Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een goede skibroek?

Wat is een goede skibroek?

Op een zonovergoten piste op een geprepareerde piste naar beneden glijden: wintersport is een prachtige sport en of je nu gaat skiën of snowboarden, als je eenmaal aan wintersport bent begonnen, dan kom je er niet meer van af.

Voordat je op wintersport gaat moeten er veel dingen gebeuren. Je zoekt naar een verblijf, je moet een skipas regelen, je moet nadenken over alle materialen én je moet kleren kopen. Met een beetje mazzel heb je al skikleren in de kast liggen, maar als dat niet het geval is dan is het verstandig om goed na te denken over wat je koopt.

Een ski-jas is met een ski-broek misschien wel de belangrijkste kledingstuk als je op wintersport gaat. In dit blog gaan we dieper in op de urgentie van een goede skibroek.

Waarom is een goede skibroek belangrijk?

Een skibroek wordt af en toe onderschat. Het is niet zomaar een broek namelijk. Een skibroek biedt vrijheid tijdens het skiën, het houdt je lekker warm op de koude pistes en een skibroek biedt enige vorm van bescherming.

Waarom is een goede skibroek belangrijk?

Wat is een goede skibroek?

Aan welke eigenschappen voldoet een goede skibroek?

De 3 belangrijkste eigenschappen waaraan een skibroek moet voldoen zijn:

  • Waterdichtheid;
  • Ademend;
  • Comfort;
  • Winddicht.

Een skibroek moet waterdicht zijn

Een goede skibroek moet waterdicht zijn. Een waterdichte skibroek voorkomt dat de skibroek van binnen nat wordt en dat je het koud krijgt.

Hoe weet je of een skibroek waterdicht is? De waterdichtheid wordt uitgedrukt in ‘waterkolom’. Een skibroek met een waterkolom boven de 10.000 millimeter is een skibroek dat het water goed kan afstoten.

Een skibroek moet ademend zijn

Bij zowel een ski-jas als een skibroek is het belangrijk dat het goed ademt. Een goed ademende skibroek transpireert lichaamsvocht. Dat is belangrijk, omdat je het anders koud gaat krijgen door je eigen zweet.

Een goede skibroek moet comfortabel zitten

Comfort is één van de belangrijkste eigenschappen voor een goede skibroek. Een skibroek mag niet knellen of te strak zitten omdat dit de bewegingsvrijheid tijdens het skiën beperkt.

Skibroeken met een coating en membraan

Een goede skibroek bevat een coating in combinatie met een membraan. Een bekende membraan is Gore-Tex. Dit membraan wordt veel gebruikt aan de buitenkant van skikleding en zorgt ervoor dat de skibroek de elementen bevat die belangrijk zijn, namelijk dat de broek waterafstotend is en tegelijkertijd transpiratievocht kan afvoeren.

Hoe werkt dat precies?

Het Gore-Tex membraan bevat miljarden microscopische poriën op slechts één vierkante centimeter. Ze zijn 20.000x kleiner dan een waterdruppel, maar in verhouding veel groter dan een zweetmolecule. Dit verklaart waarom het Gore-Tex membraan water van buitenaf kan afstoten, maar vocht van binnenuit kan afvoeren.

Dit maakt een skibroek óók een goede skibroek

Welke skibroek past bij mij?

Ook in de wereld van de skibroeken zijn er verschillen. Dat komt omdat er verschillende wintersporters zijn. Er zijn skibroeken ontworpen die op maat zijn gemaakt voor elke type wintersporter.

Zo worden bepaalde skibroeken aangeraden voor wintersporters die off-piste gaan skiën. Ben jij meer een snelheidsduivel en wil je ook bewust op snelheid naar beneden glijden? Dan is het aan te raden om een strakke skibroek aan te schaffen.

Dit maakt een skibroek óók een goede skibroek

Er zijn nog een aantal kenmerken die van waarde zijn als je een goede skibroek wilt kopen.

Een skibroek met sneeuwvangers

Bij een goede skibroek zit aan de onderzijde van de broek een elastisch stuk stof. Dit is een sneeuwvanger en door de sneeuwvanger over de skischoenen heen te trekken voorkom je dat sneeuw via de binnenkant van de broek naar binnen kan dringen.

Een skibroek met bretels

Een skibroek met bretels is een belangrijke toevoeging aan een skibroek. De bretels houden de broek op een goede positie waardoor je geen riem hoeft te dragen. Daarnaast zorgen de bretels ervoor dat er geen sneeuw naar binnen kan komen en daardoor blijf je lekker warm.

Een skibroek met het RECCO-systeem

Een goede skibroek beschikt over een RECCO-systeem.

Maar wat is een RECCO-systeem?

Het RECCO-systeem ondersteunt hulpdiensten als jij in het ergste geval slachtoffer bent geworden van een lawine. In de skibroek zit een reflector. Deze reflector kan signalen reflecteren wanneer er met een detector naar jou wordt gezocht.

Broekzakken met een waterdichte rits

Je vergeet het bijna: maar via de rits kan gemakkelijk water en koude lucht naar binnen komen. Daarom heeft het waarde om te checken of de ritsen in de broekzakken van jouw skibroek waterdicht zijn.

Waar koop ik een goede skibroek?

Waar koop ik een goede skibroek?

Waar ga je een goede skibroek kopen?

Wij gaan altijd naar een outdoorwinkel. Dit zijn winkels die weten waar ze over praten en jou kunnen adviseren als dat nodig is. Je kunt een skibroek bijvoorbeeld bij de Decathlon kopen.

Naast de Decathlon zijn er ook gespecialiseerde particuliere outdoor winkels die jou op het gebied van wintersport verder kunnen helpen. Wat te denken van de Herqua Sports?

De Herqua Sports heeft kwalitatieve skibroeken in het assortiment en kunnen jou op dit gebied van A tot Z adviseren.

Meer wintersportinspiratie opdoen?

We hebben meer geschreven over wintersport. Misschien kunnen deze blogs jou verder inspireren of informeren?

* Dit blog bevat affiliate links.

Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Picture of Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Lees hier de privacyvoorwaarden.