Een huis huren op Curaçao: dit is belangrijk om te weten

Aandachtspunten als je een huis gaat huren op Curaçao

Heb je een huis gevonden op Curaçao? Of sterker nog, woon je er al? Of ben je druk opzoek naar een huurhuis? Wat je ook gaat doen, je gaat het avontuur van je leven tegemoet. Curaçao is een prachtig eiland!

Voor het huren van een huis zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

In deze blog ga ik het hebben over criminaliteit/diefstal en ongedierte op Curaçao en hoe je dit kunt voorkomen in jouw huis.

1 | Criminaliteit op Curaçao

Curaçao wordt gevaarlijker gemaakt dan het in werkelijkheid is. Ik ben van mening dat je het gevaar kan opzoeken en het kan ontlopen. Om 3 uur s’nachts door onveilige wijken rijden is vragen om problemen. En als wordt afgeraden om alleen op straat te wandelen, dan kun je dit advies beter ter harte nemen. Als je jouw verantwoordelijkheid neemt heb je veel in eigen hand.

Toch kan ik niet volledig ontkennen dat je op Curaçao meer op je hoede moet zijn dan in Nederland. Voor een bevolking van 160.000 mensen gebeurt er relatief veel. Dat gebeurt op plekken en in situaties waar jij in principe niet komt. Toch is het handig om de criminaliteit op Curaçao serieus te nemen en de verantwoordelijkheid te nemen over de veiligheid in jouw huurwoning.

Zijn huurhuizen op Curaçao goed beveiligd?

De meeste huurhuizen op Curaçao zijn met tralies voor het raam, sterke sloten op de deur en hekken om het huis goed beveiligd.

Het oogt mogelijk overdreven of lichtelijk afstotend, maar deze preventiemaatregelen geven juist een heel veilig gevoel. In veel landen op de wereld zijn tralies voor de ramen de standaard en Curaçao is daar geen uitzondering op.

Veilig wonen op Curaçao

Om ongewenst bezoek en diefstal/criminaliteit tegen te gaan kun je jouw woning zo goed mogelijk beveiligen. Door de hoge temperaturen is het verleidelijk om de deuren wagenwijd open te houden en alles door te laten tochten. Hier schuilt echter wel een gevaar.

Geef dieven simpelweg geen kans! Als er kansen liggen slaan ze toe en dat hangt niet af van bepaalde tijden of het aantal mensen in een huis.

 • Ben je alleen thuis en wil je gaan douchen? Doe de buitendeuren op slot.
 • Ga je als laatste uit huis naar je werk toe? – Check alle deuren en doe alles op slot!
 • Zit jij op de veranda en ben je alleen thuis? – Zorg dat de buitendeur aan de andere kant van het huis ook op slot zit. Ook als je met 10 man thuis bent.
 • Heb je een slaapkamer met een slot? – Maak er gebruik van.
 • Laat de voordeur altijd dicht. Laat niemand toe om van buiten op straat in huis te kunnen kijken.

Op slot doen, op slot doen en op slot doen. Meer kun je niet doen.

Nu lijkt het echter net alsof er continue gestolen wordt. Dat is absoluut niet het geval! Ik wil alleen duidelijk aangeven dat je samen met jouw huisgenoten niet laks met de situatie moet omgaan. Neem het simpelweg serieus en probeer te voorkomen wat je kunt voorkomen.

Een groot hek om het huis op Curaçao

Heb je een groot hek om het huis? Perfect!

Zorg er in dat geval voor dat je het hek goed gebruikt en hem continue op slot zet. In het huis waar ik heb gewoond waren we erg consequent met het op slot doen van de poort. Soms werd je geïrriteerd van het continue open- en dichtmaken van het hek, maar alles om de veiligheid te waarborgen.

Ook is het aan te raden de auto binnen de hekken te parkeren als dit mogelijk is. Soms gaan er verhalen rond van dieven die op accujacht gaan en door de auto binnen de hekken te parkeren verklein je de kansen op een gestolen accu.

Haal waardevolle spullen uit het zicht

Berg dure laptops, telefoons of cash geld altijd op in een kast. Het is belangrijk te laten zien dat er niks in huis te halen valt. Dit zeg ik wederom puur ter voorkoming van vervelende scenario’s. Ik zeg dus niet dat er continue mensen in huis staan te kijken, absoluut niet! Ik zeg alleen dat je alle scenario’s moet verzinnen en diefstal kunt voorkomen.

Curaçao is hartstikke veilig; maar zoek de situaties niet op! Ga er verantwoordelijk mee om. Het is namelijk niet te vergelijken met Nederland. Wees verstandig!

Waar moet je op letten als je een huis gaat huren op Curaçao?
> Bij mijn woning kon ik de auto binnen de hekken plaatsen.

2 | Ongedierte op Curaçao

Een ander aandachtspunt is het voorkomen van ongedierte.

Mijn ervaring met ongedierte op Curaçao

Ik heb in een erg schoon studentenhuis op Curaçao gewoond. Het huis was relatief nieuw en zag er op het oog erg hygiënisch uit. Maar nieuw of niet, ongedierte kun je altijd en overal voorkomen.

Wij woonden met 10 personen in een huis en met 10 personen is het een grote klus om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Het is belangrijk met zijn allen de verantwoordelijkheid te nemen om het huis schoon te houden. Doe je dit niet, dan wandelen er binnen no-time honderden rode mieren over de keuken of sprinten er kakkerlakken door je huis.

Hoe je dit kunt voorkomen?

 • Voorkom etensresten op het aanrecht en in kastjes.
 • Verwaarloos geen enkel kastje in de keuken; houd het allemaal schoon!
 • Eet geen maaltijden of brood op je slaapkamer om etensresten te voorkomen.
 • Wees alert dat voedsel in de koelkast of andere kasten niet gaat bederven.
 • Ruim alle afwas op nadat je hebt gegeten.
 • Laat geen vieze borden en glazen op tafels staan en ruim deze direct op.
 • Ga regelmatig met een stofzuiger door huis om etensresten van de vloer te zuigen.
 • Spreek rommelkonten in huis aan als dit nodig is. Je woont samen in een huis, dus je moet het samen onderhouden.

And last but not least: verwissel met zeer veel regelmaat de vuilniszak. Dat is het beste advies dat ik je kan geven.

Doe je dit niet, dan vind je binnen no-time een nest met honderden maden in de vuilnisbak en dat wil je héél graag voorkomen.

Geen absolute noodzaak, maar mits je een sproeier in huis hebt kan het geen kwaad om de vuilnisbak af en toe uit te spuiten. Dit kan uiteraard ook met een emmer water! Door de tropische temperaturen kan er niet uit te houden lucht uit de vuilnisbak komen en door de vuilnisbak uit te spoelen voorkom je stankoverlast.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is cliché; maar voorkomen is beter dan genezen.

Wees op diefstal en ongedierte alerter dan in Nederland.

Er liggen heus niet elke dag gevaren dat er in jouw huis wordt gestolen, maar door alert te zijn op de preventie kun je het op zijn minst voorkomen.

Ongedierte is er overigens wél gegarandeerd als je hygiëne gaat verwaarlozen in de woning!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?