Wat kun je in het Franse Vénosc doen in de zomer?

Wat kun je in het Franse Vénosc allemaal doen?

Vanaf Grenoble rijd je via de D1091 kilometerslang richting Bourg d’ Oisans, een stadje aan de voet van de Alpe d’Huez. Rijd je Bourg d’ Oisans voorbij richting het zuiden en blijf je de D1091 volgen, dan kom je op een gegeven moment bij een T-splitsing. Blijf je op de grote weg en ga je naar links? Dan rijd je richting La Grave en Le Freney-d’Oisans. Rijd je naar rechts en verlaat je de D1091, dan rijd je richting het pittoreske Vénosc.

Vanaf deze T- splitsing is het nog zo’n 20 minuten rijden voordat je in het dorpje aankomt. Vénosc is een klein en idyllisch middeleeuws dorp in de Franse Alpen. Het dorp staat tegen een steile bergwand aan en heeft prachtige historische, smalle straten.

In het dorp wonen slechts 800 mensen, maar staat toch bekend vanwege het skiën. Vanuit het dorp kun je namelijk met de skilift richting het skigebied van Les Deux Alpes. Een skigebied dat vooral onder de Nederlanders erg bekend is. Maar wat valt er dan in het dorp in de zomer te doen? Je leest het in deze blog!

Het verschil in Vénosc tussen de zomer en de winter

De ene keer is een dorp in de zomer uitgestorven, omdat het toerisme is verplaatst naar skidorpen in de omgeving. De andere keer is het levendig in deze dorpen, omdat het hartje zomer is en alle winkels en hotels in de skidorpen zijn gesloten. Veel dorpen in de bergen kennen wat dat betreft 2 karakters: de winter en zomer.

Dit geldt ook voor Vénosc. Je kunt in Vénosc prima een hotel boeken in de winter en elke dag de skilift pakken richting Les Deux Alpes, maar in het dorp zelf is in de winter weinig te beleven. Vooral in het begin en aan het einde van het skiseizoen zijn de meeste winkeltjes gesloten en is de horeca beperkt. Het dorp leeft naast de wintersporters ook van de wandelaars die in de zomer richting het dorp komen.

In de zomer is het lange tijd levendig in het dorp. De skiliften zijn open om in Les Deux Alpes te wandelen, maar ook vanuit het dorp zijn er vele wandelroutes te vinden. Daarnaast zijn alle authentieke winkeltjes open en zijn er aantal restaurants waar je overheerlijk kunt lunchen. In de zomer is het dorp een grote aanrader om te bezoeken.

Wat kun je in het Franse Vénosc allemaal doen?

Maak een wandeling door het dorp

Haal één keer diep adem en je hebt het dorp gezien. Het is erg klein, dus ga er niet vanuit dat je een ”dag” naar Vénosc gaat. Om er een dag van te maken ga je ook activiteiten ondernemen in de omgeving. Mijn tip is om de auto te parkeren langs de ”grote” weg. Met de grote weg heb ik het over de D530. Als je deze blijft volgen kun je de auto parkeren naast de skiliften richting Les Deux Alpes.

Het is ook mogelijk om een afslag eerder te nemen, een stukje omhoog te rijden en de auto hoger te parkeren, maar daardoor mis je een aantal leuke plekjes in het dorp. Als je de auto bij de skiliften parkeert kun je letterlijk van beneden naar boven het dorp lopen. Zoals gezegd is het dorp klein, maar verkijk je echter niet in de wandeling. De smalle straten kunnen erg steil zijn.

Vanaf de parkeerplaats is het gemakkelijk om richting het centrum van het dorp te komen. In het dorp zelf vind je leuke, lokale winkels met Franse souvenirs of particuliere kledingwinkeltjes. Bovenin het dorp vind je een kleine kerk waar je soms naar binnen mag lopen.

Naast de kerk vind je een piepklein restaurant, genaamd La cours de la vie. Wat mij betreft een dikke aanrader om een biertje of een kop koffie te drinken. Helemaal als je aan het bankje aan de zijkant van het restaurant gaat zitten, waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving.

Ga er actief op uit richting Lac de La Muzelle

Heb je zin om een dag actief op pad te gaan en een paar uur te gaan sporten?

Dan kun je vanaf Vénosc een wandeling maken richting Lac de La Muzelle. Op ongeveer 2100 meter word je beloond met een prachtige uitzocht over het meer.

Maar let op: het is een pittige wandeling. Voor de sportievelingen onder ons is het prima te doen, maar je bent niet binnen een uur boven. Neem dus voldoende water en eten mee en neem af en toe wat rust.

Maak het iets minder actief richting Cascade de La Muzelle.

Geen zin om zo’n lange wandeling te maken of heb je ook andere plannen? Logisch! Richting het meer lopen doe je bewust en kost simpelweg veel tijd en energie. Dat doe je er niet ”eventjes” bij. Je kunt echter wel deze route lopen en stoppen bij de waterval.

Als je de auto aan de grote weg en bij de skiliften parkeert dan kan de oplettende kijker de waterval in de verte zien liggen. Je kunt hem zien liggen ten zuiden van het dorp. De wandeling richting het dorp is niet erg lang, maar wel met een stijgingspercentage. Toch is dit voor iedereen te doen en eenmaal boven is het ook meer dan waard.

Wil je de wandeling iets korter maken? Dan kun je de auto parkeren is het naast gelegen L’Alleau.

Eenmaal aangekomen bij de hoge waterval kun je rustig op adem komen, maar je kunt ook met een klein beetje klimwerk zo dicht mogelijk naar de waterval klauteren. Eenmaal daar voel je de koude wind van het water afkomen en is het tijd om een boterham te eten.

Wat kun je in het Franse Vénosc allemaal doen?
> Cascade de la Muzelle

Pak de skiliften richting Les Deux Alps

Je kunt ook eerst het dorpje Vénosc verkennen om vervolgens de skiliften naar Les Deux Alpes te pakken. Les Deux Alpes is naast de Alpe d’ Huez een bekend skigebied in de omgeving en ook vrij bekend onder de Nederlanders.

In het skigebied zou je een wandeling kunnen maken door het dorp, een broodje kunnen eten in één van de vele restaurants (houd rekening met de Franse openingstijden) of de top van de Col du Puy Salié bekijken.

Wist je wel dat je vanaf de Col du Puy Salié, het hoogste punt van het skigebied, kunt skiën in de zomer? Vanwege de vele gletsjers kunnen de vroege vogels ook in de zomer skiën!

Bovenal: geniet van het leuke Vénosc

Als je Vénosc wilt bekijken, dan is het aan te raden om andere activiteiten daaromheen te plannen. Je kunt ook Vénosc bekijken, een hapje eten en vervolgens terugrijden naar Bourg d’Oisans en daar een terrasje pakken.

Of door rijden vanuit Vénosc richting La Bérarde.

Ga in ieder geval niet te gehaast door het dorp. Het ietwat middeleeuws karakter maakt het tot een leuke bestemming.

Andere blogs lezen?

We hebben veel meer blogs geschreven over Frankrijk:

* Dit blog bevat affiliate links.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Outdoor reizen staat voor mij gelijk aan buiten spelen. Ik vind het heerlijk om in de natuur te zijn, het avontuur op te zoeken en back to basic te gaan. Of het nu over hiken, backpacken, raften of een wintersport gaat: ik wil iedereen inspireren om naar buiten te gaan.
De meest gruwelijke outdoor inspiratie met de nieuwsbrief van yelr.

Dat wil je!
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelroutdoor

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!