Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

5 redenen om een buitenlands avontuur aan te gaan

Redenen om te reizen

Iedereen reist en gaat voor een langere periode naar het buitenland: maar waarom doen we dat eigenlijk? Wat is de kick van het reizen? Waarom worden we er door geprikkeld en zoeken we continue nieuwe avonturen op?

Ik denk dat ik daar het antwoord op weet. Ik heb zelf een aantal mooie reizen mogen maken en ik weet precies waarom ik dit mijn hele leven wil blijven doen.

Het maakt hierin niet uit wat voor ”reis” je maakt. Het gaat om het avontuur dat je aangaat. Je kunt gaan backpacken, ergens gaan wonen en werken, als au pair aan de slag gaan, ergens gaan studeren of andere dingen gaan doen: je maakt allemaal hetzelfde prachtige avontuur door.

In deze blog lees je mijn beweegredenen om te reizen en ik hoop dat ik je kan inspireren.

1 | Je leert nieuwe mensen kennen

Het maakt niet uit wat voor reis je gaat maken; als jij open staat voor nieuw contact, dan leer je binnen no-time nieuwe mensen kennen. Zonder dat je het doorhebt komen deze mensen op jouw pad en maak je samen de leukste avonturen mee.

Ik vind het zelf super inspirerend om tijdens een reis nieuwe mensen te leren kennen. Vaak zijn het gelijkgestemde mensen, omdat iedereen naar het grote avontuur van het reizen zoekt. Daarnaast kun je super veel van deze mensen leren, omdat iedereen zijn eigen verhaal heeft en in een ander deel van Nederland/de wereld is opgegroeid.

Ik vond het waardevol om midden in de nacht op het strand van Texel met een groep mensen (waarvan ik tot een paar weken geleden niemand kende) een biertje te drinken. Of om met mijn Franse collega’s met de auto naar de top van de berg te rijden, om vervolgens met zijn allen te genieten van de sterrenhemel dat boven ons waakt. Of om tijdens het skiën nieuwe mensen te ontmoeten om vervolgens samen de hele dag alle pistes te bedwingen.

Het levert een onverwachts besef op hoe waardevol het is om unieke dingen te gaan doen met wildvreemde mensen. Nieuwe mensen verrijken je leven en het hoeven geeneens dikke vrienden van je te worden. Mensen komen en mensen gaan, maar ze zullen voor altijd een herinnering blijven.

> Tijdens een buitenlands avontuur leer je binnen no-time nieuwe mensen kennen.

2 | Je vergroot jouw referentiekader

Laat ik vooropstellen dat ik genoeg mensen ken die anders tegen het reizen aankijken dan ik. Veel mensen vinden het heerlijk om hun hele leven op dezelfde plek te blijven wonen en ik snap dat heel goed. Een veilige omgeving met familie en vrienden en een stad of dorp waar jij je thuis voelt is een goede reden om in Nederland te blijven.

Toch kies ik zelf niet voor dit leven. Dat komt omdat ik snel verveeld raak van de omgeving en het leven om mij heen. In de wereld van vandaag kun je overal naar toe reizen en daardoor ben ik nieuwsgierig geworden naar de wereld. En alleen al met de buitenlandse (en binnenlandse) ervaringen die ik tot nu toe heb opgedaan, heb ik hele belangrijke lessen geleerd.

Door in een ander land te wonen heb ik gezien wat de nadelen en voordelen van Nederland zijn. Ik heb geleerd dat Nederland een veilig land is om te wonen en dat je je handen mag dichtknijpen dat je in dit land bent geboren. Ik heb echter ook gezien dat we verdrinken in onze luxe en daardoor nauwelijks genieten van alles wat we hebben.

Dat ik mijn referentiekader vergroot betekent niet dat ik een land kan beoordelen als goed of slecht. Ik zie alleen de verschillen in onze manier van leven ten opzichte van andere landen en naast dat je veel leert van je eigen land, leer je ook nieuwe dingen van jezelf. Zo heb ik mij na mijn avonturen op Curaçao verbaasd hoe we als Nederlanders door het leven racen en als ik daaraan terugdenk probeer ik mij te verplaatsen in de rustige mentaliteit van de Antillianen.

> Ik geloof dat het goed is om naar het buitenland te gaan
om in te zien dat iedereen op de wereld zijn eigen ”waarheid” heeft.

3 | Je leert jezelf beter kennen

Een lang avontuur in het buitenland is natuurlijk meer dan het bezoeken van beroemde bezienswaardigheden, oude steden, hotels, kathedralen, natuurparken and so on. Een buitenlands avontuur is (hoe cliché het ook klinkt) ook een reis in jezelf. Want je komt voor persoonlijke worstelingen te staan als je voor een langere periode naar het buitenland vertrekt.

Les nummer 1: je veilige omgeving verlaten

Daar begint les nummer 1: je moet je veilige thuishaven en je familie gedag zeggen en je hebt geen idee hoe je hier op gaat reageren. Wat als je ondraaglijke heimwee krijgt? Wat als er iets met jou of je familie gebeurt terwijl jij honderden of duizenden kilometers ver weg bent?

Doemdenken is nutteloos en het mag geen reden zijn om thuis te blijven, maar het is wel normaal als dit soort gedachtes in je opkomen en daar heb je simpelweg mee te dealen.

Les nummer 2: jezelf zien te redden

Na lang wikken en wegen is het moment eindelijk daar: je vertrekt naar het buitenland. Vanaf dit punt ben je alleen en moet je het zelf zien te redden. Je gaat helemaal alleen in de auto, trein of vliegtuig naar een land met een ander klimaat en waar een onbekende taal wordt gesproken en je moet zelf uitvogelen hoe je bij jouw nieuwe bestemming gaat komen.

Jij bent verantwoordelijk over jouw eigen financiën, wat je vanavond gaat eten, hoe je jezelf gaat vermaken, of je nieuwe vrienden gaat maken, wat je gaat doen en noem het allemaal maar op. Helemaal als je hier geen ervaringen mee hebt kan dat erg lastig zijn. Toch is het belangrijk om te benadrukken dat je er even aan moet wennen, maar dat het voornamelijk heel veel vrijheid geeft.

Je hebt je ook te redden met alle nieuwe en verfrissende inzichten. Ik keek (letterlijk en figuurlijk) van een afstand naar mijn veilige thuishaven in Nederland en soms kunnen dat confronterende inzichten zijn. Op een gegeven moment keek ik simpelweg anders naar mijn familie, vrienden, mijn geboorteplaats en alle dingen die ik voorheen in het leven heb gedaan.

De struggles zijn extreem waardevol

Maar deze struggles maken het de moeite waard. Ze zijn niet makkelijk, maar je leert er ontzettend veel van en het enige wat je moet doen is de confrontatie toe laten. Vloek alles bij elkaar, sport je worstelingen eruit, wees een week chagrijnig en ontmoet een nieuwe jij. Want dat is waar het over gaat: je bent tijdelijk in een onveilige omgeving en in een onveilig gevoel en dat is super confronterend, maar tegelijkertijd ook ontzettend leerzaam!

Als ik voor mijzelf praat: ik herkende mijzelf na mijn periodes in het buitenland niet weer. En zelfs tijdens mijn avonturen in Nederland (waar ik voor een tijd aan de andere kant van het land ben gaan wonen) heb ik ontzettend veel geleerd.

> Een buitenlands avontuur is heus niet alleen maar leuk. Soms is het super confronterend, maar dat is achteraf een super leerzame periode geweest.

4 | Je leeft het leven

Oké, weet je waarvan ik het gevoel krijg dat ik lekker aan het leven ben? Dat ik dingen doe waar ik trots op ben? Die mij oprecht blij maken en die voor eeuwig een herinnering voor mij blijven?

Dat waren voor mij de momenten in de bergen waar ik ben wezen hardlopen en wandelen en waar ik op zonovergoten pistes ben gaan skiën. Dat waren de momenten in de bergen waar ik met wildvreemde mensen op afgelegen restaurants op 2100 meter hoogte een pizza zat te eten.

Of de momenten dat ik op een Texels en Caribisch strand aan het barbecuen was met de lokale bevolking en we genoten van de zonsondergang, muziek, eten en een overheerlijk biertje.

En wat dacht je van de talen die ik heb geleerd? Of de weersomstandigheden die ik in een ander klimaat heb mogen ervaren? Of de wilde dieren die ik heb mogen zien? En weet je wel hoe grappig de momenten waren dat ik iets te diep in het glaasje had gekeken en dat ik dingen deed waar ik achteraf een klein beetje spijt van heb?

Ik heb in een afgelegen dorp Afrojack gratis in een café zien spelen, heb alle dagen in een hangmat op de veranda mogen relaxen met een adembenemend uitzicht, ben naar een onbewoond eiland geweest en ik heb op een bevroren meer gelegen en genoten van vallende sterren en het noorderlicht.

Ik ben wakker geworden in een nachttrein in een volledig met sneeuw bepakte omgeving, heb met -15 graden in een iglo geslapen, ben sportieve uitdagingen aangegaan die mij later erg veel voldoening gaven, ik ben wezen sneeuwscooteren en heb in de wilde natuur overnacht.

En tot slot was ik puur. Ik heb mijn hart gevolgd en voelde oprecht geluk in mijn lijf. Ik heb gelachen, gehuild, gevloekt en genoten. Ik heb relaxte dingen gedaan en heb de adrenaline opgezocht. Ik heb mijn familie en vrienden in Nederland gemist, kon de plaatsen waar ik was soms verafschuwen, maar tegelijkertijd kon ik mij het leven in Nederland nog niet voorstellen. Ik was simpelweg in contact met de elementen van dit leven en de elementen van het leven zijn altijd oprecht en puur.

”Je hoeft er amper iets voor te doen”

Dit is slechts een schim van momenten die ik heb meegemaakt die mij voor altijd bij blijven. En weet je wat het mooie hieraan is? Ik heb er amper iets voor hoeven doen. Ik vertrok onbevangen naar het buitenland en wist niet wat mij te wachten stond en zonder dat ik het doorhad deed ik de gekste en leukste dingen met mensen die niet lang geleden wildvreemden voor mij waren.

En ik zeg niet dat je dit soort dingen niet in Nederland kunt meemaken: het heeft allemaal te maken met de initiatieven die jijzelf neemt. Maar het is geen geheim dat de flow en het geluk van een buitenlands avontuur je letterlijk en figuurlijk een gevoel geeft dat je ”leeft”.

5 | Je ziet wat deze wereld te bieden heeft

And last but not least: we leven in een f*cking mooie wereld en het is prachtig om dat met eigen ogen te aanschouwen.

Als je elke dag de kranten gaat lezen begin je snel te geloven dat de wereld een slechte plek is. Demonstraties, agressie, pandemieën, klimaatveranderingen, aanslagen, oorlogen and so on.

Maar achter deze ellende schuilt een prachtige wereld met mensen die het beste van hun leven willen maken.

Ga de wijde wereld in en ervaar de zon, regen en de kou. Verwonder je over de witte stranden met het blauwe water, hoge bergen en eeuwenoude steden. Verdiep je in de culturen, leer een taal en proef wat de lokale bevolking voor je kookt. Doe iets goeds voor deze wereld en leer van alle dingen die je ziet, proeft, ruikt en hoort.

Onze aardkloot is mooi, maar je moet er wel je ogen voor openen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.