De Caribische Zee: één van de diepste wateren ter wereld

De Caribische Zee: één van de diepste wateren ter wereld

De Caribische Zee is een zee in het Caribisch gebied. Het heeft een oppervlakte van 2 miljoen km² en een diepte van ongeveer 7 kilometer. Het staat daarmee op de 5e plaats van diepste wateren ter wereld. 

Boven de Caribische Zee staan enkel oceanen die dieper zijn, zoals de Atlantische Oceaan, de Grote Oceaan, de Indische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan. Het diepste punt is te vinden in de Kaaimantrog. Dit ligt tussen de landen Cuba en Jamaica. 

Ligging van deze zee

De zee grenst met de Atlantische Oceaan en ligt ingesloten tussen verschillende landen.

  • Ten noorden is de zee ingesloten door Cuba, Puerto Rico en Hispaniola.
  • In het oosten is het ingesloten door de Kleine Antillen. Onder de Kleine Antillen horen onderen Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao. In de Kleine Antillen zit echter een verschil tussen de Benedenwindse en de Bovenwindse eilanden. Bij een aantal Benedenwindse eilanden, zoals Curaçao, kun je beter spreken dat deze ten zuiden liggen van de Caribische Zee.
  • Verdere zuidelijke landen van de Caribische Zee zijn Venezuela, Colombia, Panama en Costa Rica.
  • En ten westen van deze zee ligt Mexico, Guatemala, Belize, Honduras en Nicaragua.
De Caribische Zee vanaf Panama gezien
> De Caribische Zee vanaf Panama gezien.

Geschiedenis op de Caribische Zee

De zee was vroeger erg berucht vanwege de piraten en boekaniers. Boekaniers waren vroeger Nederlandse, Franse en Engelse avonturiers die bepaalde Spaanse en Franse schepen aanvielen. Daarnaast was het gebied ook berucht vanwege de slavernij op suikerplantages.

De eilanden van de Caribische Zee

Het hele gebied rondt de Caribische Zee wordt het Caribisch gebied genoemd. Dit gebied kent duizenden verschillende eilanden. Veel landen in de wereld hebben in dit gebied (koloniale) eilanden liggen. 

Voorbeelden zijn landen als Nederland (denk aan Bonaire, Aruba, et cetera), maar ook Colombia, Mexico, Costa Rica, Venezuela, et cetera.

Tsunami gevaar?

De Caribische Zee is over het algemeen geen zee waar veel aardbevingen plaats vinden. En geen aardbevingen is geen tsunami. Begin 2018 was er echter wel een aardbeving in de zee. Deze werd gemeten bij de kust van Honduras. 

Inschatting is dat de aardbeving op 33 kilometer afstand heeft plaatsgevonden. Het was daardoor niet uit te sluiten dat er een tsunami gevaar was. Na enkele uren is deze waarschuwing echter ingetrokken.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven in de kenniskoffer:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!