Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

4 redenen waarom jij een tijdje in het buitenland wil werken en wonen

4 redenen waarom jij een tijdje in het buitenland wil werken en wonen

Werken en wonen of stage lopen in het buitenland: het is een spannend en groot avontuur. Onbekende mensen, onbekende talen en andere culturen maken het een periode waar je flink uit je comfortzone moet stappen. Maar juist deze spanning maakt het een avontuurlijke periode waar je veel van leert.

Ik heb persoonlijk in totaal vier keer in het buitenland mogen wonen. Curaçao, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk waren de landen waar ik de tijd van mijn leven heb meegemaakt. Van de jonge jaren die ik hier op de wereld ben, durf ik te zeggen dat het de mooiste periodes uit mijn leven zijn geweest.

Veel jongeren trekken jaarlijks naar het buitenland toe en de mogelijkheden voor een tussenjaar zijn eindeloos. Denk aan zomerwerk op een camping in Spanje of Frankrijk, aan werken op de skipistes in Oostenrijk, aan vrijwilligerswerk in Afrika of ga als au pair aan de slag in Australië.

Maar waarom zou je dat eigenlijk gaan doen? Het voelt ongemakkelijk, het is spannend, het is onbekend en je moet je vrienden, familie, huisdieren en je favoriete koffiezaak in de stad allemaal achter je laten. Wat is daar nu leuk aan?

Werken op Curaçao: mijn ervaring

Curaçao was mijn eerste buitenlandse ervaring. Hier werkte ik bij een hippe strandbar op het Jan Thiel Resort achter de bar, op het strand en in het restaurant. Aan mijn periode op Curaçao heb ik veel te danken en ik kijk er nog steeds met goede herinneringen op terug.

Ik ben gelukkig niet vies van hard werken, want op Curaçao is het buffelen geblazen. In mijn ogen is dat een aspect dat nog weleens wordt vergeten. Natuurlijk is een buitenlands avontuur een fantastische ervaring en je mag hier optimaal van genieten, maar tussentijds moet er simpelweg hard gewerkt worden.

Wonen en werken op Curaçao heeft natuurlijk als voordeel dat er Nederlands gesproken wordt. Daarmee blijf je in zekere zin in je comfortzone en vooral een eerste keer kan dit een fijne gedachten zijn.

Werken in Frankrijk: mijn ervaring

Na Curaçao ben ik naar Frankrijk vertrokken. Er zijn natuurlijk veel redenen om in Frankrijk te werken, maar wat mij vooral is bijgebleven zijn de leerzame lessen van leven in de bergen. Hier was het leven primitief, moest ik genoegen nemen met minder en voelde ik mij fit.

Hier is mijn enthousiasme voor wintersport, trailrunning, hiken en andere avontuurlijke sporten gegroeid en ben ik de natuur een stuk meer gaan waarderen dan ik al deed. Ik heb sindsdien altijd het gevoel gehad dat een bergachtige omgeving bij me past.

Ik heb in Frankrijk in een sporthotel gewerkt*. Het lag aan de voet van de Alpe d’Huez en daardoor waren er veel wielertoeristen te vinden. Met hotelgasten die de sportieve uitdaging opzoeken werk je natuurlijk per definitie in een inspirerende omgeving. Dat deed me goed.

Curaçao en Frankrijk hebben mij het meeste verandert. Mijn periodes in Spanje en Oostenrijk waren ook geweldige periodes (vooral Oostenrijk, hier woonde ik op een hoogte van 1800 meter). Alleen door de ervaringen van Curaçao en Frankrijk kon ik gemakkelijk wennen aan het leven in Spanje en Oostenrijk.

Werken en wonen in het buitenland: de levenslessen
> Curaçao was mijn eerste grote buitenlandse avontuur voor langere tijd.

Werken en wonen in het buitenland: 4 redenen

In dit blog neem ik je mee naar vier redenen waarom je in het buitenland moet gaan wonen en werken. Zoals je weet zijn deze redenen onderbouwd op basis van mijn eigen woon- en werkervaringen in een ander land.

Werken en wonen in het buitenland maakt je enthousiast en is spannend tegelijkertijd. Het enthousiasme is je verlangen, de spanning zijn de levenslessen. Door de spanning tegemoet te gaan ervaar je later nog meer enthousiasme.

En dat zijn herinneringen die niemand je kan afpakken.

Reden 1: spanning hoort bij het leven en geeft je interessante lessen

De voorbereidingen op mijn periode naar Curaçao vond ik spannend. Ik wist niet wat ik kon verwachten en ik heb mij soms afgevraagd of het wel écht een goede keuze zou zijn om naar Curaçao te gaan. Gelukkig viel de spanning weg toen ik eenmaal in het vliegtuig zat.

Spanning hoort bij het leven en dat kan erg ongemakkelijk en onplezierig zijn. Routine en voorspelbaarheid horen echter ook in het leven en ik had meer moeite met de dagelijks sleur, dan dat ik moeite had met de spanning voor het Curaçaose avontuur.

Achteraf gezien heb ik veel geleerd van de spanningen. Ik heb met mijzelf geworsteld om er uiteindelijk sterker van terug te komen. Ik moest er alles voor achter laten en op dat moment voelde dat als iets groots, terwijl dat achteraf gezien natuurlijk allemaal mee valt.

Van zowel Curaçao als Frankrijk durf ik stellig te beweren dat het de mooiste periodes uit mijn leven zijn geweest tot nu toe. Ik ben daardoor trots en blij met mijzelf dat ik het pad van reizen en avontuur heb opgezocht.

Reden 2: wonen en werken in het buitenland maakt je zelfstandig

Daar sta je dan, op Schiphol. Niet dat Schiphol vreemd voor mij was, maar ik was jong en alleen. Ik ging in mijn eentje naar Curaçao en had niemand om op terug te vallen. Ik moest op tijd bij het vliegtuig zijn en goed voor mezelf zorgen.

Curaçao was voor mij onbekend. Ik moest wennen aan de warme temperaturen op het eiland en eenmaal geland moest ik uitvogelen hoe ik bij mijn toekomstige huis zou komen. Thuis heb ik mijn nieuwe huisgenoten ontmoet, ging ik voor het eerst naar de supermarkt en heb ik een huurauto moeten regelen.

Al deze onschuldige en alledaagse handelingen hebben mij zelfstandig gemaakt. In plaats van dat er voor mij gezorgd werd, moest ik voor mijzelf zorgen.

Zelfstandigheid in Frankrijk

Door mijn avonturen op Curaçao werd het avontuur in Frankrijk een stuk makkelijker. Ik had immers al ervaringen opgedaan met werken en wonen in het buitenland. De levenslessen in Frankrijk waren echter niet te vergelijken met de levenslessen op Curaçao.

De bergen van Frankrijk hebben mijn zelfstandigheid verbeterd. Daar waar in Nederland en op Curaçao afleidingen in elke hoek van de straat liggen, daar word je in een klein en afgelegen dorp in de Franse Alpen geconfronteerd met de rust van de bergen.

Ik heb veel geleerd van het primitieve leven in de bergen. Je kunt namelijk veel meer genoegen nemen met minder. In het begin ligt verveling op de loer, maar door de weken heen wist ik mijzelf steeds beter te vermaken. Ook dat maakte me zelfstandig. Ik had geen externe factoren nodig om een leuke dag te hebben.

Werken en wonen in het buitenland: de levenslessen
> Frankrijk was mijn tweede grote buitenlandse avontuur voor langere tijd.

Reden 3: wonen in het buitenland vergroot je referentiekader

Laten we eerlijk zijn, het is een voorrecht om in Nederland geboren te worden. We zijn een welvarend en georganiseerd land en je bent over het algemeen erg vrij om het leven in te delen zoals jij dat voor je ziet. In Nederland mag je dromen over je toekomst en heb je de kans om je dromen waar te maken.

In Nederland kun je een baan vinden en een goed salaris verdienen om maandelijks rond te komen. Voedselvoorzieningen zijn altijd in de buurt en we hebben het geld en de mogelijkheden om leuke dingen te doen in ons leven (denk aan reizen).

Wonen en werken in het buitenland verandert je referentiekader. Je ziet namelijk dat de luxe in Nederland ook zijn nadelen heeft. Net als dat het enorm veel voordelen heeft als je de situatie vergelijkt met andere landen op de wereld.

Als ik kijk naar mijn ervaringen op Curaçao, dan had ik het gevoel dat Antillianen gelukkiger in het leven kunnen staan dan veel Nederlanders. En dat terwijl de levenskwaliteit in Nederland op het oog een stuk beter lijkt te zijn.

Je gaat anders naar de wereld kijken

Door in het buitenland te gaan wonen zie je veel meer van het leven van de lokale bevolking. Ineens ben je onderdeel geworden van de lokale gemeenschappen en heb je je aan te passen aan de standaarden van dat land.

Dat kan confronterend zijn. Dat wat normaal leek en waarvan je dacht dat het de werkelijkheid was, blijkt ineens geen werkelijkheid te zijn in een ander land.

Het is denk ik goed om je referentiekader te vergroten. Om in te zien dat de manier van leven in Nederland slechts een onderdeel is van alle andere manieren op de wereld. En allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen.

Reden 4: ervaringen en herinneringen zijn dierbaar

Er zijn veel redenen op te noemen om te bevestigen dat werken en wonen in het buitenland ontzettend leerzaam en leuk is, maar voor mij gaat het voornamelijk om de ervaringen en herinneringen die ik in het leven maak.

In mijn buitenlandse ervaringen heb ik fantastische dingen meegemaakt. Ik heb veel van de wereld mogen zien tot nu toe, ik ben mijzelf beter gaan leren kennen, ik heb geweldige nieuwe mensen ontmoet en heb geweldige ervaringen opgedaan.

Het zit hem allemaal in het avontuur, de onvoorspelbaarheid, de cultuurverschillen, de talen, het klimaat, de persoonlijke lessen en zoveel meer elementen die voor mij erg belangrijk zijn.

Wonen en werken in het buitenland

Vind je in het buitenland werken nog te spannend?

Vind je het idee van werken en wonen in een ander land nog iets te groot? Dat begrijp ik maar al te goed. Ik heb in het begin ook nee gezegd tegen buitenlandse avonturen, omdat ik er simpelweg nog niet klaar voor was.

Ik ben toen echter wel naar leuke alternatieven gaan zoeken. Zo kan het erg leuk zijn om voor een tussenjaar in Nederland te gaan. Zo heb ik ook een half jaar op Texel en een half jaar in Limburg gewoond en ontdekte ik andere plekken van Nederland en leerde ik een hoop nieuwe mensen ontmoeten.

Het is in veel opzichten te vergelijken met een avontuur in het buitenland. Toch ken je je eigen land, kun je gemakkelijk een paar nachten terug naar je familie en kun je gewoon Nederlands blijven praten. Daarmee kan het een ideale stap zijn om later in de toekomst voor het grote buitenlandse avontuur te gaan.

* Dit blog bevat een affiliate link van Booking.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.