Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug

Wat is een goede ski-jas?

Wat is een goede ski-jas?
DEEL

Ga jij deze winter op wintersport en ben je begonnen om alle voorbereidingen te treffen? Als je op wintersport gaat, dan moeten er aan veel dingen gedacht worden. Naast alle materialen moet je goede kleding kopen als je op wintersport gaat.

Misschien wel het allerbelangrijkste waar je rekening mee moet houden als je op wintersport gaat, is dat je een een kwalitatieve en warme ski-jas en skibroek draagt. In dit blog gaan we dieper in op de een goede ski-jas. Waarom is een goede ski-jas belangrijk en wat is een goede ski-jas?

Het is belangrijk om te zeggen dat we het met een ski-jas in het algemeen over wintersport hebben. Een ski-jas is niet alleen voor het skiën. Het is een overkoepelende naam voor meerdere sporten binnen de wintersport. Zo kan een ski-jas ook gedragen worden als je gaat snowboarden.

Waarom is een goede ski-jas belangrijk?

Wintersporten doe je in de sneeuw en in de gebieden waar sneeuw ligt is het koud.

Daarnaast ben je tijdens het skiën of snowboarden ook nog hoog in de bergen en de gevoelstemperatuur ligt hier altijd lager. Een goede ski-jas biedt warmte wanneer je gaat skiën of snowboarden.

Een ski-jas heeft ook een beschermende functie. Een ski-jas heeft extra dik materiaal en beschermd je in lichte mate voor alles wat je op een piste tegenkomt wanneer je komt te vallen.

> Lees ook: Wat is een goede skibroek?

Wat is een goede ski-jas?

Een ski-jas kopen: dit maakt een jas een goede ski-jas

Wat zijn de kenmerken van een goede ski-jas? Waarom zou je net iets meer geld investeren in die ene ski-jas?

Een ski-jas moet ademend zijn

Ten opzichte van een normale winterjas ben je in een ski-jas met een actieve sport bezig. Hierdoor transpireer je sneller. Een goede ski-jas zorgt ervoor dat transpiratievocht kan worden afgevoerd. Een ski-jas mag niet te strak op het lichaam zitten en moet ademend zijn.

Een ski-jas moet lichaamswarmte vasthouden

Doordat je met een actieve sport bezig bent krijg je het sneller warm. Een ski-jas gebruikt deze lichaamswarmte en houdt de warmte vast. Zoals hierboven al vernoemd wordt alle transpiratievocht afgevoerd.

Ski-jassen moeten waterdicht zijn

Het weer in de bergen kan continue veranderen en het is belangrijk dat jouw ski-jas daartegen bestemd is. Het materiaal van een ski-jas is steviger waardoor hij jou kan beschermen tegen een val, maar ook tegen hevige regenval en sneeuwval.

Hoe weet je zeker of een jas waterdicht is? Je moet dan de waterkolom van je jas checken. Hoe hoger de waterkolom, hoe meer de jas waterdicht is. Houdt altijd een minimale waterkolom van 5.000 – 10.000 millimeter aan.

Veel jassen hebben een coating waardoor regendruppels meteen van de jas afglijden.

Ski-jassen moeten winddicht zijn

Boven in de bergen kan het hard waaien en de wind kan erg guur zijn. Tijdens het skiën of snowboarden zelf heb je daar niet altijd last van, maar op de momenten dat je in de skilift zit of op een skilift moet staan wachten kan dat erg vervelend. Je wilt hier tegen beschermd zijn.

Een goede ski-jas is winddicht en houdt alle koude lucht uit je jas. Op een ski-jas worden membranen aangebracht om de jas winddicht te maken. Het bekendste membraan is het GORE-TEX membraan.

Houdt ook goed rekening met de ritsen van de jas. Als ritsen worden afgesloten met een rubberachtige laag, dan houdt dit de wind tegen en kan er geen wind via de ritsen naar binnen komen.

Handige features in een ski-jas

Dit moet een goede ski-jas óók hebben

Naast de bescherming die een ski-jas heeft te bieden hebben veel ski-jassen ook handige features.

Een sneeuwvanger

Zelf vind ik een sneeuwvanger in mijn ski-jas heel belangrijk. Een sneeuwvanger is een elastische band in de binnenkant van een ski-jas en zorgt ervoor dat het sneeuw niet in jouw ski-jas terechtkomt.

Een vakje voor je skipas

Een goede ski-jas heeft een vakje om je skipas in op te bergen. Hierdoor kun je gemakkelijk toegang krijgen tot de skiliften en hoef je niet de hele tijd je skipas op te zoeken.

Ventilatieritsen

Ski-jassen houden je lekker warm; maar bij een strak blauwe lucht kunnen ski-jassen ook té warm zijn. Een goede ski-jas heeft daarom ventilatieritsen. Hierdoor kun je overbodige warmte laten ontsnappen.

Opbergvak voor je skibril

Ga je op de piste een pizza eten of tijdens de après-ski een lekker biertje drinken? Stop je dure skibril in het opbergvakje van je ski-jas en raak de bril niet kwijt.

Elastische manchetten

Ook via de mouwen kan sneeuw gemakkelijk in je ski-jas terechtkomen. Met elastische manchetten is dit probleem opgelost.

Een ander woord voor elastische manchet is een aansluitende mouw. Een aansluitende mouw zorgt in combinatie met handschoenen dat er geen sneeuw in je ski-jas terechtkomt.

Waar kun je een goede ski-jas kopen?

Een goede ski-jas koop je niet bij Bol.com. Je moet een ski-jas aantrekken en passen en er een gevoel bij krijgen.

Voor een kwalitatieve ski-jas kun je het beste naar de winkel gaan. Bekende winkels om een ski-jas te kopen zijn winkels als de Decathlon, Bever en de Herqua Sports.

Meer informatie nodig over wintersport?

We hebben meer geschreven over wintersport:

#YELR
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 − 14 =