Nederland? Die moeten nog steeds betaald worden!

Andere backpackinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!