Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ik wil werken in een ander land, maar ik spreek de taal niet. Wat nu?

Werken en wonen in een ander land is super leuk! Je komt in een andere cultuur terecht, je leert nieuwe mensen kennen en met een beetje geluk kies je voor een land waar het hartstikke lekker weer is.

Werken en wonen in het buitenland brengt ook uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de taal van het land. Hoe ga je in een land werken als je de taal niet kent? Kan dat wel? In dit blog lees je meer.

Mijn ervaring met werken en wonen in het buitenland

Ik heb tot op het moment van schrijven drie keer in een ander land gewoond voor een tijdelijke periode. Ik ben op Curaçao geweest, in Frankrijk en in Spanje. Curaçao is vrij gemakkelijk: praktisch iedereen spreekt Nederlands en er is op het eiland geen taalbarrière.

Nederlands is samen met het Papiaments de officiële landstaal op het eiland en bijna iedereen die Papiaments kan praten, praten ook Nederlands.

Frankrijk en Spanje was een grotere uitdaging, omdat ik geen enkel woord Spaans of Frans kon spreken. Vooral het Frans vond ik erg moeilijk. En je kunt je voorstellen; ik heb in de horeca gewerkt in Frankrijk en werd af en toe letterlijk voor de leeuwen gegooid met de Franse taal.

Kun jij Engels spreken?

Kun jij Engels spreken?

Het is geen must; maar als jij een woord Engels kunt spreken heb je uiteraard een kleine voorsprong. Veel mensen op de wereld kunnen Engels praten (ieder op hun eigen niveau) en zelfs mensen die geen Engels kunnen spreken begrijpen soms tóch een aantal woorden.

Dus waar je ook bent ter wereld: met de Engelse taal kom je heel ver. En je hoeft heus geen vloeiend Engels te praten, maar een bepaalde basis is mooi meegenomen.

Begin makkelijk en blijf in je comfortzone

Het is voor de taal geen bewuste keuze van mij geweest en het is per toeval zo gelopen, maar mijn allereerste avonturen waren in Nederland. Ik kom zelf uit Drenthe uit een gebied waar relatief weinig toeristen zijn en in mijn geboorteplaats hoefde ik geen andere taal te spreken.

Ik ben toen stage gaan lopen aan de andere kant van Nederland (vanaf Drenthe gezien). Ik heb 1 stage op Texel gelopen en 1 stage in het Limburgse Vaals. Het leuke van Texel en Vaals is dat het hele toeristische plekken zijn waar ontzettend veel Duitsers komen.

Ik heb op zowel Texel als in Limburg regelmatig Engels en Duits moeten praten en dat vond ik destijds heel spannend, maar de eerste stappen waren voor mij gezet. En dat kan ik jou ook aanraden. Begin makkelijk als je denkt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent.

Zoek Nederlandse werkgevers op

Overal ter wereld zitten Nederlandse ondernemers waar jij voor zou kunnen werken. Dat was voor mij de perfecte uitkomst. In Frankrijk heb ik namelijk onder een Nederlandse werkgever gewerkt. Enerzijds blijf ik daarmee in mijn comfortzone, anderzijds heb ik er veel van geleerd.

Bij de Franse gasten en in de lokale supermarkt werd ik voor de leeuwen gegooid om Frans te praten, maar als ik iets niet begreep of als ik een vraag had, dan kon ik terugvallen bij mijn Nederlandse werkgever. Hij kon mij uitleggen waar ik een volgende keer op moest letten als ik Frans wou praten.

Ook op de Nederlandse Antillen blijf je in jouw comfortzone en tóch sta je versteld hoe vaak je een andere taal moet spreken. Op Curaçao, Aruba of Bonaire komen veel toeristen die Engels- of Spaanstalig zijn waardoor je soms een andere taal moet spreken. Super leuk wat mij betreft!

Zoek Nederlandse werkgevers op

Gooi jezelf volledig in het diepe

Je kunt er ook voor kiezen om jezelf volledig in het diepe te gooien en naar een land te gaan waar de taalbarrière een grote uitdaging gaat worden. Het leuke hieraan is dat je de taal binnen korte tijd machtig bent.

Jezelf in het diepe gooien vraagt echter wel een beetje aandacht. Het moet een weloverwogen keuze zijn om bijvoorbeeld in Frankrijk te gaan werken in een gebied waar praktisch niemand Engels spreekt, waar geen toeristen zijn, terwijl jij geen woord Frans kunt spreken.

Kan ik in het buitenland wonen en werken als ik de taal niet spreek?

Ja, natuurlijk kan jij naar het buitenland als je de taal niet spreekt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kunt Nederlandse werkgevers opzoeken, je kunt je in veel landen redden met de Engelse taal, veel buitenlandse mensen spreken een woord Engels, je kunt je laten omscholen én je leert in razendsnel tempo een nieuwe taal als je gedwongen wordt deze taal te spreken.

And last but not least: heb respect voor de officiële landstaal van een land

Ik vind het belangrijk om te melden dat je respect moet hebben voor de talen die andere mensen spreken. Als jij in Italië gaat werken, dan wordt het gewaardeerd als je je best doet om mensen in het Italiaans aan te spreken. Het hoeft niet vloeiend te zijn, maar laten zien dat je het probeert wordt ontzettend gewaardeerd.

Verdiep je in de taal van het land waar je gaat wonen en zorg ervoor dat je in korte tijd een aantal zinnen in je hoofd gaat leren, zodat je mensen op zijn minst in hun taal een fijne dag kunt wensen.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!