Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

12 leuke en avontuurlijke outdoor activiteiten in Nederland

De leukste outdoor activiteiten in Nederland

Voor een avontuurlijke outdoor activiteit hoef je niet ver te reizen. Vaak reizen we naar de Franse Alpen of naar Schotland om daar te gaan hiken, maar ook in Nederland kun je je prima vermaken.

Waarom zou je komende zomer niet naar een onbekend deel van Nederland afreizen om daar een leuke accommodatie op te zoeken en samen met je vrienden het avontuur op te zoeken?

In dit blog deel ik de mogelijkheden met betrekking tot avontuurlijke outdoor activiteiten die je in Nederland kunt ondernemen.

1 | Mountainbiken

Overal in de wereld kun je mountainbiken en Nederland is daar geen uitzondering op. Sterker nog, Nederland is door het vlakke landschap een toegankelijk mountainbike-land. Voor elk niveau zijn er leuke mountainbikeroutes door het hele land.

Een bekend mountainbikegebied is te vinden in Schoorl. Hier fiets je letterlijk door verschillende soorten landschappen. Van de heide naar de bossen en met uitzicht op de zee.

Wat te denken van mountainbiken in de Limburgse heuvels? Hier wordt je uitgedaagd door de heuvels en op sommige mountainbike paden is het klimmen geblazen.

Overal in Nederland is het mogelijk om een toffe mountainbikeroute op te zoeken in de prachtige natuurgebieden die Nederland rijk is. Heb je nog geen ervaring met mountainbiken? Dan is het tijd om je potentiële hobby te ontdekken. Er zijn genoegen redenen om te beginnen met mountainbiken!

Nog geen plannen gemaakt voor komende zomer?
Ga op reis en ontdek een deel van Nederland dat je nog niet kent.

Boek een toffe accommodatie bij Villaspot en zoek samen met je vrienden een midweek het grote avontuur op. Ga hiken in Drenthe, mountainbiken in Limburg of suppen in de Biesbosch. En als je gaat, doe het dan goed. Boek een villa en maak er een onvergetelijke tijd van.

Mountainbiken in Nederland

2 | Hiken

Zoals gezegd heeft Nederland talrijke natuurgebieden. Denk aan Het Dwingelderveld, de Sallandse Heuvelrug, de Weerribben, de Biesbosch, de heuvels in Limburg, het Waddengebied en de Veluwe en daarmee doen we andere natuurgebieden tekort door ze niet op te noemen.

In al deze natuurgebieden kun je heerlijk tot rust komen en genieten van het uitzicht door een leuke hike te maken. Wandel samen met een goede vriend of vriendin door de Nederlandse natuur en eindig de dag met een drankje in een pittoresk dorp in de buurt.

Vergeet niet om goede materialen en kleding aan te schaffen. Zo zijn goede wandelschoenen natuurlijk belangrijk als je een lange hike gaat maken. En in sommige gevallen is het ook aan te raden om met wandelstokken te wandelen.

Hiken in Nederland

3 | Suppen

Er zijn genoegen reden op te noemen om de komende zomer te gaan suppen. Nederland is daarvoor het ideale land. Met kanalen, grachten, meren, rivieren en de zee is Nederland het land van het water en dat biedt natuurlijk kansen voor stand-up paddling.

En wist je dat je bijna overal mag suppen in Nederland? Met de nadruk op bijna. Op sommige plekken mag je vanwege veiligheidsredenen niet suppen. De stroming van het water of langsvarende schepen kunnen namelijk gevaarlijk zijn.

De mooiste plekken om te suppen? Het zijn er teveel om op te noemen, maar suppen in de grachten van Amsterdam of Utrecht, op de Loosdrechtse Plassen, in de Biesbosch, bij de Kinderdijk of in Nationaal Park de Weerribben-Wieden is altijd een goed idee!

Suppen in Nederland

4 | Trailrunning

Wil je een nog actievere sport opzoeken? Ga dan hardlopen op onverharde paden in de natuurgebieden van Nederland. En geloof mij, dat is in geen velden of wegen te vergelijken met hardlopen op asfalt. De zachte demping en hardlopen door de bossen maken trailrunning tot een geweldige ervaring.

Een bekende route is de Zevenheuvelenroute op de Veluwezoom. Dit is een prachtige route van 15 kilometer lang door prachtige landschappen. Ben je na 15 kilometer nog niet klaar? Je kunt de route verlengen met een route van 7,5 kilometer!

Ook hier geldt: er zijn teveel mooie gebieden om deze allemaal op te noemen. Ik heb zelf een tijd in Limburg gewoond en ik vond het heerlijk om de Vaalserberg naar boven te rennen.. Ook Drenthe is een perfecte provincie voor trailrunning.

Trailrunning in Nederland

5 | Kitesurfen

Een extremere sport is kitesurfen. Deze sport is vooral extreem omdat het voor beginners een moeilijke sport is. Maar waarom zou je niet met je vrienden een weekend naar het water gaan om daar een les kitesurfen te volgen?

De beste plekken om te kitesurfen zijn natuurlijk de plekken met het ruige water en de wind. Denk aan het IJsselmeer, de Noordzee of in Lauwersoog bij de Waddenzee.

Let wel goed op als je gaat kitesurfen. Het is niet altijd toegestaan om altijd en overal te kitesurfen namelijk. Verdiep je goed in de actualiteiten.

Kitesurfen in Nederland

6 | Parachutespringen

Van extreem gaan we naar heel extreem, namelijk parachutespringen. Word je alleen al zenuwachtig van de gedachten om uit een vliegtuig te springen? Goed zo! Wat ons betreft een reden om een tandemsprong te boeken.

Het is door heel Nederland mogelijk om een parachutesprong te maken. Van het Drentse Hoogeveen tot Texel en van Rotterdam tot het Gelderse Teuge.

Wist je dat parachutespringen helemaal niet gevaarlijk is? Met strenge protocollen, veilige materialen en ervaren en professionele instructeurs kun je zonder zorgen uit een vliegtuig springen.

Parachutespringen in Nederland

7 | Bungeejumpen

Van extreem blijven we in extreem. We gaan namelijk bungeejumpen. Veel extremer dan dat gaat het waarschijnlijk niet worden. Je moet het zo zien: een avontuurlijke leefstijl is gezond en maakt het leven spannend.

Maar, kun je eigenlijk wel bungeejumpen in Nederland? Jazeker!

Scheveningen is de enige plek met een vaste plaats om te bungeejumpen. Je kunt dus te maken krijgen met lange aanmeldingslijsten. Houd daar goed rekening mee als je in Nederland wilt gaan bungeejumpen.

Bungeejumpen in Nederland

8 | Klimmen

Houd je van klimmen en klauteren? Misschien is een klimbos dan een leuk idee. Dit is voor zowel jong en oud een toegankelijke sport en je gaat je nog verbazen hoe spannend een klimbos gaat zijn. Want daar hang je dan, hoog in de bomen.

Door het hele land zijn leuke klimparken te vinden. Vooral in het Veluwe-gebied zijn er veel klimparken te vinden. Denk bijvoorbeeld aan Klimpark Garderen of Klimpark Veluwe.

Oké, dit is geen klimbos. Maar wist je wel dat Drenthe een boomkroonpad heeft? Hier loop je letterlijks langs de toppen van metershoge bomen. Het pad is echter maar 125 meter lang, dus combineer een wandeling over het boomkroonpad met het mountainbiken hiken.

Klimpark in Nederland

9 | Kanoën of kajakken

Zoals gezegd is Nederland het perfecte land voor avontuurlijke watersporten. Wat te denken van een meerdaagse kanotocht of kajak-tocht?

De Biesbosch is met kronkelige beekjes een geweldig gebied om te kanoën of te kajakken. Hier lijkt het alsof je in de jungle bent, een Nederlandse jungle wel te verstaan.

Met alle kanalen is Friesland ook een geweldige provincie om te kanoën of te kajakken. En ook Nederlandse-Venetië, oftewel Giethoorn, is een geweldige spot om een dag te kanoën!

Kanoën of kajakken in Nederland

10 | Surfen

Je kunt toch alleen surfen aan de oostkust van Australië of in Hawaï?

Niets is minder waar. Ook in Nederland kan gesurfd worden. Surfen is Nederland is natuurlijk niet te vergelijken met surfen in de Verenigde Staten of Australië. Je bent erg afhankelijk van de golven en de wind.

Maar als de omstandigheden perfect zijn, dan kan surfen in Nederland een leuke activiteit zijn!

Surfen in Nederland

11 | Geocachen

Heb je weleens van geocachen gehoord? Dat is te vergelijken met Pokemons vangen, maar dan net iets anders.

Tijdens een wandeling door de stad of in het bos open je de Geocaching-app en ga je opzoek naar kleine verborgen containers (ook wel geocaches genoemd).

Heb je een gecoache gevonden? Dan kun je deze afstrepen in je logboek. Het is een speelse manier om te wandelen en wandelen krijgt ineens een leuk doel.

Geocaching in Nederland

12 | Wadlopen

Je kunt ook een paar dagen naar het noorden van het land gaan om hier te gaan wadlopen. Nederlandser dan dat kan bijna niet.

Bij het wadlopen wandel je letterlijk over de Waddenzee. Hoe gaaf is het om van het vaste land naar een eiland te wandelen?

Onthoud goed dat wadlopen zonder ervaren en professionele wadlopers gevaarlijk kan zijn. Ga dit avontuur dus niet alleen aan, maar loop altijd met ervaren instructeurs!

Wadlopen in Nederland

Andere leuke outdoor activiteiten?

We hebben er twaalf opgenoemd, maar daar blijft het natuurlijk niet bij.

Er is natuurlijk nog meer te doen:

  • Wielrennen.
  • Op wintersport in een overdekte wintersporthal.
  • Op safari in eigen land.
  • Bushcraft.
  • Duiken.
  • Raften (niet zo avontuurlijk als in de bergen, maar ook in Nederland kun je raften).
  • Ziplinen in Scheveningen.
  • Kamperen.

Zo zie je maar dat je voor het avontuur niet persé naar het buitenland hoeft. Ook in het vlakke en dichtbevolkte Nederland valt genoeg avontuur te vinden.

Andere blogs over Nederland lezen?

Wij houden van Nederland! Laat je daarom inspireren door andere blogs te lezen!

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.