Met het azuurblauwe water, de witte stranden, palmbomen en cocktails is Curaçao een paradijs op de Caraïben. Met de ongerepte natuur, Willemstad en de prachtige stranden valt er genoeg te ontdekken op Curaçao.
Maar wat zijn de mooiste stranden op Curaçao? Naast de verborgen stranden op Curaçao zijn er uiteraard ook geweldige commerciële en niet-commerciële stranden. Ik ben persoonlijk altijd liefhebber van de niet-commerciële stranden, maar dat betekent niet dat commerciële stranden niet het bezoeken waard zijn.
In dit blog neem ik je mee naar de 15 mooiste stranden van Curaçao.
1 | Cas Abou – Sint Willibrordus
Op de grote weg richting Soto ligt Cas Abou. Ook al is Cas Abou een commercieel strand en moet je entree betalen om op het strand te mogen liggen, toch is de natuur hier ongerept gebleven en wordt het door velen beschouwd als het mooiste strand van Curaçao.
Bij aankomst op het Cas Abou Resort pak je de linker toegangspoort om uiteindelijk via een zandweg op het strand te komen. Op het strand kun je een kleine snack met wat drinken kopen en zijn er ruimtes om te toiletteren en om te kleden.
Wat betreft de uitstraling over het strand hoef ik niet veel te zeggen. Net als alle andere stranden heeft het strand azuurblauw water en het is niet voor de grap dat National Geographic dit strand in de top 21 van de mooiste stranden ter wereld heeft geplaatst.
- Entree (per auto): 10 gulden
- Kosten strandbed: 5 gulden
- Faciliteiten: restaurant (waar je niet veel van hoeft te verwachten), toiletten en douches.
2 | Mambo Beach – Marie Pampoen
Op ongeveer 7 minuten rijden van het centrum van Willemstad ligt Mambo Beach. Dit is een lang uitgestrekt strand en een bekende plek onder de toeristen. Aan het strand vind je weinig ongerepte elementen, maar daarmee is het nog steeds de moeite waard. Op dit strand vind je veel winkels, restaurants en word je vanaf je strandbedje overheerlijk bediend met een cocktail of een ijskoud biertje.
Daarnaast zijn er vaak happy hours en feesten bij de leuke barretjes op de boulevard en vooral de feesten bij Cabana Beach en Wet & Wild zijn erg populaire feesten.
Je moet vaak geld betalen voor een strandbed, omdat de stranden vaak worden gerund door het restaurant. De parkeerplaats bij Mambo Beach is groot en ligt direct aan de autoweg.
- Entree: de boulevard en alle omliggende faciliteiten zijn uiteraard gratis.
- Kosten strandbed: om op een strand te liggen moet je entree betalen. Hoeveel je moet betalen is per bedrijf verschillend. Door entreekosten te betalen, betaal je meteen je strandbedje.
- Faciliteiten: Mambo Beach is groot. Je vindt hier kledingwinkels, verschillende soorten restaurants (ook een Starbucks), andere soorten winkels en toiletten.
3 | Grote Knip – Westpunt
Op een paar minuten rijden van Westpunt vind je het bekende Grote Knip. Dit strand is een van de weinige niet-commerciële stranden op het eiland en de moeite waard om te bezoeken.
Doordat het strand geen commerciële doeleinden heeft, mag je je eigen eten en drinken meenemen. Voor de lokale bevolking is dat een goede reden om in het weekend met familie en vrienden te gaan barbecueën. Op het strand vind je toiletten en een grote parkeerplaats en het is een mooie plek om te snorkelen.
- Entree: parkeren en entree is gratis.
- Kosten strandbed: een strandbed kost 6 gulden (toch een klein beetje commercie).
- Faciliteiten: toiletten en een eenvoudig restaurant voor een eenvoudige maaltijd.
4 | Kleine Knip – Westpunt
Op de weg richting Grote Knip vind je Kleine Knip. De naam verraadt natuurlijk het verschil tussen beide stranden. Grote Knip heeft een lang, uitgestrekt strand en Kleine Knip is vooral erg klein.
Op het moment van schrijven hoef je op dit strand geen entree te betalen.
- Entree: parkeren en entree is gratis.
- Kosten strandbed en parasol: ik ben niet bekend met de huurprijzen van een strandbed en parasol op dit strand.
- Faciliteiten: praktisch niets! Geen toiletten, geen restaurant, maar puur natuur.
5 | Playa Porto Marie – Sint Willibrordus
Dicht bij het dorp Sint Willibrordus vind je het strand van Porto Marie. Het is een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang.
Leuk feitje: op dit strand liggen een aantal kunstmatige koraalriffen om op deze manier de conditie van het rif te verbeteren! Daarnaast is dit strand een huis voor 2 varkens die regelmatig op het strand te vinden zijn.
- Entree: 6 gulden.
- Kosten strandbed: 5 gulden.
- Faciliteiten: duikschool, restaurant, douches en toiletten.
6 | Playa Kalki – Westpunt
In het uiterste westen van Curaçao ligt het Kurahulanda resort. Dit resort heeft haar beste tijd gehad en was vroeger voornamelijk populair onder Amerikaanse toeristen. Toch is dit resort nog steeds een bezoek waard.
Zonder plan zijn we gaan rijden om Curaçao te ontdekken. Na een lange rit stonden we ineens bij het strand van Playa Kalki. Het is een niet-commercieel strand en als je de rust wil ervaren en wil ontspannen, dan kan ik je dit strand zeker aanbevelen.
Boven het strand vind je het Kurahulanda resort. Het resort was in de periode dat ik er was langzaam aan het aftakelen. Toch hebben we hier een vriendelijke barman ontmoet en een hartstikke leuk tijd gehad.
- Entree: voor zover bekend betaal je geen entree voor het strand van Playa Kalki.
- Kosten strandbed: je moet wel huur betalen voor je strandbedje. Ik durf niet te zeggen wat de prijzen zijn, maar ga er maar vanuit dat het ongeveer 5 gulden kost.
- Faciliteiten: het strand heeft een kleine bar en een duikschool.
7 | Jan Thiel
Jan Thiel is een drukke en populaire omgeving op Curaçao. Hier vind je een Albert Heijn (ja, Curaçao heeft ook een Albert Heijn), wonen veel bekende Nederlanders, vind je veel (goede) restaurants en staat het vol met resorts waar veel Nederlanders op vakantie gaan.
De meest bekende horecagelegenheden zijn:
- Koko’s;
- Restaurant Tinto;
- Zanzibar Beach & Restaurant;
- Zest Mediterranean;
- Papagayo Beach Club.
Bij eigenlijk alle horeca kun je gebruikmaken van het strand. Vooral Koko’s heeft een leuk strand met overheerlijk eten voor tijdens de lunch.
Zanzibar Beach & Restaurant is de grootste hotspot op het eiland. Hier kun je ontbijten, lunchen, dineren en feesten en word je bij je strandbedje bediend.
Restaurant Tinto heeft geen strand. Hier kun je alleen dineren (en hoe, hier kun je echt overheerlijk eten!).
- Entree: als je niet op Jan Thiel verblijft, dan moet je entree betalen om op het strand te komen. Dit is 6 gulden.
- Kosten strandbed: je betaalt daarnaast bij alle bedrijven huur voor je strandbed. Hier mag je dan de hele dag gebruik van maken.
- Faciliteiten: toiletten, ruimtes waar je je kunt omkleden, restaurants, een bar, bediening vanaf je strandbed, winkeltjes, een duikschool en je kunt op dit strand flyboarden.
8 | Playa Forti – Westpunt
We gaan weer terug naar het westen van Curaçao (mijn favoriete deel van het eiland). In de buurt van de Grote Knip vind je Playa Forti. Playa Forti is klein, maar fijn. Het is vanwege de kleine steentjes misschien niet het perfecte strand om te liggen, maar het is wel de moeite waard om even bij het strand te stoppen.
Naast het restaurant vind je de populaire 12 meter hoge klif van Curaçao waar de avonturiers onder ons vanaf kunnen springen. Vanaf beneden lijkt 12 meter niet hoog te zijn, maar als je eenmaal boven staat…
- Entree: je betaalt geen entree om op dit strand te komen.
- Kosten strandbed: zoals gezegd is het een ongerept stukje Curaçao. Er liggen geen strandbedden op dit strand.
- Faciliteiten: boven het strand een klein restaurant en een klif waar je naar beneden kunt springen.
9 | Playa Grandi – Westpunt
Playa Grandi is geen strand waar je een hele dag gaat vertoeven. Het is klein, er liggen veel losse stenen en comfort is ver te zoeken. Desondanks is het wel een prachtige plek. Alleen al de weg richting het strand is omgeven met prachtige bomen, waardoor het leuk is om Playa Grandi te bezoeken.
Playa Grandi wordt vooral gezien als een bekende plek om te snorkelen. Hier ga je tijdens het snorkelen gegarandeerd schildpadden spotten. Op het strand ligt een kleine pier waar vissers samen komen om vissen te fileren. Overgebleven resten worden in het water gegooid en dat is voedsel voor schildpadden en ook meteen de reden dat je gegarandeerd een schildpad gaat zien.
- Entree: je hoeft op Playa Grandi geen entree te betalen.
- Kosten strandbed: er liggen geen strandbedden op dit strand.
- Faciliteiten: er zijn nauwelijks tot geen faciliteiten.
10 | Draaibooibaai – Sint Willibrordus
Naast Porto Marie vind je Draaibooibaai.
Een rustig en klein strand met ongerepte natuur en de perfecte plek om tot rust te komen!
- Entree: je hoeft geen entree te betalen.
- Kosten strandbed: je betaalt bij de bar een borg over je strandbed.
- Faciliteiten: douches, toiletten en parasols waar je gebruik van kunt maken.
11 | Kokomo Beach – Grote Berg
In de omgeving van Grote Berg en Saint Michel ligt Kokomo Beach. Dit is net als veel andere stranden een prachtig strand en een bekende plek vanwege Full Moon. Dit is een maandelijks terugkerend feest waar veel jongeren naar toe trekken.
- Entree: entree is gratis voor dit strand, maar je mag geen eigen eten en/of drinken meenemen.
- Kosten strandbed: voor een strandbed betaal je 7,50 gulden.
- Faciliteiten: een restaurant, toiletten, douches en een duikschool.
12 | Santa Barbara – Nieuwpoort
Het strand van Santa Barbara is een groot paradijs. Hier is overduidelijk goed geld geïnvesteerd en hier komen voornamelijk Amerikaanse toeristen op af. Om op dit strand te komen moet je een behoorlijke entree betalen, toch is dit voor een keer de moeite waard.
Het is een lang en uitgestrekt strand waar je goed tot rust te komen. Grote kans dat je als een van de weinigen op het strand ligt. En terwijl je ligt te vertoeven kun je kijken naar de prachtige boten die via de baai van en naar het Spaanse water varen.
Ben je klaar met zonnen en wil je iets van het resort bekijken? Loop dan zeker even een rondje over het resort en vraag jezelf af hoeveel geld het moest kosten om hier op vakantie te gaan.
- Entree: je betaalt bij de toegangspoorten van het resort 25 gulden per auto én 15 gulden per persoon. Dit lijkt veel geld (en in verhouding met andere stranden is het veel geld), maar je betaalt naast entree meteen geld voor het strand, je strandbedje en andere faciliteiten. Daarnaast krijg je bij de toegangspoorten een voucher die je kunt gebruiken in het restaurant van het resort waarmee je de 25 gulden die je voor je auto hebt betaald van je rekening kan halen.
- Kosten strandbed: kosten voor je strandbed betaal je al bij de toegangspoorten van het resort.
- Faciliteiten: restaurants, je kunt een kajak-/snorkeluitrusting krijgen, een balletje slaan op de golfbaan of beachvolleyballen.
13 | Karakter – Sint Willibrordus
Een andere parel en een van mijn favoriete stranden is Karakter in Sint Willibrordus. Dit is wederom een plek waar je onbewust volledig tot rust gaat komen. Alleen de route via het Coral Estate Resort richting het strand is al de moeite waard.
Op dit resort kun je ervoor kiezen om bij het zwembad of bij het strand te gaan liggen. Bij het zwembad kun je plaats nemen aan de bar en een duik nemen in het door de zon verwarmde infinity pool.
Loop je de trap naar beneden, dan kom je op het strand van Karakter. Alhoewel, ik mag het eigenlijk geen strand noemen. Het is een aangemaakt strand waarbij je alleen via een trap in het water kunt komen. Maar dat mag de pret zeker niet bederven!
Of je je nu laat bedienen op het strandbedje of een plaatsje zoekt in het restaurant, het eten en drinken is overheerlijk! Van alle horecagelegenheden op Curaçao heeft Karakter een geweldige indruk op mij gemaakt.
- Entree: gratis.
- Kosten strandbed: voor een strandbed betaal je 6 gulden.
- Faciliteiten: er is een bar, een restaurant, een duikschool en er zijn toiletten en douches.
14 | Blue Bay – Piscadera
In de omgeving van Piscadera ligt het Blue Bay Resort. Dit is een geweldig onderhouden resort waar je goed tot rust kunt komen.
Het strand heeft weinig woorden nodig. Het is een typisch Caribisch strand met palmbomen, wit zand en azuurblauw water.
- Entree: als je niet op dit resort verblijft, dan betaal je 15 gulden entree. Hiermee betaal je meteen voor je strandbed.
- Kosten strandbed: deze betaal je bij aankomst op het resort.
- Faciliteiten: toiletten, douches, restaurants, winkeltjes en meer.
15 | Klein Curaçao
And last but not least: Klein Curaçao. Op ongeveer 1,5 uur varen van het grote Curaçao kom je op het onbewoonde eiland van Klein Curaçao. Hier is vanwege de weerkaatsing van de zon op het witte strand en het blauwe water een zonnebril een must.
Wat je allemaal kunt doen op Klein Curaçao? Op het eiland staat een oude vuurtoren en een wrak van een schip. Verder kun je hier snorkelen en natuurlijk genieten van het prachtige weer. Maar, en dat moet gezegd worden, de zon is erg sterk op dit eiland en een hele dag in de zon liggen wordt sterk afgeraden.
- Entree: het is een onbewoond eiland, dus we praten niet echt over entree. Wat je betaalt voor een reis naar Klein Curaçao hangt af van de organisatie waar je voor kiest. Bekende organisaties die boottrips naar het eiland aanbieden zijn BlueFinn Charters en Mermaid.
- Kosten strandbed: ook dit verschilt. Mermaid heeft eigen strandbedjes op het strand waar je gebruik van mag maken (waar je ook voor hebt betaald). Ga je met BlueFinn Charters, dan zijn er geen strandbedjes.
- Faciliteiten: wat denk je zelf, op een onbewoond eiland? 😉 Zonder gekheid: bij Mermaid mag je gebruikmaken van het toilet op het eiland zelf. Bij BlueFinn Charters kun je naar het toilet op de boot.
Wat zijn de allermooiste stranden van Curaçao?
Van alle stranden die ik heb gezien en die ik in dit blog heb genoemd zijn Cas Abou, Karakter, Klein Curaçao en Jan Thiel mijn favoriet. Deze stranden zijn een mooie variatie van ongerepte natuur, feestjes en geweldig eten.
Ik heb op Curaçao gewerkt en ik heb alle tijd gehad om de stranden van Curaçao te ontdekken. Soms bezocht ik uit gemak de commerciële stranden. Andere keren gingen we op avontuur en bezochten we bewust de niet-commerciële stranden.
Maar uiteindelijk hebben alle stranden hetzelfde gemeen: blauw water, witte stranden en een gemoedelijke, vriendelijke en ontspannen sfeer.
Belangrijk: check altijd de actualiteit
Dit blog is geschreven in juni 2020 en ik heb het blog geüpdatet in juli 2021. De informatie die in dit blog is verwerkt is gebaseerd op de situatie in 2021. Er bestaat een kans dat de informatie in dit blog niet meer gelijk staat aan de huidige gang van zaken op Curaçao. Denk bijvoorbeeld aan de entreeprijzen of de faciliteiten van een strand.