Bij het maken van een lange hike in de bergen hebben we het vaak over de kledingstukken en materialen. Goede materialen en de juiste kleding kunnen problemen, blessures en andere ongemakken voor een groot deel voorkomen.
Maar naast deze factoren is er nog een belangrijk aandachtspunt als je probleemloos wilt hiken: een goede wandelhouding. Door te letten op hoe je wandelt kun je kleine pijntjes de baas worden en kun je lange wandelingen gemakkelijker volhouden.
Voorbereiden op een wandeling: een kleine warming-up
We vergeten het vaak, maar ook bij een wandeling is het een goed idee om je gewrichten los te schudden. Denk hierbij vooral aan de schouders, de heupen en de enkels.
Daarnaast kan het geen kwaad om voorzichtig de spieren te rekken en te strekken. Richt je hierbij voornamelijk op de beenspieren.
Nadat je alles hebt losgeschud kun je beginnen met wandelen. Wandelen is geen hogere wiskunde, maar toch zijn er degelijk technieken om je houding te verbeteren.
- Lees ook: ‘Hoe moet ik wandelschoenen inlopen?‘
Wat is een goede wandelhouding?
Een goede wandelhouding is voor iedereen anders. Zo heeft iedereen een andere lichaamsbouw en een andere manier van bewegen. Een perfecte wandelhouding bestaat daarom niet, omdat dit voor iedereen anders is.
Er is echter wel een basis die je aan kunt houden.
De belangrijkste basis: rechtop lopen
Het is van belang dat je in een goede en rechte houding loopt. In een goede en rechte houding heb je een strakke rug en een rechte nek en dat is belangrijk.
Een rechte houding zorgt ook voor een natuurlijkere ademhaling en een goede ademhaling resulteert in een betere uithoudingsvermogen.
Je loopt rechtop door je hoofd naar achteren te bewegen totdat je recht naar de horizon kunt kijken. Probeer daarnaast de rug zodanig recht te houden totdat er een kleine holling in je onderrug en kleine bolling in je bovenrug ontstaat. Deze houding moet je gedurende de wandeling aanhouden.
Laat het bovenlichaam nooit inzakken
Het is belangrijk om in de houding te wandelen die ik hierboven heb beschreven. Doe je dit niet en laat je je bovenlichaam inzakken, dan haal je de dynamiek uit je looppatroon. Je rug beweegt minder goed mee en uiteindelijk verlies je daarmee onnodig energie.
Op deze manier is er minder stabiliteit in de romp en je kunt met je ledematen een stuk minder kracht zetten.
Je schouders ontspannen
Het is belangrijk om tijdens de wandeling je schouders te ontspannen. Je voorkomt hierdoor spanning en kramp in je boven rug en schouders.
Je armen langs het lichaam bewegen
Je armen spelen een belangrijke rol tijdens een wandeling. Ze bepalen namelijk hoe hard jij loopt. Hoe harder jij je armen beweegt, hoe sneller je loopt.
Houd de armen losjes en gecontroleerd langs het lichaam. Vind hier een goede balans in. Want het is belangrijk om te melden dat deze houding niet te geforceerd moet zijn. Alles moet namelijk lekker losjes blijven.
De juiste stappen maken met je voeten
Je voeten moeten tijdens een langdurige hike hard aan het werk en vangen alle klappen op die je tijdens een wandeling maakt. Het is dus belangrijk om een goede afwikkeling te maken. Dit geeft namelijk stabiliteit, kracht en tempo aan je manier van lopen.
Een goede afwikkeling is als volgt:
- Je plaatst jouw achtervoet/hiel op de grond.
- Daarna gaat jouw midden- en voorvoet op de grond. Hierdoor staat de gehele voet plat op de grond.
- Vervolgens gaat jouw achtervoet/hiel van de grond.
- En daarna zet je af met je voorvoet en tenen.
Houd je voet tijdens deze bewegingen in een rechte positie naar voren toe.
- Lees ook: ‘Hoe kan ik blaren voorkomen tijdens het hiken?‘
Let goed op de paslengte
Een goede paslengte is belangrijk om de juiste afwikkelingen te maken. Als je te grote stappen maakt, dan kun je de afwikkeling niet goed uitvoeren.
Een te grote paslengte kan blessures aan de hiel veroorzaken, terwijl je bij een te kleine paslengte problemen met de lies kunt krijgen.
Je moet dus opzoek naar de juiste balans.
Beweeg je benen vanuit de achterwaartse stand naar voren
Beweeg je benen vanuit de achterwaartse stand naar voren. Deze beweging zet je met je knieën en en bovenbenen in. In principe zwaai je op deze manier met je benen naar voren.
Dit is een stuk efficiënter dan enkel je been naar boven te moeten tillen en op deze manier een stap te moeten maken.
Heb je tijdens de wandeling last van de benen? Neem dan even de tijd om je beenspieren langzaam en voorzichtig te rekken.
Andere wandelinspiratie opdoen?
Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren: