Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een huis huren op Curaçao: dit had ik vooraf willen weten

Een huis huren op Curaçao: dit is belangrijk om te weten

Heb je een huis gevonden op Curaçao? Of sterker nog, woon je er al? Of ben je druk op zoek naar een huurhuis? Wat je ook gaat doen, je gaat op Curaçao het avontuur van je leven tegemoet. Curaçao is een prachtig eiland!

Voor het huren van een huis zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

In dit blog ga ik het hebben over criminaliteit/diefstal en ongedierte op Curaçao en hoe je dit kunt voorkomen in je huis.

Criminaliteit op Curaçao

Curaçao wordt gevaarlijker gemaakt dan het in werkelijkheid is. De verhalen over Curaçao mogen geen invloed hebben op de keuze of je het avontuur op Curaçao wel of niet aan moet gaan. In mijn ogen is Curaçao veilig genoeg om er te wonen en te werken.

Ik vind dat je het gevaar kan opzoeken en het kan ontlopen. Je zoekt het probleem op door om 3 uur in de nacht door onveilige wijken te rijden. En als wordt afgeraden om alleen op straat te wandelen, dan kun je dit advies beter ter harte nemen. Als je je verantwoordelijkheid neemt, dan heb je veel in eigen hand.

Toch kan ik niet ontkennen dat je op Curaçao meer op je hoede moet zijn dan in Nederland. Voor een bevolking van 160.000 mensen gebeurt er relatief veel. Dat gebeurt op plekken en in situaties waar je in principe niet komt. Toch is het handig om de criminaliteit op Curaçao serieus te nemen en de verantwoordelijkheid te nemen over de veiligheid in je huurwoning.

Zijn huurhuizen op Curaçao goed beveiligd?

De meeste huurhuizen op Curaçao zijn met tralies voor het raam, sterke sloten op de deur en hekken om het huis goed beveiligd.

Het oogt mogelijk overdreven of lichtelijk afstotend, maar deze preventiemaatregelen geven juist een veilig gevoel. In veel landen op de wereld zijn tralies voor de ramen de standaard en Curaçao is daar geen uitzondering op.

Veilig wonen op Curaçao

Om ongewenst bezoek en diefstal/criminaliteit tegen te gaan kun je je woning zo goed mogelijk beveiligen. Door de hoge temperaturen is het verleidelijk om de deuren wagenwijd open te houden en alles door te laten tochten. Hier schuilt echter wel een gevaar.

Geef dieven simpelweg geen kans! Als er kansen liggen slaan ze toe en dat hangt niet af van bepaalde tijden of het aantal mensen in een huis.

 • Ben je alleen thuis en wil je gaan douchen? Doe op zijn minst de buitendeuren dicht/op slot.
 • Ga je naar je werk en ga je als laatste uit huis? – Check alle deuren en doe alles op slot!
 • Zit je op de veranda en ben je alleen thuis? – Zorg dat de buitendeur aan de andere kant van het huis op slot zit. Ook als je met tien man thuis bent.
 • Heb je een slaapkamer met een slot? – Maak er gebruik van.
 • Laat de voordeur altijd dicht. Laat niemand toe om van buiten op straat in huis te kunnen kijken.

Op slot doen, op slot doen en op slot doen. Meer kun je niet doen.

Een groot hek om het huis op Curaçao

Heb je een groot hek om het huis? Perfect!

Gebruik het hek goed. Doe het hek dicht en houd het hek op slot. Het is een extra horde om in je huis te komen en het verkleint de kans op inbraak.

Heb je plek om de auto binnen de hekken te plaatsen? Parkeer de auto gedisciplineerd binnen de hekken. De dieven op Curaçao gaan soms op jacht naar accu’s en door de auto binnen de hekken te parkeren verklein je de kans op een gestolen accu.

Haal waardevolle spullen uit het zicht

Berg dure laptops, telefoons of cash geld op in een kast. Het is belangrijk te laten zien dat er niets in huis te halen valt.

Onthoud goed: het feit dat altijd alle deuren op slot moeten en dat je alle waardevolle spullen in huis moet opbergen betekent niet dat er continue gestolen wordt en dat het een no-go is om naar Curaçao te gaan. Wat ik wil zeggen is dat je het niet mag onderschatten en er simpelweg alles aan kan doen om het te voorkomen.

Neem dat advies ter harte. Je helpt er jezelf en je huisgenoten mee.

Waar moet je op letten als je een huis gaat huren op Curaçao?

Ongedierte op Curaçao

Een ander aandachtspunt is ongedierte.

Mijn ervaring met ongedierte op Curaçao

Ik heb in een schoon studentenhuis op Curaçao gewoond. Het huis was relatief nieuw en zag er op het oog erg hygiënisch uit. Maar nieuw of niet, ongedierte kun je altijd en overal voorkomen.

We woonden met tien personen in een huis en met tien personen is het een grote klus om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden. Het is belangrijk om met zijn allen de verantwoordelijkheid te pakken en samen het huis schoon te houden. Doe je dit niet, dan wandelen er binnen no-time honderden rode mieren over de keuken of sprinten er kakkerlakken door je huis.

Hoe je dit kunt voorkomen?

 • Voorkom etensresten op het aanrecht en in kastjes.
 • Verwaarloos geen enkele kast in de keuken; houd het allemaal schoon!
 • Eet geen maaltijden of brood op je slaapkamer om etensresten te voorkomen.
 • Wees alert op bedorven voedsel.
 • Ruim alle afwas op nadat je hebt gegeten.
 • Laat geen vieze borden en glazen op tafels staan en ruim deze direct op.
 • Ga regelmatig met een stofzuiger door het huis om etensresten van de vloer te zuigen.
 • Spreek rommelkonten in huis aan als dit nodig is. Je woont samen in een huis, dus je moet het samen onderhouden.

And last but not least: verwissel met zeer veel regelmaat de vuilniszak. Dat is het beste advies dat ik je kan geven.

Doe je dit niet, dan vind je binnen no-time een nest met duizenden maden in de vuilnisbak en dat wil je graag voorkomen.

Geen absolute noodzaak, maar als je een sproeier in huis hebt kan het geen kwaad om de vuilnisbak af en toe uit te spuiten. Dit kan uiteraard ook met een emmer water! Door de tropische temperaturen op Curaçao kan er veel stank uit de vuilnisbak komen.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Mijn kijk op het huren van een huis op Curaçao

Het is cliché; maar voorkomen is beter dan genezen.

Wees op diefstal en ongedierte alerter dan in Nederland.

Ik zeg niet dat als je even niet alert bent er meteen inbrekers in je huis staan. Wat ik wel wil aangeven is dat veel jongeren in problemen kunnen komen omdat ze naïef met de situatie op Curaçao omgaan. Ik durf van mijzelf te zeggen dat ik de verantwoordelijkheid heb gepakt en ik heb 6 maanden zorgeloos op het eiland gewoond.

Ongedierte is een ander verhaal. Veeg je de broodresten niet van het aanrecht? Dan heb je in korte tijd de mieren over de keuken lopen. Dit is echter makkelijk te voorkomen door het huis goed schoon te houden.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.