Wil je graag op Curaçao werken en wonen en vraag je jezelf af hoe je aan een woning moet komen? In dit blog deel ik je mijn ervaring in mijn zoektocht naar een huurwoning op dit prachtige eiland.
En ik kan je geruststellen: het lijkt misschien lastig om een woning te vinden, maar in de praktijk valt het mee en kom je relatief gemakkelijk aan een goede en mooie huurwoning.
In dit blog behandelen we een paar belangrijke vragen en ga ik dieper in op de praktische zaken van het huren van een woning op Curaçao.
Kun je beter een woning huren of kopen op Curaçao?
Als je voor een bepaalde tijd naar Curaçao wil verhuizen, dan kun je het beste een woning huren. Kopen is alleen interessant als je van plan bent voor meerdere jaren op Curaçao te verblijven.
Kies je voor een studio of voor een appartement op Curaçao?
Het is belangrijk om goed bij deze vraag stil te staan en na te denken wat je graag wil. Zowel een studio als een appartement hebben in mijn ogen voordelen en nadelen.
Als je een appartement gaat huren, dan heb je een eigen slaapkamer in een appartement die je met meerdere jongeren moet doelen. Ga je voor een studio, dan is de ruimte helemaal voor jou alleen.
De voordelen van een appartement zijn de nadelen van een studio. En de voordelen van een studio zijn de nadelen van een appartement. Het is aan jou wat jij belangrijker vindt.
- Zit je niet te wachten op feestende jongeren en wil je graag alleen zijn? Dan is een appartement misschien niet de allerbeste keuze, omdat je deze vaak moet delen met andere jongeren.
- Heb je graag andere mensen om je heen en wil je graag nieuwe vrienden maken? Dat kan ik een appartement zeker aanbevelen.
Dit was mijn woonsituatie op Curaçao
Ik ga de voordelen en nadelen nog iets uitgebreider voor je beschrijven.
Ik heb zelf in een groot appartement gewoond met negen andere jonge mensen. Dat klinkt misschien veel en overweldigend, maar in de praktijk viel dit heel erg mee. We woonden in een ruim appartement, hadden allemaal een ruime slaapkamer en we hielden het appartement gezamenlijk schoon.
Daarnaast vonden we het leuk om te feesten, maar vonden de meesten feestjes buiten onze woning plaats. Hierdoor waren we onze slapende huisgenoten niet tot last (of waren mijn feestende huisgenoten mij niet tot last).
Ik raad jongeren altijd aan om voor een appartement te gaan, en wel om de eenvoudige reden dat je hierdoor gemakkelijk in contact komt met nieuwe mensen en deze nieuwe mensen worden uiteindelijk je vrienden. En dat is een belangrijk onderdeel van je ervaring.
Je kunt ook een studio huren, maar dat vind ik voor de korte periode op het eiland zonde. Na een lange dag werken kom je alleen thuis en op je vrije dagen word je alleen wakker. In mijn ogen kun je het beste alles uit je periode op Curaçao halen en deze ervaringen met andere jongeren delen.
Maar goed, dat ben ik! 🙂 Het is belangrijk dat je gaat doen waar je je goed bij voelt.
Een woning zoeken op Curaçao: hoe pak je dat aan?
Het is erg makkelijk om een woning te zoeken op Curaçao. Er vertrekken namelijk dagelijks jongeren die voor een bepaalde periode het Antilliaanse avontuur aan willen gaan en verschillende bedrijven hebben daar natuurlijk slim op ingespeeld.
Er is hier een grote markt in ontstaan. Mensen hebben namelijk huizen ingekocht, deze huizen onderverdeeld in verschillende appartementen en deze appartementen zijn vervolgens door andere bedrijven samengebundeld op verschillende websites.
Daardoor kun je via verschillende websites gemakkelijk en snel het aanbod van huurhuizen op Curaçao bekijken. Misschien wel het meest bekende bedrijf is Huisvesting Curaçao. Via dit bedrijf heb ik mijn woning gevonden en ik kan je Huisvesting Curaçao van harte aanbevelen.
Hier moet je op letten als je een woning op Curaçao gaat zoeken
Tijdens het zoeken en het huren van een woning op Curaçao zijn er belangrijke punten die je moet weten.
Wat voor jou belangrijk is, is voor de ander misschien een bijzaak. En wat voor jou een bijzaak is, is voor de ander misschien weer belangrijk. Alles is dus persoonlijk en het is handig om je daar bewust van te zijn. Focus je daarom op de volgende vragen:
- Is een wasmachine een must of kun je leven met een bezoek aan de wasserette?
- Moeten de kosten van elektriciteit bij de huurprijs zijn meegerekend of mag dit exclusief zijn?
- Wil je zo dicht mogelijk bij je nieuwe werk gaan wonen of vind je het prima om een kwartier naar je werk toe te rijden?
- Woon je graag in Willemstad (Willemstad is trouwens een erg leuke stad) of vind je het prima om in de buitenwijken te wonen?
- Kies je voor comfort of voor minder comfort en goedkoop?
- Wil je dat je huis door schoonmakers wordt schoongemaakt of houd je je woning zelf schoon?
Het is belangrijk om te weten dat je borg moet betalen over je woning. De borg is vaak eenmalig de maandelijkse huurprijs. Als je je slaapkamer en de woning netjes achterlaat, dan krijg je de borg aan het einde van de periode terug.
Over de borg valt niet te discussiëren. Welke woning je ook gaat huren, je moet hoe dan ook borg betalen.
Veilig wonen op Curaçao
Daarnaast wil je natuurlijk in een veilige omgeving wonen.
Allereerst wil ik je vertellen dat Curaçao een veilig eiland is om op te wonen. Je hoort en leest veel over Curaçao en daar zit ook zeker een kern van waarheid in, maar de tendens is vooral positief en veilig.
De meeste huizen staan in veilige wijken en hebben tralies en hekken voor de ramen. Als je een woning zoekt, is het niet gek kom de veiligheid van de wijk en het huis te verifiëren.
Hoe duur zijn huurwoningen op Curaçao?
Huurprijzen van appartementen, studentenhuizen of studio’s variëren van 600 Antilliaanse guldens (ongeveer 300 euro) tot 2000 Antilliaanse guldens (ongeveer 1000 euro) per maand.
Ik heb voor mijn huurwoning 725 gulden per maand betaald. Dat staat ongeveer gelijk aan 362 euro per maand. Ik heb dus ook eenmalig 362 euro borg moeten betalen.
Hoe duur is gas, water en elektriciteit op Curaçao?
Gas, water en elektriciteit is variabel en daardoor kan ik niet precies zeggen wat ik hiervoor elke maand heb moeten betalen. Ik weet alleen dat het erg goedkoop was en ik meen mij te herinneren dat het mij gemiddeld 70 Antilliaanse guldens per maand heeft gekost (dat staat ongeveer gelijk aan 35 euro).
Bij ons werd het totaalverbruik van gas, water en elektriciteit gedeeld door het aantal inwoners van de woning. Er zijn echter ook woningen waar je, als je samen een limiet hebt bereikt, je water en elektriciteit moet bijkopen.
In alle gevallen is het belangrijk om samen met je huisgenoten zo duurzaam mogelijk te leven, omdat jullie daar uiteindelijk samen profijt van hebben.