Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare bos en is ruim 27% van het Amazoneregenwoud ontbost. En het stopt niet bij het Amazonegebied. Ook regenwouden in Azië, Australië, Midden-Amerika en Afrika verdwijnen in hoog tempo. Ontbossing blijft wereldwijd toenemen.
En dat is een groot probleem. Regenwouden zijn rijk aan biodiversiteit en nemen veel CO2 op. Dat is essentieel voor een leefbare aarde.
Net als klimaatverandering, de plasticsoep, smeltende ijskappen, overmatig vliegverkeer en alle verdeeldheid die eruit ontstaat is ontbossing een serieus vraagstuk. Het is van groot belang om ontbossing af te remmen. Verschillende milieuorganisaties, regeringen en bedrijven zijn hier al mee gestart.
Hoe kunnen we onze aarde in balans houden en regenwouden beschermen? In dit blog deel ik de oorzaken van ontbossing en mogelijke oplossingen.

De oorzaken van ontbossing
De meeste ontbossing vindt plaats in het Kongobekken (Afrika), op Sumatra en Borneo (Indonesië) en in het Amazoneregenwoud (Zuid-Amerika).
Regenwouden worden gekapt voor:
- Sojaplantages
- Palmolieplantages
- Veeteelt
- Mijnbouw
- Infrastructuur
Ontbossing voor voedselproductie
Veel bomen verdwijnen om plaats te maken voor landbouw. Soja wordt vooral verbouwd als veevoer. Dat vee belandt uiteindelijk op ons bord. Palmolie zit in producten als pindakaas, pizza, koekjes en chips. Ook wordt bos gekapt voor veeteelt.
Illegale houtkap
Illegale houtkap is een groot probleem. In veel landen ontbreekt strenge wetgeving of wordt deze niet gehandhaafd. Vooral in ontwikkelingslanden wordt illegaal hout vaak doorverkocht zonder dat de overheid ingrijpt.

Hoe kunnen we ontbossing tegengaan?
Hoe stoppen we grootschalige ontbossing? En is het haalbaar om geen enkele boom meer te kappen? Hier zijn een aantal oplossingen:
Zoek naar alternatieven voor soja en palmolie
Palmolie kan vervangen worden door zonnebloemolie, raapzaadolie of olijfolie. Boer Pieter van der Burg heeft een alternatief voor soja: veebonen. Als we deze in eigen land verbouwen, hoeven we geen soja uit ontboste gebieden te importeren.
Strengere regels en betere controle
Er moeten strengere wetten komen en deze moeten ook gehandhaafd worden. We willen geen producten kopen waarvoor regenwouden zijn gekapt.
Herbeplanting van bomen
Ontboste gebieden moeten hersteld worden. Oeroude regenwouden krijgen we niet meer terug, maar herbeplanting helpt. Organisaties zoals Justdiggit vergroenen gedegradeerde gebieden en hebben al miljoenen bomen teruggebracht.
Grote bedrijven onder druk zetten
Greenpeace en andere organisaties organiseren protesten tegen bedrijven die bijdragen aan ontbossing. Bewustwording en actie kunnen helpen om veranderingen te veroorzaken.
Slimmere landbouwtechnieken
Boeren in ontboste gebieden moeten leren hoe ze hun grond efficiënter kunnen gebruiken. Zo hoeven ze geen nieuwe stukken regenwoud te kappen.

Wat kun jij doen tegen ontbossing?
Ontbossing lijkt een ver-van-je-bed-show en eigenlijk is dat ook gewoon zo.
Ik geloof niet dat je als individu het probleem kunt oplossen. Dat werkt alleen als een groot deel van de wereld hieraan bijdraagt. Uiteindelijk kunnen de overheid van een land en de grote bedrijven in een land de grootste impact maken om ontbossing tegen te gaan.
Wil je toch een steentje bijdragen aan de wereld?
Pas je eetpatroon aan
Vermijd producten met palmolie en eet minder vlees. Minder vraag naar soja en palmolie betekent minder ontbossing.
Kies een duurzame bank
Sommige banken investeren in bedrijven die regenwouden kappen. Stap over naar een duurzame bank die dit niet doet.
Sluit je aan bij een milieuorganisatie
Steun organisaties als Greenpeace, Milieudefensie of het Wereld Natuur Fonds door lid te worden, vrijwilliger te worden of te doneren.
Plant een boom
Dit kan letterlijk door bomen te planten of figuurlijk door te doneren aan initiatieven zoals Plant Trees. Je kunt ook Ecosia gebruiken als zoekmachine; zij planten bomen voor elke zoekopdracht.