Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom moet ik wandelsokken dragen tijdens het hiken?

Waarom moet ik wandelsokken dragen tijdens het hiken?

Laten we eerlijk zijn: als je gaat hiken en je moet in een volledig nieuwe uitrusting investeren, dan denk je niet als eerste aan wandelsokken. En dat begrijpen we goed. Het zijn maar sokken, toch?

Niets is minder waar. Wandelsokken zijn belangrijk en ook al is het niet de leukste investering, we geven je toch het advies om je te verdiepen in goede wandelsokken.

Een no-go: wandelen met katoenen sokken

Lange of korte katoenen sokken van de H&M zijn ideale sokken voor je casual outfit. Ze zitten comfortbalen en worden in makkelijke omstandigheden gedragen. Na een dag zijn ze vies en gooi je de sokken bij de vieze was om de volgende dag een nieuw paar sokken te dragen.

Maar daar waar deze sokken goed gedragen kunnen worden tijdens een lange werkdag, daar zijn deze sokken een no-go tijdens het maken van een lange hike in de bergen of in de bossen of door het vlakke Nederland. Simpelweg omdat katoenen zich niet kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden.

Katoenen sokken drogen langzaam, slijten en krimpen snel en zijn niet vormvast.

Wat zijn wandelsokken precies?

Wat zijn wandelsokken precies?

Wandelsokken zijn sokken van materialen die zich aan kunnen passen aan de wisselende en extreme omstandigheden tijdens een wandeling. Met omstandigheden heb ik het over: regen, wind, sneeuw, maar ook kou en warmte.

Kenmerken van wandelsokken (en waarom je wandelsokken moet dragen)

Een wandelsok is niet zomaar een sok en is tot op de detail ontworpen om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken als je gaat hiken.

  • Wandelsokken kunnen het vocht reguleren (lees: vocht afstoten en tegelijkertijd vocht afvoeren).
  • Wandelsokken bieden ondersteuning die bij grote afstanden van belang zijn.
  • Wandelsokken drogen over het algemeen snel. Dat is belangrijk om blaren te voorkomen.
  • Het materiaal van wandelsokken is stevig en gaat niet snel kapot.

En verder?

Wandelsokken hebben de juiste pasvorm

Wandelsokken zijn anatomisch ontworpen. Dat betekent dat ze in de basis strakker zijn dan katoenen sokken. Hierdoor krijg je de juiste pasvorm. De sokken passen perfect om jouw voeten. Hierdoor zijn er geen loze ruimtes die pijntjes en wrijvingen kunnen veroorzaken.

Let wel goed op: de sokken mogen niet te strak zitten (of te ruim). Let goed op de maat van de sokken die je koopt.

Wandelsokken zijn er in verschillende hoogtes

Om te bepalen of je korte of lange sokken moet kopen, moet je eerst nagaan welke wandelschoenen je gaat dragen. En om te bepalen welke wandelschoenen je gaat dragen moet je onderzoeken in wat voor gebieden je gaat wandelen.

Ga jij door natte, moerasachtige gebieden met hoog gras en planten wandelen of ga je over over een rotsachtig terrein hiken? Dan zijn wandelschoenen met een hoge schacht belangrijk.

Bij wandelschoenen met een hoge schacht horen automatisch hogere wandelsokken. De sokken beschermen je enkels en benen namelijk tegen deze hoge schacht.

Wat zijn de voordelen van wandelsokken?

Wandelsokken reguleren de temperatuur

And last but not least: wandelsokken kunnen zich ook aan de temperatuur aanpassen. Dat is iets wat katoenen sokken zeker niet kunnen.

Bij koude omstandigheden houden wandelsokken je voeten tot bepaalde temperaturen warm. Dit hangt uiteraard ook af van de kwaliteit van jouw wandelschoenen.

Waar koop ik goede wandelsokken?

Onthoud goed dat het kopen van wandelsokken geen domme investering is. Sterker nog: het is een slimme investering. Het is juist dom om niet in wandelsokken te investeren als blijkt dat je hoog in de bergen dikke blaren oploopt. Dan heb je een veel groter probleem.

Koop wandelsokken bij een goede outdoor winkel. Hier zijn er veel van in Nederland. Je kunt naar particuliere outdoor winkels gaan of naar de bekendere winkels.

Denk bijvoorbeeld aan Bever. Bij Bever koop je gegarandeerd kwalitatieve wandelsokken voor de lange termijn.

Andere wandelinspiratie opdoen?

Wij hebben nog veel meer blogs geschreven. Misschien kunnen deze blogs jou ook informeren of inspireren:

* Dit blog bevat een affiliate link.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.