Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Alles wat je moet weten over Klein Curaçao

Wat kun je doen op Klein Curaçao?
DEEL

Curaçao is een prachtig paradijs en veel mensen hebben een vakantie op Curaçao op hun bucketlist staan. Maar wist je dat Curaçao nog een klein broertje heeft? Op ongeveer anderhalf uur varen en 10 kilometer van het grote eiland Curaçao ligt het het kleine onbewoonde eiland Klein Curaçao. Het eiland is slechts 3 km² groot en wordt dagelijks druk bezocht door toeristen en de lokale bevolking die gebruik maken van de dagtochten naar het eiland.

Vandaag de dag staat Klein Curaçao bekend als een tropisch paradijs op de Caraïben, maar het heeft door de slavenhandel ook een hele tragische geschiedenis. Het is belangrijk om deze tragische geschiedenis in je achterhoofd te houden als je het eiland bezoekt.

Hieronder een aantal feiten over het prachtige eiland met een rauwe achtergrond.

Zieke slaven op Klein Curaçao

De West- Indische Compagnie heeft vele slaven vanuit Afrika naar Curaçao gebracht. Voordat deze op het ‘vaste’ land kwamen werden de zieken eruit gehaald en zijn deze in quarantaine gezet op Klein Curaçao. Op Klein Curaçao, in het noordwesten van het eiland, zijn nog steeds overblijfselen te zien van dit quarantainegebouw.

Slaven die de zeereis niet hebben overleefd werden op Klein Curaçao begraven. In het zuidelijke deel van het eiland zijn deze graven gevonden.

Een krokodil op Klein Curaçao

In 1932 is er een krokodil op Klein Curaçao gevonden. Krokodillen vind je normaal gesproken niet op Curaçao maar door een hevige storm is deze krokodil vanaf Venezuela op het eiland beland. De toenmalige eilandbewoners hebben gebruik gemaakt van deze krokodil. Ze hebben hem namelijk gedood en vervolgens opgegeten.

Boottrips naar Klein Curaçao

> Rechts op de foto zie je de catamaran waar ik de eerste keer mee naar Klein Curaçao ben gegaan.

Fosfaatwinning op Klein Curaçao

Klein Curaçao was vroeger een paradijs voor vogels. Al deze vogels produceerden heel wat uitwerpselen, genaamd guano. Dit mengde zich in de grond met kalksteen en dat leverde fosfaat op!

In de negentiende eeuw werd ontdekt dat het een goede meststof was voor de landbouw. In de Verenigde Staten en Europa ontstond er een grote vraag en daarom werd er op veel eilanden grondig gezocht naar fosfaat.

John Godden was de eerste die op Klein Curaçao beroep heeft gedaan op al het fosfaat in de toentertijd heuvelachtige grond van het eiland. In 1871 heeft hij aan de Curaçaose overheid gevraagd of hij het eiland mocht gebruiken voor fosfaatwinning.

Dat mocht, waardoor hij tussen 1871 en 1885 tientallen tonnen fosfaat vervoerde van Klein Curaçao naar Engeland.

Geboren worden op Klein Curaçao

Een wel hele bijzondere geboorteplek voor Ivanon Coffie. Hij is namelijk geboren op 16 mei 1977 op het onbewoonde eiland Klein Curaçao. Ivanon Angelino Coffie is tegenwoordig een Nederlandse honkbalspeler.

Veranderingen door fosfaatwinning op Klein Curaçao

Voor de fosfaatwinning was Klein Curaçao een heuvelachtig eiland. Echter, nadat alles was afgegraven zijn de heuvels volledig verdwenen. Het eiland werd hierdoor 3 meter lager en dat heeft voor problemen gezocht voor de schippers. Het eiland was namelijk moeilijk te zien!

De vuurtoren op Klein Curaçao

Klein Curaçao wordt net als Curaçao zelden getroffen door zware orkanen. Toch zijn er in het verleden enkele orkanen geweest die veel schade hebben aangericht. Zo heeft een orkaan in 1877 de vuurtoren op Klein Curaçao volledig verwoest.

Daarom werd er besloten om de nieuwe vuurtoren, de vuurtoren die er nu nog staat, in het midden van het eiland te bouwen. Tegenwoordig is de vuurtoren buitengebruik en dient het als monumentale ruïne.

De vuurtoren op Klein Curaçao

> De verlaten vuurtoren op Klein Curaçao.

De gevolgen van fosfaatwinning op Klein Curaçao

Zoals gezegd is Klein Curaçao door de fosfaatwinning zijn heuvels kwijtgeraakt en is het erg vlak geworden. Dat heeft voor problemen gezorgd.

Helemaal omdat de vuurtoren op een Franse kaart in het uiterste westen werd getekend. Deze Franse kaart is echter nooit aangepast nadat de vuurtoren werd verwoest door de orkaan en daardoor is verplaatst naar het midden van het eiland.

Doordat het eiland moeilijk was te herkennen en de Franse kaart niet actueel was bijgewerkt ontstonden er misverstanden op zee. Hierdoor zijn er in die tijd veel boten op Klein Curaçao gestrand.

Het gestrande schip op Klein Curaçao

Veel van de gestrande schepen op Klein Curaçao zijn opgeruimd, op eentje na.

In de jaren ’60 is een olieschip onder de naam Maria Bianca Guidesman gestrand op Klein Curaçao. Dit roestige wrak ligt er nog steeds en is fascinerend om te bekijken als je Klein Curaçao gaat bezoeken.

Naast dit schip zijn er nog 2 wrakken van kleinere boten te vinden.

Het Duitse vrachtstip Magdalena

In 1934 is er een groot Duits vrachtschip gestrand aan de noordkant van het eiland. Dit gigantische schip heeft een aantal weken vastgelegen en is uiteindelijk met meerdere sleepboten losgetrokken.

Schildpadden op Klein Curaçao

Klein Curaçao is een bekende nestplaats voor schildpadden. De zeeschildpadden die geboren zijn op Klein Curaçao komen jaarlijks terug naar hun geboortestrand om hun soort voort te planten.

Neem dus sowieso je snorkelset mee, want de kans is groot dat je schildpadden gaat spotten!

De scheepswrak op Klein Curaçao

> Het aangespoelde schip op Klein Curaçao.

Zeeziekte onderweg naar Klein Curaçao

Klein Curaçao is een prachtig eiland met een lang uitgestrekt strand. Je komt even los van de buitenwereld en kunt optimaal genieten van het warme weer op het eiland. Wat je alleen niet mag onderschatten is de zeeziekte

Het is absoluut geen gegeven dat je last gaat krijgen van zeeziekte, maar houd er wel rekening mee. Het hangt sterk van de situatie op zee af. Ik ben tweemaal naar Klein Curaçao geweest en de eerste keer was er niks aan de hand, terwijl ik de 2e keer gematigd last had van zeeziekte.

Het had sowieso te maken met het feit dat bij mijn 2e trip de zee ruwer was dan tijdens de eerste keer.

Het had echter ook te maken met de boot. De eerste keer ben ik met de Blue Finn Charters naar Klein Curaçao gevaren. Zij verzorgen boottrips op een catamaran. Catamarans staan erom bekend stabieler op het water te liggen waardoor de golven gemakkelijker gedempt worden.

Blue Finn Charters en Mermaid Boottrips: de verschillen

De 2e keer ging ik met Mermaid Boottrips en zij verzorgen trips naar Klein Curaçao met een stevigere en grotere boot. Deze boot kan de golven niet splitsen, zoals de catamaran dat wel kan, en vaart letterlijk in het ritme van de golven. Hierdoor kun je mogelijk iets meer last krijgen van zeeziekte.

Maar let op: dit is geen goede of foute review over Blue Finn Charters en Mermaid Boottrips. Tijdens mijn trip met Mermaid waren de golven beduidend sterker dan tijdens mijn trip met Blue Finn Charters. Feit blijft dat beide boottrippen uitstekend zijn georganiseerd en ik ze beide van harte kan aanbevelen. De kans op zeeziekte is relatief laag, maar wel aanwezig. Houd dat met welke boot dan ook in je achterhoofd!

De heenweg is anders dan de terugweg

Op de heenweg vaar je normaal gesproken tegen de golven in. Hierdoor gaat de boot schommelen en kun je last krijgen van zeeziekte.

Op de terugweg vaar je echter met de golven mee en daardoor gaat je evenwichtsorgaan niet op de hobbel. De terugweg ga je gegarandeerd geen last krijgen van zeeziekte.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Curaçao:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + negen =