4 redenen waarom jij een tijdje in het buitenland wilt werken en wonen

Werken en wonen in het buitenland: de levenslessen

Het is hartstikke spannend om voor een (on-)bepaalde tijd in het buitenland te gaan wonen en te werken (of stage te lopen). Het is echter die spanning wat het tot een belangrijke drijfveer maakt om naar het buitenland te vertrekken.

Ik heb persoonlijk 2 mooie ervaringen in het buitenland mogen meemaken. Zo heb ik op Curaçao en in Frankrijk gewoond. Van de jonge jaren dat ik op deze aardkloot leef, zijn het bij uitstek de mooiste periodes uit mijn leven geweest.

Voor veel jongeren staat een buitenlands avontuur hoog op het lijstje. We leven in een generatie waar deze mogelijkheden voor het oprapen liggen. Veel jongeren werken in de zomer op campings in Spanje of Frankrijk, werken 4 maanden op de pistes in Oostenrijk, doen vrijwilligerswerk in Afrika, gaan als Au Pair aan de slag in Australië of gaan, zoals ik dat ook heb gedaan, werken op één van de Caribische eilanden: Aruba, Bonaire of Curaçao.

Maar waarom zou je dat eigenlijk gaan doen? Het voelt ongemakkelijk, het is spannend, het is onbekend en je moet jouw vrienden, familie, huisdieren en jouw favoriete koffiezaak in de stad allemaal achter je laten. Wat is daar nou leuk aan?

Curaçao: het ideale eiland om te gaan werken

Ik heb op Curaçao bij Zanzibar Beach & Restaurant gewerkt. Dit is een hippe strandtent op het Jan Thiel resort. Ik werkte hier achter de bar, op het strand en in het restaurant. Als je hard wilt leren werken, dan kan ik je aanraden om bij Zanzibar te gaan werken.

Curaçao schrikt veel jongeren af. Het is 9 uur vliegen van het vertrouwde Nederland en dat lijkt voor veel jongeren een brug te ver. Maar juist Curaçao is het eiland waar je enigszins in je comfortzone kunt blijven, omdat je hier de hele dag door Nederlands kunt blijven praten.

Je wordt gegarandeerd goed opgevangen door andere jongeren die allemaal hetzelfde avontuur zijn aangegaan als jou en dat geeft meteen veel geborgenheid. Dat is belangrijk, want je wilt je op je gemak voelen als je in een nieuw land aankomt.

Frankrijk: het land waar ik veel van heb geleerd

Na Curaçao raakte ik snel verveeld in Nederland. Ik woonde weer thuis, liep door dezelfde stad als alle jaren daarvoor en als snel kreeg ik de behoefte mijn koffers te pakken en te vertrekken. Ik hecht veel waarde aan mijn geboortestad, familie en vrienden, maar ik vond het leven niet verfrissend. Het was tijd om een nieuw avontuur op te zoeken.

Mijn allergrootste leerproces uit mijn tijd in Frankrijk is het primitieve leven geweest. Ik woonde in de bergen in het dorp Allemond van pakweg 1000 mensen. Op een pizzeria, bakker, apotheek en tabakshop na is er werkelijk niks te beleven. Het enige wat er viel te beleven was het feit dat er niks te beleven viel. En dat is een verademing geweest, want ik heb mij nergens zo verbonden gevoeld met de natuur als in Frankrijk.

We hadden in Frankrijk beperkt WiFi, moesten het doen met een kleine club collega’s, ik werd in het diepe gegooid met de Franse taal en ik leerde de bergen van top tot teen kennen. Ik heb aan trailrunning gedaan, prachtige wandelingen gemaakt en genoten van de stilte zodra de nacht was aangebroken.

Het was écht geweldig en tot op de dag van vandaag mis ik het leven in de natuur en de bergen. Ik geloof heilig dat de natuur alles is wat de mens nodig heeft en dat ga je pas begrijpen als je het hebt meegmeaakt.

Werken en wonen in het buitenland: de levenslessen
> Curaçao was mijn eerste grote buitenlandse avontuur voor langere tijd.

Waarom is werken in het buitenland leuk?

In deze blog behandel ik 4 redenen waarom jij in het buitenland moet gaan wonen en werken. Als je kriebels én spanning ervaart, dan weet je dat je goede keuzes maakt. De kriebels zijn de verlangens, de spanning zijn alle levenslessen. Door de spanning tegemoet te lopen ervaar je later je verlangens.

En dat zijn herinneringen en lessen die niemand je meer afpakt.

Reden 1: spanning hoort bij het leven en geeft je interessante lessen

Ik vond mijn avontuur op Curaçao ontzettend spannend. De spanning gleed van mij af toen ik in het vliegtuig zat, maar in de voorbereidende weken heb ik met regelmaat mijn hoofd geschud en mij afgevraagd wat ik ging doen.

Spanning hoort bij het leven en dat kan erg ongemakkelijk en onplezierig zijn. Routine en voorspelbaarheid horen echter ook in het leven en ik had meer moeite met de dagelijks sleur, dan dat ik moeite had met de spanning voor het Curaçaose avontuur.

Achteraf gezien heb ik veel geleerd van de spanningen. Ik heb met mijzelf geworsteld om er uiteindelijk sterker van terug te komen. Ik moest mijn gezin, mijn eigen bed, vrienden en alle andere dingen waar ik veel waarde aan hecht achter mij laten en dat was lastig. Ik ben er echter een volwassen man van geworden en heb een positief zelfbeeld gecreëerd door dicht bij mijzelf te blijven en een moedige beslissing te maken.

Van zowel Curaçao als Frankrijk (als alle avonturen die nog komen gaan) durf ik stellig te beweren dat het de mooiste periodes uit mijn leven zijn geweest tot nu toe. Ik ben daardoor trots en blij met mijzelf dat ik dit pad in het leven heb gekozen en mij niet heb laten lijden door doemscenario’s.

Reden 2: wonen en werken in het buitenland maakt je zelfstandig

Daar sta je dan.. op Schiphol. Niet dat Schiphol vreemd voor mij was, maar ik was jong en ik was alleen. Ik ging naar Curaçao en ik had niemand om op terug te vallen. Ik moest op tijd bij mijn vliegtuig zijn, mijzelf voorzien van eten en mijzelf vermaken in een 9 uur durende vlucht.

Curaçao was onbekend, het was er warm, maar ik moest wel uitzoeken hoe ik bij mijn nieuwe huis terecht zou komen. Ik heb kennis moeten maken met mijn huisgenoten, ben voor het eerst op het eiland naar een supermarkt gegaan en de volgende dag moest ik aan een huurauto zien te komen.

Ik reed voor het eerst naar mijn werk, moest een maand later mijn salaris ophalen bij de plaatselijke bank. Ik kreeg veel nieuwe verantwoordelijkheden over mijn financiële situatie en heb daar veel van geleerd.

De grootste les van alleen reizen is dat het fijn is om met jezelf te leven. Een gedachten die ik voor die tijd niet altijd van mijzelf had.

Zelfstandigheid in Frankrijk

Door mijn avonturen op Curaçao werd het avontuur in Frankrijk een stuk makkelijker. De levenslessen in Frankrijk waren niet te vergelijken met de levenslessen op Curaçao.

De bergen van Frankrijk hebben mijn zelfstandigheid versterkt. In Nederland en op Curaçao liggen activiteiten om de hoek en is het makkelijk om van de verveling te vluchten. In Frankrijk was dat een ander verhaal en werd ik juist geconfronteerd met verveling.

Vanwege het primitieve leven in de bergen moest ik leren leven met de kleine dingen van het leven. Steeds vaker ging ik met mijzelf op pad door in de bergen te gaan wandelen of te fietsen. In het begin vond ik dat soms tergend saai, maar later kon ik de kleine dingen waarderen.

Een fijn en uitdagend leven liggen voor praktisch 100% in jouw cirkel van invloed. Jij kunt bepalen wat je met jouw leven wilt gaan doen, wie je in het leven wilt omarmen en waar je afscheid van wilt nemen. Zelfstandigheid maakt je verantwoordelijk en ik kreeg hierdoor veel meer respect voor mijzelf.

Werken en wonen in het buitenland: de levenslessen
> Frankrijk was mijn tweede grote buitenlandse avontuur voor langere tijd.

Reden 3: wonen in het buitenland vergroot jouw referentiekader

Nederland is een hartstikke mooi en uniek land. Ik kan oprecht zeggen dat ik blij ben om Nederlander te zijn en ik vind het in veel opzichten een voorrecht dat ik hier ben geboren. Voornamelijk omdat ik mij hier geen zorgen hoef te maken over eten en drinken, ik genoeg geld verdien om eten en drinken te kopen en mijn huis te betalen en ik de mogelijkheden heb om leuke dingen te gaan doen.

Maar net als dat ieder nadeel zijn voordeel heeft, heeft ieder voordeel ook zijn nadeel. De ongekende luxe van Nederland is niet de standaard luxe op aarde. Voornamelijk op Curaçao ben ik erachter gekomen hoe welvarend we zijn in Nederland. Als je naar Curaçao op vakantie gaat, dan zie je alle mooie plekken op het eiland, maar als je er 6 maanden gaat wonen, dan beleef je het eiland op een hele andere manier.

Curaçao heeft veel minder materialistische luxe dan Nederland en toch heb ik 6 maanden lang het gevoel gehad dat de Antilliaanse bevolking gelukkiger in het leven lijkt te staan dan de gemiddelde Nederlander. Op Curaçao wordt gelachen, gedanst en wordt het leven gevierd.

Ik kijk met een andere blik naar de wereld

Door in het buitenland te gaan wonen zie je meer van het leven van de lokale bevolking, dan tijdens een 7-daagse vakantie. Door er te gaan wonen ben je in zekere zin één van de locals. Het leven in een ander land is plotseling jouw leven en onbewust en bewust pas je je aan naar de standaard van dat land.

Voor een Nederlander kan dat soms confronterend zijn, omdat onze levensstandaard erg hoog ligt. De situatie in Nederland is niet te vergelijken met de situatie op Curaçao of elders op de wereld. Dat wat normaal leek en waarvan jij dacht dat het de werkelijkheid was, blijkt ineens niet normaal te zijn en onrealistisch te zijn voor andere mensen op de wereld.

In elk land wordt het leven anders geleefd en elke referentie heeft zijn voor- en nadelen, maar ten allen tijde is het goed om met deze verschillende referentiekaders geconfronteerd te worden. Hierdoor kijk je met een andere blik naar de wereld, maar ook naar Nederland. Misschien zijn er ineens elementen in Nederland die je meer kunt waarderen, of waar je je juist meer aan gaat ergeren.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door YELR (@yelr.nl)

Reden 4: het is simpelweg gaaf om in een ander land te wonen

Ik kan simpelweg niet in 1 blog beschrijven waarom je wel of niet voor (on-)bepaalde tijd in een ander land moet gaan wonen. Ergens is het ook een gevoelskwestie. Er zijn ook mensen die hier niks van willen weten en gelukkig zijn gedurende het leven in dezelfde omgeving te blijven wonen. En ook dat is prima, maar je kunt mij niet wijs maken dat je deze blog aan het lezen bent zonder achterliggende gedachten (wat het ook mag zijn).

Werken en wonen in het buitenland is gewoon kicken. Ik kan mij geen andere ervaringen herinneren die mij zo’n avontuurlijk gevoel hebben gegeven, als de ervaringen in het buitenland. De onvoorspelbaarheid, de kriebels, de cultuurverschillen, de taal, alle nieuwe mensen, het klimaat, alle persoonlijke confrontaties en nog veel meer elementen geven mij het gevoel dat ik oprecht leef.

Op Curaçao reed ik samen met mijn huisgenoot naar huis en zeiden we tegen elkaar: ”Hoe cool is het dat het normaal voelt om naar huis te rijden en nog amper stil te staan hoe gaaf het eigenlijk is?”. Het is fijn dat het normaal gaat voelen en goed om af en toe te beseffen hoe dapper en moedig de keuze is geweest.

Je leert een andere cultuur kennen

Ik heb het altijd al fascinerend gevonden dat op elke plek van de wereld anders wordt geleefd en mensen vreugde kunnen halen uit verschillende dingen. Dat is leerzaam en tegelijkertijd erg boeiend. Antilliaanse families barbecuen op de zondag met de familie op het strand, terwijl de Fransen met een uitgebreide lunch en een fles wijn bij de plaatselijke horeca te vinden zijn.

Net als dat Nederlanders gek zijn op een zomers terras, zo hebben ook de Fransen, Antillianen, Australiërs, Vietnamezen en Duitsers hun eigen saamhorige vreugdes in het leven. Het is leuk om daar onderdeel van te zijn en mee te gaan in de cultuur van een ander land.

Wonen en werken in het buitenland

Vind je in het buitenland werken net iets te spannend?

Vind je idee van in het buitenland wonen en werken tóch te spannend? Veroordeel jezelf daar niet over en zoek naar leuke alternatieven. Ik heb eerder in mijn leven op het punt gestaan om bijvoorbeeld in Spanje te gaan werken, maar merkte aan alles dat ik er niet klaar voor was. Dat vond ik lastig, maar het is goed om naar je gevoel te blijven luisteren.

Alternatieven zijn het avontuur in het binnenland. Zo heb ik ook een half jaar op Texel en een half jaar in Limburg gewoond, alvorens ik naar Curaçao en Frankrijk vertrok. Juist mijn avonturen op Texel en Limburg hebben gemaakt dat ik toe was aan het grote avontuur in het buitenland.

Het heeft veel kenmerken die je kunt vergelijken met het buitenland. Je bent alleen, leert nieuwe mensen kennen in een deel van Nederland waar anders wordt geleefd en je moet net als in het buitenland de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes.

Dat is niet alleen spannend en leerzaam, maar ook heel leuk!

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!