Ik had tot de winter van 2018 nog nooit geskied. Überhaupt was ik nog nooit op wintersport geweest naar Frankrijk, Italië, Oostenrijk of welk land dan ook. Ik zag altijd Facebook en Instagram berichten van mensen die aan het skiën waren en zag veel video’s voorbij komen. Mijn verlangen om te skiën is er daardoor altijd geweest.
Ik had geen ervaring met skiën en als ik naar de prijzen kijk om een week op wintersport te gaan, dan zijn die prijzen niet mals. Dus een wintersportvakantie is er nooit van gekomen. Ik wist wel dat ik het ooit een keer zou doen, maar ik had geen idee wanneer ik voor de eerste keer op een skipiste zou staan.
In 2018 veranderende dat. Ik ben voor een jaar in Frankrijk gaan werken en woonde in een dorp dat praktisch naast de Alpe d’ Huez ligt. In de zomer is de Alpe d’ Huez natuurlijk bekend van het fietsen en om de zoveel tijd maakt de Tour de France gebruik van deze bergpas, terwijl het in de winter verandert tot één groot skigebied (13e in de lijst van grootste skigebieden in Europa).
Mijn eerste keer skiën
In 2018 heb ik dus voor het eerst op skies gestaan en hieraan zaten vele voordelen aan verbonden. Ik werkte in dit gebied en had de luxe het gehele wintersportseizoen zelf te bepalen wanneer en hoe vaak ik naar de pistes wou gaan. Ik besef mij al te goed dat als ik 3 maanden lang bijna elke dag ga skiën, mijn vaardigheden snel omhoog schieten.
Maar ik heb het wel van A tot Z moeten leren en ben ondertussen bekend geraakt met het skigebied Alpe d’ Huez. Ik vind het een prachtig, uitgestrekt gebied. Alle niveaus komen in dit gebied samen en voor iedereen zijn er perfecte pistes. Sterker nog: na een beetje oefenen kan iedereen één van de mooiste pistes uit het gebied bedwingen: de Sarenne. Dit is de langste, zwarte piste van de Alpen.
In deze blog wil ik de aandacht wijden aan beginnerspistes op de Alpe d’ Huez. Ik schrijf het puur vanuit mijn ervaring en van de pistes waar ik heb leren skiën. Uiteindelijk heeft het ook met persoonlijke voorkeur te maken welke pistes je wilt bedwingen en hoe snel je wilt leren.
Ik kan wel 1 tip geven: goed skiën leer je door redelijk snel grenzen te verleggen. Wacht niet te lang met het bedwingen van een nieuwe, moeilijkere piste!
Perfecte beginnerspistes op Alpe d’ Huez
Oké dan, daar sta ik: op 2 latten, oncomfortabele schoenen en heel veel sneeuw. Alleen de schoenen aantrekken was al een uitdaging, hoe ga ik dan in de vrede van een piste af skiën? Ik heb les gekregen van 2 collega’s die erg goed kunnen skiën. Zij wouden de tijd nemen om mij gedurende een aantal dagen op weg te helpen.
Op welke piste begon ik?
Mijn allereerste piste was Rif Nel. Dit is een hele makkelijke piste! Als je voor het eerst op skies staat is elke piste ingewikkeld, maar op Rif Nel ben je na één keer uitgekeken. In deze piste zit amper een stijgingspercentage en soms heb je het idee op een vlakke ondergrond te skiën. Daarnaast hoef je maar één keer met de ogen te knipperen om vervolgens aan de andere kant van de piste te staan.
Toen ik mijn eerste 5 minuten op skies had gemaakt stapten wij meteen in de lift dat ons richting de piste Clarines zou brengen.

Clarines: een hele kleine, groene piste
Ik heb de stoeltjeslift overleefd (was ook mijn eerste keer) en heb überhaupt nooit problemen gehad met stoeltjesliften! Het was onze bedoeling om van de Signal te gaan skiën. Om daar gemakkelijk te komen waren we genoodzaakt om de lift te pakken richting de piste Clarines.
Wat kunnen we zeggen over deze piste?
De Clarines en de pistes daaromheen zijn perfect om te leren skiën. Ik heb daar zelf amper gebruik van gemaakt, maar kan het beginnende skiërs wel aanraden.
Nogmaals: je bent snel op dit soort pistes uitgekeken, maar op de allereerste dagen is de Clarines perfect om de techniek van het skiën te beheersen. Ik stond amper 20 minuten op mijn skies en gleed rechtstreeks van de Clarines naar beneden, zonder dat ik wist hoe ik moest remmen. Daar lag ik ineens, met mijn neus in de sneeuw.
Geloof mij, dat gaat jou ook heel veel gebeuren, maar dat is niet erg. Het is cliché, maar je mag best vaak op je bek gaan om vervolgens een verfijnde skiër te worden.
De Signal: een rode piste met een vrij stijl begin
Wat is het voordeel va ntwee gevorderde skiënde collega’s die jou het skiën willen leren? Het is heel gezellig, je leert het een stuk sneller en je wordt vaker uit je comfortzone getrokken.
Wat is het nadeel? Het grootste nadeel is dat je uit je comfortzone wordt getrokken.
Het voordeel is dus meteen het nadeel. Want mijn collega’s hadden het geniale idee van de Signal af te willen skiën. De Signal is geen moeilijke piste, tenzij je voor de eerste keer op skies staat. Eigenlijk stemde ik tegen. Ik keek naar boven, zag de liften en dacht nog niet klaar te zijn voor deze piste.
En, ja hoor.. daar stond ik: boven op de Signal. Mijn collega’s hebben het voor elkaar gekregen mij mee te nemen. Hun uitleg was: ”Lukt je wel, in het begin lekker stijl en daarna komt het goed”.

De basistechniek van skiën
Ik heb dikke schoenen aangetrokken, heb een lat onder mijn voet en het is de bedoeling dat ik hiermee naar beneden moet glijden. Hoe in de vrede wil ik dat heelhuids voor elkaar gaan krijgen?
Ik kan je geruststellen: ik typ deze blog zonder schaafplekken of wat dan ook. Ik heb het gehaald!
Mijn collega’s vertellen allemaal mooie technieken en ik luister heel aandachtig.
Het is belangrijk om te weten wat een bergski en dalski is. Je moet je voorstellen dat je horizontaal op de berg staat en we gebruiken deze verbeelding: als je naar links kijkt, kun je naar beneden in het dal kijken en als je naar rechts kijkt, dan kun je de berg omhoog kijken. Jouw linkerbeen en bijbehorende ski is de dalski. Jouw rechterbeen met bijbehorende ski is de bergski.
Als je jezelf omdraait is jouw rechterbeen de dalski en het linkerbeen de bergski. Ten allen tijde moet je de meeste kracht uitoefenen op de dalski. Telkens als je een bocht maakt verleg je de krachten op de dalski, de ene keer op het linkerbeen en dan weer op het rechterbeen.
De eerste keer naar beneden skiën
Ik heb er ruim een uur over gedaan om beneden te komen..
Daar ging ik: ik probeerde mijn eerste bocht te maken en dat ging mis. Ik sta op, schud het sneeuw van mij af en probeer weer een bocht te maken. Ik sta weer op, schud het sneeuw weer van mij af en, hoe raad je het: ik probeerde weer een bocht te maken en het ging weer mis.
Het is ontelbaar vaak mis gegaan. Heel soms had ik de eerste bocht te pakken, maar dan ging het bij de 2e bocht toch mis. Ik ben zelfs één keer over de kop gevlogen waarvan ik achteraf een paar schrammetjes had ontdekt en met een klein beetje spierpijn wakker was geworden de volgende ochtend.
In tussentijd zijn mijn collega’s ongeveer 4 á 5x naar beneden wezen skiën en met de lift weer omhoog gegaan. Ik was maar aan het martelen met mijn skies en probeerde allemaal bochten te maken, terwijl ik tussentijds mijn collega’s hoor schreeuwen vanuit de stoeltjeslift. Ik voelde mij af en toe een schlemiel, maar daar moet je in het begin schijt aan hebben!

De techniek van het skiën begrijpen
Ik weet het nog goed.. in het begin lukte het voor geen meter, was de piste veel te stijl en lag ik continue op de grond. Ik bleef het proberen, maar het lukte gewoon niet.
Totdat ik het einde van de piste naderde en ik ineens een hele soepele bocht had gemaakt. Mijn hersenen begrepen de techniek van het skiën. Ineens had ik het door en maakte ik mijn allereerste bochten!
Een rode piste als de Signal is op je allereerste dag een uitdaging. Ik deed er niet voor de grap een uur over, maar je moet je inbeelden: een paar weken later was ik met ruim 5 minuten beneden.
Andere pistes om te leren skiën op de Alpe d’Huez
Het hotel waar ik heb gewerkt was tussen de zomer en de winter 2 maanden dicht. Voor het begin van het winterseizoen kwam ik iets eerder terug naar Frankrijk. De eerste pistes waren open, we hoefden nog niet te werken en we hadden ruim een week de tijd om te gaan skiën.
Het skigebied moest nog op gang komen, er waren nog geen toeristen en de pistes waren leeg, terwijl er super veel sneeuw was gevallen. Dit was een ideaal scenario. Een week lang stonden we vanaf 09:00u op de pistes en reden we om 14:00u weer via de Alpe d’ Huez terug naar huis om een lekker biertje te drinken en een spelletje te spelen. Wat een mooie tijd!
Welke pistes heb ik de overige dagen bedwongen?
Bij uitstek de allerbeste piste om te leren skiën is in mijn ogen Les Jeux. Deze pistes begint vanaf 2100 meter hoogte en is binnen een paar minuten te bereiken met de skilift. Kortom: je kunt eindeloos naar boven en beneden gaan, zonder minutenlang in een lift te moeten zitten.
Op mijn 2e en 3e dag heb ik deze piste volop benut. Naar boven en weer naar beneden, de ene keer gleed ik lekker naar beneden, de andere keer ging ik volledig op mijn plaat. De ene keer kon ik soepel remmen, de andere keer ging ik met een glijdende pizza punt naar beneden en was ik de controle volledig kwijt.
Maar ik heb wel leren skiën en ik begrijp de techniek en dan is het simpelweg oefenen, oefenen en oefenen geblazen. Elke dag werd mijn techniek een stukje beter.
Met de Marmotte-lift omhoog: een aanrader
Ik heb mijn eerste week skiën beëindigd door heel vaak met de Marmotte stoeltjeslift naar boven te gaan om vervolgens van de Bergers piste naar beneden te glijden.
In mijn gehele tijd in Frankrijk is dit één van mijn favoriete pistes geweest. In mijn eerste week startte ik deze piste op 2300 meter, maar op ten duur begon ik deze piste vanaf 2700 meter en kon ik in één streep naar beneden glijden.
Het is geen eens een uitdagende piste als je goed kunt skiën, maar ik vond hem op één of andere manier heel prettig. Het zijn hele brede pistes, vaak met erg goede sneeuw en afwisselend met relatief vlakke- en hele steile stukken. Daarnaast kon je een behoorlijke tijd skiën zonder dat je moest wachten op de skiliften.
Alle beginnerspistes op de Alpe d’Huez op een rij
Een kleine samenvatting van beginnerspistes waar ik gebruik van heb gemaakt.
Rif Nel | Vanaf 1800 meter hoog
Rif Nel is een piste voor dummies. Hier ga je het skiën niet leren, omdat je amper van een afdaling kunt spreken. De piste is echter wel ideaal om aan de skies te kunnen wennen.
Kortom, er is niks mis mee deze ”piste” een paar keer te benutten, maar verleg grenzen door de uitdaging op te zoeken.
Clarines | Vanaf ongeveer 1850 meter hoog
Clarines kun je perfect combineren met Rif Nel. Op je tweede dag kun je het gevoel voor skiën verhogen door deze en andere omliggende pistes te combineren.
Ik heb Clarines veel gebruikt in het begin, maar ik heb hier het skiën niet zozeer geleerd. In feite gebruikte ik deze piste om bij de skiliften te komen.
Signal | Vanaf 2100 meter hoog
De Signal is niet bij uitstek de perfecte piste op je allereerste dag. Toch is het de uitdaging wel waard, want ik heb hier wel de basis gelegd voor het skiën.
Voor een beginner kun je de piste als erg stijl ervaren. Je gaat gegarandeerd een paar keer vallen, maar dat resulteert wel in een snelle beheersing van het skiën.
Kortom, doe wat goed voelt, maar je mag jezelf wel een beetje triggeren en de lat letterlijk en figuurlijk hoger leggen voor jezelf.
Les Jeux | Vanaf 2100 meter hoog
Les Jeux is bij uitstek de beste piste om te leren skiën. Als beginner ben je langer aan het skiën, dan dat je in de skilift zit en dat is wat je uiteindelijk wilt.
Hij is kort maar krachtig en ideaal om de pizzapunt te beheersen en een upgrade te geven door de pizzapunt zo snel mogelijk af te leren. Uiteindelijk wil je in een horizontale positie afremmen.
Daarnaast is Les Jeux vrij breed en kun je lange bochten leren maken.
Doe wat goed voelt..
Laat ik vooropstellen dat ik schrijf vanuit mijn ervaring. Ik vond het prettig om de eerste dag van de Signal af te skiën, maar misschien vind jij andere pistes wel veel prettiger. Alpe d’ Huez Grand Domaine Ski is een enorm groot skigebied en de pistes die ik heb genoemd zijn niet de enige pistes waar je kunt leren skiën. Er zijn tal van pistes die je kunt gebruiken.
Het is ook een hele persoonlijk benadering. Mijn doelstelling was de techniek zo snel mogelijk te beheersen, dus ik was opzoek naar de uitdaging. Sommige mensen nemen genoegen met minder steile pistes en hebben toch ontzettend veel plezier in het skiën.
Kortom, doe wat goed voelt en wat je leuk vindt. Skiën is geen hogere wiskunde en voor iedereen weggelegd. Binnen no-time kun je ook van zwarte pistes af skiën (ze zijn minder spannend dan ze klinken) en genieten van deze prachtige sport.
Andere blogs lezen?
We hebben veel meer blogs geschreven over Frankrijk: