Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is de oorspronkelijke bevolking van Lapland?

De oorspronkelijke inwoners van Lapland

Ben je ook zo’n fan van Scandinavië? De uitgestrekte bossen, de fjorden van Noorwegen, de rust en de oude gebruiken en tradities van het vriendelijke volk. Je vindt dit allemaal terug door heel Scandinavië, maar vooral in Lapland. Maar wat was eigenlijk de oorspronkelijke bevolking van Lapland? In dit blog kun je er alles over lezen.

Waar ligt Lapland?

Je hebt vast wel eens van Lapland gehoord. De meeste mensen moeten onmiddellijk denken aan kou en sneeuw, sledehonden, rendieren en het noorderlicht. De naam doet anders vermoeden, maar Lapland is geen officieel land. Het is een gebied in het uiterste noorden van Europa.

De noordpoolcirkel gaat dwars door dit gebied heen. Het grootste deel van Lapland ligt zelfs boven de poolcirkel. Lapland is een enorm gebied dat verspreidt ligt over vier verschillende landen; Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Volgens veel mensen is het Finse deel het mooiste deel van Lapland. Hier komt ook de naam van Lapland vandaan, het Finse deel heet namelijk Lappi in de traditionele Sami taal.

De Sami; de oorspronkelijke bewoners van Lapland

De oorspronkelijke bevolking van Lapland is het volk met de naam Sami. Deze naam komt voort uit hun benaming voor Lapland, wat zij Sapmi noemen. De Sami is één van de oudste en laatste oorspronkelijke volkeren van de wereld. Het is een nomadisch volk dat grotendeels leeft van rendieren hoeden.

Het volk trekt nog steeds door het gehele gebied heen, levend van hun rendieren. Deze rendieren leven vrij door heel Lapland heen, je kunt de Sami dan ook zien als een soort herdersvolk. De Sami laten zich niet beperken door politieke of geografische grenzen. Het bevolkingsaantal van de Sami ligt rond de 80.000 personen, de meesten hiervan leven in Noorwegen.

De oorspronkelijke inwoners van Lapland

Een verdwijnende cultuur?

Oude inheemse volken spreken vaak tot de verbeelding, denk maar aan de indianen, de Maori, Inuit en de Sami. Ze hebben een lange en rijke geschiedenis en leven vaak nog enigszins volgens oude tradities. Voor veel van deze volkoren was dat lange tijd heel lastig, ook voor de Sami. Het was namelijk voor een tijd verboden voor hun om hun eigen taal te spreken en om vast te houden aan hun tradities.

Tegenwoordig gaat dat iets beter, veel Scandinaviërs beseffen dat deze cultuur niet verloren mag gaan. Toch hebben de Sami het niet makkelijk, steeds vaker worden stukken van hun land verkocht aan bedrijven die willen investeren in windenergie of grote bosbedrijven leggen grote oude bossen plat waardoor het leefgebied van de rendieren wordt aangetast.

De meeste Sami leven dan ook net als andere Scandinaviërs. Ze hebben een baan of gaan naar school en spreken hun taal nog amper. Gelukkig zijn er nog enkele Sami families die de traditie voortzetten. Ze lopen in klederdracht, hoeden hun kuddes, maken traditionele muziek en prachtig handwerk. Als je nog een echt traditioneel volk wilt zien, dan kun je maar beter snel richting Lapland gaan.

De Sami bezoeken

Wil je het Sami volk van dichtbij meemaken? Er bestaan verschillende Sami nederzettingen waar je de cultuur van dit prachtige volk kunt opsnuiven. De meeste plekken bevinden zich ver in het noorden, zoals in Inari, Utsjoki en Enontekiö in Finland.

Ook in Noorwegen kun je de Sami bezoeken, bijvoorbeeld in Alta en Karasjok. Wil je niet zo ver naar het noorden reizen, dan is Zweden een goede optie. Iets ten noorden van Idre in de provincie Dalarna bevinden zich de meest zuidelijke nederzettingen van de Sami

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.