Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Wat kun je doen in een tussenjaar?

Krijg jij kriebels in je onderbuik van de gedachten om een jaar naar het buitenland te vertrekken? Dan is een tussenjaar misschien iets voor jou!

Hoe lekker is het om een jaar (of langer) in een ander land te zitten waar je avonturen meemaakt, nieuwe culturen ontdekt, nieuwe mensen ontmoet en jezelf beter leert kennen?

Ik spreek zelf uit ervaring omdat ik een half jaar op Curaçao en een jaar in Frankrijk heb gewoond en ik kan het mensen alleen maar aanraden. In deze blog wil ik je inspireren met voorbeelden wat je in een (tussen)jaar kunt doen.

1 | Werken in het buitenland

Werken in het buitenland is de meest ideale optie die er is. Je doet werkervaring op in een ander land, verdient geld en ondertussen geniet je van het land en de omgeving. Je leert daarnaast supersnel de lokale taal kennen en duikt letterlijk in de cultuur van een ander land.

In praktisch elke branche is werk te vinden en vooral in Europa kom je gemakkelijk aan een baan. Het is uiteraard belangrijk om plezier te ervaren in het werk dat je doet, maar ik kan het zeker aanraden om een baan in de horeca te zoeken.

De horeca is de ideale branche om een land te ontdekken en nieuwe vrienden te maken/mensen te spreken (dat is prettig als je in een onbekend land bent).

Het is trouwens niet ongebruikelijk dat je een baan + huisvesting krijgt aangeboden. Ik kreeg in Frankrijk gratis huisvesting aangeboden (wat uiteraard ten koste ging van mijn salaris) en daardoor hoefde ik niet de huizenmarkt op te gaan in een onbekend land met een onbekende taal.

Lees ook:
4 redenen waarom jij een tijdje in het buitenland wilt werken/wonen

2 | Stage lopen in het buitenland

Waarom zou je je studie niet combineren met een avontuur in het buitenland?

Ik heb zelf geen stages in het buitenland gedaan, maar ik heb wel 2 stages gelopen aan de andere kant van Nederland (vanaf mijn woonplaats gezien) en dat vond ik erg leuk. Van mijn studie maakte ik een avontuur en in plaats van in mijn veilige omgeving te blijven heb ik werkervaring opgedaan én Nederland leren kennen, nieuwe mensen ontmoet en leuke dingen meegemaakt.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om stages te lopen in het buitenland.

Ik zeg doen!

Stage lopen in het buitenland
> Het restaurant aan het water was mijn werkplek op Curaçao: de ideale locatie voor een stage of een baan!

3 | Ga als au pair aan de slag

Ben jij een kindervriend en vind je het leuk om voor een langere periode voor kinderen te zorgen? Dan kun je denken om als au pair in het buitenland aan de slag te gaan.

Als au pair ga je voor een bepaalde periode bij een gezin in het buitenland wonen (kan ook een Nederlands gezin zijn). In ruil voor kost- en inwoning help je het gezin met de zorg van de kinderen.

Op momenten dat je niet voor de kinderen hoeft te zorgen heb je vrije tijd en kun je met jouw hobby’s aan de slag, vrienden maken, de omgeving verkennen en kun je allemaal andere leuke dingen doen die de omgeving te bieden heeft!

Ik ben zelf niet de persoon die voor een langere tijd voor kinderen wil zorgen, maar ik ken genoeg mensen die dit avontuur hebben meegemaakt en deze mensen zijn lovend over hun avonturen. Ze zeggen letterlijk als een ander persoon terug te komen in Nederland.

4 | Ga backpacken

Wil jij graag een héél groot avontuur aangaan en volledig uit je comfortzone trekken? Waarom ga je dan niet backpacken?

Het enige dat je nodig bent is geld en een grote backpack om te zien waar het schip uiteindelijk strand. Je kunt een globaal plan gaan maken van de landen waar je naar toe wilt reizen, maar laat de dagen vervolgens stuk voor stuk op je af komen.

Je maakt de meest bijzondere ervaringen mee: de ene prettiger en leuker dan de andere, maar dat is wat mij betreft meteen de charme van reizen. Reizen gaat niet alleen over het bezoeken van bezienswaardigheden; dat is slechts een onderdeel van het reizen. Reizen is het gehele plaatje. Dat zijn de worstelingen en de vreugdes en verwonderingen die je meemaakt.

Tijdens het backpacken reis je letterlijk door alle uitersten van het leven en dat is verrijkend, rustgevend en leerzaam!

Backpacken in je tussenjaar
> Je kunt er voor kiezen het grote avontuur aan te gaan en een jaar te gaan backpacken!

5 | Wordt een cocktailmaster

Oké, oké: dit avontuur duurt korter dan een jaar, maar het is zeker de moeite waard. Sterker nog: je zou het ook kunnen combineren met een ander avontuur.

Ik heb het over de European Bartender School. Als jij een echter barvrouw of barman bent en je wordt enthousiast van cocktails maken, dan kun je jouw skills verbeteren bij deze internationale school. De European Bartender School geeft cursussen op de mooiste locaties op de wereld: van Amsterdam tot New York en van Kaapstad tot Phuket.

Je komt in een omgeving met onbekende internationale mensen die jouw vrienden worden, je wordt een cocktailmaster en je kunt ondertussen zelf genieten van een cocktail en de wijde omgeving.

6 | Ga studeren / leer een taal in het buitenland

Je kunt er ook voor kiezen om naar het buitenland te gaan om te leren. Ga een jaar naar een High School in de Verenigde Staten of word in een jaar tijd een onbekende taal heilig.

Zo kun je via Education First op verschillende plekken op de wereld verschillende talen leren. Zij bieden verschillende cursussen aan in onder anderen Spanje, China, Costa Rica, de Verenigde Staten, Australië, Japan en nog veel andere landen!

Daarmee verken je niet alleen een nieuw land en maak je niet alleen maar nieuwe vrienden: je leert ondertussen ook een onbekende taal.

Dat is 2 in 1; hoe cool is dat?

7 | Ga vrijwilligerswerk doen

Je kunt er ook voor kiezen om vrijwillig ergens aan de slag te gaan. Het nadeel van vrijwilligerswerk is dat het je financieel meer kost dan het je oplevert en daarom is het belangrijk om vrijwilligerswerk te gaan doen waar je jouw volledige bezieling in kwijt kunt. Je kunt er ook voor kiezen om ergens vrijwilligerswerk te gaan doen en dit te combineren met een baan.

Er is oneindig veel vrijwilligerswerk op de wereld en in praktisch alle landen kun je vrijwilligers werk gaan doen. Zo heb je in Afrika en Zuid- Amerika veel dankbare vrijwilligersprojecten waar je de lokale dieren, mensen en de natuur oprecht kunt helpen.

Wat kun je doen in een tussenjaar?
> Hoe dankbaar is het om vrijwilligerswerk te doen? Je helpt de wereld en doet daarnaast mooie levenservaringen op.

8 | Ga back to basic in de natuur

Heb je weleens van het netwerk WWOOF gehoord?

WWOOF is een netwerk waar je (vaak) tegen kost- en inwoning bij de biologische boerderij van jouw gastgezin komt te werken. Dit ga je doen met als doel om kennis op te doen van ecologische landbouwpraktijken en om meer te leren van de natuur en terug te keren naar de basis. Het is niet alleen heel leerzaam; je kunt er ook prachtige ervaringen en avonturen mee opdoen.

Je leert nieuwe mensen kennen, komt voor een langere tijd in een ander land te wonen en als je graag in rust wilt leven of de rust op wilt zoeken: dan kun je gedurende dit avontuur helemaal terugkomen bij jezelf en bijvoorbeeld afvragen welke paden je in het leven wilt bewandelen.

Vind je jouw gastgezin niet leuk of ben je na een aantal weken/maanden uitgekeken? Er zijn wereldwijd veel biologische boeren die zich bij het WWOOF project hebben aangesloten en daardoor kun je gemakkelijk je spullen pakken en bij een ander gastgezin intrekken.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven die jou kunnen inspireren:

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!