Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Hoe weeg ik mijn koffer?

Hoe kan ik mijn koffer wegen?

De reis is geboekt, de koffer is gepakt en ineens kom je erachter dat de koffer een maximaal aantal kilo’s mag wegen. Je voelt aan de koffer en begint ernstig te twijfelen of de koffer aan de richtlijnen voldoet. Overschrijd je het maximale gewicht, dan moet je op het vliegveld spullen uit de koffer halen en deze spullen weggooien totdat de koffer aan het maximale gewicht voldoet. Of je moet extra bijbetalen voor het extra gewicht dat je meeneemt in het vliegtuig.

Hoe kan ik een koffer het beste wegen? Hoe weet ik of de koffer op de terugweg ook aan de richtlijnen voldoet? En wat kan ik doen als ik geen weegschaal heb?

Hoeveel mag een koffer maximaal wegen?

Voor zowel ruimbagage als handbagage gelden bepaalde richtlijnen over het gewicht en de afmetingen.

Gemiddeld mag ruimbagage maximaal 23 kg wegen en handbagage maximaal 12 kg. Het is belangrijk om te vermelden dat dit inclusief het gewicht van de koffer betreft. Gelukkig zijn koffers gemaakt om kilo’s te besparen.

Er gelden ook richtlijnen voor de afmetingen van de koffer. De afmetingen van jouw handbagage zijn uiteraard kleiner dan de afmetingen van jouw ruimbagage. Voor de afmetingen van ruimbagage hoef je je geen grote zorgen te maken. In principe zijn alle koffers gemaakt binnen de officiële toegestane afmetingen voor het bagageruim. Toch kan het uiteraard geen kwaad om het voor de zekerheid te controleren.

Je moet weten dat elke vliegtuigmaatschappij zijn eigen richtlijnen heeft. Dat het maximale gewicht bij de ene vliegtuigmaatschappij 23 kg mag zijn, betekent niet dat dit bij de andere vliegtuigmaatschappij ook mag. Wat we wel zeker weten is dat ruimbagage nooit zwaarder dan 32 kg mag zijn. Dit is internationaal bepaald om grondpersoneel te beschermen tegen lichamelijke klachten.

Een vliegtuigmaatschappij is echter wel vrij om te bepalen of ruimbagage een maximaal gewicht mag hebben onder de 32 kg.

Hoe kan ik mijn koffer wegen?

Hoe kan ik een koffer wegen?

Een koffer wegen is natuurlijk geen hogere wiskunde. Met een meetinstrument kun je snel achter het gewicht van de koffer komen.

Je kunt een koffer wegen met een:

  • Digitale kofferweegschaal
  • Een gewone weegschaal

Een digitale kofferweegschaal

De allerbeste manier om een koffer te wegen is met een digitale kofferweegschaal. Deze weegschaal is speciaal ontworpen om koffers te wegen en daardoor krijg je het beste resultaat.

Een kofferweegschaal is klein en daardoor gemakkelijk mee te nemen op reis. Voor de heenweg moet je namelijk de koffer wegen, maar voor de terugweg is het ook verstandig de koffer te wegen (helemaal als je souvenirs mee terug gaat nemen en met meer bagage terugkomt). Met een digitale kofferweegschaal heb je een weegschaal binnen handbereik. Dat is handig, want kleine kans dat je op jouw bestemming een weegschaal gaat vinden.

Het enige wat je hoeft te doen is de digitale kofferweegschaal aan het handvat van de koffer hangen om hem vervolgens lichtjes op te tillen.

 

> Koop hier een digitale kofferweegschaal

 

Een gewone weegschaal

Uiteraard kun je met een normale weegschaal ook een koffer wegen, maar de resultaten zullen minder accuraat zijn. Een normale weegschaal is niet gemaakt om een koffer te wegen. Toch kan een indicatie van het gewicht genoeg zijn om zekerheid te krijgen.

Het is gebruikelijk de koffer rechtstreeks op de weegschaal te leggen, maar daarmee zijn de resultaten minder duidelijk. Je moet de weegschaal gebruiken waarvoor hij gemaakt is.

  • Ga zelf zonder de koffer op de weegschaal staan en onthoud het gewicht.
  • Daarna pak je de koffer in je handen vast en ga je opnieuw op de weegschaal staan.
  • Bereken de verschillen en kom er op deze manier achter hoeveel jouw koffer ongeveer weegt.

 

> Koop hier een normale weegschaal

 

Een koffer wegen zonder weegschaal

Je hebt de koffer ingepakt en de avond voor vertrek bedenk je je ineens dat je de koffer moet wegen. Maar hoe ga je dat doen als je geen weegschaal hebt? Het is avond, de winkels zijn gesloten en de wekker gaat vroeg af voor de reis van morgen. Geen tijd om een weegschaal te kopen dus.

De grote vraag is: kun je een koffer wegen zonder weegschaal?

Nee, je kunt geen koffer wegen zonder weegschaal.

Je kunt last-minute besluiten bij de buren aan te bellen of langs jouw ouders te rijden, die hebben misschien wel een weegschaal die je kunt gebruiken. Misschien kun je het gewicht wel goed inschatten en heb je het gevoel dat de koffer de limieten overschrijd ja of nee.

Als je het gevoel hebt dat de koffer zwaarder weegt dan is toegestaan, dan is het verstandig de koffer uit te pluizen en de minder essentiële spullen thuis te laten liggen. Je kunt ook de gok nemen en de koffer door het grondpersoneel van het vliegveld laten wegen. Grote kans dat je koffer onder het maximale limiet weegt en anders moet je een beetje geld bijbetalen (ook niet de allergrootste ramp).

Handig om te weten: als jij een koffer gaat inpakken op een manier zoals iedereen dat doet, met enkel kledingstukken, schoenen, elektronica en verzorgingsproducten, dan moet je de koffer met pijn en moeite dichtdoen om te twijfelen of hij zwaarder weegt dan is toegestaan.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven met handige tips:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!